Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cena propanu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...
  • 3 months później...
  • 3 weeks później...

06-09-2010 zamawiałem gaz w Gaspolu - łącznie 1700 L. Cena 2,50 zł/litr (brutto). Cena jest dokładnie taka sama jaka była w styczniu.

Wcześniej byłem w BP i nigdy nie miałem takiego numeru (niestety sprzedali mnie do gaspolu).

Widać Gaspol poczuł się jak monopolista i chce wszystkich zmusić do telemetrii - przynajmniej tych, co nie wykorzystali jeszcze limitu gazu wpisanego w umowie.

Ja mam cenę za gaz propan dokładnie 1,48 zł/l a gaspol proponował mi 2,04 zł/l w obydwu przypadkach jako nowy klient i tankowanie min. 1500 l.

Jeżeli możesz to rozwiązuj z nimi umowę kup zbiornik i tankuj gdzie chcesz różnice są sporea jak widać tylko przy tym tankowaniu masz 1700 zł. w kieszeni

Ja mam cenę za gaz propan dokładnie 1,48 zł/l a gaspol proponował mi 2,04 zł/l w obydwu przypadkach jako nowy klient i tankowanie min. 1500 l.

Jeżeli możesz to rozwiązuj z nimi umowę kup zbiornik i tankuj gdzie chcesz różnice są sporea jak widać tylko przy tym tankowaniu masz 1700 zł. w kieszeni

dla uściślenia - chodzi o ceny netto

To by było najprostsze rozwiązanie, niestety mam w umowie zobowiązanie na 25 tys. litrów (podziemny zbiornik) i jeszcze mi trochę zostało. Oczywiście przeanalizuję jeszcze dokładnie umowę i zobaczę jak mogę z tego wyjść. Na razie piszę reklamację z żądaniem obniżenia ceny.

Jeżeli będzie więcej osób, którzy czują się pokrzywdzeni praktykami Gazpolu jest jeszcze możliwość pozwu zbiorowego. Dla przykładu podaję link do przedsięwzięcia, w którym uczestniczę - być może komuś się przyda: http://grupanabank.pl/

Cena 1,48 zł.jest ceną brutto a co zaś tyczy się gaspolu to przedstawiłem się jako nowy klient zainteresowany ich gazem i może dlatego dostałem taką cenę , shell proponował mi cenę 2 zł/l również brutto . Ja zanim złożyłem wypowiedzenie umowy rozmawiałem z gaspolem i pani szczerze przyznała się że wzrosły im koszty i dlatego podnieśli opłaty za dzierżawę butli , podwyżki ceny gazu spodziewałem się ale wzrostu kosztów dzierżawy nie i może bym zaakceptował podwyżkę w wysokości 10% ale nie z 67,10 na 119 zł. po za tym jak zacząłem liczyć cenę gazu rzeczywistą ( razem z opłatą za zbiornik ) to wychodzi mi po 4 zł. oczywiście przy większym zużyciu cena jednostkowa będzie niższa . Jeżeli ktoś chce utrzymywać nieporadnego monpolistę to jego sprawa ja pod koniec miesiąca stawiam nowy zbiornik i tankuję tańszy gaz .

Ja podpisując umowę z BP (o ile pamiętam - gaspol takiej możliwości nie dawał) uzgodniłem, że więcej płacę na wstępie za montaż butli, ale jestem zwolniony z opłaty za dzierżawę. Z kolei znajomy, który ma dom 5 km ode mnie ma rozliczenie telemetryczne i twierdzi, że płaci (po negocjacjach) 42 zł/m-c - prawdopodobnie to cena netto, w tej chwili nie mogę sprawdzić. Popytam jeszcze sąsiadów ile płacą.

PS: niezadowolony z praktyk (moim zdaniem monopolistycznych) gaspolu - wszak mają oni dominującą pozycję na rynku odbiorców indywidualnych - wysłałem skargę do Urzędu Regulacji Energetyki (mailem) http://www.uokik.gov.pl/problemy.php?problem=69&wojewodztwo=28&miasto=29&x=44&y=10. W ciągu 2 dni otrzymałem oficjalną 3 stronicową odpowiedź, że przekazują sprawę do UOKiK. Polecam zrobić to samo, może wspólne działanie odniesie lepszy efekt.

A możesz zdradzić ile płacisz za dzierżawę i za gaz znajomy który ogrzewa dom też tylko gazem prawie 300 m2 również dostał podwyżkę na 119 za butlę

płacę ok 48 zł /miesiąc, podwyżka wyniosła ok. 5 zł. /m ale korzystam z faktury elektronicznej i dostałem rabat w wysokości 5 zł. Czyli po rabacie płacę tyle co przed podwyżką.

Ja podpisując umowę z BP (o ile pamiętam - gaspol takiej możliwości nie dawał) uzgodniłem, że więcej płacę na wstępie za montaż butli, ale jestem zwolniony z opłaty za dzierżawę. Z kolei znajomy, który ma dom 5 km ode mnie ma rozliczenie telemetryczne i twierdzi, że płaci (po negocjacjach) 42 zł/m-c - prawdopodobnie to cena netto, w tej chwili nie mogę sprawdzić. Popytam jeszcze sąsiadów ile płacą.

PS: niezadowolony z praktyk (moim zdaniem monopolistycznych) gaspolu - wszak mają oni dominującą pozycję na rynku odbiorców indywidualnych - wysłałem skargę do Urzędu Regulacji Energetyki (mailem) http://www.uokik.gov.pl/problemy.php?problem=69&wojewodztwo=28&miasto=29&x=44&y=10. W ciągu 2 dni otrzymałem oficjalną 3 stronicową odpowiedź, że przekazują sprawę do UOKiK. Polecam zrobić to samo, może wspólne działanie odniesie lepszy efekt.

ja wysłałem dziś skargę na monopolistyczne praktyki Gaspolu do UOKIK, podnoszą mi cenę gazu do 2,82zł za litr gdy na rynku mogę kupić propoan za ok. 2zł... Mam nadzieję że UOKIK zajmie się Gaspolem bp problem będzie narastał...Przy okazji czy ktoś próbował skutecznie odkupić zbiornik od Gaspolu bo mi mówią że nie ma takiej opcji?

Ja również jestem zdecydowany rozstać się z Gaspolem (po 12 latach)

W poniedziałek dostałem info o nowych cenach: proponują 2,43 netto (czyli prawie 3 brutto). A korzystam z "najtańszej" opcji czyli rozliczenie w litrach z jednorazową płatnością za zatankowanie...

Za dzierżawę (2700l) płacę teraz trochę > 200pln/kwartał/brutto

Wczoraj zrobiłem szybki przegląd potencjalnych dostawców docierających na Warmię i Mazury (puściłem maile do kilku firm). Na dziś mam 3 kontakty zwrotne:

z DragonGazu nie mam jeszcze oferty cenowej (chcą pogadać telefonicznie),

Shell ma stosunkowo niską dzierżawę (ok. 360PLN/rok/brutto) ale cena gazu na poziomie Gaspolu (tylko pierwsze tankowanie "na wabia" po ok. 1,9pln netto)

Petrolinvest: proponują teraz dostawę po 1,4 netto/l w lecie mieli nawet 1,2. Oferują co prawda dzierżawę zbiornika, ale po 45pln/mc/netto a do tego dozór płatny oddzielnie i dowóz i montaż zbiornika też płatne extra. Więc dzierżawa raczej bez sensu. Ale sami przyznają się, że tankuja głównie do zbiorników "własnych" klienta a oferta dzierżawy jest, żeby oferta ładniej wyglądała...

Moje pytanie do forumowiczów którzy rozwiązują / rozwiązali umowę z Gaspolem: ile zaśpiewali sobie za demontaż zbiornika?

Jak rozumiem, na razie nie ma tu nikogo, komu udało się "odkupić" zbiornik od nich. Ja będę próbował, bo zbiornik z 1997, więc może im się nie będzie opłacało tego zabierać...