Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Teraz moge sie odniesc do tej sprawy po przeczytaniu stanowisk obu stron

- dla mnie ewidentnie wina lezy po stronie wykonawcy, ktory jak to

niektorzy, zreszta slusznie, stwierdzaja , ma prawo do omylek, ale do

unikania wziecia odpowiedzialnosci za wlasne bledy juz nie ma prawa.

Adam MK nienalezycie wykonal instalacje i to tutaj potwierdzil, i nadal miga

sie od usuniecia usterki.

Sprawa jest na tyle ewidentna, ze wykonawca powinien byl spodziewac sie

napietnowania ze strony forumowiczow a tu ku mojemu - i pewnie nie tylko

mojemu zdziwieniu - wcale tak nie jest- nawet wrecz przeciwnie- wg

niektórych, to qwert jest sam sobie winien, ze :

nie podpisal umowy,

nie przygotowal sie nalezycie do skorzystania z uslug pana wykonawcy,

nie wzial rachunku,

itp. itd.

Dlaczego tak ? W dużej mierze za sprawa Daggulki.

Daggulka- wyjatkowo sprytny, dobry adwokat pana Adama mk, majacy za zadanie tak cala sprawa pokierowac, zeby swojego klienta wybronic.

Czyni to znakomicie- tak lawiruje, tak umiejetnie zmnienia fakty, stosuje sprytne zabiegi socjotechniczne, ze wlasciwie niebawem problemu nie bedzie, a

uzytkownk qwert zostanie okrzykniety oszolomem, nierozumnym inwestorem, a

nawet zostanie skazany na wieczna banicje z powodu podniesienia glosu na

jego Adama mk.

Qwert- glowa do gory- jak widac nadal masz probleny z wykonawca, ale ja

zacząłbym od poproszenia go w liscie polocenym o wystawienie FV za

wykonana

usluge ( na kwoty, które mu przelałeś i dalbym mu miesiac na naprawe

instalacji. FV to rzecz niepodlegajaca dyskusji, bo nie wiadomo, czy sie uda

naprawic za pierwszym razem.

Jesli po miesiacu nie bedzie FV i naprawy zglosilbym sprawe najpierw do US, ze

pan ten i ten wykonal instalcje wentylacji- dajesz potwierdzenie wykonanych

przelewow i pomimo prosby FV nie wystawil -uchyla sie przed placeniem

podatkow i robi lewizne, a potem dalej - do prawnika. Wystarcza swiadkowie,

ktorzy widzieli, jak pan Adam owa instalacje wykonuje i Twoje przelewy z

pieczatka bankowa (mozna je wyciagnac z banku).

Uprzedzam, ze takie sprawy wbrew pozorom nie sa drogie i sam moge polecic

prawnika w Katowicach, ktory podobna prowadzil i nawet do sadu nie doszlo,

bo wykonawca sie opamietał (prawnik kosztowal ok. 800zł przy sprawie

dotyczacej 30 tysiecy, a tamta firma poniosla koszty 2400zł)

W ten sposob swieta krowa przestanie nia byc i byc moze nastepny swoj blad

naprawi bez ociagania.

Co do umowy ustnej, jest ona obowiązujaca w świetle prawa tak samo, jak

kazda inna, wszak piwa nie kupujemy sporzadzajac umowe pisemną. I tylko w

kilku przypadkach ustawa zastrzega umowe pisemna (jak np kupno mieszkania -tu akt notarialny).

pzdr

szymon

• Odpowiedzi 502
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W sprawie merytorycznej. Wszystko, co było mądrego do napisania, zostało już napisane na pierwszej stronie. Teraz brakuje tylko informacji jednej ze stron o sposobie zakończenia sprawy . Ktoś rozsądny już to wcześniej zauważył.

W kwestii pozamerytorycznej tj. pozostałych stron wątku.

Kopcie się dalej społeczni adwokaci i społeczni oskarżyciele publiczni – będzie śmieszniej. Śmieszniej bo dyskusja w tym wątku stanowi doskonały przykład tego co nazywa potocznie „polskim piekiełkiem”. Gratuluję tym wszystkim, którym udało sie zachować zdrowy rozsądek w dyskusji lub mieć na tyle silnej woli żeby nie brać w niej udziału

Do „Smoczycy”Każdy przedsiębiorca ponosi odpowiedzialność na zasadzie winy i ryzyka. Brak pisemnej umowy i terminów nie stanowi tu żadnej przeszkody, a w kwestiach nieuregulowanych zastosowanie znajdują przepisy KC. O winie ciężko jest orzekać chociaż część osób znajduje ku temu przesłanki. Druga z zasad odpowiedzialności (ryzyko zawodowe) nie zależy od woli ale może wiązać się z zaistnieniem okoliczności zewnętrznych na które przedsiębiorca nie ma wpływu. Okoliczności zewnętrzne takie jak pogoda oraz inne powody tj. zepsuty samochód, cichy telefon, warunki pracy lub kiepscy pracownicy nikogo nie interesują dlatego doświadczeni przedsiębiorcy biorą na to poprawkę. Nie sztuką jest być „ idealnym wykonawcą „ bo takich nie znam. Cały sukces polega na tym żeby wyjść „ z twarzą „ z całej sytuacji. Pisali o tym jareko i ROM –KON. Przy całym swoim emocjonalnym podejściu daj szansę na to swojemu pupilowi tak jak zresztą dobrze radzą doświadczeniu przedsiębiorcy.

Jest obustronna wola polubownego załatwienia sprawy i to jest najważniejsze. Czekamy na efekty.

Jest drugie dno.

Adam pisał co i za ile można samemu zrobić ... doskonale to wyjaśnił, że dzieło o którym mowa może powstać w granicach 4-3 krotnie mniejszego nakładu na materiały i nakładem własnej pracy (do której zachęca - vide: "tymi ręcami"). Zawsze wyjaśnia co, dlaczego, po co... I to z sensem i inteligentnie.

Pomimo, że dużo pisał - nigdy nie odniosłem wrażenia aby proponował swoje usługi - pomimo, że wielu nie może się od tego powstrzymać - podając namiastkę prawdziwej wiedzy - od Adama zawsze, wszystkiego można się dowiedzieć i podyskutować.

I tu przechodząc do mojego odczucia - qwert poczytał trochę wypowiedzi adama i pomyślał, że to jest gość który mu wszystko zrobi na cacy i domyślam się, że zawierał umowę z perspektywy pięknych wypowiedzi na forum - zakładając, że skoro Adam wie dużo to na pewno jego dom ma rozpracowany od pierwszego spojrzenia.

Także temat finansowy - tak bardzo tutaj wznoszony przez wszystkich - odstawiłbym na plan trzeci - bo qwert zapłacił za wiedzę Adama i zrobienie czegoś bardzo wyjątkowego - co będzie unikatem, dziełem sztuki.

Niestety przeliczył się, bo Adam jest tylko człowiekiem i również popełnia błędy i tutaj go popełnił ...

ALE

takiej metody działania można się spodziewać czytając wypowiedzi Adama zawierające stwierdzenia płynące od "szalonego" (w znaczeniu pozytywnym) wynalazy-wizjonera. Niestety qwert, ale kupując wiedzę Adama kupiłeś też styl jego pracy. Nie wyobrażam sobie, żeby ktoś kto rozważa złożone problemy z termodynamiki miał sobie zawracać głowę posprzątaniem po sobie. Myślę, że trochę nie świadomie zainwestowałeś bardziej w dzieło sztuki i teraz ze względu na małżonkę która chciała by zobaczyć efekty wydanych przez Ciebie pieniędzy zostałeś zmuszony do stworzenia tego wątku... poniekąd masz racjęm baby są dziwne - nie wiedzą, że jest coś takiego jak męska próba rozwiązania problemu przez wielotygodniowe rozważania - pozornie nie przynoszące żadnych efektów w trakcie ich trwania. I tutaj niestety musiałeś poczekać aż Adam wpadnie na to co jest nie tak. A jak napisał - już wie i możesz się spodziewać jakichś działań - oczywiście teraz musi się jeszcze wykopać ze śniegu ;)

Zapamiętaj: tylko geniusz potrafi zapanować nad bałaganem w swoim warsztacie - idiota musi mieć porządek (mowa oczywiście o miejscu pracy). I to stwierdzenie bardzo mi do Adama pasuje.

Chryste Panie. Czytam i nie mogę uwierzyć. Zalogowałem się na tym forum bo miałem problem (jak się okazało wyimaginowany) z pompą ciepła. Forumowicze, w sposób kompetentny i całkowicie zrozumiały dla laika udzielili mi porad, które sprawiły, że wszelkie obawy prysły, pompa działa, jest oszczędna, w domu jest ciepło. Od tego czasu chwaliłem FM na wszystkich odpustach. Do dzisiaj... (użyję bezsensownego wielokropka, bo to chyba modne w "salonie"). To co dzieje się w tym temacie to już nie żenada, to purnonsens. Jest jeden z liderów forum, który ewidentnie dał ciała. Nie mówię o wykonaniu instalacji, bo się na tym nie znam; mówię o o sposobie w jaki się tłumaczy - cichy telefon, hałas, dom za duży, zima za mroźna. Pomimo takich absurdalnych tekstów, godnych sześciolatka, nagle znajduje się armia adwokatów pana A. - wszyscy zasłużeni na forum. Okazuje się, że Qwert to oszołom, ciemnogród i w ogóle typ spod ciemnej gwiazdy (Smoczyca wie, ale nie powie................... wie to z priva od A. ............. a tak w ogóle nie było umowy..............., najlepiej notarialnej...............to już moje..........), zaś Ci co mają mniej niż 1000 postów, to powinni czytać, czytać i nie szargać autorytetów. To teraz ja, zupełnie nowy, mający jeden nick, nie szukający tu klientów i nie mający pojęcia kim jest Qwert powiem Wam szanowna elito - sami przeczytajcie to co napisaliście na poprzednich stronach; jeśli chociaż jeden z Was się zarumieni ze wstydu, to będzie sukces. PS Absolutnie nie chcę urazić wszystkich zasłużonych forumowiczów, szczególnie tych od pompy. Mało tego mam do nich szacunek i za wiedzę i za bezintersowność. Nie podam ich nicków, bo po moim poście byłby to pocałunek śmierci.

"Adam kurcze weź obiecaj na forum, bo masz tu wielu wielbicieli, że szybko i skutecznie koledze qwert naprawisz to na czym dałeś ciała, forumowicze na pewno się ucieszą, a kolega qwert uspokoi."

Po co?! :o

qwert się nie uspokoi....

Szans nie ma! :cry:

Przecież dalej opisuje swą krzywdę.

qwert

A ja myślałem po naszej ostatniej rozmowie , ze wszystko jest już jasne i wiemy co i jak.

ZNOWU SIĘ MYLĘ?!

Do forumowiczów:

Instalacja miała być ZRÓWNOWAŻONA!

Taka była planowana i wykonywana.

Jest tu ktoś, kto wykaże, że ja nie wiem, co to jest instalacja zrównoważona i po czym to można poznać?

simulc , na taki przykład, jest pewien:

"Adam MK nienalezycie wykonal instalacje i to tutaj potwierdzil, i nadal miga

sie od usuniecia usterki. "

Powiedz tu może wszystkim skąd ta pewność się bierze.

Sam chętnie się dowiem.

Ze zdziwieniem dowiedziałem się, że instalacja nie domaga (nie działa tak, jak się spodziewano) To prawda! Stwierdziłem, że naprawię ewentualne błędy, jak będę wiedział CO mam naprawić!

Posiedziałem, pomyślałem, opukałem zabawkę, porobiłem pomiary i wiem.

JA - WIEM. ( z pewnością trwało to zbyt długo, ale zima dawała w kość)

Z całkiem niemałą satysfakcją stwierdzam, że większość dyskutantów też wie i naprawę zrobiliby lewą ręką! Pewnie dlatego, że forum poczytali.

A swoją drogą...

Jest jakiś punkt regulaminu forum nakazujący spowiedź publiczną i złożenie samokrytyki? (obojętnie słusznie czy nie, ale gawiedź żąda!)

Chleba i igrzysk!

Chrześcijanie dla lwów!

:lol: :lol: :lol:

Bójcież się Boga!

(ja jestem niewierzący i pewnie dlatego - partacz)

Fotorelację z usprawniania sobie zrobię, jak qwert pozwoli.

Ciekawe czemu miałby nie pozwolić?

KONIECZNIE mam ją tu wklejać?

PO CO? :o

Adam M.

p.Adamie. chce pan bym byl spokojny? trzeba bylo swoich stronnikow o to poprosic. moja reakcja byla reakcja na banialuki i zenujaca pana obrone czyniona przez smoczyce (zamiast sekretow na priv, trzeba bylo poprosic ja o milczenie, bo robi panu krecia robote). Poniewaz panska obraczyni zarzucila mi niescislosci, nie mowiac konkretow, wykazalem jej,ze niescislosci panu sie trafily (moj telefon z reklamaca byl w listopadzie a nie tuz przed BN, nie wszystkie prace wykonal pan, itd).

Panska publiczna deklaracja ''co dalej i w jakim czasie'', bardzo by uspokoila dyskusje.

z naszej rozmowy wynikaly dwie konkluzje:

1. stary reku jest w zasadzie nienaprawialny

2. trzeba zrobic nowy, ale zdobycie czesci (blachy, dystansow, itd) jest bardzo trudne o ile wogole mozliwe - padla huta.

W tej sytuacji szans na wyk.reku w sensownym terminie nie widze.

Ile mam czekac? 3mce? 6mcy? rok?

doprawdy nie mam ochoty.

zaproponuje wiec trzecia mozliwosc. zwrot kasy. dyskusja sie zakonczy -dobre dla pana, ja kupie nowe reku-dobre dla mnie.

p.Adamie. chce pan bym byl spokojny? trzeba bylo swoich stronnikow o to poprosic. moja reakcja byla reakcja na banialuki i zenujaca pana obrone czyniona przez smoczyce .

Teraz zachowałeś się jak sześcioletnie dziecko ..... na złość mamusi odmrożę sobie uszy.

To , co ja tu nabazgrałam to mój pogląd na sprawę ... wielu tutaj w tym wątku uprawiało pisaninę ..... i pisało bzdury może większe niż ja pisałam . I nie pisałam tego w żadnym porozumieniu z Adamem - więc nie jest odpowiedzialny za to co napisałam w tym wątku ..... mylisz pojęcia .

Ponadto - czepiasz się , że Adam napisał mi to co On czuje i myśli o sprawie .... a przepraszam .... nie miał do tego prawa jeśli chciał?

Przepraszam .... nie rób się święty .... czy mam przytoczyć publicznie Twoje privy do mnie zatytułowane : "jesteś w błędzie .... "?

Przecież też mi pisałeś jak sprawa wygląda z Twojego punktu widzenia - i też na priv .

Ponadto to tylko pisanina . Pisanina na forum ..... A między Wami powstało zobowiązanie ..... zaistniała kasa niemała ..... a wytrząsacie się na forum jak nastoletnie dziewice za przeproszeniem .

Jesteście dorośli , a zachowujecie się jak kur..... dzieci.

Qwert ..... co Cię boli? że nie stanęłam po Twojej stronie pomimo privów które mi napisałeś? to chyba sprawa między mną a Tobą a nie między mną , Tobą a sprawą spier.... instalacji Adama. Tak?

To weź sie chłopie ogarnij i przestań pierd..... głupoty bo mi się cierpliwość kończy .

Bidulek .... smoczyca nagadała to teraz Adam zapłaci .....

powiedz lepiej ..... żona napiernicza za uchem .... Ty nie potrafsz znaleźć wyjścia z sytuacji .... a co tam .... zwalić na kogoś .... na kogo by tu? aaaaa- proszę - smoczyca pod ręką ....

zastanów się nad sobą bo mnie już słów brak......

teraz pokazałeś co sobą reprezentujesz ....

pisaninę na forum i brak weny do rozwiązania sytuacji konfliktowych poza forum ....

tylko na tyle Cie stać?

Przy okazji chciałbym poruszyć kwestię Tytułów dla Forumowiczów. Można zaobserwować w tym wątku, że Forumowicze z okazałą liczbą postów, tzw. ELYTA, bezsensownie wypisuje bzdury w wielu postach, a później cieszy się z tytułu. Tylko, że tytuł np. "Najpożyteczniejszy..." powinien być nadany za jakieś ZASŁUGI. Teraz pytanie do Moderatorów: czy jest możliwość (tak jak jest to na innych Forach) nadawać tytuły dla Forumowiczów za konkretnie udzieloną pomoc (ikonka "Pomogłem"). Wtedy tytuły byłyby w końcu za COŚ (a nie za NIC).

Przy okazji chciałbym poruszyć kwestię Tytułów dla Forumowiczów. Można zaobserwować w tym wątku, że Forumowicze z okazałą liczbą postów, tzw. ELYTA, bezsensownie wypisuje bzdury w wielu postach, a później cieszy się z tytułu. Tylko, że tytuł np. "Najpożyteczniejszy..." powinien być nadany za jakieś ZASŁUGI. Teraz pytanie do Moderatorów: czy jest możliwość (tak jak jest to na innych Forach) nadawać tytuły dla Forumowiczów za konkretnie udzieloną pomoc (ikonka "Pomogłem"). Wtedy tytuły byłyby w końcu za COŚ (a nie za NIC).

O tym jak są przydzielane tytuły na Forum Muratora możesz poczytać tutaj : http://forum.muratordom.pl/najlepsi-doradcy-na-tym-forum-kandydatury,t39529.htm .

W skrócie - oprócz tytułów wynikających wyłącznie z ilości napisanych postów, pozostałe tytuły są przyznawane przez Redakcję Forum za konkretne zasługi.

I jeszcze jedno spostrzeżenie .....

Właśnie dlatego - moderacja powinna w zarodku usuwać takie wątki .....

wątki nie ostrzegające tylko mające na celu żeby "coś zyskać"przez forum ...tutaj naprawę spierniczonej instalacji ....

qwert zakładając wątek myślał, że wszyscy po główce pogłaskają, krytyki żadnej nie będzie ... spokojnie sie rozegra ....

nie rozegrało się spokojnie .... powstało piekiełko jak zawsze ....

a teraz qwert wykorzystuje pisaninę na forum żeby znowu zyskać coś dla siebie ....

zrzucił winę na piszących , tutaj na mnie - bo jak napisałam nie po Jego myśli to pewnie ma prawo mnie wrobić w odpowiedzialność ....

sorki , ale ciśnienie mi się z rana podniosło, ze kawy nawet pić nie musze ....

qwert ... sorki, zachowałeś się jak gówniarz ....

o ile szanowałam Cię do wczorajszego wieczora .... tak teraz już mi przeszło ....

i tyle w temacie ....

i na koniec zacytuję .... ku pamięci na wypadek gdybyś przemyślał i chciał się z tego wycofać .... za późno ....

p.Adamie. chce pan bym byl spokojny? trzeba bylo swoich stronnikow o to poprosic. moja reakcja byla reakcja na banialuki i zenujaca pana obrone czyniona przez smoczyce (zamiast sekretow na priv, trzeba bylo poprosic ja o milczenie, bo robi panu krecia robote). Poniewaz panska obraczyni zarzucila mi niescislosci, nie mowiac konkretow, wykazalem jej,ze niescislosci panu sie trafily (moj telefon z reklamaca byl w listopadzie a nie tuz przed BN, nie wszystkie prace wykonal pan, itd).

Panska publiczna deklaracja ''co dalej i w jakim czasie'', bardzo by uspokoila dyskusje.

z naszej rozmowy wynikaly dwie konkluzje:

1. stary reku jest w zasadzie nienaprawialny

2. trzeba zrobic nowy, ale zdobycie czesci (blachy, dystansow, itd) jest bardzo trudne o ile wogole mozliwe - padla huta.

W tej sytuacji szans na wyk.reku w sensownym terminie nie widze.

Ile mam czekac? 3mce? 6mcy? rok?

doprawdy nie mam ochoty.

zaproponuje wiec trzecia mozliwosc. zwrot kasy. dyskusja sie zakonczy -dobre dla pana, ja kupie nowe reku-dobre dla mnie.

Nie za bardzo rozumiem ta nagonke na tych którym sami przyznajecie tytuły. Kompleksy jakieś czy co? Pamiętam-że nawet nie zauważyłem jak redakcja zmieniła opis przy mym nicku i pojawił się najlepszy doradca. Na takie bzdety nie zwracam uwagi i czy zmienia mi go na "guru od okien" ;) czy na "miły starszy zgred" ;) to mi to wisi. Kiedyś Pchelek mnie tu ściągnął i tak jakoś zostałem z sympati do atmosfery i osób tu przebywających jakże odmiennej do innych takich portali. Niewiedza o mechanizmach przyznawania tytułów powoduje takie zarzuty-mam nadzieję że tylko to jest powodem takich wypowiedzi.

pietrekzbronami

weź sobie ten tytuł i wsadź go sobie w pragębę

do wyrzygania o tych tytułach marudzisz

napisz to tu, komu i tyle

i przestań już o tym pie.. jak pragnę zdrowia

(khe, khe, kurcze, coś niedomagam...)

reszta żłobów też niech tam wbija i pisze, w końcu ktoś może zdejmnie ze mnie to posrane odjum, bo tylko epitety za to zbieram

daggulka Możesz powstrzymać sie od pisania w tym watku?? naprawdę robisz więcej szkody niż pożytku...uniemożliwiasz jakieś sensowne rozwiązanie... a swoją drogą nie dziwię się wcale że kol Qwert opisał sprawę... na dobrą sprawę umoczył 20 tys i został z niedziałającym bublem, mam pytanie do tych najwiecej oburzonych postępowaniem Qwert-a może macie niepotrzebne 20 tys,zł???? Jezeli macie to proszę bardzo ..... rozdajcie je na ulicy...wpłacie na forum muratora...dajcie na schroniska...albo poprostu wyrzucie te 20tys zł. Ciekawy jestem jakbyście piali jakby was to spotkało???? a zachowanie tych wielopostowców mnie nie dziwi bo kiedyś napisałem podobny wątek (całkiem inna sprawa)... i jak zwykle najbardziej oburzeni byli wielopostowcy

tak ...macie rację .....

nie powinnam pisać w tym wątku ....

bo gębę mam niewyparzoną.... bo piszę co myślę prosto z mostu .... bo poglądy mam niepopularne .... bo nie idę jak wszyscy wedle jednego toru .....

to samo dyskwalifikuje mnie również do pisania na forum w ogóle ....

żegnam ....

tak ...macie rację .....

nie powinnam pisać w tym wątku ....

bo gębę mam niewyparzoną.... bo piszę co myślę prosto z mostu .... bo poglądy mam niepopularne .... bo nie idę jak wszyscy wedle jednego toru .....

to samo dyskwalifikuje mnie również do pisania na forum w ogóle ....

żegnam ....

Powinnaś zniknąć z tego wątku dlatego, iż mimo że twierdzisz że nie bronisz Adama robisz mu niedzwiedzią przysługę. I mówią ci to osoby, które mają jeden post albo kilkaset. Które są na forum od wczoraj albo od kilku lat.

Zastanów się bo

Jak ci jedna osoba mówi, że jesteś koń - to się możesz zasmiać. Jak druga osoba ci to mówi-to się nad tym zastanów. Jak trzecia osoba ci powie, ze jesteś koń-to sobie siodło kup.