Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 408
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

Witajcie Wszyscy,

u nas już rozłożona podłogówka, jutro lub pojutrze próba szczelności i w środę wylewki. W przyszłym tygodniu mamy mieć już pierwszą część okien.

Ania, my podobnie ja Wy, zaplanowaliśmy w naszej sypialni (tj w sypialni z loggią) garderobę , tylko u nas będzie z osobnymi drzwiami. A czy Wy już może zamieszkaliscie?

Bella, Hedgens a co u Was słychać? Czekacie do wiosny, czy może już kończycie?

Pozdrawiam

Asia

Cześć,

U nas przerwa jesienno-zimowa. Zgodnie z wcześniejszymi planami, w tym roku poprzestajemy na stanie surowym. W zeszłym tygodniu prowadziliśmy prace ziemne : wyrównanie terenu i posianie trawy. Trawa w sobotę uroczyście wzeszła ;) Tym optymistycznym akcentem zakończyliśmy prace na ten rok!

• 3 weeks później...

Dzien dobry :)

Właśnie zamówiłam projekt m75a i przylaczam sie do grona fanów - w piatek idziemy podpisac akt notarialny (kupic działkę) - i jak dobrze pojdzie (czytaj kredyt) chcielibysmy na wiosne ruszyc ostro i do konca przyszlego roku sie wprowadzic - ale co bedzie to sie okaze dopiero.

Razem z mezem mielismy wybrany projekt wymarzonego domu jeszcze przed slubem - Aslan2 - niestety mieszkamy na Kaszubach wiec mamy bardzo rygorystyczne warunki zabudowy i stety/niestety bylismy zmuszeni szukac domu z dwuspadowym dachem o kacie 45stopni - do tego dzialka niezbyt szeroka bo jedynie 21m a podwojny garaz to absolutny mus - co bardzo ograniczalo pole manewru

Jesli chodzi o zmiany w projekcie to wg waszych wskazowek, podpowiedzi i naszych widzi-mi-sie

1. zmiana wymiarow okien

2. likwidacja tarasu przy jadalni

3. likwidacja spizarki

4. likwidacja scianki dzialowej miedzy salonem a gabinetem (chociaz boli mnie perspektywa braku gabinetu)

5. poszerzenie schodow

6. polaczenie lazienek na gorze w jedna duza - dostepna od sypialni malzenskiej

7. zmiana pokoju 14 na lazienke

8. wydzielenie garderoby w sypialni malzenskiej

9. najprawdopodobniej przesuniecie sciany w malzenskiej w celu likwidacji loggi - troche boje sie zmiany ksztaltu budynku na kloca i tego ze sypialnia bedzie zbyt potezna - 40m2

10. podniesienie sciany kolankowej o pustak lub dwa

11. nie wiem tez czy nie zrezygnujemy z kominka... zastanawiam sie nad tym... ja sie zblizac do niego nie bede bo sie boje ognia :p a zabiegany mezus bedzie go doslownie na swieta odpalac wiec nie wiem czy w ogole robic

witam

my jesteśmy już na etapie kończenia ścian fundamentowych w tym roku jeszcze tylko wylanie płyty stanu zero

my spiżarkę zostawiamy , schody też poszerzamy ale nie będziemy robili w dolnej ubikacji prysznicu będzie u góry, a łazienki zostawiamy tak jak są dwie. Jak coś to pytaj postaram się odpowiedzieć

pozdro

Witajcie Wszyscy,

U mnie jeszcze przed zimą roboty w toku, właśnie dzisiaj skończyli montować okna. Okna są super, ekipa w porządku, tak jak wcześniej pisałam w tych dużych oknach zachowaliśmy wymiary projektowe i wszystko jest ok. Niebawem zaczynamy tynki wewnętrzne.

Digitalgirl, gratuluje wyboru projektu i zweryfikuj sobie z architektem pkt nr 9 - ściana stoi na podciągu. A muszę przyznać, że loggia ma swój urok - więc warto to przemyśleć.

Jude23, super, że zdążysz przed zimą - przynajmniej Ci fundamenty się "uleżą" w gruncie przez zimę.

Pozdrawiam gorąco.

loggi nie moge miec rowniez przez wzglad ze to pomieszczenie (sypialnia) musi byc nieuzytkowa - do kredytu - program rodzina na swoim - a chyba ni eprzejdzie strych czy pralnia/suszarnia z loggia - jeszcze poza tym mam ja od ulicy i korzystac z niej napewno nie bedziemy za to w sroduk po przesunieciu sciany zajda pewne zmiany

Asiadom a co z cenami okien 120cm? są faktycznie dużo droższe niż 100 czy 90? porownywalas to moze?

Digitalgirl, za okna płaci się za m2 powierzchni szyby oraz mb ramy, cena za te okna jest standardowa. Nie dopłaciliśmy za jakiś nietypowy wymiar. Jedynie system otwierania okna może wymagać dopłaty (my dopłacaliśmy do systemu HST - przesuwne bez progowe) oraz ewentualnie zmiana okuć.

Pozdrawiam

Asia

Cześć,

Jude super, że roboty ruszyły pełną parą, gratuluję. Pewnie teraz już jesteście jeszcze dalej.

Digitalgirl,jeżeli chodzi o ocieplenie, to my będziemy robić wiosną. Ja chciałabym 20 cm lub całość 18 a boniowanie 20, ale mój mąż twierdzi, że przesadzam. Z tego co wyczytałam w tych wszystkich fachowych pismach, to każdy cm daje duże oszczędności (gdzieś pisali , że parametry cieplne takie jak ma ściana dwuwarstwowa 25 mur + 15 ocieplenia, ściana jednowarstwowa osiąga przy grubości 80 cm).

Jednak grubsze ocieplenie, to znowu będzie większe ograniczenie światła, bo okna mam w murze. Tak jak planuje Jude, ja zbudowałam z 30 i z ociepleniem 15, ściana miałaby grubość 45. Wydaje się, że powinno wystarczyć. Myślę, że można kupić np. cieńszy styropian ale o lepszych właściwościach i też będzie cieplutko. Też nie wiem czy na pewno będzie styropian.

Może ktoś, kto już wybudował zajrzy na forum i coś napisze w tym temacie. Sama jestem zainteresowana czy 15 wystarcza - czy jest w domu wystarczająco ciepło a rachunki za ogrzewanie niezbyt duże.

Pozdrawiam Wszystkich budujących i tych którzy już się cieszą mieszkaniem w Promieniu Słońca.

Edytowane przez Asiadom

pozwolilam sobie zapytac Anice jaki dala styropian i wiem ze 15cm - szczerze mowiac sklaniam sie tez przy tej grubosci chociaz to jeszcze dosc odlegly temat - ale lepiej myslec o wszystkim w przod niz pozwolic decydowac za siebie na etapie budowy...

znacie jakis dziennik budowy promienia slonca? jestem spragniona kazdej informacji :)

Witajcie,

od kilku miesięcy śledziliśmy Wasze uwagi do projektu Promienia, a teraz śledzimy Wasze zmagania z budowa. Mnogość wpisów stopniowo utwierdzała nas w przekonaniu, że zbliżamy się do końca szukania projektu naszego domu. W dniu dzisiejszym wystapiliśmy o WZ-kę. Nastał więc czas na podjęcie ostatecznej decyzji, którą ułatwiło by nam obejrzenie Promienia w "realu". Mieszkamy w Krakowie, z tego co się zorientowaliśmy wiele budów realizowanych jest na Śląsku. Gdyby ktos zgodził się, to chętnie byśmy obejrzeli w najbliższym czasie domek. Z góry dziękujemy.

Pozdrawiamy

Bożena i Krzysiek

• 2 weeks później...