Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gniazdo elektryczne na zewnętrznej ścianie budynku

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 year później...
U siebie mam jedno gniazdo zewnętrzne jeden bezpiecznik, wtedy łatwo nimi można sterować. Należy pamiętać o ich wyłączaniu na czas nieobecności, aby nie posłużyły nie proszonym gościom.

Wszystkie gniazda zewnętrzne na osobnej różnicówce - nawet jeśli ktoś celowo będzie w nich grzebał, to reszta obwodów będzie pracowała normalnie np. piec w zimie.

mam tak samo plus położyłem kabel sterujący do rozdzielni od alarmu. Jak wyjdę z domu, załączę alarm to rozłączam z automatu 80% gniazdek. Mniejsze prawdopodobieństwo, że zapomnę wyłączyć bezpiecznik - tum bardziej, że mam osobną rozdzielnie na to w pomieszczeniu gospodarczym

• 5 weeks później...

Ja wkleiłem w steropian na klej od steropianu zwykłe puszki elektryczne. Do tego przykręciłem krótkimi wkrętami gniazdko IP44(standardowy montaż) . Trzyma mocno. Kika razy wyrwałem już przez przypadek kabel z gniazdka. Wyrwało wtyczkę ale gniazdo pozostało w ścianie nienaruszone. Nie widzę potrzeby jakiego dodatkowego mocowania puszek elektrycznych do ściany na kołki.

JurekM. Wytnij nożem otwór na puszkę. Wklej ją na klej. Ramka zasłoni to co brzydkie.

Fajne, ale ich cena.... delikatnie mówiąc lekkim przegięciem jest.

Puszki osadzane ot tak w styropianie - tak, być może się to trzyma, ale jakoś nie wierzę, że z czasem się nie rozchwieje, zwłaszcza, jeśli od czasu do czasu przytrafi się szarpnięcie za kabel skierowane w bok.

U siebie zrobiłem to tak:

JP143764.jpg

JP143765.jpg

JP143766.jpg

I niech ktoś teraz spróbuje u mnie wyrwać gniazdko ze ściany metodą dowolnego szarpania za kabel...

J.

Mimo wszystko, jakbym miał za taką podstawkę wydać dwa-trzy razy więcej, niż kosztuje samo gniazdko, sumienie by mi nie pozwoliło. Przecież to jawne zdzierstwo jest! Plastikowa wytłoka jednym wtryskiem robiona, toto nie powinno więcej, niż jakieś 5zł kosztować. No niechby, zaszalejmy, z 10...

J.

Mimo wszystko, jakbym miał za taką podstawkę wydać dwa-trzy razy więcej, niż kosztuje samo gniazdko, sumienie by mi nie pozwoliło. Przecież to jawne zdzierstwo jest! Plastikowa wytłoka jednym wtryskiem robiona, toto nie powinno więcej, niż jakieś 5zł kosztować. No niechby, zaszalejmy, z 10...

J.

Masz rację że cena jest wysoka.

Cena jest za pomysł a nie za koszty produkcji pewnie dlatego taka wysoka :)

J.

Więc uruchom produkcję. Każdy nowo budowany dom ma przynajmniej jedno takie gniazdo.

Ja zainstalowałem ostatnio 20 płyt i 10 gniazd na jednym tylko domu jednorodzinnym. Wszystkie z Kaiser elektro. Chętnie kupię po 5 zł. Kaiserowskie kosztują po 70 zł

Cena jest za pomysł a nie za koszty produkcji pewnie dlatego taka wysoka :)

Kaiser elektro takie panele produkuje już z 10 lat.

W kapitalizmie cenę ustala rynek. Zgodnie z zasadą lepiej sprzedać dwa za 10 niż żyć z przekonaniem, że jeden za 20 zł to dobra cena.

Edytowane przez dendrytus

Nie mam ani zaplecza do produkcji czegokolwiek z tworzyw sztucznych, ani żadnego doświadczenia w tym kierunku. Niemniej, myślę, że rzecz jest do "sprzedania" wytwórcom puszek i tym podobnych, pojawi się zdrowa konkurencja, to i cena tego wynalazku znormalnieje. Póki co, mogę Ci sprzedawać moje rozwiązanie. Po 5zł. Ewentualnie, po 7,50 jeśli ze względu na dobre samopoczucie klienta życzyłbyś sobie ładnie okorowanych, równo ciętych i może nawet, niech stracę, polakierowanych tych wałków ;)

J.

Nie mam ani zaplecza do produkcji czegokolwiek z tworzyw sztucznych, ani żadnego doświadczenia w tym kierunku.

To kup. Rozeznanie rynku i "dziurę" produktową jak i skalę zapotrzebowania już znasz.

Niemniej, myślę, że rzecz jest do "sprzedania" wytwórcom puszek i tym podobnych, pojawi się zdrowa konkurencja, to i cena tego wynalazku znormalnieje. Póki co, mogę Ci sprzedawać moje rozwiązanie. Po 5zł. Ewentualnie, po 7,50 jeśli ze względu na dobre samopoczucie klienta życzyłbyś sobie ładnie okorowanych, równo ciętych i może nawet, niech stracę, polakierowanych tych wałków ;)

J.

Przecież to jawne zdzierstwo jest! Kawałek drewna, toto nie powinno więcej, niż jakieś 20 gr. kosztować. No niechby, zaszalejmy, z 50...

To kup. Rozeznanie rynku i "dziurę" produktową jak i skalę zapotrzebowania już znasz.

Ale wiesz... ja na swoją obecną profesję nie narzekam. Gdybym jednak miał zmieniać branżę, to będę pamiętał o twojej propozycji, dzięki!

Przecież to jawne zdzierstwo jest! Kawałek drewna, toto nie powinno więcej, niż jakieś 20 gr. kosztować. No niechby, zaszalejmy, z 50...

Chwila, dopiero co usiłowałeś tłumaczyć, że jak jest potrzeba, to się kupuje to co jest. Chciałeś taniej niż po 70zł, masz taniej, dziesięciokrotnie. Funkcjonalność dokładnie taka sama :)

J.

Ale wiesz... ja na swoją obecną profesję nie narzekam. Gdybym jednak miał zmieniać branżę, to będę pamiętał o twojej propozycji, dzięki!

A jaki problem mieć dwie profesje? Przecież to banalnie proste produkować i sprzedawać takie mocowania.

Chwila, dopiero co usiłowałeś tłumaczyć, że jak jest potrzeba, to się kupuje to co jest. Chciałeś taniej niż po 70zł, masz taniej, dziesięciokrotnie. Funkcjonalność dokładnie taka sama :)

J.

Dokładnie taka sama jak między tymi dwoma limuzynami.

http://2.bp.blogspot.com/-A638uaXqmGw/ThTUBcWWWsI/AAAAAAAAADE/6FAgT0XYfWo/s1600/audi-a8-design-package-black.jpg

http://www.shocauto.com/Inventory/080476_Trabant_main.JPG

http://www.elektrofachmarkt.net/images/product_images/popup_images/0473223_0.jpg

JP143764.jpg

Dostępna jest jeszcze płyta montażowa.

http://ecx.images-amazon.com/images/I/51zU78C2QGL._SL500_AA300_.jpg