Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

...

i jeszcze jedno .... pamiętaj, że nie gryzie się ręki która karmi ....

więc miej na uwadze , że jesli dalej bedziesz tak postepować - ludzie Cie zapamiętaja i nikt tutaj nie bedzie chciał z Toba rozmawiać i Ci pomagać ...

pozostawiam pod rozwagę.... :-?

...

no i wtedy zapewne pojawi się użytkownik johna3, johna4 czy johnaX z kolejnymi ciekawymi problemami :lol:

• Odpowiedzi 502
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ludzie pogięło Was? Czy ten wątek jest o krokwiach, najlepszych doradcach i dupie Maryny czy o wadliwie działającej WM? Prywatne brudy i oskarżenia proponuję załatwiać na PW...żenada!

nie, nie jest to o wadliwie działającej WM, żenada....

jak już się wp... to chociaż przeczytaj o co kaman

Ludzie pogięło Was? Czy ten wątek jest o krokwiach, najlepszych doradcach i dupie Maryny czy o wadliwie działającej WM? Prywatne brudy i oskarżenia proponuję załatwiać na PW...żenada!

Dziekuję za uświadomienie mi , że na forum w wątkach piszemy dokładnie i tylko to o co proszą i ani słowa więcej na żaden inny temat ...

Pamietajmy także , żeby nie używać słów nic nie znaczących a zajmujących czas i miejsce oraz nie wnoszacych nic do sprawy typu :

można by , a może, gdyby , poniekąd ..... :-?

pasuje? :-?

...jak już się wp... to chociaż przeczytaj o co kaman

W d... mam "o co kaman", i szkoda mojego czasu na czytanie o Twoich prywatach. Wchodzę na to forum żeby dowiedzieć się czegoś pożytecznego i rzygać mi się chce jak widzę "Najlepszy doradca na tym..." i wdaje się w bezsensowne pyskówki z innymi...

R.

EoT

...jak już się wp... to chociaż przeczytaj o co kaman

W d... mam "o co kaman", i szkoda mojego czasu na czytanie o Twoich prywatach. Wchodzę na to forum żeby dowiedzieć się czegoś pożytecznego i rzygać mi się chce jak widzę "Najlepszy doradca na tym..." i wdaje się w bezsensowne pyskówki z innymi...

R.

EoT

Właśnie to robisz :-? Jak ktoś się p#$&la to ma otwierać nowy temat aby odnieść się do żałosnych wypowiedzi?

ps. masz problem to czytaj coś innego

Prawda jest że będąc tu okrzyknietym przez Was najlepszym doradca tym bardziej nie mogę sobie pozwolić na wpadkę i takie jak opisane zachowanie.

Najlepszy czy też nie, nie ma to nic wspólnego z fachowoscią. Tytuł pod nickname zależny jest od ilosci napisanych postów i przydzielany jest z automatu. Mógłbym napisać w 2000 postów tylko d@#& i też bym był najlepszym doradcą. Ludzie, nie bierzcie do bani :)

siggi and alka ...znów jutro jest niedziela... pomódl się za nas... może tekst modlitwy znów przypomnieć? :wink:

niestety coś w tym jest, że jest taka stała ekipa, która rozwala sporo wątków, nie wiadomo po co. nie ułatwicie qwertowi jeśli ten wątek się zamieni w śmietnik. jeśli to co pisze jest prawdą - to należy się wykonawcy i przyda się ostrzeżenie innych.

wracając do tematu - co polecam każdemu, który chce nacisnąć przycisk 'odpowiedź':

Zastanawiam się czy problemy ze szczelnością (pkt. 2 i 3 autora wątku) to jakaś cecha takiego rozwiązania ala DIY, czy może produkowane seryjnie wymienniki też miewają z tym problemy? Ktoś ma jakieś dane/doświadczenia? Trochę osób robiło samemu, więc ktoś może coś powie o swojej konstrukcji DIY? Biorąc pod uwagę problemy z naprawą i wiedząc, że to nie jest jednostkowy przypadek tego modelu zastanawiam się też czy to jest w ogóle naprawialne czy jest skopane od założeń.

Bo pkt. 1 - to chyba po prostu za dużo obiecał, skoro okapy mają po kilkaset m3/h przepływu, to w WM na jednym wyciągu chyba ciężko to będzie osiągnąć (na ile by musiała być wtedy zrobiona cała wentylacja i co by się działo w innych pomieszczeniach, chyba że po prostu ten wyciąg byłby obsłużony w taki czy inny sposób dość niezależnie od reszty).

zapachy z kuchni tez dało się rozwiązać.

starczyło poprowadzic, zamiast dwóch płaskich kanałów, cztery kanały.

zamiast kłaść je pod kątem prostym (wzrost oporów), trzeba było je położyć w lini prostej od pionów wentylacyjnych (były by krótsze)- na ale wtedy trzeba by wykuć dwie dziury w ścianach działowych, co przerastało możlwsci techniczne wykonawcy (przekuc przez stropy też nie zrobił, robiła ekipa od wykonczeniówki).

to są moje obserwacje poczynione na jednej instalacjji (własnej), dziś sam zrobiłym ją dużo, dużo lepiej.

dziw bierze, ze wykonawca, który połozył już tych instalacji kilka, nie poczynił tak banalnych obserwacji, nie uczy się na własnych błędach tylko je powtarza.

cała instalacja jest tak niewydolna, że musiałem zakręcić wentylację w piwnicy, bo nie starczało mocy na parter i piętro.

wykonawca, obiecał dać odpowiedż do wtorku, jak wyobraża sobie zadośćuczynienie w kwestii fuszerki jaką odwalił.

(...)

dziw bierze, ze wykonawca, który połozył już tych instalacji kilka, nie poczynił tak banalnych obserwacji, nie uczy się na własnych błędach tylko je powtarza.

(...)

...wykonawcy nie zdobywają doświadczenia na własnych błędach no chyba że to są rażące błędy ścigane przez inwestora... murarz nie wie że tynkarz musiał nadłożyć 4cm tynku, tynkarz że mu popękał tynk i szpachlarz wtapial siatkę... a ja? no cóż... dosyć nasłuchałem się o murarzach, tynkarzach, elektrykach... a o sobie? ...jeśli wracam do inwestora to wiem ale wiele razy jest tak że nie widzę już byłego inwestora na oczy... kto inny nasłucha się o mnie :wink:

(...)

(...)

...wykonawcy nie zdobywają doświadczenia na własnych błędach no chyba że to są rażące błędy ścigane przez inwestora... murarz nie wie że tynkarz musiał nadłożyć 4cm tynku, tynkarz że mu popękał tynk i szpachlarz wtapial siatkę... a ja? no cóż... dosyć nasłuchałem się o murarzach, tynkarzach, elektrykach... a o sobie? ...jeśli wracam do inwestora to wiem ale wiele razy jest tak że nie widzę już byłego inwestora na oczy... kto inny nasłucha się o mnie :wink:

Bogu dzięki jest to forum. Teraz wykonawca będzie miał sposobność uzyskać pełną wiedzę o swoich błędach ;-)

PS.

A może nawet sam zabierze głos ...

qwert,

a badałeś pozostałe ważne kwestie w przypadku WM, tj.:

- hałas przy różnych wydajnościach

- sprawność

?

przynajmniej to jest ok?

hałas jest do zniesienia. na niskich obrotach niesłyszalny, na wysokich wyrazny szum powietrza, ale...sądzę że to zasługa moja :) . bo ekipie od wykonczeniówki , hehehe, skąd my to znamy ;), zleciłem owinąć pierwsze 4m rur, grubą warstwą wełny. tłumi i izoluje.

co do sprawnosci, to gdy pobierał 8stC (idzie przez GWC), to wyrzucał na zewnątrz 12stC, w domu jest 20stC. jaka to?

sam rekuperator nie jest zaizolowany, goła blacha. pewnie coś traci coś zyskuje z ciepła w pomieszczeniu w którym stoi.

qwert

co do sprawnosci, to gdy pobierał 8stC (idzie przez GWC), to wyrzucał na zewnątrz 12stC, w domu jest 20stC. jaka to?

sam rekuperator nie jest zaizolowany, goła blacha. pewnie coś traci coś zyskuje z ciepła w pomieszczeniu w którym stoi.

Widzę, że chociaż GWC masz dobrze zrobione :wink:

A jakie GWC wybrałeś?

czytam i moze kuźwa dowiem sie kto taki "szajs" odp$#&*la :x

Jest żle zrobione to ja chce wiedziec gdzie słowa nie idą za czynami !!!

Może nie tylko ja?? :roll:

a interesuje Cię to ponieważ jesteś na etapie odpowiednim i szukasz wykonawcy , czy chcesz wiedzieć boś ciekawy i na przyszłość nie wiesz kogo na forum gnoić? hę? :roll: