Krzysztof Jench 13.02.2010 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Pietnascie lat temu wybudowalem tak zwanego "kanadyjczyka" w Krakowie. Moja decyzja byla oparta na promocji tej technologii przez Muratora jak i wlasnym doswiadczeniu ze Stanow i Norwegii gdzie bylem i widzialem takie domy, oraz ze wzgledu ze musialem gdzies szybko zamieszkac z zona i synami. Mam powazne obawy co do konstrukcji samego szkieletu. Wojciech Nitka w Muratorze opisal 7 grzechow glownych budownictwa szkieletowego (2005-02). Ja naliczylem ich 3 a na dodatek nie mam przestrzeni podpodlogowej. - Niektore podwaliny zostaly zabetonowane w calosci podczas wykonania ogrzewania podlogowego. - Przed glownym wejsciem podwalna styka sie z kostka brukowa- Wentylacja poddasza i polaci dachu nie istnieje - dom w lecie ogrzewa sie a na pietrze jest nie do wytrzymania. - W zimie dom, pomimo astronomicznych rachunkow (ponad 1000zl/miesiac za gaz) zamarzaja rury, a temperatura w sypialni na pietrze nie przekracza 10 stopnii. - Podlogi na pietrze sa krzywe - sa odczuwalne roznice w poziomachi, framugi drzwi sa skrzywione. Aby otworzyc lub zamknac okna trzeba je uniesc i wpasowac na sile, w dwu skrzydlowych oknach widac roznice w poziomie gornej krawedzi okien (czego nie bylo na poczatku). - Podloga w dwoch sypialniach uginaja sie pod ciezarem chodzenia. - Co najmniej jeden z zewnetrznych parapetow zostal tak ulozony ze woda splywala do poszycia zalewajac sciane i podloge na parterze. - Dom zostal docieplony 10 cm styropianam polozony na 1 cm listwach ale bez wiatroizolacji. Dom natychmiast wychladza sie jak jest wiatr. - Przed niedawnym malowaniem zauwazylem diagonalne pekniecia plyt jak i wypuklenia miejsc gdzie plyty sie lacza (ewidentnie plyta naciska na plye) czego nie bylo wczesniej. - Do polozenia plyt GK musialem wykonac konstrukcje ze stalowych profilii. Drewno bylo "z pod pily", nie rowne i nie strugane a to jest pierwszy grzech z siedmiu.- Integralny garaz zostal postawiony z bloczkow betonowych - juz nie pamietam z jakiej przyczyny. Szukam rzeczoznawwcy ktory by ocenil stan techniczny domu. Jestem przygotowany na poniesienie kosztow wykonania takiej ekspertyzy. Ja sie sklaniam i juz sie pogodzilem z faktem ze domu nie da sie uratowac, moim zdaniem taniej bedzie zrownac go i wybudowac nowy oraz miec pewnosc ze dom bedzie wykonany solidnie. Zona, w przeciwienstwie twierdzi ze dom nadaje sie do remontu. Nie jest to latwa decyzja dla mnie ale jestem zdesperowany i nie widze realnej szansy wykonania remontu ale postawienia nowego a juz sie cieszylem ze splacilem kredyt. Dzialka jest na tyle duza ze moge "wcisnac" tam drugi dom i po wybudowaniu, przeprowadzic sie i wyburzyc istniejacy. Tym sposobem tez bede mial ogrod od strony poludniowej, obecnie pokoje dzienne sa od polnocy - bledy kupowania gotowca i nie przemyslanego wyboru projektu - ale 15 lat temu nie posiadalem takiej wiedzy jaka mam obecnie, internet byl w powijakach i tez bylem pod presja czasu - co po nagle to po diable. Zdesperowany, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.02.2010 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 spróbuj tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof Jench 14.02.2010 03:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Brzoza - Super. Dzieki ale zemnie ostatni osiol juz jestem na tej stronie. A jak myslisz co powinienem zrobic z moim domem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 14.02.2010 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 do wyboru dwie wersje:antyreklama systemu, a powinna być wykonawcyreklama pewnej pewnej osoby (stawiam na to) no i parę innych kwiatkówna początku masz doświadczenie z usia, norków, po czym na końcu stwierdzasz, że tegoż nie miałeśnie masz wentylacji - w projekcie nie było?mury Ci zamarzają (to w końcu z czego ta chałupa)przewiewa Ci 10cm styro na elewacji, beczysz o braku wiatroizolacjinie potrafisz przez 15 lat poprawić parapetuitd itp jednym słowem, chcecie tego wszystkiego uniknąć drodzy inwestorzy/szkieletorzy - wiadomo gdzie/do kogo grzać co Nitka cierpi na brak zleceń? stygnie?jak chce wrócić na forum, to niech wraca, ale w takim stylu, hmm... lukasz_p, ,co Ty na to? to tyle spamua teraz na tematmasz jakieś foty tego nieszczęścia?robiłeś jakieś odkrywki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof Jench 14.02.2010 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Barbossa - moja pierwsza odpowiedz szlag trafil - cos sie gdzies zawiesilo Parapet - przeciek zlkoalizowany po trzecim deszczu - wykonane.Odkrywki - zrobilem i to co zobacylem nie bardzo mnie zadowolilyZdjeca - mam z czasow budowy. Widze tam wiele bledow w sztuce budowlanej. Wyslac niemoge bo znow nie jestem w Polsce.Wiatroizolacja - odstepstwo "zaklepane" przez architekta. Ta osobe uwazalem za znawce. Bylo to wbrew mojej intuicji - ale to moje najmniejsze zmartwienie i najlatwiejsze do poprawienia.Wentylacja - byla zaprojektowana i zostala wykonana wg projektu. Spaprana izolacja na strychu.Doswiadczenia z USA i Norwegii (zapomnialem dodac ze rowniesz i z Kanady) - tam tylko mieszkalem ale nie budowalem.Rury marzna bo chalupa zle wykonana - nie z czego ale jak. Napisales:chcecie tego wszystkiego uniknąć drodzy inwestorzy/szkieletorzy - wiadomo gdzie/do kogo grzać - Do kogo? Tylko do siebie samego. co Nitka cierpi na brak zleceń? stygnie? jak chce wrócić na forum, to niech wraca, ale w takim stylu, hmm... Nie jestem tym Nitka. Zapewniam spam to niejest - Ja sie lapie brzytwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 14.02.2010 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 właściwie to tylko jeden wazny mankament - zimny dom reszta to albo bzdety (parapet) albo niedogodności (uginająca podłoga) możliwe niewielkm kosztem (w stos. do budowy od nowa) do poprawienia. ten jeden wazny mankament - zimny dom też coś dziwny : ocieplony 10 cm styropianem rozumiem że nie goły ale zaciągnięty klejem, jakimś tynkiem - więc jak przepuszcza powietrze folie wiatroszczelna daje sie koniecznie pod wełnę a niekoniecznie pod styropian. Więc skąd wiatr ?, rury zamarzają ? - jakim cudem ? wziąść hydraulika niech sprawdzi, ociepli rury. Wogóle wziąść speca od termoizolacji niech sprawdzi dlaczego zimno. Dziwne to wszystko. Jak masz nadmiar kasy to buduj nowy, nawet dwa albo trzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof Jench 14.02.2010 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Lenart Nadmiaru kasy niemam. Nieanam osobiscie takich ludzi. Prosze obacz moja poprzednia odowiedz na post Barbossa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anikavonboger 14.02.2010 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Witam, ostatnio czytałam w Werandzie, Wnętrzu czy czymś w tym guście o kosztach remontu domu i...załamka, bo okazało się, że nowy, od podstaw mogli w tej samej cenie postawić. Jednak nie wiem tak naprawdę jaka jest kondycja Waszego domu i sądzę, że tak z sensem ocenić to może tylko specjalista - chyba warto zapłacić jakiemuś rzeczoznawcy i poznać prawdę - myślę, że mniej zapłacicie niż za ewentualną złą decyzję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof Jench 15.02.2010 02:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 anikavonboger Dzieki. Skorzystalem z linka brzozy (pierwsza odpowiedz) i jusz mam pierwsza pozytywna odpowiedz. Zapewnie z niej skorzystam. Pozdrawiam i dzieki wszystkim za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 15.02.2010 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 to jak skorzystasz i będziesz coś miał konkretnego daj znaćinteresuje mnie ciąg dalszypzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof Jench 15.02.2010 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Oczywiscie nie omieszkam opisac dalszych zdarzen. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts