kwik 12.02.2010 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Witam Specjalistów Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki dotyczące mojego problemu... Zastanawiam się nad remontem dachu w domu jednorodzinnym. Mam dach pokryty papą i chciałabym go wyremontować tj. pozbyć się papy i zastąpić ją blachą kładzioną na drewnie. Kształt dachu by się nie zmienił (jest jednospadowy i taki miałby pozostać), dom zostałby podwyższony tylko o te kilka cm potrzebne na drewno. Chcę jeszcze docieplić dach wełną mineralną. Być może potrzebny też będzie remont komina... trudno powiedzieć co z niego zostało... Myślę też o wybiciu przez dach przewodu wentylacyjnego (średnica 150 mm). Jest to w sumie niewielki zakres prac - nie zmienia się kształt ani wygląd dachu ani domu. Co w takim wypadku - zgłoszenie czy pozwolenie? Bardzo proszę o odpowiedź - sama nie umiem tego remontu zakwalifikować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankhou 13.02.2010 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Zgłoszenie. Nie wprowadzasz zmian konstrukcyjnych, nie budujesz nic nowego - pozwolenia nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwik 16.02.2010 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Dziękuję Ale czy aby na pewno te 20-30 cm podniesienia ścian w celu osadzenia drewna i blachy to nie zmiana konstrukcyjna (bo i z taką interpretacją się spotkałam...)...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankhou 17.02.2010 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Jeśli chcesz podnieść ściany to będzie Ci jednak potrzebne pozwolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwik 22.02.2010 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Hm... no to dla mnie nie najlepsza informacja ale bardzo dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 23.02.2010 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Jak masz normalnych sąsiadów i stary dom, to zgloś tylko remont i wymianę pokrycia dachowego. Nikt nawet nie zauważy że dom podniósł się o te 20 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts