Hieronim12 12.02.2010 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Jestem nowy na forum, przygotowuje właśnie projekt domu, architekt radzi mi wentylację mechaniczną z rekuperacją. Spotkałem się z opiniami że po kilku latach eksploatacji przewody wentylacjyne mogą być mocno zabrudzone i będę wdychał, brzydko mówiąc- syf wyrzucany z rur wentylacyjnych. Czy ktoś, kto ma taki system już jakiś czas, może coś napisać o tym jak to wygląda w rzeczywistości, czy takie rury można jakośc czyścić, dezynfekować, odgrzybiać, i czy wogóle jest taka potrzeba. I jeszcze jedno pytanie, czy to nie hałasuje??? jak sobie pomyślę jaki jest szum blisko nawiewnika w pracy gdzie mamy wentyację mechaniczną i miałbym mieć coś takiego w domu to dziękuję za takie cudo w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Majda 12.02.2010 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Sam nie mam domu z rekuperatorem jeszcze, ale regularnie w takim bywam. Żadnego hałasu, czy nawet szumu nie ma. Rury mają odpowiedni spad, dzięki temu woda zbiera się jak już w jednym miejscu - pod kominem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 13.02.2010 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Sam nie mam domu z rekuperatorem jeszcze, ale regularnie w takim bywam. Żadnego hałasu, czy nawet szumu nie ma. Rury mają odpowiedni spad, dzięki temu woda zbiera się jak już w jednym miejscu - pod kominem,To w instalacji z rekuperatorem jest komin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Majda 13.02.2010 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Niefachowego określenia użyłem - chodzi mi o rurę pionową która dostaje się powietrze zanim idzie rurą pod ziemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 13.02.2010 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Niefachowego określenia użyłem - chodzi mi o rurę pionową która dostaje się powietrze zanim idzie rurą pod ziemią.To o czym piszesz, to nie rekuperator (urządzenie do odzysku ciepła) ale GWC - gruntowy wymiennik ciepła. Ten komin, to czerpnia GWC ze studzienką na skropliny. Odpowiednio dobranej i dobrze wykonanej wentylacji mechanicznej nie słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapucha 13.02.2010 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Mam dom z wentylacją mechaniczną, mieszkam w nim drugą zimę. Wentylacji nie słychać w pomieszczeniach mieszkalnych w ogóle, a w piwnicy, gdzie stoi jej mózg, słychać lekki szum, jeśli jest nastawiona na maksymalne obroty.Pomyśl już teraz, jak mniej więcej będą stały meble i nie projektuj nawiewu nad kanapą - my tak mamy, i nie przepadam za tym lekkim wietrzykiem wiejącym na głowę. Poza tym fajna rzecz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 14.02.2010 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Spotkałem się z opiniami że po kilku latach eksploatacji przewody wentylacjyne mogą być mocno zabrudzone i będę wdychał, brzydko mówiąc- syf wyrzucany z rur wentylacyjnych. Te opinie nie trzymają się kupy. Primo -- w centrali wentylacyjnej są filtry, które służą do oczyszczania powietrza. Filtry trzeba oczywiście co jakiś czas wymieniać albo choćby prać. Już sam ten fakt powoduje, że w przewodach nic nie powinno się zbierać. Secundo -- jeśli w przewodach osadza się kurz to znaczy, że ten kurz nie trafia do pomieszczeń. Gdyby tam trafiał, to by się nie osadzał. Gdyby był porywany z przewodów przez pęd powietrza i nadmuchiwany do pomieszczeń, to by go nie było w przewodach. IMHO nie ma się czego bać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hieronim12 14.02.2010 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 A jaki jest koszt eksplatacji rocznej takiej istalacji, mam na myśli prąd, serwisowanie centrali, filtry. Dom ok 250m2 (będzie miał ps. Domyślam się również, że do tekiej centrali można dołączyć moduł chłodzący, czyli klimatyzację latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiek74 16.02.2010 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Polecam reku z silnilnikami na prąd stły (bardziej wydajne i miej prądu biorą). Zajżyj do grudniowego muratota z 2009 roku tam jest przegląd reku. A co do filtrów to 30-50zł zależy od klasy. Pozatym warto sprawdzić czy firry można samemu czyścić kilka razy (obniżenie kosztów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkr80 25.02.2010 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Witam Czy wie ktoś czy faktycznie zastosowanie wentylacji mechanicznej z rekuperatorem obniża koszty ogrzewania i mniej więcej ile? Tyle fajnych reklam i artykułów. Czy warto to robić czy może dobrze ocieplic dom i dać sobie spokój. Pytanie kieruję do ludzi którzy maja taką instalację. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 25.02.2010 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Witam Czy wie ktoś czy faktycznie zastosowanie wentylacji mechanicznej z rekuperatorem obniża koszty ogrzewania i mniej więcej ile? Tyle fajnych reklam i artykułów. Czy warto to robić czy może dobrze ocieplic dom i dać sobie spokój. Pytanie kieruję do ludzi którzy maja taką instalację. Pozdrawiam Jeśli założysz poprawnie działającą wentylację grawitacyjną i z nią porównasz WM z reku to oszczędności spore (oczywiście procentowo). Załóż, że grawitacyjnie przy -20 czy -10 nawiewa właśnie taka temp. a przy WM z reku powiedzmy +14 czy +16 (przy b.dobrym reku nawet więcej) to jest właśnie ta oszczędność. Nie podgrzewasz w funkcji czasu np. 100m3/h z -20 do +20 tylko z +16 do +20. Procentowo czasami podaje się, że przez wentylację grawitacyjną ucieka 30-40% ciepła, każdy procent z tego odzyskany to oszczędność na ogrzewaniu. To mogą być kwoty rzędu kilkuset złotych rocznie czystego zysku ale jeszcze raz powtarzam w porównaniu do wentylacji grawitacyjnej wykonanej i działającej zgodnie z normami a nie zatkanej na zimę bo wieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 26.02.2010 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 To mogą być kwoty rzędu kilkuset złotych rocznie czystego zysku ale jeszcze raz powtarzam w porównaniu do wentylacji grawitacyjnej wykonanej i działającej zgodnie z normami a nie zatkanej na zimę bo wieje oo - to z mojej wiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 26.02.2010 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 http://forum.muratordom.pl/koszty-wariantow-wentylacji,t168738.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.03.2010 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Znajdzie się w końcu, po latach poszukiwań, taki co czyścił wentylację mechaniczną w domu jednorodzinnym i napisze CZEMU MUSIAŁ?!!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 12.03.2010 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Jak do tej pory problem przede wszystkim demonizują firmy które się tym trudnią. Przecież z tego żyją, a wpisanie w ofercie obok szpitali, hoteli i biur" - domy i mieszkania" nic nie kosztuje, a zawsze jest szansa że ktoś się złapie. I jak widać po postach taki marketing działa niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts