prodental 11.02.2010 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Zwracam się z zapytaniem do znawców tematu.Mam kominek, który w chwili obecnej jest obłozony piaskowcem, pod nim jest płyta gipskarton i wełna z folią. chciałbym zmienić wystrój i zamiast piaskowca / chcę go zerwać / przykleic kafle ze starego pieca kaflowego. Jak przykleić takie kafle do płyty? Co zrobić z przestrzenią w kaflu aby zbytnio nie obciążać posadzki / kominek na 1 pietrze, podłoga drewniana /. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 11.02.2010 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Czy będziesz w stanie dopasować kafle do siebie tak, aby ładnie wyglądały? Tym bardziej stare? Pytam, bo w lecie zdun stawiał mi piec. Przez 10 dni. Z tego 8 dni zajęło mu dopasowywanie kafli. Tyle, ze on to robi od 40 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 11.02.2010 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Witam. Rozbierz kominek i zrób jak "Bóg przykazał". Będziesz miał przynajmniej pięknie promieniujący ciepłem kominek zamiast "zimnego sarkofagu" Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prodental 11.02.2010 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Witam. Rozbierz kominek i zrób jak "Bóg przykazał". Będziesz miał przynajmniej pięknie promieniujący ciepłem kominek zamiast "zimnego sarkofagu" Pozdrawiam. OK, a co rozumiesz poprzez jak "Bóg przykazał" ? kominek jest z płaszaczem wodnym, grzeje szyba i ciepłe powietrze z górnej kratki / które notabene strasznie brudzi sufit / całość do sufitu jest obudowana, ścianki izolują ciepło skutecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Palisiu 13.02.2010 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Witam, U teścia zrobiliśmy podobnie. Kafle z rozebranego pieca posłużyły jako materiał wykończeniowy kominka (niestety jako "zimny sarkofag" zależało tylko na efekcie wizualnym kafli). Kominek obudowany bloczkami (chyba suporex) i na to przyklejone kafle. Kafle wcześniej przycięte aby były jak najcieńsze. Bez problemu z dopasowaniem. wkład kominkowy również z PW. Wykonanie własnoręczne teścia. Całość chodzi drugi sezon i póki co bez problemu a palone w nim prawie codziennie. pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prodental 18.02.2010 06:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Ponawiam pytanieJak uniknąc "zimnego sarkofagu", sugerujecie wykonanie obudowy "ciepłej"? Jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Palisiu 20.02.2010 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Ponawiam pytanie Jak uniknąc "zimnego sarkofagu", sugerujecie wykonanie obudowy "ciepłej"? Jak? Chyba tak jak kiedyś piece kaflowe budowano, jakiegoś zduna musiałbyś zatrudnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 20.02.2010 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 jesli wkład jest z płaszczem wodnym, to obudowanie go kaflami "na cieplo" nie ma sensu. taka obudowa nigdy nie bedzie nagrzana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prodental 24.02.2010 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 taka obudowa nigdy nie bedzie nagrzana prawda, zrobilem test piaskowiec z kominka został zdjęty, usunąłem izolację z wełny z wewnętrznej części obudowy, została połozona sama folia + dwie płyty GK. kominek rozpalony i... nic gips karton ma temp pokojową nic powyżej , a trzeba pamiętać że dojdzie jeszcze jakaś glazura na zewnątrz. z kafli zrezygnowałem, kupiłem gres polerowany i znów problem / z cięciem /, ale to w innym wątku dziękuje wszystkim za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Palisiu 27.02.2010 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Pokazywałem już w wątku o kominkach ale tu też może się komuś przyda:Wykorzystane kafle z pieca do obudowy kominka.przed:http://images43.fotosik.pl/263/b67dabb98860f839med.jpg po:http://images47.fotosik.pl/263/86e1ed86f9b0d044med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts