Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z cyklu "jaka młotowiertarka" - prosta czy kątowa?

Recommended Posts

Silnik pod katem prostym umieszcza sie w wiekszych mlotach udarowych, o wiekszej mocy. Zwieksza to znaczaco komfort pracy (wieksza masa na dluzszym ramieniu zmiejsza szarpniecia jakie generuje praca z udarem). Oczywiscie konstrukcja bijaka tez jest prostrza i bardziej niezawodna.

Mlotki z silnikiem w osi sa celowane w wiercenie otworow ~ 8mm (co nie oznacza, ze nie mozna zalozyc wiekszego wiertla).

Co to niby ma być?

One miałyby sens, gdyby pierwszy znacznik był gdzieś po 2,5-3cm a potem w równych odcinkach, a choćby i calowych. A tak... bezsensowny bajer.

Ja akurat używam wersji tych wierteł "do drewna" i tu się sprawdzają znaczniki w takich odstępach. Przy wierceniu w betonie nie uzywam żadnych znaczników bo nie wymagam takiej precyzji ;)

O precyzji raczej nie mówię, ale jak wiertłem 160mm długości (część robocza ma 100mm) w tej chwili wiercę setki (grube setki, w zasadzie tysiące) otworów pod klipsy do mocowania przewodów, to przydałby mi się porządny znacznik gdzieś tak na piątym centymetrze. Taśma izolacyjna tu się nie sprawdza, bo znika najdalej po kilku dziurach, a w patenty Wolfcrafta z metalowymi pierścionkami nasadzanymi na wiertło trochę mi się nie chce tutaj bawić.

J.

w patenty Wolfcrafta z metalowymi pierścionkami nasadzanymi na wiertło trochę mi się nie chce tutaj bawić.

Nie mówiąc, że w przypadku Wolfcrafta to droga zabawa :)

Zawsze można zrobić inaczej - nałożyć odpowiednio przyciętą (trochę krótszą niż głębokość, którą chcemy wywiercić) rurkę gumową na wiertło - wytrzyma więcej niż taśma.

Nie mówiąc, że w przypadku Wolfcrafta to droga zabawa :)

Zawsze można zrobić inaczej - nałożyć odpowiednio przyciętą (trochę krótszą niż głębokość, którą chcemy wywiercić) rurkę gumową na wiertło - wytrzyma więcej niż taśma.

A bez przesady, komplet wolfcraftowych pierścionków na typowe średnice za dwadzieścia parę PLN kupiłem w Leroju. Tyle, że używam tego do wiercenia w drewnie (głównie) i czasem w metalu, do betonu przy udarowym wierceniu obawiam się, że nie sprawdziłoby się mocowanie tych tulejek (na śrubkę, luzowałaby się natychmiast)

Pomysł z rurką niezły, pomyślę.

J.

A bez przesady, komplet wolfcraftowych pierścionków na typowe średnice za dwadzieścia parę PLN kupiłem w Leroju.

Hmm... Wydawało mi się, że widziałem za 20zł trzy sztuki.

Tyle, że używam tego do wiercenia w drewnie (głównie) i czasem w metalu, do betonu przy udarowym wierceniu obawiam się, że nie sprawdziłoby się mocowanie tych tulejek (na śrubkę, luzowałaby się natychmiast)

Raczej tak.

Pomysł z rurką niezły, pomyślę.

Pomyśl :D