Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co może schrzanić elektryk?

Recommended Posts

A mógłby ktoś wrzucić kilka (naście) zdjęć prawidłowo (wzorcowo?) położonej instalacji elektrycznej (przejścia przez ściany, rozdzielnica, mijanki itp.). Najlepiej gdy za "podkład" posłużą ściany z Porothermu. Będzie ktoś na tyle odważny?

super pomysł. zachęcam odważnych!

• Odpowiedzi 101
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A mógłby ktoś wrzucić kilka (naście) zdjęć prawidłowo (wzorcowo?) położonej instalacji elektrycznej (przejścia przez ściany, rozdzielnica, mijanki itp.). Najlepiej gdy za "podkład" posłużą ściany z Porothermu. Będzie ktoś na tyle odważny?

http://instalacje.haler.pl/wp-content/uploads/2009/02/instalacje.jpg

http://instalacje.haler.pl/wp-content/gallery/haler-galeria/instalacja%20elektryczna-2.jpg

http://lh5.ggpht.com/_Wvj6P88YeUw/R-Eb6eyqGpI/AAAAAAAADA0/nC54h2pGC2I/Instalacja+Elektryczna.jpg

http://pulkiewicz.blox.pl/resource/ie2.JPG

http://pulkiewicz.blox.pl/resource/ie1.JPG

Dość spora rozdzielnia ale wydaje sie że obecnie w nowoczesnych domach o rozbudowanej instalacji to konieczność

http://www.elektryka-zlotow.pl/image/elektryka_warszawa.jpg

Tu fajna puszczona w lekkiej ,palnej ściance

http://www.irbis.info.pl/galeria/%28Budowa_w_Zagoscincu%2932d.jpg

Niedługo wchodzi do mnie elektryk. Na co zwrócić szczególną uwagę?

Dużo informacji tutaj:

http://instalacje.haler.pl/jak-prowadzic-instalacje-elektryczna/

taka skrzynka :wink: dosyć dużo obwodów-to fotka z dziennika jednego z forumowiczów

http://lh4.ggpht.com/maciek.lukasiewicz/SKH7ZEfKTdI/AAAAAAAADQM/NVycZFtjPdM/s800/P1050776.JPG

Witam

Generalnie im więcej obwodów tym lepiej , według mnie najlepiej :

- osobno oświetlenie i gniazda na każdej kondygnacji

- osobno oświetlenie i gniazda kuchnia

- osobno oswietlenie i gniazda łazienki

- osobne obwody na zewnątrz ( podbitka, zasilanie bram itp.)

- osobny obwód na instalację alarmową

Dobrze jest rozpisać sobie obwody i poumieszczać oświetlenie i gniazda na jednej kondygnacji na różnych fazach ( na wypadek zaniku fazy).

Odnośnie przewodu do kuchenki , u mnie na 3f 10kW kuchni jest napisane w wymaganiach 5x1.5mm2.

Co do ograniczników przepięć to zdjae się że jest to w wymaganiach , najlepiej C w rozdzielni i B w skrzynce w płocie- najlepiej DEHN - nie polecam BC w jednej obudowie bo są nieskuteczne.

Pozdr

Witam

Co może spartolić PARTACZ –w zasadzie wszystko 

Ale ( z punktu widzenia użytkownika) jak wszystkie punkty są zasilone i odpowiedni przetestowane „wyrzucają” bezpiecznik/różnicówkę – to raczej jest OK.

AD (zdjęcia instalacji)

1. Ładne – chociaż poziomy kabel w połowie ściany wcześniej czy później ktoś przewierci  (jak nie wieszając PLAZMĘ  to półkę nad łóżkiem czy mocując listwę „za-fotelową”.

2. Jak widzę skrzynkę w domu jednorodzinnym większą niż w bloku 59-cio lokalowym to stwierdzam ze mamy bogatego/modnego/głupiego (do wyboru) inwestora.

AD (uwagi współ-forumowiczów)

„Inżyniersko” – 1mm2 miedzi może przenieść 16A czyli (z zapasem – na błędy wykonawcze i „chiński” skład miedzi ) 10 A

Kabel/przewód (bez „ortodoksji”) 2x1,5 - 15A czyli (w przybliżeniu) 3600 W

.. odpowiednio

2,5 mm – 6000W – NA KĄŻDEJ ŻYLE – chociaż z przewodem „N” byłby problem )

Jak kuchenka/płyta grzejna zasilana jest nie 240 a 400 V (międzyfazowe) – to PRĄD (przekrój przewodu) może być niższy.

PRAKTYCZNIE

1.Zrobiłbym każde piętro na oddzielnej skrzynce NA PIĘTRZE (chodzenie do garażu/przedsionka żeby przełączyć bezpiecznik/różnicówkę) jest „bez sensu”.

2. Każda KUCHNIA i ŁAZIENKA oddzielnie (róznicówka) – ale NIE KAŻDY OBWÓD ODZIELNIE!!! (jak mi zmywarka wyrzuci różnicówkę to prawdopodobieństwo że w piekarniku był tort urodzinowy) – ANALOGICZNIE BEZPIECZNIKI (jak widzę opinie, że każde „gniazdko” powinno być oddzielnie zabezpieczone to ……….. planuję rozpoczęcie (do wyboru) produkcji kabla/zabezpieczeń/wykonawstwa instalacji.

Pozdrawiam

2. Każda KUCHNIA i ŁAZIENKA oddzielnie (róznicówka) – ale NIE KAŻDY OBWÓD ODZIELNIE!!! (jak mi zmywarka wyrzuci różnicówkę to prawdopodobieństwo że w piekarniku był tort urodzinowy) – ANALOGICZNIE BEZPIECZNIKI (jak widzę opinie, że każde „gniazdko” powinno być oddzielnie zabezpieczone to ……….. planuję rozpoczęcie (do wyboru) produkcji kabla/zabezpieczeń/wykonawstwa instalacji.

Pozdrawiam

Jakoś mam wrażenie że to do mnie.

Pisząc obwód miałem na myśli wszystkie gniazda na danej kondygnacji i jest naturalne że dajemy tam różnicówkę , a jeszcze lepiej zintegrowaną z zabezpieczeniem.

Zabezpieczenia nie kosztują majątek i lepiej mieć dwa więcej niż jedno na wszystko.

Oczywiście jak tylko inwestor chce jedno zabezpieczenie więcej to już jest problem , bo to obwody trza rozdzielać , a to roboty wiecej , itd.

Najlepiej wszystko trzasnać na 1x18 jak w mieszkaniu trzypokojowym i mieć zawracaczy d.... z głowy ;)

Pozdr

Dopuszczam jeszcze grubszy. Np 5x6. Piszę wszystko na oko. Nie wiem jaka jest odległość od rozdzielnicy. Nie wiem jak jest moc płyty grzejnej.

Przewód 5x2,5mm2 dla kuchni elektrycznej wystarcza aż nadto i z naprawdę sporym okładem, stosowanie 5x4 jest po prostu bezcelowym utrudnianiem sobie życia,

standardowa płyta ceramiczna ok 6kW + piekarnik, niech będzie 3kW, z fazowymi nie będzie problemu a z N? Też będzie z okładem?

W temacie: elektryk jak każdy wykonawca, jak źle trafisz może schrzanić wszystko czego się dotknie ;-) A tak na serio: przemyśl dobrze projekt - my zrobiliśmy xero A3 z projektu żeby sobie wszystko dokładnie zaplanować, a i tak nie o wszystkim pomyśleliśmy :-)

Podobno nigdy nie za dużo gniazd w kuchni, zrobiliśmy dużo, a i tak mam takie miejsce gdzie jedno gniazdko by mi się jeszcze przydało :-)

Acha! I jak elektryk skończy to zrób zdjęcia :-) Do dokumentacji rzecz jasna....

standardowa płyta ceramiczna ok 6kW + piekarnik, niech będzie 3kW, z fazowymi nie będzie problemu a z N? Też będzie z okładem?

Oczywiście.

Prąd w N przy równych i takich samych obciążeniach wszystkich faz wynosi zero. A nawet przy skrajnym braku symetrii nigdy nie będzie większy od największego fazowego.

J.

Przewód do kuchenki elektrycznej conajmniej 5x4.

:o :o

Kuchenka to nie piec krematoryjny.

A jezeli wrzucilibyście ograniczniki przpięć to już byłby luksus w rozdzielni.

Luksus?? raczej obowiazek. Przynajmniej w ZEWT.

Na pytanie gdzie można zobaczyć poprawnie połączoną rozdzielnię, lub jak prawidłowo ułozyć (a nie puścić :wink: ) przewód - nie odpowiadam . Instalacja elektryczna, gazowa,wentylacyna to nie malowanie pokoju ,to życie i zdrowie mieszkańców . Kto wam powiedział ,że wszystko można samemu :o .Widać potem efekty takiego dłubactwa .Po wykonaniu wszystkich wylewek , puszki łącznikow są na wysokości pasa :lol: .

Oczywiście.

Prąd w N przy równych i takich samych obciążeniach wszystkich faz wynosi zero. A nawet przy skrajnym braku symetrii nigdy nie będzie większy od największego fazowego.

hmmm... to może ja już nie pamiętam (a w tej dziedzinie nie praktykuję)... pytam już tylko, żeby uzupełnić własne braki... Ale czy przy braku symetrii właśnie nie będzie on sumą prądów fazowych?

Na pytanie gdzie można zobaczyć poprawnie połączoną rozdzielnię, lub jak prawidłowo ułozyć (a nie puścić :wink: ) przewód - nie odpowiadam . Instalacja elektryczna, gazowa,wentylacyna to nie malowanie pokoju ,to życie i zdrowie mieszkańców . Kto wam powiedział ,że wszystko można samemu :o .Widać potem efekty takiego dłubactwa .Po wykonaniu wszystkich wylewek , puszki łącznikow są na wysokości pasa :lol: .

Pytanie było skierowano nie po to żeby samemu robić rozdzielnicę tylko po to żeby sprawdzić innych fachowców elektryków bo wśród elektryków też jest wielu pseudo fachowców.