Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podgrzewany podjazd

Recommended Posts

czy ktoś posiada lub wykonywał ogrzewanie podjazdu.

Myślę o wężownicy z glikolem zatopionej w podjeżdzie i podgrzewanej przez

wymiennik płytowy.

jak to może się sprawować

rafał

Jeśli bys potrzebował to f-a elektra czy jakos tam robi ogrzewania podłogowe elektryczne a takze podgrzewanie podjazdów ,schodów itp.

jutro sprawdzę i postaram sie dać znac.

Tomek

ciekawy pomysł,

tylko co z tym zrobisz latem ?

chyba, że zawór i ogrzewać basen, bo na podjeździe to opony się rozpłyną :wink:

wejdź tu :

http://www.hepworth.pl/

http://www.kisan.pl/

mają takie rurki do ogrzewania szklarni, ale szczegółów nie czytałem bo nie mam szklarni, a na taki pomysł jak Twój nie wpadłem.

Cz.

• 1 year później...

pomysl nieglupi

ale drogi

faktycznie jak kogos stac to dobre rozwiazanie aby nie musiec odsniezac

tylko trzeba odpowiednio zaprojektowac, tak, aby to cos w ogole moglo dzialac ( wiesz mozesz np dac za cienki wezyk i sie okaze, ze mimo wysokiej temperatury glikolu, nie wystarcza to do roztopienia sniegu) wiesz obliczenia zwiazane z nieustalona wymiana ciepla

, bilans energrtyczny te sprawy- jak cos to sluze pomoca ;)

Ja myslałem o położeniu w podjeździe (w betonie lub pod brukiem) wielu rurek PVC - w Castoramie niebieskie fi25mm, ok 2 zł za mb i przepuszczeniu przez nie - może dodatkowym wentylatorem- powietrza z wyrzutni wymuszonej wentylacji. To sam tyczy się chodnika przed domem. Chodzi mi raczej o niedopuszczenie do oblodzenia, bo i tak będę odśnieżał. Ciepło będzie za darmo, ale czy go starczy i jak gęsto ułożyć rurki?

CO WY NA TO?

tak jak napisalem

trzeba to dokladnei wyliczyc

tak aby cieplo dostarczane przez rurki pokrywalo co najmnej straty cieplne do otoczenia+ w rozsadnym czasie rozpuscilo lod, snieg

co do idei "za dramo" to koszt energii na wentylator przy tak malej srednicy rurki moze byc spory (opory przeplywu razy natezenie przeplywu/sprawnosc wentylatora= mniej wiecej mocy wentylatora)

leon_z_katowic,

Nie myślałem o przepuszczeniu całego powietrza przez jedną rurkę ale o wypuszczeniu z rury/kanału wentylacyjnego wielu rurek (tak jak w starodawnych kotłach parowych). Oczywiście opór będzie, ale mniejszy niż gdyby pchać wszystko jedną rurką .

• 12 years później...