Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kafle od pieca na płycie giks-karton - JAK?

Recommended Posts

Zwracam się z zapytaniem do znawców tematu.

Mam kominek, który w chwili obecnej jest obłozony piaskowcem, pod nim jest płyta gipskarton i wełna z folią. chciałbym zmienić wystrój i zamiast piaskowca / chcę go zerwać / przykleic kafle ze starego pieca kaflowego.

Jak przykleić takie kafle do płyty? Co zrobić z przestrzenią w kaflu aby zbytnio nie obciążać posadzki / kominek na 1 pietrze, podłoga drewniana /.

Czy będziesz w stanie dopasować kafle do siebie tak, aby ładnie wyglądały? Tym bardziej stare?

Pytam, bo w lecie zdun stawiał mi piec. Przez 10 dni. Z tego 8 dni zajęło mu dopasowywanie kafli. Tyle, ze on to robi od 40 lat.

Witam.

Rozbierz kominek i zrób jak "Bóg przykazał". Będziesz miał przynajmniej pięknie promieniujący ciepłem kominek zamiast "zimnego sarkofagu" :wink:

Pozdrawiam.

OK, a co rozumiesz poprzez jak "Bóg przykazał" ?

kominek jest z płaszaczem wodnym, grzeje szyba i ciepłe powietrze z górnej kratki / które notabene strasznie brudzi sufit / całość do sufitu jest obudowana, ścianki izolują ciepło skutecznie.

Witam,

U teścia zrobiliśmy podobnie. Kafle z rozebranego pieca posłużyły jako materiał wykończeniowy kominka (niestety jako "zimny sarkofag" zależało tylko na efekcie wizualnym kafli). Kominek obudowany bloczkami (chyba suporex) i na to przyklejone kafle. Kafle wcześniej przycięte aby były jak najcieńsze. Bez problemu z dopasowaniem. wkład kominkowy również z PW. Wykonanie własnoręczne teścia. Całość chodzi drugi sezon i póki co bez problemu a palone w nim prawie codziennie.

pozdrawiam,

taka obudowa nigdy nie bedzie nagrzana

prawda, zrobilem test

piaskowiec z kominka został zdjęty, usunąłem izolację z wełny z wewnętrznej części obudowy, została połozona sama folia + dwie płyty GK. kominek rozpalony i... nic gips karton ma temp pokojową nic powyżej , a trzeba pamiętać że dojdzie jeszcze jakaś glazura na zewnątrz.

z kafli zrezygnowałem, kupiłem gres polerowany

i znów problem / z cięciem /, ale to w innym wątku

dziękuje wszystkim za rady