Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co może schrzanić elektryk?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 101
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co można schrzanić w elektryce? WSZYSTKO LUB PRAWIE NIC.

Kluczowe są odpowiedzi na pytania:

- Jego wycena prac odbiega od wycen innych fachowców?

- Twój materiał czy Jego materiał?

- Umówiliście się za całość czy od pkt?

Mniej miarodajne ale jednak - Elektryk został polecony przez kogoś, czy przez Panorame Firm?

Świadomie można schrzanić wszystko co ma związek z większym nakładem pracy lub wydaniem większej kasy - za płytko zakopane, nierówno osadzone, złe przekroje, złe trasy przewodów.

Nieświadomie można schrzanić wszystko co ma związek z niewiedzą i brakiem wyobraźni... to jest gorsze bo albo będzie niefunkcjonalne albo będzie niebezpieczne.

Niedługo wchodzi do mnie elektryk. Na co zwrócić szczególną uwagę?

Czy, masz projekt instalacji elektrycznej??

Czy, myślałeś/myślałeś nad własną wygodą wykorzystania instalacji??

Przekroje przewodów powinny być odpowiednie - polecam standardowo gniazda 3x2,5 obwody oświetleniowe 3x1,5.

Najlepiej zastosować możliwie dużo obwodów (tylko też bez przesady) - ułatwia życie, tylko koniecznie opisać to w rozdzielnicy.

Najlepiej zastosować możliwie dużo obwodów (tylko też bez przesady) - ułatwia życie, tylko koniecznie opisać to w rozdzielnicy.

to chyba najważniejsze ....

no i - jeśli nie masz projektu instalacji to usiądź i pomyśl o sprzętach i gniazdkach w kontekście tych sprzętów.... i o oświetleniu (górne , lampy , kinkiety)

jeśli elektryk z głową to sam dopyta , podpowie.... :roll:

A jaka powinna być rozdzielnica do niemałego domu, żeby się w przyszłości nie martwić, że czegoś nie będę miał gdzie podłączyć? W projekcie mam 3x18. To wystarczy?

A jaka powinna być rozdzielnica do niemałego domu, żeby się w przyszłości nie martwić, że czegoś nie będę miał gdzie podłączyć? W projekcie mam 3x18. To wystarczy?

1 wyłącznik główny - 4 moduły

1 wyłącznik różnicowo-prądowy zajmuje 4 moduły

1 wyłacznik nadprądowy 1 fazowy - 1 moduł

1 wyłącznik nadprądowy 3 fazowy - 3 moduły

Duży dom (5 pokoi, kuchnia, 2 łazienki, garaż)

W moim odczuciu minimum - 1 wył. główny, 5 różnicówek, 6 sztuk nadprądówek na oświetlenie, 8 nadprądówek na gnizada, 2 obwody 3f.

Daje to w sumie 44 moduły - czyli niby 10 zostaje w rezerwie - nie jest źle, ale wrzuciłbym 4x18 wtedy mamy komfort. Chyba że instalacja bardziej rozbudowana.

Często w rozdzielni no może w drugiej zamontowane wyżej są montowane takie urządzenia jak rutery Wi-FI urządzenia do domofonów sterowanie np do podlewania ogrodu.

Jeśli planujesz rolety w oknach to dobrze na każdą roletę zamontować osobne zabezpieczenie, łatwiej się je programuje. Uważam, że przy rozbudowanej instalacji należy dać dużą rozdzielnię.

Dzisiaj ochronniki przecipprzepięciowe to standard.

Dopuszczam jeszcze grubszy. Np 5x6. Piszę wszystko na oko. Nie wiem jaka jest odległość od rozdzielnicy. Nie wiem jak jest moc płyty grzejnej.

Domowe płyty grzejne mają moce dość typowe, a odległość - mówimy o domu jednorodzinnym, nie o pałacu (w pałacu zresztą byłyby podrozdzielnie).

Przewód 5x2,5mm2 dla kuchni elektrycznej wystarcza aż nadto i z naprawdę sporym okładem, stosowanie 5x4 jest po prostu bezcelowym utrudnianiem sobie życia, o kosztach nie wspominając, bo nikłe. A jeśli poważnie zastanawiasz się nad 5x6mm2, to wybacz, ale mam wrażenie, że taki przewód znasz tylko z obrazka.

J.

A mógłby ktoś wrzucić kilka (naście) zdjęć prawidłowo (wzorcowo?) położonej instalacji elektrycznej (przejścia przez ściany, rozdzielnica, mijanki itp.). Najlepiej gdy za "podkład" posłużą ściany z Porothermu. Będzie ktoś na tyle odważny?

Zaryzykuję krytykę ;)

Instalacja nie wiem, czy wzorcowa, ale ja zadowolony jestem. Ściany z silikatów, kilka fotek znajdziesz w wątkach - linki w stopce. Więcej fotek mam, ale w kompie ;)

pozdrawiam