ivan44 11.02.2010 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 witam mam w mieszkaniu wlacznik swiatla podwojny z ktorego ida trzy zyly do jednego swiatla ktore swieci a z tego swiatla do kolejnego ktorego nie moge podlaczyc jesli podlanczam faze (brazowy) z neutralem (niebieski) wywala zabezpieczenia i wszystko gasnie zwara sie chyba robi. Jest tez kabel ochronny (zielono - zolty ) myslalem ze jest cos nie tak podlaczone i probowalem na wszelkie sposoby ale nie udalo sie nie swiecilo i tak. Dodam ze we wlaczniku na trzech kablach jest faza nie wiem czemu?? bo na drugim swietle juz jest jedna na kablu. -czemu we wlaczniku moga byc 3 fazy??-czemu mi wywala korki skoro na 2 swietle na kablach jest wszystko ok??-czy przyczyna moze byc cos zle podlaczone wzabezpieczeniach korkach albo uszkodzony przewod np. wkretem w scianie gdzies czy nie bardzo?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 12.02.2010 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 elektryka weź, zrobi ci to w 10 minut, na takie pytania na forum nie dostaniesz odpowiedzi tylko domysły, na włączniku ściennym nie znajdziesz 3 faz, chyba że ktoś ci podłożył świnie, próbnik poza tym też potrafi pokazać napięcie tam gdzie go nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toudek 12.02.2010 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale masz 1 włącznik podwójny i dwie lampy?Jeden przycisk włącznika ma obsługiwać jedna lampę a drugi druga? Jeśli dobrze myślę to z gniazdka ciągniesz do jednej lampy niebieski i brązowy a do drugiej niebieski i żółtozielony oczywiście kolory zależą od tego jak kto ci to w gniazdku popodpinał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 12.02.2010 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Jak do lampy idą trzy żyły, w tym jedna zielonożółta to nie powinieneś mieć możliwości podłączenia drugiej lampy sterowanej osobno.W przypadku niezgodnym z przepisami do jednej strony wyłącznika podłączasz fazę, a z wyjścia wyłącznika ciągniesz przewód do żarówki. Przewód zerowy ciągniesz bezpośrednio do żarówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert.k 12.02.2010 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Często jest ak jak napisał tooudek. Niebieskim podłącza się 0 a brązowym i żółtozielonym ciągnie fazy. Wtedy jednak obydwa końce kabla żółtozielonego powinny być oklejone brązową/czarną taśma izolacyjną dla informacji o zmianie przeznaczenia żyły. Nie jest to rozwiązanie idealne ale akceptowalne w przypadku braku kabla 4 żyłowego w ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts