jędrzej 11.02.2010 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Sorry, chciałem to umieścić w jakimś isniejącym wątku, ale mnie zagłuszają. Mam piec BROTJE energy 24E. Ogólnie nie mam zastrzeżeń. Działa 3 lata i żadnej awarii. Ale mam pytanie dotyczące bardziej instalacji. Piec jest dwufunkcyjny i ma na "pulpicie" zespolony czujnik wskazówkowy pokazujący temperaturę i ciśnienie wody w instalacji. No i z tym jest problem. Gdy piec grzeje i woda ma temperaturę ok. 70 st. to ciśnienie jest ok. na poziomie 1,5 - 2 barów (przedział zaznaczony na zielono). Ale jak piec nie grzeje i temperatura w instalacji spada do 40 st, to czujnik pokazuje ciśnienie 0 barów (ZERO!). Nierozumiem dlaczego tak jest? Czy te czujniki są jakieś dziwne? Zero barów to jest w wiadrze z wodą, a nie w instalacji CO. Dla "ułatwienia" dodam, że naczynie przeponowe ma niepękniętą membranę i ciśnienie powietrza ok. 4 bary. Instalacja nie jest zapowietrzona (odpowietrzałem kilka razy). Jak na zimnym piecu dopuszczę wody, tak żeby czujnik pokazał 1,1 bara, to po podgrzaniu ciśnienie rośnie do 3 barów i wywala zawór bezpieczeństwa, więc muszę znowu spuścić wodę. Miałem kiedyś (w innym domu) polski piec z podobnym czujnikiem, ale tam jak ustawilem na zimno ciśnienie 1,5 bara, to po nagrzaniu wzrastało do 1,8. I to było dla mnie zrozumiałe. Teraz podejrzewam, że coś jest do dupy z instalacją. Może jest za duże ciśnienie w naczyniu? Spuszczałem trochę, ale tam mam inny dziwoląg: spuszczam do 3,5 bara, a za chwilę jest z powrotem 4 (!?) - tyle ile na tabliczce znamionowej wynosi ciśnienie robocze. Czy mam spuścić powietrze do 2 barów? P.S. Czuję, że to lamerskie pytanie, ale jestem tylko elektronikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 11.02.2010 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Nawet w widadrze ciśnienie 0 barów jest tylko na jego powierzchni, a już pod nią jest wyższe.Zależy, gdzie, albo jak, albo jaki masz umieszczony czujnik ciśnienia. Jeśli wszystko działa poprawnie to bym się nie przejmował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 11.02.2010 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Ja bym się może nie przejmował, ale lubię świadomie używać urządzeń. Poza tym chciałbym wiedzieć, czy z instalacji ubywa wody czy nie i kiedy powinienem ją dopełniać (i jakie ma tam być ciśnienie). Bo zaglądam rano, jest poniżej 1 bara to dopuszczam na 1,5 a potem mi wywala zawór bezpieczeństwa bo się z tego zrobiło 3 bary. Coś jest chyba nie za bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 11.02.2010 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Ja bym się może nie przejmował, ale lubię świadomie używać urządzeń. Poza tym chciałbym wiedzieć, czy z instalacji ubywa wody czy nie i kiedy powinienem ją dopełniać (i jakie ma tam być ciśnienie). Bo zaglądam rano, jest poniżej 1 bara to dopuszczam na 1,5 a potem mi wywala zawór bezpieczeństwa bo się z tego zrobiło 3 bary. Coś jest chyba nie za bardzo dobrze. Jeśli w czasie pracy masz ciśnienie na zielonym polu to po prostu nie dolewj wody ityle. Ciężko wnioskować w sprawach opisywanych na forum bez wszystkich danych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 11.02.2010 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 a czy miałeś zmierzone ciśnienie w naczyniu przeponowym, dodam że, ciśnienie w naczyniu powinno być ustawione przy nienapełnionej instalacji, chyba nie podejrzewam, że miałeś przy napełnianiu instalacji za małe ciśnienie robocze w naczyniu i teraz nie ma co przejmować wzrostu ciśnienia, za mała jest poduszka gazowa, to trzeba zrobić, zbyt częste uzupełnianie zładu surową wodą, źle wpływa na kocioł i instalację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 11.02.2010 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Jaka jest pojemność wodna całej instalacji CO ? Może za małe naczynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 11.02.2010 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Ja bym proponował umówić się ze serwisem na przegląd kotła.Twój kocioł ma chyba naczynie 8 litrowe. Jaką masz pojemność wodną układu C.O.?W kotle C.O. naczynie przeponowe jest na ogrzewanie i ciśnienie wstępne w naczyniu (po odcięciu kotła od instalacji oraz spuszczeniu wody z kotła) wynosi ok 0,75 bara a nie 4 bary jak napisałeś.Kontrola ciśnienia wstępnego w naczyniu polega... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewoo 11.02.2010 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 jeśli w naczyniu jest 4 bary to naczynie nie przyjmuje wzrostu objętości wody bo jak piszesz już przy 3 bary wywala zawór. należy zmniejszyć ciśnienie tak jak pisze kolega wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 11.02.2010 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Dzięki, To zaczyna wyglądać logicznie (chociaż porady są nieco rozbieżne ) Muszę zrobić kilka prób, a ponieważ wolałbym nie zwalać wody z instalacji, to najpierw spuszczę trochę powietrza z naczynia. P.S. Specjalne podziękowania dla kolegi niezalogowanego (Sebastiana) za maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 11.02.2010 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 najpierw spuszczę trochę powietrza z naczynia. No nie Przeczytałeś i nie zrozumiałeś. Masz zamknąć zawory pod kotłem na zasilaniu oraz na powrocie. Spuść wodę z kotła np. przez zawór bezpieczeństwa. Po spuszczeniu, zawór bezpieczeństwa nadal otwarty sprawdzasz ciśnienie wstępne w naczyniu przeponowym powinno być 0,75 bara. Zamykasz zawór bezpieczeństwa otwierasz zawory odpowietrzasz kocioł i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 12.02.2010 00:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Dziś zrobiłem kilka eksperymentów i wyniki mnie zadziwiły: 1. Okazało się, że w naczyniu nie ma prawie powietrza (było wprawdzie duże ciśnienie, ale poduszka mikra). 2. Odłączyłem naczynie, spuściłem z niego wodę i powietrze, podłączyłem zpowrotem (ale bez puszczania wody) i napompowałem do 1,5 bara. Puściłem wodę. Leciała leciała, aż zrobiło się znowu 4 bary i jak zacząłem spuszczać powietrze, to okazało się że prawie go nie ma. 3. Wykręciłem wentyl (powietrze wyleciało), zacząłem spuszczać wodę i po chwili.... zaczęło wylatywać powietrze (?) jakby jakiś zawór wewnątrz odskoczył. 4. Zacząłem pompować i jednocześnie wpuszczać wodę. Początkowo było ok. 2,3 bara, ale jak otworzyłem zawory instalacji i włączyłem piec to w naczyniu znowu zrobiło się 4 bary, a w instalacji po nagrzaniu było ponad 2,5 więc zacząłem spuszczać wodę z grzejników żeby zrobić 1,9. Ale jak wyłączyłem piec (i pompę) to od razu spadło do 1,6 a jak woda wystygła to było 0. Wygląda na to, że to naczynie jest uszkodzone. Zaczynam podejrzewać, że membrana jest pęknięta, ale że jest tam wewnętrzny pływak, który zatyka wylot powietrza i dlatego nie widzę żeby przez wentyl leciała woda - dlatego są takie dziwne efekty jak w p. 3 Chyba wezwę jakiegoś serwisanta VPS: Jutro zrobię dokładnie tak jak napisałeś, choć właściwie w p.2 byłem blisko tylko za dużo powietrza dałem. Sprawdzę też "siłowo" czy nie jest tak jak w konkluzji - wykręcę wentyl i jeszcze spróbuję odepchnąć ten domniemany pływak. Jeśli pojawi się woda, wszystko będzie jasne. No chyba, że jestem kompletnie ciemna komenda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 12.02.2010 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 jak dużą masz instalację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reformG 12.02.2010 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 witam,proponuje żeby każdy z nas zajął sie tym ,na czy sie zna,a sprawę kotła zleć serwisantowi ,napewno masz gdzieś niedaleko siebie, napewno raz, dwa sie z tym upora i po sprawie. Jeszcze jedno masz pewnie jeszcze gwarancje na kocioł ,która pewnie nie obejmuje tego naczynia,ale proponuje zapytać w serwisie jak sprawa ma sie do całości gwarancjidziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 12.02.2010 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Okazało się, że w naczyniu nie ma prawie powietrza (było wprawdzie duże ciśnienie, ale poduszka mikra). Odłączyłem naczynie, spuściłem z niego wodę i powietrze, podłączyłem zpowrotem (ale bez puszczania wody) i napompowałem do 1,5 bara. Wygląda na to, że to naczynie jest uszkodzone. Zaczynam podejrzewać, że membrana jest pęknięta Może coś źle robisz? Aby mieć pewność, że membrana jest uszkodzona, spróbuj zrobić tak: - spuść wodę z naczynia - odłącz naczynie (już masz praktykę ) - sprawdź ciśnienie powietrza - dopompuj, ewentualnie spuść powietrze do zadanej wartości - po jakimś czasie (np. 1 godz.) sprawdź ponownie ciśnienie Jeżeli się nie zmieniło, to membrana jest dobra. Możesz podłączyć naczynie. Jeżeli spadło możesz powtórzyć doświadczenie. Jeżeli nadal spada, kup nowy zbiornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 12.02.2010 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 No ale ja jestem taka "zosia-samosia". Umiem sam zaprogramować radio, wpisać numery telefonów do książki telefonicznej, wymienić zamek w drzwiach... to nie będę wzywał serwisu żeby mi jakąś bańkę pompował Instalacja raczej niewielka: piętrowy segment, 11 grzejników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 12.02.2010 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 przy tej instalacji, to raczej, naczynie nie będzie za małe,wychodzi na to, że chyba jednak jest walnięte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 12.02.2010 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 lub membrana "przyklejona" do ścianki NW. Często się to zdarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 12.02.2010 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 ale powinna się odkleić w przypadku gdy uzupełniał ciśnienie w naczyniu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts