magangs 13.02.2010 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 A mógłby ktoś wrzucić kilka (naście) zdjęć prawidłowo (wzorcowo?) położonej instalacji elektrycznej (przejścia przez ściany, rozdzielnica, mijanki itp.). Najlepiej gdy za "podkład" posłużą ściany z Porothermu. Będzie ktoś na tyle odważny? super pomysł. zachęcam odważnych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.02.2010 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 A mógłby ktoś wrzucić kilka (naście) zdjęć prawidłowo (wzorcowo?) położonej instalacji elektrycznej (przejścia przez ściany, rozdzielnica, mijanki itp.). Najlepiej gdy za "podkład" posłużą ściany z Porothermu. Będzie ktoś na tyle odważny? http://instalacje.haler.pl/wp-content/uploads/2009/02/instalacje.jpg http://instalacje.haler.pl/wp-content/gallery/haler-galeria/instalacja%20elektryczna-2.jpg http://lh5.ggpht.com/_Wvj6P88YeUw/R-Eb6eyqGpI/AAAAAAAADA0/nC54h2pGC2I/Instalacja+Elektryczna.jpg http://pulkiewicz.blox.pl/resource/ie2.JPG http://pulkiewicz.blox.pl/resource/ie1.JPG Dość spora rozdzielnia ale wydaje sie że obecnie w nowoczesnych domach o rozbudowanej instalacji to konieczność http://www.elektryka-zlotow.pl/image/elektryka_warszawa.jpg Tu fajna puszczona w lekkiej ,palnej ściance http://www.irbis.info.pl/galeria/%28Budowa_w_Zagoscincu%2932d.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.02.2010 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Niedługo wchodzi do mnie elektryk. Na co zwrócić szczególną uwagę? Dużo informacji tutaj: http://instalacje.haler.pl/jak-prowadzic-instalacje-elektryczna/ taka skrzynka dosyć dużo obwodów-to fotka z dziennika jednego z forumowiczów http://lh4.ggpht.com/maciek.lukasiewicz/SKH7ZEfKTdI/AAAAAAAADQM/NVycZFtjPdM/s800/P1050776.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 13.02.2010 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 W tej skrzynecce ciężko będzie . Upychając na siłę tracimy estetykę i przy ewentualnym wpięciu czegoś nowego będzie Cię ,,nosić ". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro672 13.02.2010 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Sadzac po ilosci wpisow w tym watku elektryk jednak moze duzo spieprzyć niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 13.02.2010 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Czy gdzieś w necie są spisane zasady jak powinna być prawidłowo zrobiona rozdzielnica zgodnie z obowiązującymi przepisami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dgasek 13.02.2010 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Witam Generalnie im więcej obwodów tym lepiej , według mnie najlepiej :- osobno oświetlenie i gniazda na każdej kondygnacji- osobno oświetlenie i gniazda kuchnia - osobno oswietlenie i gniazda łazienki- osobne obwody na zewnątrz ( podbitka, zasilanie bram itp.)- osobny obwód na instalację alarmową Dobrze jest rozpisać sobie obwody i poumieszczać oświetlenie i gniazda na jednej kondygnacji na różnych fazach ( na wypadek zaniku fazy).Odnośnie przewodu do kuchenki , u mnie na 3f 10kW kuchni jest napisane w wymaganiach 5x1.5mm2.Co do ograniczników przepięć to zdjae się że jest to w wymaganiach , najlepiej C w rozdzielni i B w skrzynce w płocie- najlepiej DEHN - nie polecam BC w jednej obudowie bo są nieskuteczne. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
st_x 13.02.2010 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Witam Co może spartolić PARTACZ –w zasadzie wszystko Ale ( z punktu widzenia użytkownika) jak wszystkie punkty są zasilone i odpowiedni przetestowane „wyrzucają” bezpiecznik/różnicówkę – to raczej jest OK. AD (zdjęcia instalacji) 1. Ładne – chociaż poziomy kabel w połowie ściany wcześniej czy później ktoś przewierci (jak nie wieszając PLAZMĘ to półkę nad łóżkiem czy mocując listwę „za-fotelową”.2. Jak widzę skrzynkę w domu jednorodzinnym większą niż w bloku 59-cio lokalowym to stwierdzam ze mamy bogatego/modnego/głupiego (do wyboru) inwestora. AD (uwagi współ-forumowiczów)„Inżyniersko” – 1mm2 miedzi może przenieść 16A czyli (z zapasem – na błędy wykonawcze i „chiński” skład miedzi ) 10 AKabel/przewód (bez „ortodoksji”) 2x1,5 - 15A czyli (w przybliżeniu) 3600 W.. odpowiednio 2,5 mm – 6000W – NA KĄŻDEJ ŻYLE – chociaż z przewodem „N” byłby problem ) Jak kuchenka/płyta grzejna zasilana jest nie 240 a 400 V (międzyfazowe) – to PRĄD (przekrój przewodu) może być niższy. PRAKTYCZNIE1.Zrobiłbym każde piętro na oddzielnej skrzynce NA PIĘTRZE (chodzenie do garażu/przedsionka żeby przełączyć bezpiecznik/różnicówkę) jest „bez sensu”.2. Każda KUCHNIA i ŁAZIENKA oddzielnie (róznicówka) – ale NIE KAŻDY OBWÓD ODZIELNIE!!! (jak mi zmywarka wyrzuci różnicówkę to prawdopodobieństwo że w piekarniku był tort urodzinowy) – ANALOGICZNIE BEZPIECZNIKI (jak widzę opinie, że każde „gniazdko” powinno być oddzielnie zabezpieczone to ……….. planuję rozpoczęcie (do wyboru) produkcji kabla/zabezpieczeń/wykonawstwa instalacji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dgasek 13.02.2010 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 2. Każda KUCHNIA i ŁAZIENKA oddzielnie (róznicówka) – ale NIE KAŻDY OBWÓD ODZIELNIE!!! (jak mi zmywarka wyrzuci różnicówkę to prawdopodobieństwo że w piekarniku był tort urodzinowy) – ANALOGICZNIE BEZPIECZNIKI (jak widzę opinie, że każde „gniazdko” powinno być oddzielnie zabezpieczone to ……….. planuję rozpoczęcie (do wyboru) produkcji kabla/zabezpieczeń/wykonawstwa instalacji. Pozdrawiam Jakoś mam wrażenie że to do mnie. Pisząc obwód miałem na myśli wszystkie gniazda na danej kondygnacji i jest naturalne że dajemy tam różnicówkę , a jeszcze lepiej zintegrowaną z zabezpieczeniem. Zabezpieczenia nie kosztują majątek i lepiej mieć dwa więcej niż jedno na wszystko. Oczywiście jak tylko inwestor chce jedno zabezpieczenie więcej to już jest problem , bo to obwody trza rozdzielać , a to roboty wiecej , itd. Najlepiej wszystko trzasnać na 1x18 jak w mieszkaniu trzypokojowym i mieć zawracaczy d.... z głowy Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 13.02.2010 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Dopuszczam jeszcze grubszy. Np 5x6. Piszę wszystko na oko. Nie wiem jaka jest odległość od rozdzielnicy. Nie wiem jak jest moc płyty grzejnej. Przewód 5x2,5mm2 dla kuchni elektrycznej wystarcza aż nadto i z naprawdę sporym okładem, stosowanie 5x4 jest po prostu bezcelowym utrudnianiem sobie życia, standardowa płyta ceramiczna ok 6kW + piekarnik, niech będzie 3kW, z fazowymi nie będzie problemu a z N? Też będzie z okładem? W temacie: elektryk jak każdy wykonawca, jak źle trafisz może schrzanić wszystko czego się dotknie A tak na serio: przemyśl dobrze projekt - my zrobiliśmy xero A3 z projektu żeby sobie wszystko dokładnie zaplanować, a i tak nie o wszystkim pomyśleliśmy Podobno nigdy nie za dużo gniazd w kuchni, zrobiliśmy dużo, a i tak mam takie miejsce gdzie jedno gniazdko by mi się jeszcze przydało Acha! I jak elektryk skończy to zrób zdjęcia Do dokumentacji rzecz jasna.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 13.02.2010 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 standardowa płyta ceramiczna ok 6kW + piekarnik, niech będzie 3kW, z fazowymi nie będzie problemu a z N? Też będzie z okładem? Oczywiście. Prąd w N przy równych i takich samych obciążeniach wszystkich faz wynosi zero. A nawet przy skrajnym braku symetrii nigdy nie będzie większy od największego fazowego. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 13.02.2010 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Przewód do kuchenki elektrycznej conajmniej 5x4. Kuchenka to nie piec krematoryjny. A jezeli wrzucilibyście ograniczniki przpięć to już byłby luksus w rozdzielni. Luksus?? raczej obowiazek. Przynajmniej w ZEWT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 13.02.2010 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Na pytanie gdzie można zobaczyć poprawnie połączoną rozdzielnię, lub jak prawidłowo ułozyć (a nie puścić ) przewód - nie odpowiadam . Instalacja elektryczna, gazowa,wentylacyna to nie malowanie pokoju ,to życie i zdrowie mieszkańców . Kto wam powiedział ,że wszystko można samemu .Widać potem efekty takiego dłubactwa .Po wykonaniu wszystkich wylewek , puszki łącznikow są na wysokości pasa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 14.02.2010 01:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 standardowa płyta ceramiczna ok 6kW + piekarnik, niech będzie 3kW, z fazowymi nie będzie problemu a z N? Też będzie z okładem? Oczywiście. Prąd w N przy równych i takich samych obciążeniach wszystkich faz wynosi zero. A nawet przy skrajnym braku symetrii nigdy nie będzie większy od największego fazowego. hmmm... to może ja już nie pamiętam (a w tej dziedzinie nie praktykuję)... pytam już tylko, żeby uzupełnić własne braki... Ale czy przy braku symetrii właśnie nie będzie on sumą prądów fazowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magangs 14.02.2010 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 http://instalacje.haler.pl/wp-content/uploads/2009/02/instalacje.jpg Mam pytanie o przewody do gniazdek, które są położone po ziemi. Co to jest to czarne czym są zabezpieczone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 14.02.2010 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Peszel, taka plastikowa karbowana rurka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybkin 14.02.2010 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Dla mnie wyglada na zwykly peszel,trzeba na niego uwazac,przy ukladaniu styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 14.02.2010 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Bardzo ładny wątek. Bardzo.U nas to na elektryce to się jeszcze więcej ludzie znają niż na medycynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 14.02.2010 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Na pytanie gdzie można zobaczyć poprawnie połączoną rozdzielnię, lub jak prawidłowo ułozyć (a nie puścić ) przewód - nie odpowiadam . Instalacja elektryczna, gazowa,wentylacyna to nie malowanie pokoju ,to życie i zdrowie mieszkańców . Kto wam powiedział ,że wszystko można samemu .Widać potem efekty takiego dłubactwa .Po wykonaniu wszystkich wylewek , puszki łącznikow są na wysokości pasa . Pytanie było skierowano nie po to żeby samemu robić rozdzielnicę tylko po to żeby sprawdzić innych fachowców elektryków bo wśród elektryków też jest wielu pseudo fachowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 14.02.2010 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Dla mnie wyglada na zwykly peszel,trzeba na niego uwazac,przy ukladaniu styropianu A na jaki peszel można nie uważać przy układaniu styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts