Deamos 18.02.2010 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 A wylacznik odpowiedniej mocy mozna dac w rozdzielni albo wylaczac bezpiecznikiem. Nie prościej sterować alarmem przez stycznik? Alarm załączony - gniazda wyłaczone Kolejny obwod do wylaczenia przy uzbrojonym alarmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzly 18.02.2010 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Gniazdo na zewnątrz budynku, zależy jeszcze jak usytuowane, IP44 może być trochę słabe. Z gniazd nietechnicznych z większym stopniem ochrony osobiście znam Legranda Plexo i Hagera Sintra. Oba IP55. Może się przydać jak się ktoś zapędzi w podlewaniu ogródka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akapap 12.08.2011 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Na rynku są również gniazdka podtynkowego ip66, robi je firmy Scame model protector. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 12.08.2011 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Witajcie!A co zrobić jak już mam styropian, tynk, kolor i przewód do gniazdka wyciągnięty ?Może znacie jakieś gniazdka z obudową, które można przykręcić na długie kołki (grubość styropianu) tak, żeby nie rozbierać części elewacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 12.08.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 a dlaczego nie podtynkowe? trochę więcej zabawy ale efekt wizualny znacznie lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 13.08.2011 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 U siebie mam jedno gniazdo zewnętrzne jeden bezpiecznik, wtedy łatwo nimi można sterować. Należy pamiętać o ich wyłączaniu na czas nieobecności, aby nie posłużyły nie proszonym gościom. Wszystkie gniazda zewnętrzne na osobnej różnicówce - nawet jeśli ktoś celowo będzie w nich grzebał, to reszta obwodów będzie pracowała normalnie np. piec w zimie. mam tak samo plus położyłem kabel sterujący do rozdzielni od alarmu. Jak wyjdę z domu, załączę alarm to rozłączam z automatu 80% gniazdek. Mniejsze prawdopodobieństwo, że zapomnę wyłączyć bezpiecznik - tum bardziej, że mam osobną rozdzielnie na to w pomieszczeniu gospodarczym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomyem 16.08.2011 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Ja mocuję gniazdka na kołkach Fishera do styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 17.08.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 a dlaczego nie podtynkowe? trochę więcej zabawy ale efekt wizualny znacznie lepszy A masz jakąś stronę, żeby zobaczyć jak to wygląda ? Trochę się boję pruć elewację, bo i mostek i trudno później obrobić, a pewnie nie dobierze się już tynku jaki leży na elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rakgrzech 16.09.2011 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Ja wkleiłem w steropian na klej od steropianu zwykłe puszki elektryczne. Do tego przykręciłem krótkimi wkrętami gniazdko IP44(standardowy montaż) . Trzyma mocno. Kika razy wyrwałem już przez przypadek kabel z gniazdka. Wyrwało wtyczkę ale gniazdo pozostało w ścianie nienaruszone. Nie widzę potrzeby jakiego dodatkowego mocowania puszek elektrycznych do ściany na kołki. JurekM. Wytnij nożem otwór na puszkę. Wklej ją na klej. Ramka zasłoni to co brzydkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 21.09.2011 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 A ja nie dawno znalazłem takie rozwiązanie Puszki elektroinstalacyjne do systemów docieplających budynki Szkoda tylko że ocieplenie budynku mam już wykonane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 21.09.2011 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Fajne, ale ich cena.... delikatnie mówiąc lekkim przegięciem jest. Puszki osadzane ot tak w styropianie - tak, być może się to trzyma, ale jakoś nie wierzę, że z czasem się nie rozchwieje, zwłaszcza, jeśli od czasu do czasu przytrafi się szarpnięcie za kabel skierowane w bok. U siebie zrobiłem to tak: I niech ktoś teraz spróbuje u mnie wyrwać gniazdko ze ściany metodą dowolnego szarpania za kabel... J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 21.09.2011 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Fajne, ale ich cena.... delikatnie mówiąc lekkim przegięciem jest. Na szczęście gniazdek na zewnątrz nie robi się dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 21.09.2011 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Mimo wszystko, jakbym miał za taką podstawkę wydać dwa-trzy razy więcej, niż kosztuje samo gniazdko, sumienie by mi nie pozwoliło. Przecież to jawne zdzierstwo jest! Plastikowa wytłoka jednym wtryskiem robiona, toto nie powinno więcej, niż jakieś 5zł kosztować. No niechby, zaszalejmy, z 10... J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 21.09.2011 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Mimo wszystko, jakbym miał za taką podstawkę wydać dwa-trzy razy więcej, niż kosztuje samo gniazdko, sumienie by mi nie pozwoliło. Przecież to jawne zdzierstwo jest! Plastikowa wytłoka jednym wtryskiem robiona, toto nie powinno więcej, niż jakieś 5zł kosztować. No niechby, zaszalejmy, z 10... J. Masz rację że cena jest wysoka. Cena jest za pomysł a nie za koszty produkcji pewnie dlatego taka wysoka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 21.09.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 ..... U siebie zrobiłem to tak: ......... aż chce się zacytować Niemena: "mam tak samo jak tyyyyy..." tylko jeszcze przy rancie puszki zamiast pianki ładnie klejem wypełnione, twardziej jest, stabilniej niż sama pianka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 22.09.2011 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 (edytowane) Mimo wszystko, jakbym miał za taką podstawkę wydać dwa-trzy razy więcej, niż kosztuje samo gniazdko, sumienie by mi nie pozwoliło. Przecież to jawne zdzierstwo jest! Plastikowa wytłoka jednym wtryskiem robiona, toto nie powinno więcej, niż jakieś 5zł kosztować. No niechby, zaszalejmy, z 10... J. Więc uruchom produkcję. Każdy nowo budowany dom ma przynajmniej jedno takie gniazdo. Ja zainstalowałem ostatnio 20 płyt i 10 gniazd na jednym tylko domu jednorodzinnym. Wszystkie z Kaiser elektro. Chętnie kupię po 5 zł. Kaiserowskie kosztują po 70 zł Cena jest za pomysł a nie za koszty produkcji pewnie dlatego taka wysoka Kaiser elektro takie panele produkuje już z 10 lat. W kapitalizmie cenę ustala rynek. Zgodnie z zasadą lepiej sprzedać dwa za 10 niż żyć z przekonaniem, że jeden za 20 zł to dobra cena. Edytowane 22 Września 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 22.09.2011 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Nie mam ani zaplecza do produkcji czegokolwiek z tworzyw sztucznych, ani żadnego doświadczenia w tym kierunku. Niemniej, myślę, że rzecz jest do "sprzedania" wytwórcom puszek i tym podobnych, pojawi się zdrowa konkurencja, to i cena tego wynalazku znormalnieje. Póki co, mogę Ci sprzedawać moje rozwiązanie. Po 5zł. Ewentualnie, po 7,50 jeśli ze względu na dobre samopoczucie klienta życzyłbyś sobie ładnie okorowanych, równo ciętych i może nawet, niech stracę, polakierowanych tych wałków J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 22.09.2011 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Nie mam ani zaplecza do produkcji czegokolwiek z tworzyw sztucznych, ani żadnego doświadczenia w tym kierunku. To kup. Rozeznanie rynku i "dziurę" produktową jak i skalę zapotrzebowania już znasz. Niemniej, myślę, że rzecz jest do "sprzedania" wytwórcom puszek i tym podobnych, pojawi się zdrowa konkurencja, to i cena tego wynalazku znormalnieje. Póki co, mogę Ci sprzedawać moje rozwiązanie. Po 5zł. Ewentualnie, po 7,50 jeśli ze względu na dobre samopoczucie klienta życzyłbyś sobie ładnie okorowanych, równo ciętych i może nawet, niech stracę, polakierowanych tych wałków J. Przecież to jawne zdzierstwo jest! Kawałek drewna, toto nie powinno więcej, niż jakieś 20 gr. kosztować. No niechby, zaszalejmy, z 50... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 22.09.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 To kup. Rozeznanie rynku i "dziurę" produktową jak i skalę zapotrzebowania już znasz. Ale wiesz... ja na swoją obecną profesję nie narzekam. Gdybym jednak miał zmieniać branżę, to będę pamiętał o twojej propozycji, dzięki! Przecież to jawne zdzierstwo jest! Kawałek drewna, toto nie powinno więcej, niż jakieś 20 gr. kosztować. No niechby, zaszalejmy, z 50... Chwila, dopiero co usiłowałeś tłumaczyć, że jak jest potrzeba, to się kupuje to co jest. Chciałeś taniej niż po 70zł, masz taniej, dziesięciokrotnie. Funkcjonalność dokładnie taka sama J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 22.09.2011 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Ale wiesz... ja na swoją obecną profesję nie narzekam. Gdybym jednak miał zmieniać branżę, to będę pamiętał o twojej propozycji, dzięki! A jaki problem mieć dwie profesje? Przecież to banalnie proste produkować i sprzedawać takie mocowania. Chwila, dopiero co usiłowałeś tłumaczyć, że jak jest potrzeba, to się kupuje to co jest. Chciałeś taniej niż po 70zł, masz taniej, dziesięciokrotnie. Funkcjonalność dokładnie taka sama J. Dokładnie taka sama jak między tymi dwoma limuzynami. http://2.bp.blogspot.com/-A638uaXqmGw/ThTUBcWWWsI/AAAAAAAAADE/6FAgT0XYfWo/s1600/audi-a8-design-package-black.jpg http://www.shocauto.com/Inventory/080476_Trabant_main.JPG http://www.elektrofachmarkt.net/images/product_images/popup_images/0473223_0.jpg Dostępna jest jeszcze płyta montażowa. http://ecx.images-amazon.com/images/I/51zU78C2QGL._SL500_AA300_.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts