Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GNIAZDA ELEKTRYCZNA- JAKIEJ FIRMY?

Gość m

Recommended Posts

Anna99- jak bym się znał na wszystkim, to bym tu nie siedział. Interesują mnie porady bardziej fachowe( tak na marginesie). Nie sądzę, ze przez gniazdko firmy x płynie mniejsze napięcie o mniejszym natęzeniu niż przez gniazdko firmy b. Przy wyborze pustaka, okna, drzwi czy pokrycia dachu lub technologii budowy jest to bardzo ważne, bo okarze się , że bedziesz miała ściany za zimne, okno lub drzwi Ci się wypaczą albo dach będzie przeciekał, a po dwóch miesiącach kolor pokrycia dachu kompletnie wypłowieje. Gniazdka wybierasz takie jakie Tobie się podobają i odpowiadają cenowo.

• Odpowiedzi 90
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Anna99- jak bym się znał na wszystkim, to bym tu nie siedział. Interesują mnie porady bardziej fachowe( tak na marginesie). Nie sądzę, ze przez gniazdko firmy x płynie mniejsze napięcie o mniejszym natęzeniu niż przez gniazdko firmy b. Przy wyborze pustaka, okna, drzwi czy pokrycia dachu lub technologii budowy jest to bardzo ważne, bo okarze się , że bedziesz miała ściany za zimne, okno lub drzwi Ci się wypaczą albo dach będzie przeciekał, a po dwóch miesiącach kolor pokrycia dachu kompletnie wypłowieje. Gniazdka wybierasz takie jakie Tobie się podobają i odpowiadają cenowo.

Aha, tu cię mam. Co to znaczy odpowiadają mi cenowo? Tzn. kosztuje 5 czy 15 zł. Skąd ktos ma wiedzieć (np. ja) , że 15 zł to dużo czy malo? Są jeszcze droższe czy to juz górny pułap? A co będzie jesli kupię wyłączniki, a okaże się, że w tej serii nie ma np. wyłącznika schodowego? A ktoś już "otworzył te drzwi, więc po co je mam wyważać" na nowo? Po prostu nie czytaj bo nie wiesz co jest dla kogoś ważne.

Nie ma takiego wyrobu, którego nie dało by się wyprodukować taniej - kosztem obniżenia jego jakości

W przypadku gniazd i wyłączników oprócz estetyki, jest jeszcze trwałość, niezawodność, oraz sposób mocowania do ściany.

A oto lista usterek pojawiających się w czasie eksploatacji :

- gniazda odrywają się od ściany

- trudności z wkładaniem i wyciąganiem wtyczek

- nadpalanie styków gniazd, co powoduje przegrzewanie i zakłócenia radiowe.

- trudności przy działaniu mechanizmu przełączania klawiszy wyłączników

- zbyt głośne przełączanie klawiszy

- nadpalanie styków wyłączników w następstwie wad w błyskawicznym przełączaniu

- kłopotliwe i niepewne przykręcanie przewodów

- tworzywo sztuczne przyciągające kurz - trudności z zachowaniem czystej powierzni.

Generalnie : osprzęt (gniazda i wtyczki) powinny być mocowane wkrętami do puszek (a nie pazurkami rozporowymi), zaś przyłączenia przewodów w wyłącznikach przez styki samozaciskowe (w gniazdach - śrubowe).

• 1 month później...

Robinson: male wyjasnienie.

Oburzasz sie ze poruszany jest tutaj temat "gniazdek". Powiedz lepiej na jakim jestes etapie budowy? Fundamenty? To zapraszam do tematu izolacji, itd. Kazdy ma swoj etap budowy przez ktory musi przejsc. Nie musimy znac sie na wszystkim. Pamietaj ze te "gniazdka" to takze caly osprzet RTV, gniazda komputerowe, glosnikowe. Nie wiem jak Ty ale ja chcialbym miec wszystko "z jednej parafii" i niech to wyglada porzadnie! Tak wiec prosze nie wybrzydzaj.

Pozdrawiam serdecznie

Adamski

a może ktos ma trochę więcej kasy i chce zaszaleć ? Jeżeli tak to polecam fimę GIRA - to jest górna pólka a nie Laegrand :D

Ja bedę miał coś w ten deseń:

http://www.gira.com/en/produkte/abbildungen/esprit_doppeltast_glas_alu_161_1017051579.jpg

oczywiscie nie w całym domu :) Reszta to Berker :)

Czeee,

Dobrzyk mnie się trochę bardziej oldskulowe podobają (manufactum), tylko nieco za drogie (30-40 EUR)...

http://www.manufactum.de/mhp/bilder/manufactum/DIN/shoppos/100/50121.jpg

albo takie

http://www.manufactum.de/mhp/bilder/manufactum/DIN/shoppos/100/48019.jpg

W związku z tym będzie chołubiony już przez kogoś powyżej Berker w kości słoniowej, może nie do końca oldschool, ale dość neutralny...

Pozdrawiam

Czeee,

Dobrzyk mnie się trochę bardziej oldskulowe podobają (manufactum), tylko nieco za drogie (30-40 EUR)...

Takie też widziałem, bodajże gdzieś koło placu Kromera - też mi się bardzo podobają ale musi być odpowiednie wnętrze aby takie pasowały :)

Co do berkera to chyba masz takiego samego jak ja :D

Też mamy Legranda, bo było w serii wszystko, co potrzebowaliśmy. Po prawie roku używania jestem bardzo zadowolona. Kolor (srebrny mat) został wybrany jako najmniej kolidujący z resztą domu i pasujący do innych elementów typu karnisze, klamki, uchwyty w szafkach, lampy, a nawet głośniki - mam punkt, z którego widać jednocześnie 23 kontakty i nie wyobrażam sobie niejednolitego wykończenia. W sumie mieliśmy ponad 170. Żeby nie było, że to rozpusta, w garażu, kotłowni i pralni jest Gala. Też się spisuje dobrze, ale porównanie estetyki.....

Anno, my mamy sistenę, bo obydwojgu nam się od razu spodobała więc nie było potrzeby prowadzić negocjacji małżeńskich :lol: Nie mam więc ani za ani przeciw, ale jeśli wolisz sendo, to może użyj argumentów, hmmm... typowo kobiecych :lol:

Zone, moi synowie poinstalowali sobie ściemniacze, bardzo fajne efekty można osiągnąć. No i teraz ściemniają tym swoim dziewczynom... cóż, młodość :lol: :lol: :lol:

Wszyscy piszecie o estetyce, ale to nie wszystko, ja chciałem kupić gniazda z przesłonami styków, i co ?? I kaszana, wybór okazał się mniej niż skromny! Ostatecznie zdecydowałem sie na POLO, poza raczej głośnym przełączniem są OK. Dodam, że jak pytałem o przesłony styków w gniazdach to przeważnie patrzono na mnie z przestrachem: co ja właściwie od nich chcę ? - nawet w hurtowniach ! A "od ręki" to nigdzie tego nie było!

Bez przesady(kolory,głośność kliknięciaitp.)Decydujący wpływ na wybór osprzętu ma wg. mnie jakość wykonania strony elektrycznej.Robię w tej branży i trafia mnie jak przekręcają się śrubeczki, pękają podkładki itp.A reszta poza wyglądem i kolorem to już zwykłe fanaberie.Sorry za te słowa,ale takie jest moje zdanie. Nie polecam BINGO.

• 3 weeks później...

Zapytam i tutaj.

Czy ktos ma jakies doswiadczenia z oprawami ( łącznikami) Mega classic - maja dosyć bogata serie i sa w miare tanie ale jak to sie przekłada na żywotnośc.

A może cos innego (jaks seria) o podobnych możliwościach np: w jednej oprawie telefon i komp, gniazda glosnikowe itp oczywiscie na ramkach

Ale zaznaczam ze mam sporo i to kombinowanych punktów rtv, kom, tel itp a jak zauwazyłem np. telefoniczne może kosztowac od 30-120 zł

Fugas