bella_la2 29.03.2011 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 (edytowane) Witam Asiadom nie ma sprawy, zapraszam. Możemy się umówić, jesteśmy z Gołonoga, na budowie jesteśmy wieczorami, po pracy około godz.18.15 -18.30 zobaczyć co nowego widać Edytowane 30 Marca 2011 przez bella_la2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bella_la2 29.03.2011 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 (edytowane) Odsyłam wszystkich chętnych do obejrzenia paru zdjęć z naszej budowy http://bellala2.fotosik.pl/ Pozdrawiam wszystkich Izabela Edytowane 5 Maja 2011 przez bella_la2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiadom 30.03.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Witam, Bella przesłałam do Ciebie wiadomość w sprawie spotkania na priva. Pozdrawiam serdecznieAsia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bella_la2 31.03.2011 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Asia niestety nie mam żadnej wiadomości od Ciebie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiadom 31.03.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 (edytowane) Bella,Wielkie dzięki za pokazanie domu, dzięki też za podpowiedzi. Pozdrawiam Asia Pozdrawiam Wszystkich budujących ten domek (domecek - jak to mówi nasz budowlaniec - Góral). Edytowane 3 Kwietnia 2011 przez Asiadom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiadom 01.05.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Halo witajcie, skoro nikt nic nie pisze to oznacza tylko jedno - dużo się dzieje, wszyscy są zajęci swoimi budowami. U nas też się dużo dzieje, mamy już piwnicę oraz mury parteru. Napiszcie co u Was, podzielcie się nowinami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bella_la2 02.05.2011 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Witam No to dpowiadam na wezwanie U nas od prawie czterech tygodni nic się nie dzieje, zalaliśmy strop a po majówce ściągamy legary i podpory i ruszamy ze ścianą kolankową. Aktualne zdjęcia dołączam na fotosik. Asiadom może pokusisz się o pokazanie paru zdjęć na fotosiku i powiedz co z waszymi schodami, na czym stanęło. Pozdrawiam wszystkich inwestorów i życzę owocnej pracy na budowach. Izabela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hedgens 11.05.2011 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 A tak - zajęci budowami jak najbardziej U nas ściany parteru w zasadzie wymurowane, obecnie ekipa wykonuje szalunki pod rdzenie i podciągi. W przyszłym tygodniu lejemy strop Podzielę się jedną innowacją odnośnie komina w salonie - otóż postanowiliśmy wyczystkę (drzwiczki rewizyjne) tego komina zorganizować od strony łazienki, żeby nie rozpylać sadzy w salonie. Murarze zostawili odpowiedni otworek w ścianie. Uważam, że to się sprawdzi. A co kombinujecie ze schodami (kontynuując post wyżej)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiadom 11.05.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Witam, Bella, robimy zdjęcia ale ciągły brak czasu nie pozwala mi pobawić się we wrzucanie ich do komputera. Hedgens, gratuluję takich postępów, można powiedzieć, że idzie nam równo. Wprawdzie my już mamy strop, ale u Ciebie niebawem. Jeżeli chodzi o schody to my już mamy wylane. Tak jak wcześniej pisałam przestrzeń klatki schodowej podzieliliśmy na pół i schody są dużo szersze, a także kibelek jest szerszy. Bella, nawiązując do naszej rozmowy w temacie korzystania przez facetów na stojąco z toalety, to jest tak , że spokojnie można z niej korzystać i również jest miejsce na umywalkę. Jest ogólnie sporo miejsca, chociaż tak jak rozmawialiśmy u Ciebie, chcę jeszcze do słupa dołożyć jeden pustak. Przejście jest bardzo szerokie i dołożenie jednego pustaka nie zaszkodzi. Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu nasi budowlańcy zaczynają dalej. Teraz jeździmy i polewamy beton na stropie wodą. Pozdrawiam Wszystkich gorąco :bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bella_la2 20.05.2011 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 (edytowane) Witam wszystkich U nas wylane schody przed wejściem, schody wewnętrzne, wieniec na poddaszu, wymurowane ściany poddasza wraz ze szczytami, a wczoraj wylaliśmy taras i koniec z betonem-nareszcie.Ekipa przeszła na drugą budowę, a my czekamy na więźbę, dachówka zamówina.Robimy porządek na działce i będziemy grilować jak pogoda dopisze. A co do schodów to zrobiliśmy wszystko z projektem i uważamy, że są bardzo łagodne, wygodne i wyglądają super. Pisząc wszystko z projektem zapomniałam, że pierwszy i drugi stopień, które wychodzą poza ścianę od wc poszerzyliśmyuzyskując w ten sposób złudzenie szerszej klatki schodowej (I stopień ma 120cm, a II 105cm) dołącze zdjęcia na fotosik, tylko narazie niema ścianek działowych więc może nie do końca będzie całkiem widoczny efekt, ale uwierzcie mi na słowo jest ok Pozdrawiam Izabela Edytowane 21 Maja 2011 przez bella_la2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bella_la2 20.05.2011 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Witam ponownie ASIADOM czekam na wasze zdjęcia, jestem bardzo ciekawa tych schodów. A co zpiwnicą? fajnie wyszło, wszystko tak jak zaplanowaliście? a z oknami? jakieś przeróbki?HEDGENS moi wykonawcy też coś takiego proponowali, tylko, że nam wydawało się, że nie będzie w wc miejca na czyszczak ponieważ jest tam troche ciasno. U nas nie będzie kabiny prysznicowej jedynie umywalka, a sedesem chcemy się trochę przybliżyć do drzwi żeby uzyskać jak najwyższą wysokość przy kibelku i wtedymuszla centralnie wychodziłaby przy czyszczaku i nie byłoby zbyt wygodnie dlatego też zostawiliśmy go od stony salonu. Poza tym jak nas znam to kominek będzie dymił tylko od święta, a do czyszczaka zajżymy może po pięciu latach, to akurat będzie dobry czas na malowanie i znowu będzie czysto.Piszcie co pozmienialiście, bardzo lubie czytać wszystkie posty na temat naszego domu, bo to taki "nasz dom" - każdy wspaniały na swój sposób. Piszcie!!! Jeszcze raz pozdrawiam i do następnego razu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniace1 20.05.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Witam wszystkich,chcę się podzielić z Wami takim spostrzeżeniem, a mianowicie: odkryłam teraz, że będzie mi brakowalo na dole szafy na wierzchnie ubranie. Wiatrołap jest dość mały i zmieszczą się tam tylko naprawdę podręczne ubrania, a przydałaby się szafa na większą ich ilość. Ktoś z ogladajacych nasz dom podzielil się pomysłem, że zamierza w celu wygospodarowania miejsca na szafę podzielić spiżarkę na połowę i od strony holu zrobić szafę, a od strony kuchni wnęke spiżarkową. Myślę, że to dobry pomysł, ale u nas już zbyt daleko poszło i nie chce nam się burzyć tego co jest. A jesteśmy na etapie tynkow wewnętrznch (w zasadzie kończenia ich). Przed wakacjami (czyli przed lipcem chcemy zrobić ogrzewanie, wylewki na podlogi, ocieplenie i elewację zewnetrzną. A po wakacjach, z nowymi siłami, zabieramy się do najtrudniejszego, czyli...za wnętrza. Pozdrawiam Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hedgens 21.05.2011 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Odnośnie podziału spiżarki na 2 wnęki na szafy, to mamy dokładnie taki sam zamiar - właśnie ze względu na szafę na ubrania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bella_la2 21.05.2011 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Witam i cieszę się, że się odezwaliścieNawiązując do tematu szafy powiem, że my na etapie adaptacji projektu zrezygnowaliśmy ze spiżarni dzieląc tą przestrzeń na połowe uzyskując w ten sposób miejsce na lodówkę i piekarnik od strony kuchni, a szafę od strony holu i również uważam, że to dobry pomysł teraz kiedy wszystko widzę w realu. W wiatrołapie na początku również myśleliśmy o szafie ale ASIADOM uświadomiła mi, że będzie zbyt ciasno i dlatego docelowo będzie jakiś wąski słupek zamkięty na pare kurtek i szafka na buty z ławeczką. Ściankę między kuchnią a jadalnią stawiamy z szerokiej cegły a nie tak jak w projekcie z 12, uważam, że cienka ścianka na przeciwko szerokiej - nośnej będzie wyglądać dziwnie, a tak będzie jej kontynuacją Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelkae 21.05.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Ja co prawda jeszcze nie buduję ale czytam wasze wpisy ponieważ jesteśmy zainteresowani tym projektem i temat szafy i wiatrołapu jest dla mnie ważny ponieważ obecnie mieszkam w domu gdzie mam mały wiatrołap i niestety umieściłam tam tez szafę. Efekt jest taki, że wiatrołap mam wielkości WC ) Moje rozwiązanie tematu szafy i nie zagracania wiatrołapu umieszczam na poniższym załączniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukus 23.05.2011 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Witam wszystkich sympatyków M75A, również jestem szczęśliwym nabywcą tego projektu, który już niedługo zostanie urzeczywistniony Domek budujemy w podkarpackim. Chciałbym podzielić sie z Wami szczególami zmian jakie wraz z żoną postanowiliśmy wprowadzić w tym projekcie. 1. wejście do spiżarni zostało przeniesione od strony kuchni - drzwi przesówne 70 cm; 2. w jadalni okna zostaną zamienione miejscami (okno w miejsce drzwi - drzwi w miejsce okna) aby łatwiej było wychodzić na powiększony taras; 3. salon zostanie polaczony z gabinetem, okno w salonie bedzie mialo rozmiary 2,70/2,35cm; 4. rezygnujemy z lanych schodów na rzecz drewnianych; 5. ubikacja zostaje przeniesiona do kotłowni, drzwi wejsciowe beda pod schodami; 6. z garażu nie bedzie wejścia do kotłowni/łazienki; 7. dwa okna w garażu (jednakowej wielkości z tym w kotłowni/łazience); 8. na poddaszu rezygnujemy z balkonu w pomieszczeniach 14 i 20; 9. w sypialni z loggią okno zostalo powiększone do 2,70/2,20; 10. w sypialni nad salonem nie bedzie okna dachowego (u nas od północy); 11. wszystkie okna ktore w projekcie mialy szerokość 1,20 cm zostały zwężone do 90cm. Na tym etapie to weszystkie zmiany. Ciekaw jestem co o nich sądzicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniace1 10.06.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 To może ja się wypowiem co do zmian Lukusa:1. Wejście do spizarki od strony kuchni wydaje mi sie mniej praktyczne od tego jakie jest w projekcie, chociaż to jedyne wyjście aby zrobić drzwi przesuwane,2. Jadalnia nie jest zbyt duża, tzn. w sam raz aby postawić tam stół z krzeslami, ale nie ma tam za bardzo miejsca aby otwierać drzwi tarasowe, tym bardziej po zamianie okien,3. też tak mamy,9. przemyślałabym to powiekszenie okna w sypialni (jeżeli oczywiście ma ona spełniać rolę sypialni), przy tak szerokim oknie sypialnia bedzie sprawiała wrażenie "otwartej" (mam na mysli zmniejszenie poczucia intymności tego miejsca),10. My zrezygnowalismy z większości okien dachowych, zostały tylko w łazience i pralni,11. Mocno zastanów się nad zweżeniem okien. Dom jest dosyć wysoki i ma kąt nachylenia dachu 45 st., wydaje mi sie, że okna szerokosci 120 cm mają mu nadawać szerokości i spowodować, że nie bedzie wydawać się taki wysoki. My zmniejszyliśmy szerokość okien balkonowych na poddaszu do 90cm i teraz widzimy, że ta zmiana spowodowała, że dom zrobił się taki "strzelisty". Mam wrażenie, że okna o szer. 120 cm w tym domu nie sa przypadkiem. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiadom 11.06.2011 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 (edytowane) Cześć Wszystkim, jeżeli chodzi o moją budowę, to właśnie wczoraj moja ekipa położyła więźbę. Teraz czekamy na dachówki i resztę materiału na dach. Aniace, oglądałam Twoje zdjęcia, fajnie wygląda już ten Wasz domek. Kiedy planujecie zamieszkać? Mam też pytanie co do drzwi wejściowych, czy pozostawiliście je tak jak w projekcie, chodzi o otwieranie tj. wejsciowe do domu są otwierane na zewnątrz, a z garażu otwierają się do wiatrołapu, z wiatrołapu do domu otwierają się do środka domu? Jak oceniasz korzystanie z tych wszystkich drzwi? Chodzi mi o wchodzenie z wiatrołapu do domu - tam są schody, czy nie jest to niebezpieczne i uciążliwe. Ja miałam pomysł aby zrobić drzwi z wiatrołapu do domu otwierane do wiatrołapu i drzwi przesówne z garażu ale mój mąż twierdzi, że one nie są tak ciepłe jak normalne drzwi i byłoby to mało korzystne w zimie. Ewelkae fajny pomysł na szafę i małą zmianę w kuchni, ale jeżeli tak chciałabyś zmienić to weź pod uwagę, że ze schodów schodzisz wprost na szafę i jeszcze te drzwi wejściowe, obawiam się, że może być trochę za mało przestrzeni. Na rysunku inaczej a w realu to dopiero wszystko widać. Lukus, ja też miałam pomysł na zmianę toalety i przesunięcie jej do kotłowni, chciałam mieć klatkę schodową w miejscu toalety do piwnicy, ale nie miałabym jak wchodzić do tej toalety. Dlatego pomysł padł. W miejscu Twojej toalety mam schody do piwnicy. Wydaje mi się , że kotłownia jest dosyć spora i mógłbyś pozostawić drzwi z garażu do kotłowni a w środku w kotłowni po prostu zbudować ścianę pomiędzy toaletą a właściwą kotłownią - bo rozumiem, że zamiarem Twoim było połączenie toalety z kotłownią w jedno pomieszczenie? Pozdrawiam Wszystkich budujących. Edytowane 11 Czerwca 2011 przez Asiadom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelkae 11.06.2011 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 ... Ewelkae fajny pomysł na szafę i małą zmianę w kuchni, ale jeżeli tak chciałabyś zmienić to weź pod uwagę, że ze schodów schodzisz wprost na szafę i jeszcze te drzwi wejściowe, obawiam się, że może być trochę za mało przestrzeni. Na rysunku inaczej a w realu to dopiero wszystko widać. A jaki jest problem że ze schodów schodzi się wprost na szafę? Co do drzwi które w oryginale otwierają się na hol i zasłaniają wejście do kuchni to też chyba nie najlepsze rozwiązanie, według mnie lepiej jak drzwi będą się otwierać na szafę. W zimę i tak będą cały czas zamknięte żeby nie wpuszczać zimnego powietrza do domu a w lato jak ich nie zamknę to nikomu nie będą przeszkadzać. Jak ktoś będzie chciał coś z szafy to sobie zamknie drzwi. Poza tym w lato nie będę tak często korzystać z szafy, w której planuję trzymać kurtki itp. Co do drzwi wejściowych i innych w wiatrołapie. Ja mam obecnie bardzo mały wiatrołap i też 3 drzwi. Wejściowe, do pom. gosp. i do domu na hol. Wszystkie otwieraja sie na zewnątrz względem wiatrołapu. i tak też planuję w Promieniu słońca. Akurat to mam przetestowane więc moze ktoś skorzysta z mojego doświadczenia. Jestem dosyć świeżo po budowie bo 4 lata, uwierzcie, że i tak jak się wprowadzicie to i tak życie zweryfikuje wasze wybory. Ja wprowadzając zmiany do projektu Promień słońca biorę pod uwagę moje obecne doświadczenia. Jeszcze jedno, niedawno pomyślałam sobie że fajnie byłoby zamienić miejscami pralnię z pokojem i wejście do pralni zrobić z łazienki. Ograniczylibyśmy latanie po domu z brudami? Ja akurat nie planuję wanny tylko prysznic i przy innym rozkładzie łazienki zmieściły by się drzwi do pralni. Co o tym myślicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniace1 11.06.2011 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 Asiadom, jeśli chodzi o drzwi to wejściowe robimy tak jak w projekcie, czyli otwierane na zewnątrz (na ścianę), zostawiamy też tak jak w projekcie drzwi z wiatrołapu do holu, natomiast drzwi z wiatrołapu do garażu będą sie otwierały do garażu (na ścianę)... (tylko, prawdę mówiąc nie wiem czy przepisy p.poż. na to zezwalają, mam nadzieję że tak). Czyli w sumie wszystkie drzwi z wiatrołapu będa się otwierały na zewnatrz wzgledem niego (czyli podobnie jak u ewelkae).Kiedy planujemy zamieszkać? ... hmmm...no nie wiem czy nam się uda w tym roku. Te prace, które nam zostały są bardzo czaso-(i nie tylko;-))-chłonne. Ewelkae,Umiejscowienie pralni przy łazience...no nie wiem. Może być problem jak zechcesz nastawić pranie czy rozwiesić, a ktoś w tym czasie okupuje na dłużej łazienkę. Poza tym rzeczy do prania pochodzą nie tylko z łazienki, ale ze wszystkich chyba sypialni, więc chyba taki neutralny dostęp do pralni z korytarza jest dość praktyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts