magangs 13.02.2010 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Niedługo wchodzi do mnie elektryk. Na co zwrócić szczególną uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 13.02.2010 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Co można schrzanić w elektryce? WSZYSTKO LUB PRAWIE NIC. Kluczowe są odpowiedzi na pytania:- Jego wycena prac odbiega od wycen innych fachowców?- Twój materiał czy Jego materiał?- Umówiliście się za całość czy od pkt? Mniej miarodajne ale jednak - Elektryk został polecony przez kogoś, czy przez Panorame Firm? Świadomie można schrzanić wszystko co ma związek z większym nakładem pracy lub wydaniem większej kasy - za płytko zakopane, nierówno osadzone, złe przekroje, złe trasy przewodów.Nieświadomie można schrzanić wszystko co ma związek z niewiedzą i brakiem wyobraźni... to jest gorsze bo albo będzie niefunkcjonalne albo będzie niebezpieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 13.02.2010 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Niedługo wchodzi do mnie elektryk. Na co zwrócić szczególną uwagę? na prąd!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 13.02.2010 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 co może elektryk? albo dobrze oświetli ci chałupę albo może ją nawet spalić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 13.02.2010 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Niedługo wchodzi do mnie elektryk. Na co zwrócić szczególną uwagę? Czy, masz projekt instalacji elektrycznej?? Czy, myślałeś/myślałeś nad własną wygodą wykorzystania instalacji?? Przekroje przewodów powinny być odpowiednie - polecam standardowo gniazda 3x2,5 obwody oświetleniowe 3x1,5. Najlepiej zastosować możliwie dużo obwodów (tylko też bez przesady) - ułatwia życie, tylko koniecznie opisać to w rozdzielnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 13.02.2010 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Najlepiej zastosować możliwie dużo obwodów (tylko też bez przesady) - ułatwia życie, tylko koniecznie opisać to w rozdzielnicy. to chyba najważniejsze .... no i - jeśli nie masz projektu instalacji to usiądź i pomyśl o sprzętach i gniazdkach w kontekście tych sprzętów.... i o oświetleniu (górne , lampy , kinkiety) jeśli elektryk z głową to sam dopyta , podpowie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magangs 13.02.2010 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Najlepiej zastosować możliwie dużo obwodów (tylko też bez przesady) - ułatwia życie, tylko koniecznie opisać to w rozdzielnicy. A jaka powinna być rozdzielnica do niemałego domu, żeby się w przyszłości nie martwić, że czegoś nie będę miał gdzie podłączyć? W projekcie mam 3x18. To wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 13.02.2010 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Przewód do kuchenki elektrycznej conajmniej 5x4.I na różnicówkach nie oszczędzajcie.A jezeli wrzucilibyście ograniczniki przpięć to już byłby luksus w rozdzielni.Jeżeli planujesz robić jakieś gniazda na zewnątrz to wyrzuć jakieś 2 obwody poza budynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 13.02.2010 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Najlepiej zastosować możliwie dużo obwodów (tylko też bez przesady) - ułatwia życie, tylko koniecznie opisać to w rozdzielnicy. A jaka powinna być rozdzielnica do niemałego domu, żeby się w przyszłości nie martwić, że czegoś nie będę miał gdzie podłączyć? W projekcie mam 3x18. To wystarczy? 1 wyłącznik główny - 4 moduły 1 wyłącznik różnicowo-prądowy zajmuje 4 moduły 1 wyłacznik nadprądowy 1 fazowy - 1 moduł 1 wyłącznik nadprądowy 3 fazowy - 3 moduły Duży dom (5 pokoi, kuchnia, 2 łazienki, garaż) W moim odczuciu minimum - 1 wył. główny, 5 różnicówek, 6 sztuk nadprądówek na oświetlenie, 8 nadprądówek na gnizada, 2 obwody 3f. Daje to w sumie 44 moduły - czyli niby 10 zostaje w rezerwie - nie jest źle, ale wrzuciłbym 4x18 wtedy mamy komfort. Chyba że instalacja bardziej rozbudowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 13.02.2010 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Odpowiadam .Elektryk może zchrzanić instalację pod kaflami w łazence .Widziałem takie buble . Oczywiście u siebie robilem sam . Elektomechanik przecież jestem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 13.02.2010 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Odpowiadam .Elektryk może zchrzanić instalację pod kaflami w łazence .Widziałem takie buble . Oczywiście u siebie robilem sam . Elektomechanik przecież jestem . ...a zrobiłeś na 6V czy 12V? a może 24V? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okjarek 13.02.2010 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Często w rozdzielni no może w drugiej zamontowane wyżej są montowane takie urządzenia jak rutery Wi-FI urządzenia do domofonów sterowanie np do podlewania ogrodu.Jeśli planujesz rolety w oknach to dobrze na każdą roletę zamontować osobne zabezpieczenie, łatwiej się je programuje. Uważam, że przy rozbudowanej instalacji należy dać dużą rozdzielnię. Dzisiaj ochronniki przecipprzepięciowe to standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talgo1 13.02.2010 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 podepnę się pod tematu mnie otynkowany sufit ma podbitkę z trzciny a pod spodem deskichce założyć sufit podwieszany z oświetleniem halogenowymczy w tym przypadku należny w jakiś sposób odizolować deski od elektrykiżeby mi się w razie czego chałupa nie spaliła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 13.02.2010 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Rom-Kon 6V-24V to już full wypas . Takiego nie mam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 13.02.2010 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Przewód do kuchenki elektrycznej conajmniej 5x4. Po co? W dodatku "co najmniej", czyli w domyśle dopuszczasz nawet jeszcze grubszy? Podaj choć jeden rozsądny powód... J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 13.02.2010 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Dopuszczam jeszcze grubszy. Np 5x6. Piszę wszystko na oko. Nie wiem jaka jest odległość od rozdzielnicy. Nie wiem jak jest moc płyty grzejnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chase 13.02.2010 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 A mógłby ktoś wrzucić kilka (naście) zdjęć prawidłowo (wzorcowo?) położonej instalacji elektrycznej (przejścia przez ściany, rozdzielnica, mijanki itp.). Najlepiej gdy za "podkład" posłużą ściany z Porothermu. Będzie ktoś na tyle odważny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 13.02.2010 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Dopuszczam jeszcze grubszy. Np 5x6. Piszę wszystko na oko. Nie wiem jaka jest odległość od rozdzielnicy. Nie wiem jak jest moc płyty grzejnej. Domowe płyty grzejne mają moce dość typowe, a odległość - mówimy o domu jednorodzinnym, nie o pałacu (w pałacu zresztą byłyby podrozdzielnie). Przewód 5x2,5mm2 dla kuchni elektrycznej wystarcza aż nadto i z naprawdę sporym okładem, stosowanie 5x4 jest po prostu bezcelowym utrudnianiem sobie życia, o kosztach nie wspominając, bo nikłe. A jeśli poważnie zastanawiasz się nad 5x6mm2, to wybacz, ale mam wrażenie, że taki przewód znasz tylko z obrazka. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tqlis 13.02.2010 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 - gniazdo pod podbitka- zostawic przewod, albo peszael przezktory kiedys przeciagniemy przewod, pod szope, brame, oswietlenie furtki- przewod do anteny internetowej (np radiowej)- z salonu dwa pod satelite- schodowe wlaczniki- przepieciowka zbedna (bajer) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 13.02.2010 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 A mógłby ktoś wrzucić kilka (naście) zdjęć prawidłowo (wzorcowo?) położonej instalacji elektrycznej (przejścia przez ściany, rozdzielnica, mijanki itp.). Najlepiej gdy za "podkład" posłużą ściany z Porothermu. Będzie ktoś na tyle odważny? Zaryzykuję krytykę Instalacja nie wiem, czy wzorcowa, ale ja zadowolony jestem. Ściany z silikatów, kilka fotek znajdziesz w wątkach - linki w stopce. Więcej fotek mam, ale w kompie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts