Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pogodny IV - komentrze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 121
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Agi , dom jest piękny, Pomysł z gzymsem rewelacyjny,( może "ściągnę" od Ciebie:) My zaczynamy dopiero w połowie lipca. Aktualnie prowadzimy rozmowy z facowcami (ciężko , oj ciężko) , skrzynka elektryczna budowlana już jest . A jutro zaczynają ogrodzenie, na początku budowlane-zimą wycięli nam kilkunastoletni świerki, to teraz dmuchamy na zimno. Niedaleko wprawdzie sprzedawali choineczki po 10 zł. , ale nie ma to jak wyciąć z cudzego ogródka.;)Obserwacja Twojej budowy nastraja mnie optymistycznie. Widok domu od strony stawu baleczny. Czy mogłabys napisać , czmu ma służy murek przy bocznej ścianie garażu od strony wejścia? Oglądając projekt , zastanawiała się co to jest, teraz juz mogę wszystko obejrzeć u Ciebie , tak jak to wygląda w rzeczywistości. A gzyms fajnie rozbija jednolitą płaszczyznę ścian, a ja zastanawiałam się jak wzbogacić elewację.:) Pozdrawiam bardzo, bardzi i czekam z duuuuuuuużą niecierpliwością na dalsze zdjęcia.

Budu, my ekipę wpuściliśmy w sierpniu :) a do konca grudnia mielismy SSZ :) Te rozmowy z fachowcami dla mnie są najbardziej męczące. My ekipe od SSZ mieliśmy taką sobie. Dlatego też dalsze prace wykonuje kto inny. I ta ekipa sie sprawdza :)

A ten murek, to taki kwietnik :) do srodka nasypię ziemię i zasadzę rośliny. Na początku miałam zrezygnować z niego, ale potem stwierdziłam, że ta długa ściana będzie wyglądała smutno. A tak mam juz gotowe miejsce pod rosliny. W tej chwili jest już obłożony płytką klinkierową, wygląda naprawdę fajowo :)

Gzyms tez mi sie bardzo podoba :) Z czasem dojdą jeszcze drewniane okienice. Przynajmniej na to okno od wejścia do budynku :)

Pamiętajcie aby powiekszyć bramę garażową, my tego nie zrobiliśmy i z zaparkowaniem dużego samochodu będzie problem.

Agi , dzieki bardzo. to wszystko brzmi optymistycznie. Mój Inwestor zachwycił się równiez gzymsem i całym domem.To jest tak jakbyśmy ogladali nasz, chociaż go jeszcze nie ma. :).Dzięki za poradę z bramą garażową , u nas wjazd do garazu nie będzie niestety najłatwiejszy , a przy małej bramie garazowej pewnie byłoby jeszcze gorzej. Będziemy musieli więc poszerzyć wjazd. Jak ruszymy z budową , pewnie zasypię Cię mnóstwem pytań, proszę zatem o cierpliwość i wyrozumiałość:)pozdrawiam.

Ola, ja sie w tym dębie zakochałam ;) Jest szansa na niego,bo Em jest na nie jeśli chodzi o panele, ja jestem na nie jesli chodzi o terakote w salonie, więc co nam zostaje?? ;) Ta deskę chciałabymmieć chociaż w salonie, i ewentualnie w pokojach na dole dwuklepkową, która jest tańsza.

O górze na razie ie myslę, bo to za daleko :)

Aga a to co znalazłam to dwuklepkowe?Koszt 103zł/m2. Wiesz co, ja to do salonu też drewno, myślałam o barlinku - jesionie, ale ten dąb całkiem całkiem:), a na górze właśnie można by pomyśleć o dwóch czy trzech lamelkach - tańsze a drewno to drewno, bo jakoś dziś skupiłam się na przeglądaniu paneli i czytając różne opinie niezachęcające, trochę się zraziłam. No nic zobaczymy. Lepsze panele kosztują między 70zł a 100zł a w tej kwocie można ładny parkiecik dobrać. Więc jest szansa;). Pozdrawiam

To co znalazłaś, to jedna lamela. Jak przyjdzie czas, to ja jeszcze porozglądam się w okolicznych sklepach.

Tak dobre panele nie są tanie. Chociaż my musielibysmy mieć te cieńsze, 8 mm, a te zawsze są tańsze :)

Na górze też raczej będziemy miec parkiet, albo najchętniej deskę litą dębową... ;)

A jak się interesowałam troszkę tematem podłóg, to słyszałąm sporo opinii, że parkiet fornirowany jest o wiele wytrzymalszy od barlinka. Ogólnie barlinek ma bardzo złe opinie. Podobno łatwo sie rysuje i wgniata.

Edytowane przez agi_78

Hej. Agi, możesz pokazać zdjęcie domku swojego juz z wykończona elewacją. jaką barierkępalnujesz na balkonie ? Powiedz czy Twoi dachowcy nie narzekali na jakies teowniki w konstrukcji budynku, dachu? Mój narzeka ,że te tepowniki to jakieś stare rozwiązanie i można je zastąić nowszym , tańszymi rozwiązaniami. Naciąga?

Budu jak bedę miała chwilkę, to zgram zdjęcia z aparatu i wrzuce tutaj :)

Barierka na balkonie jeszcze nie wybrana, to chyba zostawimy na przyszły rok.

My konstrukcji nie zmienialismy. mamy połozone 2 dwuteowniki, i podparte stalowymi słupami. Niewiem, czy jest jakieś tańsze rozwiązanie. Teraz przypomniała mi sie jeszcze jedna rzecz. jesli zdecydujecie się na dachówkę bez pełnego deskowania (my tak mamy) to musicie wziaśc poprawkę na więźbę dachową. U nas dekarze wzmacniali dach dodatkowymi krokwiami, i pamietam ze poszło tego sporo więcej. Ale akurat dekarzom ufaliśmy i robiliśmy tak jak nam sugerowali.