Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

:welcome:

Na wstepie nasze gratulacje dla:

1). Aniace1 za postęp prac budowlanych

2). asiadom za zakończenie papierkologi

W waszych postach wyczytaliśmy o rekuperacji. Czy posiadacie w tym zakresie jakieś dane - kosztorys, firmę godną polecenia itp.

Asiadom czy Twoja rezygnacja z komina w kuchni ma związek z zastosowaniem rekuperatora?

A może ktoś z Was zastanawiał się aby w tym naszym wspaniałym domku zainstalować PC? My na chwilę obecną mamy ofertę jednej firmy i .... koszty to.....:sick:

Do ogrzania Pańskiego domu należy zastosować pompę ciepła IVT Greenline HT+ C7 lub NIBE Fighter 1240-8 (obie z wbudowanym zasobnikiem na c.w.u.), jako dolne źródło 2 kolektory pionowe po 80 mb kazdy, ze względu na instalację mieszaną (grzejnikowo – podłogową) zawór mieszający i zbiornik buforowy o poj. 300 litrów.

Koszt wykonania instalacji wynosi:

1. pompa ciepła, odwierty, armatura, montaż, uruchomienie: 48.900,- zł

2. instalacja c.o. (podłogówka, grzejniki, rury, robocizna): 16.500,- zł

3. instalacja wodno – kanalizacyjna (materiały i robocizna): 5.300,- zł

Łączna wartość inwestycji: 70.700,- zł

Do podanych cen należy doliczyć podatek VAT w wysokości 7% tj. 4.949,- zł

Łączna wartość brutto: 75.649,- zł:jawdrop:

Zatem moze macie jakieś swoje doświadczenia w tej kwestii. Jakie ogrzewanie planujecie w swoim wymarzonym domku? I czy planujecie rekuperator?

pozdrawiamy

• Odpowiedzi 408
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Wszystkich serdecznie,

Hedgens jeżeli chodzi o toaletę pod schodami to niekoniecznie będzie ona w tym miejscu co na projekcie. Przesuniemy ją pod przestrzeń gdzie wysokość nad sufitem jest normalna, np. można ją umiejscowić na ścianie łączącej toaletę z salonem, tym bardziej, że pomieszczenie bedzie miało 1,3 m szerokości. Ale dopiero jak będziemy to wiedzieć ustalimy miejsce kibelka.

Kempes, jeżeli chodzi o komin w kuchni (spiżarni) to usuwamy go ze względu na to, iż nie jest on w zasadzie potrzebny. Wg architektki ten komin ma odprowadzać powietrze z kuchni, ale równie dobrze można zbudować kanał wentylacyjny z kuchni do drugiego komina lub do dachu, gdzie montuje się specjalne dachówki. A rekuperacja oczywiście pomoże w zadbaniu o czyste powietrze.

Aktualnie czekamy na wycenę instalacji grzewczych (kocioł gazowy, podłogówka, kaloryfery i solary). Nie jesteśmy zainteresowani pompą ciepła z uwagi na jej cenę. Aktualnie są one za drogie, koszty inwestycji zwrócłyby się dopiero naszym wnukom. Poczekamy jak będą tańsze, ponoć instalacja będzie pasowała.

Aniace bardzo fajnie to juz u Was wygląda, jak patrzę na zdjęcia Waszego domu to tak Wam zazdroszczę.

Pozdrawiam Wszystkich i życzę Wesołych i Zdrowych Świąt oraz postępów budowalnych w Nowym Roku.

Cześć,

Przyłączając się do dyskusji nt komina w śpiżarce/kuchni : wg mojego architekta każde pomieszczenie pozbawione okien powinno być wentylowane. Jeśli chodzi o spiżarkę, to jest to szczególnie istotne, bo przechowujemy tam np warzywa które bez skutecznej wentylacji po prostu będą gniły (w szczególności ziemniaki). Z uwagi na mnogość zapachów w takiej spiżarce należy ją wentylować, bo jak nie to będziemy mieć zapach jak w piwnicy w bloku.

Asiadom pisze o rezygnacji z komina, ale pamiętajmy, że Ona nie robi spiżarki, więc w/w problem nie występuje.

Oczywiście możemy zlikwidować ten komin, jeśli zastosujemy wentylację mechaniczną.

Osobiście nie wiem jeszcze który wariant wentylacji zastosuję - uzależniam to dość mocno od wskaźników ekonomicznych ;)

Pozdrawiam!

• 3 weeks później...

Witam w Nowym Roku.

Na rozgrzewkę chciałbym poruszyć temat strychu ;)

Ten w projekcie jest nieużytkowy, czy ktoś z Was weryfikował możliwość przekształcenia go w użytkowy?

Chodzi mi wyłącznie o potraktowanie go jako magazynka na choinkę, bombki czy inne graty.

Czy jest możliwe wykonanie podłogi np z płyt OSB umożliwiającej chociaż w tak ograniczonym zakresie wykorzystanie tej powierzchni?

Czy jętki wytrzymają dodatkowe obciążenie?

Aniace - posiadaczko dachu - czy wiesz coś na ten temat? Jakiej w ogóle wysokości jest ten strych w najwyższym miejscu?

Pozdrawiam!

• 1 month później...

Witamy wszyskich sympatyków M75a

Cieszymy się, że możemy dołaczyć do Waszego grona. Na wstępie powiem, że budujemy dom na podstawie projektu PROMIEŃ SŁOŃCA WARIANT I

w Dąbrowie Górniczej - Strzemieszycach. Jestesmy na etapie poziomu zero - zakończony jesienią 2010, dalszy etap przewidziany jest na wiosnę a konkretnie na marzec jak pogoda pozwoli.

Tak jak zauwazyłam wszyscy wprowadzacie jakies zmiany, my również mamy swoje pomysły na swój wymarzony dom. Nie są one drastyczne muszę przyznać, że przejrzałam chyba wszyskie mozliwe projekty i najbardziej zbliżony naszym oczekiwaniom okazał się M75a. Zmianom ulegają okna, rezygnacja ze spiżarni, połączenie salonu z gabinetem, na poddaszu ścianka w naszej sypialni wydzielająca garderobę.

Przeglądałam z przyjemnością zdjęcia jakie aniace1 umieściła w fotosiku i pojawiło się pytanie co ze stropem nad dolną łazienką. Przyglądałam się zdjęciu klatki shodowej i nie widzę tam stropu, a miałam wyobrażenie że na poddaszu w holu będzie podłoga wzdłuż poręczy, taki prostokąt 90x180, tak to wygląda na rzucie poddasza w projekcie. Mam nadzieję że wiecie o co mi chodzi.

Pozdrawiam wszystkich

Witam wszystkich,

bella_la2 umieściłam na fotosiku zdjecie, o które Ci prawdopodobnie chodzi (klatka schodowa z góry).

Mam też do Ciebie pytanie: w którym miejscu w sypialni planujecie garderobę. My też ją tam planujemy. Pierwotnie myślelismy o wydzieleniu maksymalnej przestrzeni (czyli do otworu okienego) po tej stronie gdzie jest wejście do łazienki. Teraz widzimy, że jest to najlepsze miejsce na umiejscowienie łóżka. Pozostaje więc zakątek na wprost wejścia.Tam z kolei nie wydziali się na garderobę zbyt duzo miejsca... jaki Wy macie pomysł?

hedgens... nie potrafię w tej chwli podać wysokosci strychu w jego najwyższym miejscu bo go nie mierzyliśmy (postaram się to zrobić w najbliższym czasie), ale zapewniam Cię, że choinka, bąbki i wiele jeszcze innych rzeczy tam się zmieści. Strych jest naprawdę spory.

Pochwalę się przy okazji, że mimo zimy postęp prac na naszej budowie jest zauważalny: wstawiliśmy okna (co widać na fotosiku), prawie zrobiona kanalizacja, a za chwilę elektryk zaczyna działać :-)

Pozdrawiam

Ania

Witam ponownie.

Dziękuję Aniace1 za zdjęcie, rzeczywiście jest tak jak to sobie wyobrarzaliśmy, wykonawca dolał strop po wymurowaniu ścianek.

Niezły ten nasz domek, nie mogę się już doczekać murowania, chciałabym już móc sobie chodzić między ścianami, a nie wpatrywać się w projekt i gdybać, już mnie to męczy.

A u was już okna -super. Wy też zrezygnowaliście z niektórych okien dachowych. My zostawiamy tylko te w łazienkach i pralni, a co do garderoby w sypialni to plan jest nastepujący:

postawienie ścianki dokładnie w taki sposób jak piszesz tylko cofniętej od okien o 50 cm. Wejście do garderoby będzie na przeciwko drzwi od łazienki. Uważam że ściana w tym miejscu pozwoli na dowolną aranżację. Jeżeli łóżko postawimy tak jak proponują na projekcie będzie to dobra ściana na np. komodę, jeżeli natomiast zdecydujemy ulokować łoże właśnie na tej ścianie, zrobimy dodatkową "podmurówkę" na płycie gipsowej żeby zaakcentować to miejsce, a komodę postawimy tam gdzie w projekcie jest łoże. Z drugiej strony okna planuję postawienie toaletki, a wszystko "wyjdzie w praniu".

Pozdrawiam

Edytowane przez bella_la2

bella_la2 wydaje mi się, że umiejscowienie łóżka tak jak proponują w projekcie nie jest dobrym rozwiązaniem. Łóżko jest wtedy w takim mało przytulnym miejscu na wprost dosyć dużego okna balkonowego. My też tak pierwotnie planowaliśmy, ale teraz jak już widać jak to wyglada uważamy, że nie jest to dobre miejsce. I dlatego mamy problem z umiejscowieniem garderoby. Obawiam się, że podobnie bedzie jeżeli lóżko ustawi się tak jak planujesz przy ściance planowanej garderoby.

pozdrawiam ania

:

Koszt wykonania instalacji wynosi:

1. pompa ciepła, odwierty, armatura, montaż, uruchomienie: 48.900,- zł

2. instalacja c.o. (podłogówka, grzejniki, rury, robocizna): 16.500,- zł

3. instalacja wodno – kanalizacyjna (materiały i robocizna): 5.300,- zł

Łączna wartość inwestycji: 70.700,- zł

Do podanych cen należy doliczyć podatek VAT w wysokości 7% tj. 4.949,- zł

Łączna wartość brutto: 75.649,- zł:jawdrop:

Policzmy koszt brutto ad1 to 52323zł

Pc to piec jak każdy inny, ale gdybym zamiast tej pc zainstalował - piec elektryczny - z mocą mogę zaszaleć nawet do ponad 20kW za 2000 brutto, do tego klimatyzacja za ok 3000 zł - średnia półka z montażem - koszt inwestycyjny to 5000zł

Teraz czy to się opłaci tj czy pc w kosztach eksploatacji się zawróci?

Alternatywny system pracowałby przeważnie w 2 taryfie (ładowanie podłogówki), klima tylko w sprzyjających warunkach tj wtedy kiedy osiągałaby wysokie cop (liczyłbym na 4), system wspólnie do wyliczeń przyjmuję na cop 2, za to w/w pc przyjmuję na 4 (trochę zbyt optymistycznie, ale niech będzie). Rocznie zapotrzebowanie na ogrzewanie przyjmuję na 16000kWh. Roczny koszt eksploatacji Pc to 1452,48zł, w/w alternatywnego systemu to 2772,48zł, zatem różnica w kosztach eksploatacji zwróci koszt inwestycyjny po 38 latach (nie analizuję kosztu serwisu w tym czasie, ale ryzyko jest po okresie gwarancyjnym w przypadku systemu alternatywnego zdecydowanie niższe -tańsze). Decyzję każdy podejmuje sam - osobiście wybrałbym swój alternatywny system.

Edytowane przez kbab

Witamy wszystkich,

Od tygodnia jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami projektu M75L. Aktualnie jesteśmy na etapie burzy mózgów związanej z adaptacją i pilnie śledzimy wasze spostrzeżenia. Aniace 1 - dom na zdjęciach wygląda naprawdę świetnie!!! I pierwsze pytanie: Czy wymiary wszystkich okien to szer. 90 ? Czy 90 to tylko te balkonowe? Następna rzecz: jak wyszliście z kosztami? Czy możesz podać koszt wybudowania twojego domu wg stanu na dziś z rozbiciem na materiały i robociznę? Byłoby to dużym ułatwieniem dla naszych wariacji obliczeniowych :D.

Pozdrawiamy!!!!!

• 3 weeks później...

Po weekendzie majowym przystępuję do realizacji tego projektu (warniat I). Całość jest po pracach adaptacyjnych, w połowie kwietania powinienem mieć pozwolenie na budowę. Budynek stawiam na działce 1600 m.

Wprowadziłem do projektu kilka zmian:

1. Fasada "garażowa" została przesunięta o 120 cm

2. Fasada "od kuchni" została przesunięta o 90 cm

Działania 1. i 2. umoliwiają budowę schodów na piętro ze spocznikiem. Powiększa się także przestrzeń w holu i wspomnianej klatki schodowej. W kuchni możliwe będzie zaprojketowanie wyspy centralnej w wygodnym dojściem.

3. Wysokość parteru powiększam do 2,9 m. Jestem przyzwyczajony do takiej przestrzeni w obecnym budynku i chciałbym to zachować w nowym.

To trzy najistotniejsze zmiany - wpływają na kubaturę domu oraz klatkę schodową.

Z mniejszych zmian - rezygnacja z pomieszczenia 15. (pralnia) oraz z tarasu 11. ( powiększam znacząco10. na kształt litery L)

To tyle na początek ;)

Z jakiego materiału stawiacie swoje Promienie Słońca?

pozdrawiam

witam wszystkich

Ja też jestem posiadaczm projektu promień słońca aktualnie są wszystkie papiery w urzędzie miasta i mam nadzieje że na maj już będę miał pozwolenie na budowe, na wakacje chcę zacząć budować, raczej będę budował z winerberger porotherm koło 30cm, domek będę stawiał w mysłowicach śląskie chętnie bym zobaczył domek na żywo jak ktoś w pobliżu buduje to niech da znać.

No dobra, to i ja się przyznam ;)

Z początkiem kwietnia planuję ruszyć z budową w Katowicach. Całą papierologię mam za sobą, ekipa również jest umówiona.Buduję w zasadzie zgodnie z projektem (Ytong 24) - jedyna zmiana konstrukcyjna to wydłużenie garażu, a co ze ściankami działowymi, to zobaczy się po wzniesieniu ścian nośnych. Obecnie jestem na etapie zastanawiania się, czy wykonywać rekuperację (wszystkie oferty ok. 20.000PLN) czy poprzestać na wentylacji grawitacyjnej ;)

Witamy!

Jeśli chodzi o zmiany my planujemy likwidację wszystkich balkonów i części okien dachowych (zostanie tylko w łazience i pralni - chyba, że te też da się przenieść "na ścianę"). Na parterze chcemy zlikwidować okna w garażu i gabinecie - u nas to jest północna strona więc zyski z okien są wątpliwe. Budujemy na podkarpaciu, mamy zamiar zacząć latem ( w tym roku tylko fundamenty).

Pozdrawiamy

Witam

Jak wcześniej wspominałam pierszy etap tzw. poziom zero zakończyliśmy jesienią 2010.pogoda się spisała i sezon rozpoczęty. Ściany parteru z nadprożami już stoją, w czwartek przyjeżdza stal i drzewo na szalunki i panowie zabierają się do stropu. Ostatnie zmiany powstały na dzień przed murowaniem, w kotłowni zrobiliśmy małe okno i drzwi zewnętrzne, w garażu zamiast jednego okna dwa małe, lepiej doświetlą pomieszczenie. Wszystko wygląda super, dom okazuje się dość duży, zobaczymy co będzie dalej, narazie spełnia nasze oczekiwania o by tak dalej.

Zapomniałam dodać jakiej zmianie uległy okna: salon po połączeniu z gabinetem- zrezygnowaliśmy z okna -u nas od północy, natomiast okno w byłym gabinecie od strony tarasu powiększylismy do rozmiaru szer.200, wys..180, okno tarasowe będzie przesuwne w rozmiarze 240x235, w jadalni skróciliśmy je do wys.150, w kuchni okno od frontu ma 150x120. Na poddaszu okna dachowe zostawiamy w łazienkach i pralni. W pokojach Uznalismy ,że są niepotrzebne a ona w ścianach zostawimy wysokie tylko je musimy zmniejszyć, będą 200x220 z ruchomym słupkiem i 100x220, to maksymalny wymiar jaki zrobią bez poprzeczek i z zachowaniem gwarancji, dodam jeszcze że zostawiamy tylko loggie nad garażem, rezygnujemy z dwóch balkonów zrobimy jedynie tzw. francuski-chromowa poręcz.

Pozdrawiam

Cześć,

Bella,

mam pytanie, czy możemy do Was przyjechać zobaczyć postępy w budowie?

Wcześniej pisałaś, że budujecie w Strzemieszycach, my mieszkamy w DG, więc mamy do Was bardzo blisko.

U nas też już coś ruszyło, jesteśmy na etapie dziury pod piwnicę. Mięliśmy problemy z wykopem - ubiegłotygodniowy śnieg spowodował zawalenie się wykopu. Właśnie dzisiaj koparki (dwie) poprawiły wykop.

Mam nadzieję, że od poniedziałku zaczną działać budowlańcy.

AniaC, napisz co u Was się dzieje, miło jest przeczytać o Twojej budowie.

Pozdrowionka dla Wszystkich :)