aniace1 15.06.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Słuchajcie zakochani w Promieniu slońca...czy myśleliście już o barierce na loggi i balkonach? Jakie macie pomysły?Mnie najbardziej widziałaby się ze stali chromowanej z wypełnieniem z nieprzeroczystego szkła bezpiecznego, ale... ale cena barieraki ze stali chromowanej zaczyna się od 450 zł. mb. A barierek w naszym domu trzeba z 20m... No i już przestała mi się taka podobać...Podzielcie się swoimi pomysłami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bella_la2 16.06.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 (edytowane) Witam wszystkich Jak miło popatrzeć na ruch na naszym forum, pełna mobilizacja.ASIADOM moja więźba przyjechała wczoraj z jednodniowym opóźnieniem z przyczyn technicznych, ale za to jest the best (mogę dać namiary-drzewo prościutkie, z przekładkami, pospinane, w dobrej cenie i z lasów państwowych, porządny impregnat z certyfikatami). Na dachu wyląduje w przyszłym tygodniu bo jak już wcześniej pisałam dzielę się moim wykonawcą z innymi, muszę być wyrozumiała chodziaż wcale nie przychodzi mi to z łatwością-walcze.Co do sufitu nad klatką schodową to "zaglądnełam" do projektu i już wszystko jasne, my też dorobimy jętek.ANIACE nieprzejmuj się i tak jest dobrze tylko szkoda, że wcześniej tego nie zauważyłaś bo mogłabyś wydębić jakąś kase i byłoby teraz na projektanta, chyba że jeszcze ci sami kończą Ci ocieplenie to może jeszcze nic straconego, przecież za błędy trzeba płacić.Co do poręczy to w lutym na targach budowlanych jakie odbyły się w Sosnowcu dopytywałam o cenę i ucieszyłam się że my mamy jeden balkon, cena 500 za mb-nieźle. ta kasa pójdzie za to na większy taras i się wyrówna. Myślałam też o wymurowaniu całego muku tak jak w projektach "domów w stylu" ale wydaje mi się że przez to, że dach zachodzi za krawędź muru to może za dobrze nie wyglądać i wstrzymuje się z decyzją i narazie jest wymurowane jak w projekcie.Wysokość okien połaciowych zmniejszam do 120 i też zostawiam 2 szt w łazience i pralni, piszą że okno powinno być zamontowane na wysokości 110-130 od podłogi po wykończeniach oczywiście (czytałam na stronie veluxa).ANIACE czy łazienka tzw. rodziców bez okna dobrze wygląda, nie masz w niej klaustrofobii, bo tylko tego się obawiam. Pozdrawiam Edytowane 16 Czerwca 2011 przez bella_la2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bella_la2 25.06.2011 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Witam ponownie zajętych budową forumowiczów U nas więźba prawie na dachu (jeden z pracowników jest na L4 bo strzeliło w pleckach i po robocie) więc jednego mniej i robota wolniej idzie, apropos dachu czy Wy też wynajmujecie, bądź wynajmowaliście dźwig? podobno w naszym projekcie jest przewymiarowana więźba i są grube dechy a mogłyby być drobniejsze, ma ktoś wiedzę na ten temat. My zamówiliśmy taką jak w projekcie, czy ktoś coś zmieniał? No i po montażu więźby pojawiły się zmniany dotyczące okien - jednak będzie ich pięć o wymiarze 78x140 - w łazienkach, pralni i w dwóch pokojach z wyłączeniem tego nad salonem. Będziemy montować je na wysokości 125cm, a łazienkach na 135cm od podłogi ("na gotowo)" w projekcie są na wysokości 123cm, piszę bo zastanawialiście się na jakiej wysokości je montować, a wcześniej nie zwróciłam uwagi jaka jest propozycja głównego projektanta.Myśle, że jak zrezygnujemy z okien w pokojach to przy okapie 80 cm, okna w ścianie o wymiarze 100x220 cm nie doświetlą wystarczająco pomieszczeń, chociaż wychodzą na południe, a mała łazienka bez okna będzie jak schowek.Dobrze że wstrzymałam się z kupnem okien do końca i nie będzie zwrotów.Mam nadzieję, że to koniec tych zmian. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hedgens 25.06.2011 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 U nas więźba już pratycznie zmontowana - są już wszystkie krokwie, na poniedziałek została jeszcze część jętek.Ze zmian odnośnie więźby - nasz wykonawca stwierdził, że w krokwie szerokości 6cm ciężko bić gwoździe, żeby ich nie uszkodzić, więc zostały poszerzone do 8cm.Z innych zaistniałych zmian : poszerzyliśmy korytarz prowadzący do dużego pokoju nad garażem do 130cm. Prawdopodobnie połączymy 2 łazienki na poddaszu w jedną większą z wejściem z korytarza i kompletem armatury (prysznic, wanna, sedes, bidet, umywalka). W pralni natomiast pojawi się prysznic i sedes i stanie się rezerwową łazienką do "cięższych" zastosowań. Ostateczna decyzja po pokryciu dachu, ale na 90% tak zrobimy. Okien połaciowych u nas będzie również 5 (3 łazienkowe i 2 w małych pokojach nad kuchnio-jadalnią). Wysokość montażu jeszcze nie ustalona - przymiarki nastąpią na etapie krycia dachówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukus 25.06.2011 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 O dachu na naszym promyczku Jestem ma podobnym etapie budowy jak wy. Wczoraj moi dachowcy skończyli robić konstrukcje dachu zgodnie z tym co jest w projekcie (bardzo grube krokwie). W trakcie wiele sie nasłuchałem że dach jest za ciężki (chłopaki robili bez dzwigu) i może nie wytrzymać, przyjmując że chce kryć dachówką (szczególnie nad loggią bo nie ma tam żadnego podparcia a w zimie dojdzie jeszcze śnieg). Mam zamiar kryć dachówką Rupp Turmalin. Czy możecie napisać czy a jeżeli tak to jakie robicie zmiany w konstrukcji dachu i co mówią wasi dachowcy. Próbowałem sie kontaktować z biurem muratora w tej sprawie ale jak na razie żadnej odpowiedzi. Piszcie jak najszybciej bo od poniedziałku chłopaki u mnie ruszają dalej z robotą i może jeszcze uda mi sie coś zmienić lub im doradzić. Z góry wielkie dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiadom 25.06.2011 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Witam Wszystkich,my gdzieś od dwóch tygodni mamy położoną więźbę. Wydłużyliśmy krokwie (podwyższona ścianka kolankowa) i tak jak Hedgnes pogrubiliśmy je. Nie wynajmowaliśmy dźwigu. Dachówka już w przyszłym tygodniu będzie przywożona, tez z Rupp, ale Rubin 13 V. Okna dach. zamówione, zostajemy przy sześciu.Podrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiadom 26.06.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 (edytowane) Cześć, mam jeszcze pytanie dot. okien fasadowych, czy ktoś z Was pozostawia projektowe wymiary okien? (chodzi mi o te dwa w jadalni oraz na górze w mniejszych pokojach) Jeżeli tak, to z jakiej firmy macie oferty i czy PCV? Czy decydujecie się na zamówienie okien przed wylewkami?PozdrawiamAD Edytowane 26 Czerwca 2011 przez Asiadom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hedgens 26.06.2011 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 My okna balkonowe robimy w wymiarze 100x220 (w pokojach nad garażem i salonem rzecz jasna podwójne). A w salonie zaszalejemy z 2x 240x235 + rolety "nadprożowe" (jedno z okien przesuwne, a drugie fix). Wszystkie okna PCV z Oknoplastu - z tym, że montaż prawdopodobnie wiosna 2012. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bella_la2 27.06.2011 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 (edytowane) Dzięki serdeczne za odpowiedzi.Wychodzi na to, że moja ekipa lubi sobie ulżyć - szkoda, że za naszą kasę.My kładziemy dachówkę ceramiczną BOGEN - dachy bawarii, INNOVO 10, kolor antracyt glazurowany.Moi fachowcy mówią, że dałoby się ten dach zrobić dużo prościej, i że projektanta poniosło bo zamiast takich grubych krokiew nad logią (nad garażem) wystarczyłyby 9cm, złączone poprzeczną deską (wysławiam się nie fachowo ale nie pamiętam terminologii jakiej używali podczas naszej rozmowy), też uważają że dach jest bardzo ciężki.Kierownik budowy natomiast na początku kiedy zapoznawał się z projektem zwrócił uwage szczególnie na dach i stwierdził, że jest zaprojektowany bardzo solidnie, może właśnie dlatego, że jest to projekt nowy i wzięte są pod uwage teraźniejsze warunki pogodowe. Dlatego też jest między innymi tyle słupów na poddaszu, aby ta więźba miała solidne podparcie. Nowe projekty są podobno przewymiarowane właśnie dlatego, pogoda już nie jest tak łaskawa jak kiedyś. Poza tym wydaje mi się że zanim projekt zostanie dopuszczony do sprzedaży zostaje sprawdzony i wyeliminowane są błędy do minimum, a dach to raczej nie błachostka. Szukając projektu natknęłam się na jeden w muratorze, który był nowością, był na stronie ale nie można było go kupić i odwlekali termin sprzedaży, dzwoniłam w jego sprawie i pani powiedziała że przechodzi jeszcze poprawki i po zatwierdzeniu wejdzie do sprzedaży. Termin wydłużył się o dwa miesiące i w między czasie znalazłam promień słońca z czego się cieszę bo potrzebował mniej zmian. Tak więc nie sądze żeby coś było nieprzemyślane, a nasi wykonawcy tak naprawdę to chcą zrobić na pierwszym miejscu sobie dobrze W swojej "karierze" inwestora to mój drugi projekt. Tamten kupiliśmy w 2001 roku (to był rok kiedy zabieraliśmy się za budowę) i powiem Wam, że niewiele miał on wspólnego z tym projektem. Sami byliśmy zdziwieni, że w promieniu tyle tego. Na marginesie sprzedaliśmy go na Allegro.Moim zdaniem nie ma potrzeby zmieniać grubości krokwi na 8cm, bo tak naprawdę to ważny jest ten drugi wymiar 23cm, standart krokwi to 8x18 a my mamy 6x23, a postawienie deski w poprzek daje jej wytrzymałośc czyli jej wysokość jest ważna a nie grubość. Kazali wam zamówić 8 bo łatwiej im zrobić wcięcie i tyle. Takie jest moje zdanie. Powiem Wam że zawsze biorę sobie poprawkę na to co słysze od wykonawcy i jeszcze żle natym nie wyszłam co nie zbaczy że się nie znają ale czasem chcą sobie coś ułatwić. Mówiąc wykonawcy nie mam na myśli tylko moich wykonawców, ale wyciągam wnioski z tego co słyszę od innych inwestorów. Mam porządną ekipę, nieopieoszają się, robią dokłanie i fachowo ale zawsze staram się konsultować, dokładnie tak samo jest z lekarzami, nie prawdasz?, zawsze trzeba się konsultować z drugim, Myśle że lepiej wiedziec więcej niż mniej. Mam nadzieję że nikogo nieuraziłam bo nie jest to zamierzone, chcę tylko zwócić uwagę na to że trzeba zaufać ale nie bez przesady. Jak się rozmawia z ludźmi, którzy mają to(budowę) za sobą to właśnie do takiego wniosku dochodzę.Będzie dobrze!! Co do oknien to zmniejszyłam w sypialni nad garażem do 200x220, ale powiem wam że teraz bym tego nie zrobiła, zamierzam zamontować okiennice w kolorze okien, aby optycznie je poszerzyć. W pokoju nad salonem zmniejszyłam i skróciłam 200x160 (plus okiennice) nie mam balkonu, pod oknem będzie wąski, długi kaloryfer, a na parapecie za oknem barierka (chromowa poręcz) podtrzymująca skrzynkę z kwiatami (takie marzenia........) Z montarzem okien nie wiem jak bedzie, jesień ten rok albo wiosna 2012 zobaczymy jak z kasą wyjdzie. Decyzja o wyborze producenta jeszcze nie zapadła ale skłaniam się w stronę ABATEX, profil SALAMANDER, okucia ROTO, kolor orzech, fabryka z Łodzi montują w całej Polsce Edytowane 27 Czerwca 2011 przez bella_la2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiadom 08.07.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Witajcie, nikt nic nie pisze, czy to oznacza, że wszyscy są na wakacjach? czy może dużo się dzieje na budowach?Ja dorobiłam się już kominów ale jeszcze klinkier i potem będziemy robić dach.Mam też już wszystkie ścianki działowe. Wracając do tematu okien my pozostawiliśmy w części wymiary projektowe, z wyłączeniem okna w salonie (bez ścianki pomiędzy balkonowymi), okna dachowe wys. 1,4 i ostatnio zdecydowaliśmy na dobudowanie jednej warstwy cegieł w większym oknie kuchennym, ponieważ tam blat kuchenny może stanowić problem jeżeli jest na maksymalnej wysokości, a taka maksymalna wysokość mebli nam pasuje.A co u Was się dzieje? Aniace u Ciebie to już prawie finisz, kiedy planujecie się wprowadzić? Pozdrawiam gorącoAsia:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hedgens 08.07.2011 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 U nas się dzieje - poddasze w pełni wymurowane, dach pokryty w 3/4 powierzchni. Dachówka to Nelskamp Nibra F10U w kolorze czarnym, ale długo myśleliśmy o Bogenie INNOVO wybranym przez Bella_la2. Zostały jeszcze gąsiory, obróbki kominów, rynny i wszystko wskazuje na to, że w przyszłym tygodniu ukończymy stan surowy. Rzutem na taśmę wykonaliśmy połączenie 2 łazienek na poddaszu w jedną wielką (a w pralni pojawi się rezerwowy prysznic i kibelek) - uważam że będzie super, a ponieważ okna są od zachodu to będzie w niej cieplutko. Zmieniliśmy lokalizację okien dachowych - ostatecznie będą 2 w połączonej łazience, 1 w pralni, 1 w pokoju nad kuchnią (tym większym bez komina), oraz 1 w dużym pokoju nad garażem od tej strony co wejście do budynku. To ostatnie wyszło super, bo z uwagi na powiększenie garażu pokój ten jest wielki (>35m2 po podłodze) i będzie teraz fajnie doświetlony od wschodniej strony. Ze zmian wcześniej wykonanych, to poszerzyliśmy schody do 109cm zachowując ich kształt - uważam że wyszły super. Mogliśmy to zrobić bo nie zależało nam na prysznicu na dole, a w miejscu spiżarni robimy wnękę na szafę, więc mogliśmy przedłużyć WC trochę głębiej. Przy okazji wyszedł nam fajny schowek pod schodami z dostępem z łazienki. Jedyna wada - to swiatło między stropem a jednym ze stopni wynosi jakieś 205-208 cm (został dodatkowo "sfazowany"), ale to i tak >20cm więcej niż najwyższy domownik . Ogólnie domek jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mętlikWgłowie 10.07.2011 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Witam, wszystkich miłośników „promienia” od jakiegoś czasu przyglądam się temu projektowi i analizuję za i przeciw… niestety nigdzie nie ma możliwości zmierzenia wymiarów poszczególnych pomieszczeń;( czy może ktoś mi podać wymiary pomieszczeń parteru, będę też bardzo wdzięczny za jakieś zdjęcia z budowy, z góry dziękuję i pozdrawiam Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiadom 13.07.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Marek, jeżeli nie otrzymałeś jeszcze od nikogo rzutów projektu, to napisz swój adres e mail na priva, prześle Ci rzuty, które otrzymałam z Muratora. Tam znajdziesz wszystkie wymiary.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bella_la2 27.07.2011 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Witam wszystkich Widać po frekfencji na forum, że wszyscy odstresowują się na urlopach. My wypoczęci zaczynamy działać.Ekipa zaszczyci nas obecnością od poniedziałku i zakończymy dach, nareszcie. Aniace chyba wszyscy zazdroszczą Ci takich postępów w pracach, jesteś już coraz bliżej przeprowadzki, powodzenia.Piszcie jakich wyborów dokonujecie np. wybór okien, dzwi, bramy garażowej- zmienialiście jej wymiar? kolory elewacji wybrane? PozdrawiamIzabela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karola-damian-bianka 27.07.2011 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Witam się i ja, my z mężem również zakupiliśmy Promień Słońca, garaż dwustanowiskowy wersja podstawowa. Obecnie papierki są po adaptacji i uzgodnieniach ZUD. Teraz leżakują sobie w Starostwie z PNB. Tak sobieczytam o Waszych zmianach i powiem Wam szczerze... My dopiero "popłynęliśmy" z tematem. Zmian dokanych jest mnustwo... Przerobiliśmy dom totalnie, a wszystkiemu winne są strony świata No nic... wymieniam zatem PARTER 1. zamieniliśmy miejscami kuchnię z salonem rezygnując z tego małego pokoiku, 2. powiększyliśmy przedsionek, 3. powstały salon powiększyliśmy w totalu o ok 27m2 przesuwając ścianę w lewo dodając większy podciąg by się to wszystko kupy trzymało, 4. przenieśliśmy kominek, który z założenia ma być kominkiem "na przestrzał", 5. w miejscu dawnego salonu zrobiliśmy jadalnię, a w miejscu tego małego pokoiku zrobiliśmy kuchnię na 15cm podwyższeniu wydzielając z niej spiżarnię, 6. w miejscu "starej jadalni" usunęliśmy okno, ponieważ na tej ścianie będzie wisiał tv. 7. w miejscu "starej kuchni" powiększyliśmy okno, a te na ścianie przeciwległej usunęliśmy, dodatkowo zrobiliśmy wielkie wyjście na taras z drzwiami przesuwnymi, 8. w miejscu "starego salonu" tam gdzie będzie nasza jadalnia zrobiliśmy również wielkie przesuwane okno ( wychodząc z jadalni wyjdziemy do letniego kącika kawowego) 9. okno w "starym małym pokoiku" na długiej ścianie zlikwidowaliśmy, a te drugie okno powiększyliśmy , 10. usunęliśmy okna w garażu i kotłowni. o malucha) PODDASZE 1. przez to, że powiększyliśmy salon powiększone zostały dwie sypialnie u góry- będą przeznaczone dla dzieciaków ( w chwili obecnej mamy 1córkę, więc drugi pokój będzie narazie gościnny, opcjonalnie dla drugiego malucha), 2. pralnię przerobiłam na garderobę, 3. pokój nad "starym salonem" przerobiłam na ogromną łazienkę (marzenie od dziecka), drzwi zostały jednak balkon uległ likwidacji, będą założone szklane balustrady 4. łazienka i mała łazienka w projekcie została zlikwidowana- zrobiony został gabinet, 5. sypialnia bez zmian 6. w sypialniach u góry dołożyliśmy po oknie połaciowym, także w każdym pokoiku będą dwa. no więc chyba na tyle... o niczym nie zapomniałam?? chyba nie. strasznie mi żal było łazienki przysypialni, ale że cały salon zmieniłam na jedną wielką otwartą przestrzeń musiłam gdzieś wcisnąć gabinet do góry. Nie chciałam rezygnować z garderoby wiadomo kobieta... więc wywaliłam pralnię (pralka i cały ten sprzęt będzie ukryty w zabudowanej szafie w dużej łazience) na koniec wrzucam Wam zdjęcia poglądowe robocze, proszę nie sugerować się żadnymi tam ustawieniami mebli sprzętów w łazience bo to tak, projektant sobie wrzucił... Postaram się dziś założyć dziennik budowy, ponieważ sporo prac już zostało wykonanych. Działka, którą kupiliśmy była "obsadzona" dwoma garażami i budynkami gosp, które trzeba było zrównać z ziemią. W dzienniku, który założę jest informacja o nas oraz o tym gdzie budujemy. pozdrawiam Wszystkich. Wrazie co piszcie na PW, lub [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiadom 12.08.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 (edytowane) Wygląda na to, że wakacje nadal trwają, nikt nic nie pisze. Jak postępy na budowach???, czy coś się u Was dzieje???? Karola-damian-bianka macie tak dużo zmian, że trudno je zapamiętać , ale powiem, że ciekawe te Wasze zmiany. Jedną ze zmian mamy taką samą, tj. przerobienie pralni na garderobę.. U nas na razie dach i chcemy zacząć z instalacjami, ale na razie zastanawiamy się co pierwsze, czy ocieplać dach i robić podłogę na stryszku, czy jednak instalacje? Oczywiście jeszcze musimy zamówić okna. Musimy też wyrównać teren, niestety mamy spadzistą działkę. Pozdrawiam Wszystkich serdecznie, do "napisania":cool: Edytowane 12 Sierpnia 2011 przez Asiadom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniace1 14.08.2011 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 U nas się dzieje...właśnie trwa ocieplanie dachu (co widać na zdjęciach na fotosiku). Przy okazji ocieplania wrócę do tematu ścianki kolankowej, która, jak się okazuje, finalnie będzie miała ok. 95 cm. A to za sprawą 15 cm warstwy wełny pod krokwiami (+ oczywiście 10cm w krokwiach). Przy okazji ocieplania i sufitu na górze okazuje się, że dom ma duży, naprawdę pojemy strych. A poza tym kominkarz robi kominek, stolarz robi schody, łazienki się projektują, Paradyż robi płytki, kuchnia w trakcie przemysleń, drzwi w trakcie przemyśleń...same trudne decyzje...trudniejsze niż do tej pory.... A odnośnie dylematu Asiadom "co najpierw", to wydaje mi się rozsądna kolejność, że najpierw instalacje, tynki, wylewki pod podłogi, a potem ocieplenie dachu. A to z powodu wietrzenia i lepszego schnięcia tynków i wylewek do czasu kiedy budynek nie jest szczelnie zamknięty. Pozdrawiam wszystkich wakacyjnie...niestety my już po Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jude23 15.08.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 witam wszystkich ja już też po urlopie pod koniec miesiąca mam zamiar zaczą budowaćwy już macie to wszystko za sobą, też tak bym chciał chyba w tym roku zrobie tylko fundamenty , mam pytanie czy ściany fundamentowe murowaliście z bloczków czy laliście z betonu a i czy mieliscie dobrą ekipę ze śląska bo jestem z mysłowic jak tak to daj cie znać bo narazie nie mam nikogo konkretnego. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiadom 18.08.2011 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Cześć,my budowaliśmy z bloczków fundamentowych, ale ściany piwnicy. Gdybyśmy chcieli budować lane z betonu, to sam beton kosztowałby ok 70 tyś.Mieliśmy ekipę górali. Trudno mi powiedzieć czy są godni polecenia, wydaje mi się, że wszystko dobrze zrobili ale to się okaże jak będziemy kłaść tynki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bella_la2 19.08.2011 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Witam Do Jude23Mamy ekipę z Siemianowic, budujemy w Dąbrowie Górniczej, moge dać namiary na priva, tylko musisz wiedzieć że oni mają 3 domy na sezon i budowa podzielona jest na etapy, podpisujesz umowę w której m.in. jest termin zakończenia prac, u nas ten termin jest do końca października, ale skończą w sierpniu.Co do polecenia to różnie z tym bywa, jeden będzie zadowolony a drugi nie, najlepiej jechać na budowe wykonawcy i zobaczyć czy się robota podoba czy nie (wydaje mi się że jedną budowe mają właśnie w Mysłowicach, ale nie jestem pewna na 100%). Moi znajomi decydują się ich "wziąść" na przyszły sezon na SSO, ale tak jak wspomniałam wybór zawsze nalezy do Ciebie, dodam że z jedną ekipą pożegnaliśmy się na początku budowy.U nas prace trwają, na dniach koniec dachu, postaram się wrzucić parę nowych zdjęć na fotosika, ASIADOM czekam na obiecane zdjęcia. Aniace zazdroszę....podglądam Twoje postępy na fotosiku, supeer. Pozdrawiam wszystkich eMowiczówIza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts