SERENADA 13.02.2010 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 mam opinie na temat lokalizacji budfynku mieszkalnego na działce przez którą przebiega linia 110 kv . Jednym z warunków jest wykonanie obostrzenia linii 2 * 110 kv - co to znaczy ???-kolejny to odległosć conajnmiej 13 m od osi linii 110 kw dodam że chce wyvbudować bud gospodarczo mieszkalny ( działka mieszkalono - usługowa ) mam też przeprowadzone badanie natężenia pola magnetycznego i tp. - pozytywny pomiar ( nie przekraczający norm ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 14.02.2010 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Obostrzenie linii to takie specjalne zabiegi przystosowujące je do bezpiecznego sasiedztwa z twoją zabudową. Nie wiem jak rozszyfrować twoją informację tzn czy mas obostrzyć linię 2x110kV czy masz zrobić obostrzenie 2 stopnia na linii 110 kV. W zależności którego stopnia ma być to obostrzenie to zakres prac jest różny. W każdym razie jeśli nie jest to obostrzenie 1 stopnia to jak mawia Ferdynand Kiepski " ale Panie to nie są tanie rzeczy". Może cię to kosztować nawet kilkadziesiąd tysięcy złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SERENADA 14.02.2010 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 chodzi o obostrzenie 2 stopnia linii110 kv i 13 m odległosć budynku mieszklanego od osi linii. tak mam z decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daszum 14.02.2010 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Sprawdzałeś, czy linia jest na twojej działce legalnie, czy ZE dysponuje wszystkimi dokumentami dotyczącymi budowy linii?Gdyby okazało się, że nie to wtedy ZE musiałby wykonać zabezpieczenia na własny koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daszum 14.02.2010 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 I jeszcze jedno pytanie: 13 m to odległość od osi linii czy też od skrajnego przewodu. Jeśli od osi to znaczy, że możesz wybudować pod linią , ale czy takie rozwiązanie Cię satysfakcjonuje? Rozumiem, że badanie pola elektromagnetycznego pozwala na takie usytuowanie budynku, ale czy to rozwiązanie jest dla Ciebie do przyjęcia.Nie znam nikogo, kto chciałby mieszkać bezpośrednio pod linią niezależnie od wyników badań. Mam linię 110 kV na 2 działkach i usiłuję w sądzie wywalczyć służebność przesyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SERENADA 14.02.2010 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 13 m od osi to minimum - ja odsunę się najdalej jak tylko bede mogła działka ma 50 m szer a linia jest gdzieś na 15 metrze więc mam 35 m szerokości do dyspozycji załużmy że bydynek bedzie miał 10 + od sąsiada 4 czyli 14 więc do osi linii bede miał 20 m a to nawet przejdzie bez zgody elektrowni a nawet według normy 5100 ( o ile dobrze pamiętam numer ) bede sie miaścił ......... domu pod liną nie buduje - ale skoro mam budowć budynek gospodarczo mieszkalny to odsunę się maxim i mieszkać można...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 14.02.2010 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Nie ma znaczenia czy linia jest legalnie czy nie legalnie. ZE obostrzenai po dobroci sam nie zrobi. Wg mnie plan miejscowy dopuszcza zabudowę poza strefą ochronną linii czyli w odległości min. 13 m od osi linii. Pytanie teraz tylko czy jest całkowity zakaz zabudowy w tej strefie czy tylko zabudowy mieszkaniowej i innej gdzie przebywają ludzie dłużej niż ileś tam godzin. Trzeba doczytać. O budowaniu domu pod linią napewno nie ma mowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SERENADA 14.02.2010 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 no a wie ktoś jaki koszt obostrzenia 2 stopnia ????bo może nie warto - wolka o kilka mertów - a koszt może duzy skoro mam miejce to nie ma co zawacać sobie głowy i portfela obostzreniami .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 14.02.2010 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Dużo zależy od konfiguracji linii ale 2 stopień to poważna sprawa. Często zwiazana z wymianą słupów oraz izolacji. Czasem tylko izolacji. Czasem obostrza siękilometry sieci aby nie wymieniać słupów. Robiłem kilka takich obostrzeń 2 stopnia wcenie od 60 000 w górę. Nie twierdzę, że u ciebie tyle byto kosztowało bo jak mówiłem wszystko zależy od ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daszum 15.02.2010 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Serenada sam sobie odpowiedziałeś.Skoro masz miejsce żeby odsunąć się z budynkiem od linii to nie zawracaj sobie głowy obostrzeniami. Po co pchać się w dodatkowe duże koszty jak jest inne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SERENADA 15.02.2010 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 ZROBIŁAM BADANIE O nasileniu pola tak na wszelki wypadek ......- dla tego ze działke mam mieszkaniowo usługowa / przemysłowo usługowa ( tak jest w planie ) i stwierdziłam że zaczne budowe usługową z częścia mieszkalną . I takie mam plany i okolo 30 m od osi linii. najwyżej mieszkalna częśc bedzie wąska - najbardziej odsunę ją w bok od linii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daszum 16.02.2010 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Serenada sorry, myślałam że jesteś facetem Jestem ciekawa ile kosztował pomiar natężenia pola elektromagnetycznego i kto go wykonał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SERENADA 16.02.2010 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 kosztował mnie 2,500 plus wat w ykonał go instytut w warszawie ul MORY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daszum 16.02.2010 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Dziękuję za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
honefoss 19.02.2010 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Dużo zależy od konfiguracji linii ale 2 stopień to poważna sprawa. Często zwiazana z wymianą słupów oraz izolacji. Czasem tylko izolacji. Czasem obostrza siękilometry sieci aby nie wymieniać słupów. Robiłem kilka takich obostrzeń 2 stopnia wcenie od 60 000 w górę. Nie twierdzę, że u ciebie tyle byto kosztowało bo jak mówiłem wszystko zależy od ... Marcin, jeżeli jeszcze śledzisz ten wątek to miałabym do ciebie pytanie - bo widzę, że jesteś zorientowany w temacie kosztów. Jak może być koszt okablowania terenu tzn zmiany linii napowietrznej na podziemną, na długosci 200m, linia ma 20 kV, jeden sąsiad już jest okablowany więc chyba możnaby przeniesć słup z jego działki i postawic go na granicy obok drugiego sąsiada (tego nieokablowanego). Interesowałoby mnie takze jak wygladałby taki koszt gdyby wykonywałby go ZE na swój koszt, a ile ja musiałabym zapłącić gdybym sama zleciła to jaiejs firmie. Pytam, bo pewno ZE kosztowałoby to taniej - większe upusty na kablu itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts