LYRECO7 11.02.2010 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Przeznaczenie - garaż - cena: z 70zł na 25...Ma ktoś doświadczenie z drugim gatunkiem? Ja szczerze powiem, że wydaje mi się, że warto, bo to tylko garaż, ale zielona jestem w tym. Czekam na opinię doświadczonych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Etiuda 11.02.2010 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Hej. Nie wiem co masz na mysli pisząc szkliwony? Ja odradzam gres polerowany do garazu. Gres polerowany chlonie każda ciecz która na niego rozlejesz. I oczywiście pozostaja na wieki plamy. Możesz go zaimpregnowac specjalnymi srodkami ale to kosztuje b. drogo i nie wiem jak dlugo działa. Podam Ci moj przyklad kupilam gres polerowany do lazienki za 600 zł (70zl/m2). Środek do wyczyszczenia go (on jest pokryty jakąś parafiną czy czymś takim i nastepnie drugi do podwójnej impregnacji ok 300zł). Oczywiście tych środków mi zostało ale czy ja wiem po co. I wykonawca powiedział mi że nie wiadomo czy mi nie będzie chłonął dalej. Żebym go co jakiś czas impregnowała tym środkiem. Gdybym to wiedziała to w życiu bym sobie nie kupiła. Natomiast jeśli jest to gres szkliwiony w piecu - tzn zrobiony z szarego gresu pokryty szkliwem w kolorze i wypalony - to grozi Ci tylko że od upadku ciężkiego np klucza do opon uszczerbie Ci się płytka i pozostanie inny kolor gresu. Ale to nie takie wielkie zmartwienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 11.02.2010 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Czy drugi gatunek odpowiada Tobie to tylko od Ciebie zależy. Najpierw trzeba się dowiedzieć czym się charakteryzuje.A poza tym cokolwiek śliskiego w garażu zimą się nie sprawdzi. Można się zatrzymać samochodem na końcowej ścianie, albo kozła wywinąć przy małej ilosci śniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LYRECO7 11.02.2010 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Dzięki za odpowiedz. Mówisz, że gres polerowany chłonie? Bo ja chciałam wyłożyć nim cały korytarz i jadalnie i kuchnię... To który gres nie będzie wsiąkał cieczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 11.02.2010 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 1 - gres techniczny (wzor sól i pieprz w kilku odcieniach) najtanszy, najtrwalszy, chlonie brud.2 - gres szkliwiony: plytka gresu technicznego z warstwa szkliwa, nie chlonie brudu, 3 - gres polerowany: jeden z powyzszych, poprzez polerowanie najbardziej narazony na wnikanie brudu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LYRECO7 11.02.2010 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Zbigmor - nie przemyślałam tego faktu! dziękiFighter - czyli najlepszy szkliwiony tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 12.02.2010 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Z gresów do garażu:Albo techniczny i go porzadnie zaimpregnowac albo od razu szkliwiony.Alternatywa: Poszadzka epoksydowa np. Sika Sikafloor 2530 W, a zeby zwiększyc jej porowatość i zmniejszyć możliwość poślizgu: po 1 malowaniu posypać piaskiem i jeszcze raz pomalować Sikafloorem. W ten sposob malowane sa np. pasy w centrach handlowych na parkingach podziemnych.Co do 2 gat. plytki: najczesciej jest to możliwe niedoskonałosci w szkliwieniu lub/oraz kalibracja płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Etiuda 12.02.2010 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Do wnętrza możesz użyć gres polerwany ale już zaimpregnowany fabrycznie. ja mam gres Bernina z V&B tzw lappato (pólpoler). Blyszczy się "centkami" zwłaszcza w sztucznym świetle. Uwazam ze efekt swietny. Jest zaimpregnowany fabrycznie i sprawdziłam że nie chłonie. Pewnie jest wiele innych takich gresów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts