Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ściana jednowarstwowa-pustak keramzytowy

Recommended Posts

ja od dawna interesuję się keramzytem jako materiałem, z którego postawić chcę dom. Byłem w paru domach wybydowanych z pustaków z Mszczonowa. Domy te były wybudowane w tradycjnej trójwarstwowej technice. Ściana nośna pustaki keramzytowe + wełna (lub styropian) + ściana osłonowa z klinkieru lub zwykłego pustaka i otynkowana. Właściciele tych domów byli zadowoleni z wybranej technologii. klimat w domku O.K. Nie było kłopotów z wilgocią itp. Byłem nawet w domu budowanym z gotowych keramzytowych elementów. Są o nim wzmianki w ostatnich Muratorach. Domy te budowane przez Praefę są naprawdę niezłe. Tylko koszt postawienia tych ścian jest cały czas duży jak na polską kieszeń. Ale gdybym miał wystarczającą ilość kasy pewnie wybrałbym ich. Odpadają kwestje użerania się ekipą budowlaną i martwienie się czy gdzieś majster nie popełnił błędu który kiedyś się zemści. Keramzyt jest O.K.

Wielkie dzięki za te informacje.Z mojego założenia dom ma być wykonany w technologii ściany jednowarstwowej bez dodatkowego docieplania.Tak reklamuje się system(firma)TERMAT ze Środy Sl.,

podobno parametry termiczne spełnia system MUROTHERM.Może ktoś

użył tych materiałów i chce podzielić się opinią.Z góry dziękuję.Pozdrawiam