Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kondesat Ferroli kontra Junkers Cerapur Smart

Recommended Posts

Witam,

Szukam opinii o piecu:

Ferroli Econcept-Tech 18A

http://ferroli.com.pl/product,256,ECONCEPT_TECH_18_25_35A.html

Dostałem ofertę na w/w. Do tej pory brałem pod uwagę Junkersa: CerapurSmart_ZSB14-3.

http://www.junkers.com/pl/pl/produkte_1/urzdzeniakondensacyjne/cerapursmart/cerapursmart_1.aspx?detail=true

O tym Ferroli nic nie wiem. Ale na papierze wygląda lepiej od Junkersa. Ma modulację w zakresie: 3,2-19 kW (Junkers: 3,3-14kW).

Jeśli chodzi o moc na potrzeby CO to 14kW wystarczy z nawiązką, ale w sumie może warto mieć zapas mocy na cele CWU ???

Poproszę o wszelkie uwagi.

Pzdr

Krzych

Ferolii - Mało popularny kocioł i w związku z tym możesz mieć problem z serwisem. Chyba, że w Twojej okolicy jest ktoś kto zakłada te kotły od lat dziesięciu i już ma serwis opanowany. Jeśli brak kogoś takiego to wpakujesz się w coś awangardowego :) pozdr adam

Tego się trochę boję. Chociaż instalator, który by go zakładał ma firmę w miarę niedaleko mojego domu...

Martwi mnie to, że nie potrafię znaleźć żadnego użytkownika tego kotła.

Na papierze parametry kotła wyglądają bardzo fajnie, ale nie bardzo odpowiada mi rola testera praktycznego :-?

Pzdr

znam kilku użytkowników ale raczej bujają się z problemami i szukają serwisu bo ciężko kogoś zaprosić do naprawy. Jeśli instalator zajmuje sie na dobre serwisem to można brać choć nie za bardzo wierzę w serwis robiony przez instalatora który dużo większą kasę zarabia na robieniu instalacji i sprzedaży kotłów niż na naprawach za stówkę czy dwie. pozdr adam

• 4 weeks później...

sąsiad ma piec Ferroli od 2 lat

ma jakieś 2 funkcyjny z niższej półki

chwali sobie bezawaryjność i jak do tej pory wzywał serwis 2 razy

raz na regulacje a 2 chyba tez mial jakis problem z ustawieniami

w kazdym razie twierdzi ze z rzyjazdem nie bylo problemu i jakoscia usługi tez

mieszkamy 30 km od centrum warszawy w kierunku na kraków

• 2 weeks później...
  • 1 year później...