Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kanały PCV w wentylacji mechanicznej

MaroAug

Recommended Posts

Witam,

Część kanałów, których zamierzam użyć to kanały prostokątne z PCV umieszczone w wylewce. Proszę o poradę czy jest jakiś specjalny klej do ich łączenie. Sprzedawca zalecił mi zwykły dwuskładnikwy klej do PCV.

Dzięki[/i]

a zcy te kanaly beda pod ociepleniem podlogowym czy bedziesz rozprowadzac nimi cieple powietrze z odzysku czy to tylko wentylacja grawitacyjna i nic pozatym

kanały maja być umieszczone w ociepleniu podłogi i chce nimi rozporwadzić ciepłe powietrze z odzysku. Niestety przy wylewaniu stropów nie wziałem tego pod uwagę i bedą izolowane tylko po bokach, z góry teraz pojdzie wylewka i panel.

Zastanawiam się czy nie rozprowadzić w ten sam sposób kanałwów odpowiadająch za półpietro. Ponieważ sufit planuję opuścić o 10 cm w stosunku to jętek, to bez problemu upchnę tam kanały prostkątne. Stracę trochę na ocepleniu, ale jakoś to przeboleję. Poza tym pozbędę się znacznej ilości rur ze stryszku gdzie bedzie stał reku.

Co o tym myślcie??

me jest to glupi pomysl tylko nie wiem czy nie bedzie ci sie skraplala para wodna w nich

co do straty na ociepleniu to mozesz je obudowac styropianem epoxydowym tym od podlogowki

czym je kleic

klejem do pcv bo czym innym tylko uwazaj polaczenie nierozerwalne

najbardziej martwi mnie mozliwosc skraplania sie pary

adi_ postaram się ocieplić kanały jak radzisz. Mam nadzieję, że uda mi się uniknąć skraplania wody, oby. W sumie w posadzce będę miał 3 odcinki każdy po około 3m oraz 2 po 1,5m.

Jeśli chodzi o klej to trochę się obawiam ewentualnych oparów, które się mogą wydzielać na przestrzeni lat i razem z powietrzem być toczone do domu. Może takie myślenie jest bezpodstawne, ale wolę dmuchać na zimne.

co do ocieplenia nie jestem pewien nie dam za to glowy ale kolega zrobil podobnie nie ocieplil pokuj malo uzywany i bedzie ten kanal zamykal od gory wywalal wszystko cio sie da bo leci woda nim

co do kleju to takiego samego uzywa sie do laczenia wiody pitnej wiec jak obawiasz sie o wdychanie to i musisz sie obawiac o wchlanianie przez wode

moze ten klej nie jest toksyczny moze nic nie wydziela ale glowy za to nie daje mozna by to ewentualnie pomyslec i polaczyc jakos inaczej ale tak by nie uszkadzac kanalu pozdrawiam

• 3 weeks później...
a zcy te kanaly beda pod ociepleniem podlogowym czy bedziesz rozprowadzac nimi cieple powietrze z odzysku czy to tylko wentylacja grawitacyjna i nic pozatym

kanały maja być umieszczone w ociepleniu podłogi i chce nimi rozporwadzić ciepłe powietrze z odzysku. Niestety przy wylewaniu stropów nie wziałem tego pod uwagę i bedą izolowane tylko po bokach, z góry teraz pojdzie wylewka i panel.

Zastanawiam się czy nie rozprowadzić w ten sam sposób kanałwów odpowiadająch za półpietro. Ponieważ sufit planuję opuścić o 10 cm w stosunku to jętek, to bez problemu upchnę tam kanały prostkątne. Stracę trochę na ocepleniu, ale jakoś to przeboleję. Poza tym pozbędę się znacznej ilości rur ze stryszku gdzie bedzie stał reku.

Co o tym myślcie??

Jak najbardziej ok.

kanały nie muszą być izolowane ze wszystkich stron, skoro "idą " w pomieszczeniach ciepłych.

Gorzej byłoby z kanałami na nieogrzewanym poddaszu, lub gdzie temp. dookoła kanałów będzie znacznie niższa niż temp. otoczenia.

• 3 weeks później...

woda skrapla się na chłodniejszych powierzchniach więc wszystko sprowadza sie do ocieplania lub izolowania (nie dopuścisz pary do chłodnej ścianki kanału to też się nie skropli) woda leje sie z nadmuchowych (ciepłych) kanałów wtedy gdy przechodzą przez chłodniejsze pomieszczenia lub ośrodki i nie są należycie ocieplone i odwrotnie z kanałami chłodnymi, tyle że tu para skrapla się po zewnętrznej stronie gdy przechodzą przez ciepłe pomieszczenia, dlatego też mimo że idzie ciepłe powietrze rurami przez ciepłe pomieszczenia to i tak w wyniku różnicy temperatur i odpowiedniej wilgotności można zawilgocić izolację:)

ale chyba nie to chodzi w tym temacie, uprościć można to w ten sposób leje sie bo gdzieś wyżej jest zimno i tyle a że rury ocieplone, hmmm...

2,5 albo 5 cm wełny, ociepl sobie taką warstwą poddasze i powiedz że będzie ciepło