wolo63 13.02.2010 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Dzisiaj po zapaleniu palnika do zagotowania wody w czajniku aż osłupiałem . Zamist niebieskiego płomienia ujrzałem różowo-czerwony . Dodam jeszcze,że okno było uchylone więc tlenu było full . Zauważyłem taką zależność .To zjawisko występuje po wzroście temperatury na zewnątrz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 13.02.2010 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Wg mnie złe dysze w palniku albo zła regulacja "mieszanki" jeżeli taką palnik posiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 13.02.2010 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Dzisiaj po zapaleniu palnika do zagotowania wody w czajniku aż osłupiałem . Zamist niebieskiego płomienia ujrzałem różowo-czerwony . Dodam jeszcze,że okno było uchylone więc tlenu było full . Zauważyłem taką zależność .To zjawisko występuje po wzroście temperatury na zewnątrz . "Płomień prawidłowo spalanego gazu ziemnego powinien mieć barwę jasno niebieską. Kolor żółty lub pomarańczowy wskazuje na niepełne spalanie przez co zwiększamy zużycie gazu. Niewielkie opiłki, zabrudzenia w instalacji mogą zmienić barwę płomienia podobnie jak zabrudzone palniki czy w przypadku korzystania z kuchenek gazowych zabrudzone powierzchnie garnków. Należy wyregulować skład mieszanki gaz-powietrze. Płomień innego koloru oznacza niepełne spalanie gazu a nie złą jakość gazu." "Czy istnieje domowa metoda sprawdzenia jakości gazu? Nie ma. Do analizy gazu stosuje się m.in. przyrządy zwane chromatografami, których obsługa wymaga specjalnego przeszkolenia. Na sieci przesyłowej zainstalowane są analizatory automatyczne, które w sposób ciągły analizują skład i parametry gazu, takie jak ciepło spalania i wartość opałową" " ... Odnoszę wrażenie, że czajnik wody grzeje się znacznie dłużej niż kiedyś. Dlaczego? Na czas ogrzewania czajnika z wodą mają wpływ takie czynniki jak ustawienie kurka w kuchence, stan dysz oraz sprawność procesu spalania, która uzależniona jest od ilości powietrza pierwotnego podsysanego przez palnik. Niewłaściwa ilość powietrza pierwotnego powoduje nieprawidłowe spalanie gazu. W tej sytuacji ilość energii niesionej przez gaz nie może być wykorzystana. Dlatego tak ważne jest utrzymanie kuchenki we właściwym stanie oraz dokonywanie przeglądu, czyszczenia i regulacji co najmniej raz do roku przez specjalistów posiadających odpowiednie kwalifikacje. Istotnym czynnikiem wpływającym na czas ogrzewania jest sprawność procesu przekazywania ciepła. Uwarunkowana ona jest od wielkości i kształtu naczynia do ogrzewania oraz stanu powierzchni ścianek. Na przykład, w trakcie używania czajnik pokrywa się kamieniem, który nie przewodzi ciepła, co powoduje większe straty. Ważne jest też odpowiednie dobieranie wielkości palnika do naczynia. Ciepło zgromadzone w płomieniach wydobywających się poza obręb naczynia nie moźe być efektywnie wykorzystywane. Równieź przeciągi powodują obźninie efektywności wykorzystania ciepła powstającego przy spalaniu gazu. Stworzenie w domu dwukrotnie identycznych warunków (jednakowa temperatura powietrza, garnka, ustawienie palnika, temperatura palnika) aby zapewnić warunki porównywalne jest trudne do osiągnięcia wręcz wydaje się niemoźliwe."" I to byłoby w temacie tak na szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterwiater 13.02.2010 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Pewnie ostatnio zupa wykipiała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 13.02.2010 22:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Zupki , du...ki , czajniczki .Wszyskie palniki się zabrudziły . Było przecież gołym okiem widać jaki to był energetyczny .Słuchałem w Zetce jaką zadymę zrobili ogrzewający się gazem zeszłej zimy w okolicy Szczecina .Zakład gazowniczy ,,uszczęśliwił "ich fajnymi faktórami .Pomiary jakości gazu np.w Anglii wykonuje odrębna instytucja .Odbiorca wie wtedy za co płaci.Przykładem sumienności wewnętrznych pomiarów są kopalnie gdzie doszlo do wybuchu metanu , a czujniki go nie wykryły :wink:i I jeszcze jedno taki ładny różowo-czerwony płomień może świadczyć o obecności azotu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts