Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duże przeszklenia a temperatura przy oknie.

fmau

Recommended Posts

Witam,

biję się z myślami od dłuższego czasu. W domu na samy roku parteru salonu mam dwa duże okna, 2,5x2. Szyby standardowe, parter cały w podłogówce.

I teraz. Rozmawiałem z hydraulikami. Jedni mówią, że bez grzejników podłogowych (okna są do samej podłogi) się nie objedzie, że trzeba jest zainstalować pod oknami bo inaczej będzie zawsze zimno od okien.

Inny wykonawca proponował zagęszczenie i dodanie dodatkowych pętli pod oknem.

Rozwiązanie z zagęszczeniem podłogówki jest tańsze.

Czy sama podłogówka wystarczy? Może nie ma co oszczędzać tylko dołożyć dodatkowe grzejniki? Tylko jeśli nie ma potrzeby to bym tego nie robił. Taniej, ładniej i prościej jest bez tego.

Proszę doświadczonych forumowiczów o pomoc.

Pozdrawiam.

To macie te okna czy dopiero macie mieć? :lol:

Powiem tak - ja w salonie mam okno 4m x 2,75m. Sama podłogówka. Żadnych negatywnych wrażeń, mimo jeszcze niedokończonego domu z zewnątrz (próg to sama pianka montażowa). Faktem jest, że to okno sam porządnie ociepliłem i uszczelniłem od dołu - taśmą, dodatkowym styropianem pionowo stykającym się z izolacją podłogi a po zamontowaniu na to płytek uszczelnione jest jeszcze silikonem.

Oczywiście rurki podłogówki zagęszczone w strefie brzegowej, ale to jest standard.

Ale jak koniecznie chcesz mieć takie bajeranckie grzejniki kanałowe to udaj się do forumowego boguslawa :)

A tak z ciekawości - czy któryś z tych "fachowców" ma takie okna u siebie? I co to za fachowcy? Byleby nie hydraulicy...

Ja mam okno 3,60x2,50 i nie robiłem grzejnika kanałowego, sama podłogówka... W pomieszczeniu nie jest zimniej z tego wzgledu...

Aczkolwiek nie zgodzę sie z Depi, że żadnych negatywnych wrażeń nie ma... W końcu jest to 9 metrów kwadratowych o wspólczynniku przenikania ciepła 1,1 /przynajmniej tak jest u mnie/... Przy krótkim przebywaniu w poblizu takiego okna zimą nie czuje sie jakoś większego chłodu, ale kiedyś przysnęło mi się przy tym oknie, to obudziłęm się skostniały... Jesli więc planujesz w poblizu tych okien jakies miejsce do leżenia/siedzenia to możesz sie zdecydować na grzejniki kanałowe... Decyzja należy do Ciebie... Ich koszt jest jednak wysoki, zrobienie upierdliwe, a ponoć to także miejsce zbierania sie kurzu...

Mieszkam mieszkam tylko ciiiiii..... ;)

EDIT: Może wpadniecie i Mąż by mi pomógł openSUSE postawić? ;)

Gratulacje!!! A co do SUSE, od niedzieli (7 lutego br.) jesteśmy szczęśliwymi użytkownikami Ubuntu :oops: Jeśli mimo tego zaproszenie aktualne, z olbrzymią przyjemnością :)

PS. Przepraszam właściciela wątku za off-topic :)

ja mam podlogowe ogrzewanie na parterze i poddaszu, wielkie okna i jest tak, jak trzeba. W salonie 26st.C i jak sie domyslasz o zadnym zimnie nie ma mowy. Wielkie drzwi tarasowe, wykusz prawie od podlogi i jeszcze dwa okna. Po to robisz podlogowke, by m.in. pozbyc sie malo estetycznych grzejnikow.

kurtyny cieplne stosuje się w dzisiejszych czasach w ciągach komunikacyjnych o duzym natężeniu ruchu - np.wejścia do stacji benzynowych. Czyli tam gdzie drzwi wejściowe są często otwierane.

Technika stolarki otworowej ( okna z szybami zespolonymi o współczynnikach nawet U=0,6 W/m2K ) pozwalają na inne rozwiązania.

Akurat szyba o takim współczynniku jest jednym z najcieplejszych miejsc w domu.

Proszę sobie skojarzyć wysokościowce z elewacjami szklanymi - tam szkło jest ścianą.

Reasumując to nie ma potrzeby stosowania dodatkowych kurtyn cieplnych przy zaangażowaniu stolarki otworowej energooszczędnej.

Bardziej bym sie zastanawiał przy tak dużych przeszkleniach nad ochrona przeciwsłoneczną szczególnie na elewacjach południowych i zachodnich.

Szkło ma tendencję do soczewkowania co powoduje po przeciwnej stronie spory wzrost temperatury.

okna z szybami zespolonymi o współczynnikach nawet U=0,6 W/m2K pozwalają na inne rozwiązania.

A w jaki sposób ta szyba to najcieplejsze miejsce w domu..??? :roll: :roll:

Trudno mi nawet sobie wyobrazić, żeby była cieplejsza niż sciana U=0,2 W/m2K... :roll:

mam w dużym pokoju 2 okna 3x2,4, aluminium z przekładką termiczną, pakiet trójszybowy. I nawet rurki z podłogówki nie dochodzą do okien, boooo-a jakże miała być kanałówka, zalecana przez hydraulika, który to kanał z dziką radością zalewałam wylewką. W salonie jest sufit katedralny na 5,5 metra w szczycie. W rurkach temperatura ledwo ledwo- bo drewno na podłodze. Jeszcze nie zmarzlam tej zimy, a na oknach nie ma rosy.

0.6 najcieplejszy punkt w domu? A to ciekawe. Najgorsza zgodna z WT ściana ma mieć dzisiaj conajmniej 0.3 bodajże :lol:

U nas tylko ogrzewanie podlogowe bez zagęszczania rurek przy oknach, okien w sumie 10 mb x 2,4 wys (taki większy wykusz :D ), przy czym okna trzyszybowe, kupione w promocji zimowej, w cenie dwuszybowych, montowane we wrześniu. Podczas badania kamerą termowizyjną okazało się, że szyby prawie tak ciepłe jak ściany, a najwięcej uwag mamy do montażu (pianka) i uszczelek (muszą wyregulować bo na styku ościerznicy i skrzydła są największe mostki termiczne).

Jesli chodzi o komfort, to muszę powiedzieć, że wogóle nie odczuwamy chłodu podchodząc do okna. W mieszkaniu, w bloku zdecydowanie zimniej było przy oknach niż w domu, a powierzchnia okien nieporównywalna.

okna z szybami zespolonymi o współczynnikach nawet U=0,6 W/m2K pozwalają na inne rozwiązania.

A w jaki sposób ta szyba to najcieplejsze miejsce w domu..??? :roll: :roll:

Trudno mi nawet sobie wyobrazić, żeby była cieplejsza niż sciana U=0,2 W/m2K... :roll:

Tak naprawdę to takie okno może być najcieplejszym miejscem w domu jak słonko przez nie zaświeci i wtedy te wasze współczynniki są funta kłaków warte!

To ja się wyłamię może... Mam duże przeszklenia w salonie (część południowa) i jest ok. Podłogówka sobie radzi. Faktem jest że nie przebywamy notorycznie przy oknach. W pokoju od północy, który ma dość spore okno w stosunku do wielkości pomieszczenia, musieliśmy grzejnik dołożyć. Odczuwało się wyraźnie chłód, który schodził z okna. :cry: Teraz ten grzejniczek grzeje bardzo malutko ale nie czuć już dyskomfortu.

fmau, u mnie w sumie 12.2m x 2,4m okien o wspolczynniku U=1.1.

Rurki podlogowki zageszczone w strefie brzegowej. Nie potrzeba dodatkowych grzejnikow kanalowych - hydraulicy rowniez namawiali mnie na ich montaz.

Jesli w Twoim przypadku wspolczynnik U=1.1 a okna masz wyeksponowane na slonce, to zastanow sie nad montazem rolet zewnetrznych (aluminiowe profile ocieplone w srodku pianka PUR). W czasie letnich upalow unikniesz dzieki temu nadmiernego nagrzania wnetrz. Przy okazji, w zimie, jesli po zapadnieciu zmroku opuscisz rolety, w duzym stopniu zredukuje to wrazenie chlodu w poblizu tych okien.

napisałem, że szyba jest JEDNYM Z najcieplejszych miejsc w domu a miałem na mysli jej wsp. U=0,6 W/m2xK. jest to produkt dostępny w miarę przystępnej cenie.

Są oczywiście jeszcze cieplejsze szyby o wsp. U=0,3 W/m2xK z przeznaczeniem do okien pasywnych ale niestety w cenie mocno wysokiej.

Wsp U całego okna pasywnego posiada wartość 0,5 W/m2xK co czyni tego typu produkt najcieplejszym na rynku. Cena x2 ceny dotychczasowego.

Sporo do Niemiec niektóre polskie fabryki okien exportują okien i drzwi pasywnych.