Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z planem zagospodarowania przestrzennego

PuRa67

Recommended Posts

witam serdecznie,oto mój problem.Wybudowaliśmu dom na działce położonej na terenie co do którego nie było planu zagospod.przestrzeennego.Plan powstał 21.02.2008 wktórym zabrania się stawiania garaży metalowych -blaszaków oraz budowy czegokolwiek przy granicy działki,oraz nie dopuszcza się do sprzedaży działek mniejszych niż 800m.i nie posiadających mniej niż 20m.szerokości.natomiast ja mam działę 560m szeroką na 15.30m :lol: ,został nam po budowie garaż blaszak nówka stojący w tyle działki przy granicy.Chcemy go zalegalizować pod nazwą budynek gospodarczy o konstr.blaszanej i to chyba przejdzie ale co z posadowieniem przy granicy?Przepis prawa budowlanego mówi o usadawianiu obiektów na granicy działki jeśli ta ma mniej niż 16m szerokości czyli niby się łapiemy.Nadmieniam iż mam jednego sąsiada :evil: który notorycznie pisze na nas donosy do inspekcji budowl.Przeżywamy horror :cry: boimy się że lada chwila przyjdzie zawiadomienie o donosie jak to zwykle bywało.Budynek gosp. o konstr.blaszanej potrzebuje całej drogi uzyskania pozwolenia na budowę- tak powiedzieli mi w starostwie jak mam załączyć 4 projekty budowlane blaszaka? :o Proszę o pomoc pozdrawiam

przeczytaj dokładnie ustalenia planu, zwłaszcza ogólne,

- plan zabrania stawiania garaży metalowych -blaszaków? czy zabrania budowy w granicy?

- nie dopuszcza się do sprzedaży działek mniejszych niż 800m.i nie posiadających mniej niż 20m.szerokości. ? czy wydzielania ?

- jest coś na temat działek już wydzielonych przed uchwaleniem planu?

witam. plan zagospodarowania jest napisany niestety chyba tylko dlatego aby mnie pognębić :lol: W planie napisano że zabrania się budowy garaży blaszanych,szklarni.Zabrania się posadawiania obiektów budowlanych na granicy działki jak też nie dopuszcza się do sprzedaży działek mniejszych niż 800m i mających mniej szerokości niż 20m.Natomiast nie ma ani słowa o działkach już istniejących na których sa już domy bądż o ich wymiarach lub czymś co można dopasować do mnie- takich działek małych na ulicy jest 4-5 i nikt nie wie jak to ugryść.Dla nas są tylko same zakazy... :cry: pozdrawiam

Nie przeskoczysz. Jedyna droga jest długotrwała i czasochłonna - zmiana planu.

Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

2)wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;

Art. 30. 1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga, z zastrzeżeniem art. 29 ust. 3:

1)budowa, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1-3, pkt 5-19 i pkt 21;

6. Właściwy organ wnosi sprzeciw, jeżeli:

1)zgłoszenie dotyczy budowy lub wykonywania robót budowlanych objętych obowiązkiem uzyskania pozwolenia na budowę;

2)budowa lub wykonywanie robót budowlanych objętych zgłoszeniem narusza ustalenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub inne przepisy;

3)zgłoszenie dotyczy budowy tymczasowego obiektu budowlanego, o którym mowa w art. 29 ust. 1 pkt 12, w miejscu, w którym taki obiekt istnieje.

jeśli pozwolenie na budowę to:

Art. 35. 1. Przed wydaniem decyzji o pozwoleniu na budowę lub odrębnej decyzji o zatwierdzeniu projektu budowlanego właściwy organ sprawdza:

1)zgodność projektu budowlanego z ustaleniami miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego albo decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu w przypadku braku miejscowego planu, a także wymaganiami ochrony środowiska, w szczególności określonymi w decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach, o której mowa w art. 71 ust. 1 ustawy z dnia 3 października 2008 r. o udostępnianiu informacji o środowisku i jego ochronie, udziale społeczeństwa w ochronie środowiska oraz o ocenach oddziaływania na środowisko;

tak jak pisze aglig

chyba, że w decyzji warunki zabudowy miałeś też garaż i były zasady jego lokalizacji (w granicy) i masz pozwolenie na budowę, ale chyba wystąpiłeś o PnB na dom bez garażu :-?

trudno mi uwierzyć w ustalenie nie dopuszcza się do sprzedaży działek mniejszych niż 800m i mających mniej szerokości niż 20m

taki zapis jest niezgodny z prawem (z ustawą o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym też)

Plan zagospodarowania można znaleźć w necie na stronie BIP(nazwa gminy), jeśli chcesz to pokaż link do tego planu, albo podaj tytuł planu, może źle go czytasz