Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GNIAZDA ELEKTRYCZNA- JAKIEJ FIRMY?

Gość m

Recommended Posts

Gość m
mam juz polozona instalacje elektryczna i zamierzam kupic wiadomo, gniazda, przelaczniki, wylaczniki etc ... naturalnie jednej masci. Nie mam natomiast zielonego pojecia na jaka irme zwracac szczegolnie uwage. elektryk polecil nam Legranda , co sadzicie ?

• Odpowiedzi 90
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Legrand to tzw.wyższa półka

Zasadniczo na rynku nie ma gniazd kiepskiej jakości (w każdym razie nie ma gniazd, które po paru latach używania zaczęłyby się sypać). Trudno więc mówić o kryterium jakościowym przy wyborze.

Pozostają 3 rzeczy do rozpatrzenia:

1. Kompletność systemu - nie każda seria gniazd zawiera wszystkie potrzebne elementy, np.: gniazda wielokrotne, R-TV-Sat, Tele-Info, głośnikowe, itp, itd... w zależności od tego co potrzebujesz

2. Design - wiadomo - muszą ci się podobać i pasować do twojego gustu

3. Cena - rozpietości są spore - gniazdo zwykłe kosztuje parę złotych, lepsiejsze 20-30, a będziesz potrzebował 100-200 sztuk - więc całkowita różnica może wynieść nawet ponad tysiączek

Ja kupiłem Elda Forum, bo:

1. Ta seria jest kompletna (wszystkie rodzaje gniazd i przełączników z możliwością montażu zestawów wielokrotnych)

2. Forum jest m.in w kolorze beżowym, a taki chciałem

3. Forum jest dosyć drogie - ale i tak tańsze od Legranda

Ja zwracam uwagę na jeszcze jedną cechę:

głośność kliknięcia przy włączaniu lub wyłączaniu.

Są takie rozwiązania, które umarłego postawią na nogi

jak ktoś w nocy zapali lub zgasi światło.

/ELDA i LEGRAND są OK, nie robią za dużo hałasu/

Mam takie aktualnie w domu i cała rodzina uważa mnie za

maniaka/terrorystę włącznikowego :D

Pozdrawiam

Polecam f-a Elda seria Forum- naprawde niedroga i calkiem estetyczna. Zaczynalam od Giry i ABB Solo- ale zestawienie cenowe ubawilo mnie do lez. Polo z kolei lekko pokraczne, no i padlo na Elde - teraz jeszcze wypuscili nowa serie w ok. 24 kolorach- na zdjeciu niezle wyglada.

• 2 weeks później...
Gość M

Jednak zdecydowalismy sie na BErkera bez zadnych ozdobek watpliwej jakosci (rzecz gustu oczywiscie) jest super! w kolorze kosci sloniowej, swietnie zlamana niel-pasuje do wszystkiego zatem. Widzialam bezowe Legranda i Eldy - do bani .....

BERKER i tylko BERKER !!!!

Dzieki za owocna wspolprace ...

Pozdrawiam

M

My też zdecydowaliśmy się na LEGRAND'a. Zależało nam przede wszystkim, aby wszystkie gniazdka i włączniki były "z jednej parafii". Koszt do przyjęcia. Zakupu dokonaliśmyw hurtowni.

Mąż chwalił łatwość montażu.

Robinson, bardzo mozliwe, że ty znasz sie na wszystkim. Ale w takim razie po co siedzisz na forum? Tutaj piszą ludzie, którzy potrzebują rady i pomocy - bo sie nie znają. Taki jest cel tego forum. Dlaczego gniazdka są wg ciebie niewarte uwagi skoro za cały osprzęt do domu można dać kilka tysięcy zł. To tyle, co np. drzwi, a te wg ciebie juz zasługują na uwagę. Skoro coś cie nie interesuje, to po prostu to pomiń.