Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja US METRIX PE-HD/AL/PEX

Gość

Recommended Posts

• 1 year później...
  • 1 year później...

rok temu kupiłem metrixa dla brata, c.o. z kotłem na miał i grzejniki aluminiowe, jak do tej pory wszysko jest OK.

w tym roku chciałem kupić dla siebie na podłogówkę ale sprzedawca powiedział mi, że już tym nie handlują bo producent skrócił okres gwarancji

miła pani ze sklepu z rurkami powiedziała mi kiedyś, że była kiedyś w fabryce pex'ów (chyba pod Wrocławiem) i że wszystkie rurki idą z tej linii produkcyjunej a nadruk na rurce robią dowolny (metrix, diamond,............)

rok temu kupiłem metrixa dla brata, c.o. z kotłem na miał i grzejniki aluminiowe, jak do tej pory wszysko jest OK.

w tym roku chciałem kupić dla siebie na podłogówkę ale sprzedawca powiedział mi, że już tym nie handlują bo producent skrócił okres gwarancji

miła pani ze sklepu z rurkami powiedziała mi kiedyś, że była kiedyś w fabryce pex'ów (chyba pod Wrocławiem) i że wszystkie rurki idą z tej linii produkcyjunej a nadruk na rurce robią dowolny (metrix, diamond,............)

Dziwne, bo diamond jest troszke inny niż metrix. Metrix jest bardziej sprężysty, więc to raczej bzdura. Fakt, że obie firmy to dziadostwo.

Gość JACKIE P
a na jakiej podstawie tak sądzisz? Ja mam instalację na Alu-pexach US Metrix 2 lata i nie mam najmniejszych problemów, no ale jeżeli cię stać na wywalenie kasy na "lepsze" firmy, które dają te same parametry na rurki i mają to coś na metce firmowej, to oczywiście.

Jackie weź sobie do ręki rurę np. Roth, wawin, TC i porównaj z metrixem. Spróbuj też ją troszkę powyginać. Sam zobaczysz. Robiono testy ciśnieniowe tych rur i pękały, rozwarstwiały się. Wiem, że Ty je masz i nie wsmak Ci takie uwagi, ale takie są fakty.

Gość JACKIE P

grzesiek z całym szacunkiem dla Ciebie- ale kurde bele jeżeli by tak źle wypadał US Metrix w teście to co by ludzie mieli za problemy ? Mam poukładane wiązki w tym wyginane rurki prawie pod kątem prostym, wydaje mi się, że typowy Pex-al nie powinien robić problemów, ja na razie takowych nie stwierdziłem, a USmetrixa kupiłem świadomie z uwagi na cenę i wcale nie mam do Ciebie żadnego żalu pod kątem jakiejś krytyki czy uwag - w końcu forum od tego jest.

pozdro grzesiek :D :D :D

grzesiek z całym szacunkiem dla Ciebie- ale kurde bele jeżeli by tak źle wypadał US Metrix w teście to co by ludzie mieli za problemy ? Mam poukładane wiązki w tym wyginane rurki prawie pod kątem prostym, wydaje mi się, że typowy Pex-al nie powinien robić problemów, ja na razie takowych nie stwierdziłem, a USmetrixa kupiłem świadomie z uwagi na cenę i wcale nie mam do Ciebie żadnego żalu pod kątem jakiejś krytyki czy uwag - w końcu forum od tego jest.

pozdro grzesiek :D :D :D

Ja tego nie badałem, ale porównywałem różne metrixy, diamondy z firmowymi produktami typu roth, TC, rehau, wawin, uponor i wyopadały one blado pod kątem wykonania. Zauważ, że metrix po zgięciu nie trzyma dobrze pamięci kształtu, sprężynuje, stara się wrócić do lini prostej - tak nie powinno być. Spróbuj to zrobić z firmową rurą, a zobaczysz różnice.

Pozgdawiam serdecznie Grzesiek