Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozbudowa kostki - w bok i piętro

speedmini

Recommended Posts

Witam!

Planujemy rozbudowę domu rodziców - kostki 8mx8m. Jest to domek parterowy, były plany na piętro, ale rodzice nie mieli pieniędzy i zrobili tylko parter. My na początku chcieliśmy tylko dobudować to piętro, którego nie skończyli rodzice, jednak stwierdziliśmy, że to za mało i wpadliśmy na pomysł rozbudowy jeszcze w bok o 4m. Wszystkie domy w okolicy mają dach płaski i my też taki chcemy. Na razie są to tylko takie nasze plany, chcielibyśmy zacząć rozbudowywać ten dom w przyszłym roku, no więc najwyższy czas, żeby zacząć się orientować co i jak, czy to ma sens. Szukałam podobnego tematu, ale niestety nie udało mi się znaleźć, bo albo były rozbudowy w bok albo w górę, a my chcemy i jedno i drugie. Chętnie przeczytałabym dzienniki osób, które rozbudowywały dom podobnie jak my chcemy, interesują mnie też wszelkiego rodzaju rzeczy papierkowe, które trzeba załatwić w przypadku takiej rozbudowy, no i oczywiście koszty. Byłabym wdzięczna za nakierowanie mnie na odpowiednie tematy :)

Z góry dziękuję i pozdrawiam

• 1 month później...
I co nikt nic nie wiem na ten temat? Może coś źle sformułowałam, w złym dziale? Kiedy przechodzę się po naszej miejscowości to widać trochę takich dobudówek, ale przecież nie będę podchodzić do obcych osób i pytać... Miałam nadzieję, że może tu ktoś pomoże...

• 1 month później...

witam. my tez będziemy rozbudowywać podobnie jak Ty pisałaś. Nasz dom jest z ok lat 50-tych. Też będziemy rozbudowywać w bok i w górę. Mamy prawie wszystkie dokumenty, ale jeszcze prace się nie zaczęły więc nie mogę nic powiedzieć o kosztach:( Ja też szukałam podobnego wątku ale nic nie ma a chętnie też bym się coś dowiedziała. pewnie nie macie jeszcze projektu, skoro planujecie rozbudowę na przyszły rok. Z tym chyba było najgorzej. Ciężko z czegoś co już jest zrobić tak aby było wszystko co się chce. Nam się udało w 99% wg mnie, wg męża chyba w 100%:)

Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że kontakt utrzymamy:)

• 1 month później...

Zapraszam do mojego wątku,

co prawda my dobudowaliśmy w bok tylko klatkę schodową i poddasze w górę. Obecnie mam stan surowy, jeszcze nie zamknięty ale okna są już zamówione :)

Nie mam jeszcze podliczonych wszystkich kosztów, jakie do tej pory ponieśliśmy, ale jak tylko będę miała troszkę więcej czasu to cały kosztorys zamieszczę w moim wątku :)