inka8 24.11.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Witam, Od jakiegoś czasu zerkam na to forum, ponieważ myślimy z mężem o zakupie projektu Promienia słońca (tzn. ja myślę intensywniej:), mąż jest mniej przekonany). Niektórzy z użytkowników forum są już na bardzo zaawansowanym etapie prac i myślę, że baaardzo mogliby pomóc nam, stawiającym pierwsze kroki. Co zachwyciło mnie w tym projekcie:1. Układ domu i okien pasuje do działki, którą najprawdopodobniej będziemy mieć,2. "Normalne" okna w każdym pokoju (nie mam doświadczenia, ale chyba dziwnie czułabym się w pokoju, w którym są tylko okna dachowe),3. Gabinet na parterze,4. Własna łazienka przy sypialni,5. Wygląd zewnętrzny: nie jest to zwykły prostokąt, ale nie ma też zbędnych udziwnień. Jest prosty i szykowny. Trochę zmartwiło mnie to, że w trakcie budowy większość piszących tutaj rezygnowała z gabinetu, na rzecz powiększenia salonu; że okazywało się, iż okna są niewymiarowe i trzeba zrobić mniejsze. W związku z tym mam pytania:1. Czy zdecydowaliście się na powiększenie salonu, ponieważ chcieliście mieć dużo przestrzeni, czy z tego względu, że po ustawieniu sofy i stołu byłoby po prostu ciasno?2. Czy po zmniejszeniu/zwężeniu okien pomieszczenia mają wystarczająco dużo światła,3. Czy bez podnoszenia ścianki kolankowej skosy nie są zbyt uciążliwe, czy można coś pod nimi postawić (np. łóżko, półkę) 4. Czy pokoje na poddaszu są ustawne (czy po odjęciu skosów, drzwi i okien jest jeszcze miejsce, by ustawić jakiś wyższy mebel)? Na razie mam tyle pytań, podejrzewam, że z czasem będzie ich coraz więcej. Będę wdzięczna, jeśli ktoś z DOŚWIADCZONYCH mi odpisze i rozwieje wątpliwości. Pozdrawiam serdecznie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiadom 24.11.2011 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Inka8,mogę tylko wiarygodnie odpowiedzieć na pytanie pierwsze i czwarte:1. Marzyliśmy o dużym salonie a gabinet nam nie jest potrzebny, nie da się określić czy z gabinetem umeblowany salon jest przestrzenny - to zależy od wielkości mebli które tam wstawisz,2. Nie zwężaliśmy okien,3. Ściankę mam podniesioną - normalnie to dwa pustaki + murłata, podniesiona ma trzy pustaki plus murłata (trzeba odjąć grubość wylewki,4. Pokoje na poddaszu są ustawne, są tam ściany przy których można ustawić wysoką szafę. Dodatkowo na etapie budowy ścianki działowe na poddaszu można dostosować w niektórych miejscach do swoich potrzeb. Pozdrawiam Forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inka8 25.11.2011 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Asiadom - bardzo dziękuję za informację. Jeśli to będzie możliwe, to najprawdopodobniej w najbliższych miesiącach będziemy prosić o możliwość zobaczenia tego domu w "realu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inka8 25.11.2011 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Przesyłam pozdrowienia dla wszystkich budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
digitalgirl 28.11.2011 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 orietujrcie sie czy jest jakis dziennik budowy promienia? strasznie chcialabym zobaczyc zdjecia lazienek, garazu, moze sypialni u gory - bede wdzieczna za kazde info my obecnie zlozylismy wnioski kredytowe i czekamy na rozpatrzenie mocno sciskajac kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jude23 11.12.2011 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 witam po przerwie nikt coś nie pisze przerwa ziomowa chyba, my właśnie zalaliśmi strop i teraz chba już koniec do wiosny dodałek kilka zdięć http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b2bf8b02ff53fa7a.html pozdro łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hedgens 20.12.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 To prawda - przerwa zimowa. Ale również i dobry okres na zamawianie stolarki, bo jej ceny sezonowo poszły mocno w dół. Porównując do wcześniejszej mojej oferty z wiosny, przy obecnych promocjach zestaw okna+rolety do salonu+brama garażowa to 2400 taniej . W związku z tym w grudniu lub styczniu będę zamawiał cały komplet wraz z montażem na wiosnę. I tu mam pytanie do tych co montowali lub przynajmniej zbierali oferty na bramy garażowe. Jakie modele analizowaliście, co wybraliście, dlaczego i za ile? Mam ofertę na Krispol Pasat (rozmiar 4500x2250, bo do takiego typowego rozmiaru dostosowaliśmy otwór) wraz z automatyką i montażem za 5350. To chyba nieźle, czy się mylę? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hedgens 27.12.2011 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Niedoczekawszy odpowiedzi w sprawie bramy (choć nadal licząc, że odzew nastąpi), zarzucam nowy temat :Czy macie zapisane (lub wiarygodnie wyliczone) ile Wam poszło "m2" wełny mineralnej na ocieplenie poddasza?Czy ocieplaliście wełną szklaną czy skalną? Mam ciekawą ofertę na Rockwoola, jednak jest ona jakieś 2 razy cięższa niż np. Isover UniMata. Czy "Promień" to uniesie?Proszę również o informację jak ocieplaliście - czy tak jak w projekcie, czyli tylko podłoga strychu + krokwie pomieszczeń poddasza? Bo ja się zastanawiam nad ociepleniem również strychu, z tym, że tam tylko jednowarstwowo "między krokwie", żeby nie obniżać tego i tak już niskiego pomieszczenia. Główna motywacja - na strychu będzie rekuperator i obawiam się, żeby nie zamarzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bella_la2 29.12.2011 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 (edytowane) To prawda - przerwa zimowa. Ale również i dobry okres na zamawianie stolarki, bo jej ceny sezonowo poszły mocno w dół. Porównując do wcześniejszej mojej oferty z wiosny, przy obecnych promocjach zestaw okna+rolety do salonu+brama garażowa to 2400 taniej . W związku z tym w grudniu lub styczniu będę zamawiał cały komplet wraz z montażem na wiosnę. I tu mam pytanie do tych co montowali lub przynajmniej zbierali oferty na bramy garażowe. Jakie modele analizowaliście, co wybraliście, dlaczego i za ile? Mam ofertę na Krispol Pasat (rozmiar 4500x2250, bo do takiego typowego rozmiaru dostosowaliśmy otwór) wraz z automatyką i montażem za 5350. To chyba nieźle, czy się mylę? Pozdrawiam! Witam i pozdrawiam wszystkich po długiej mojej nieobecności W odpowiedzi na temat bramy odpowiadam: zamówilismy bramę MIROLA wymiar 4500x2450 z napędem francuskim DEXXO PRO 1000 RTS i dwoma pilotami 4 kanałowymi, kolor orzech, cena wyjściowa 7600 zł z montażem. Czujnik docisku i oświetlenie w standardzie. Czas realizacji 4-5 tygodni. Myślę, że w drugiej połowie stycznia będziemy jej szczęśliwymi posiadaczami. Edytowane 29 Grudnia 2011 przez bella_la2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bella_la2 29.12.2011 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Niedoczekawszy odpowiedzi w sprawie bramy (choć nadal licząc, że odzew nastąpi), zarzucam nowy temat : Czy macie zapisane (lub wiarygodnie wyliczone) ile Wam poszło "m2" wełny mineralnej na ocieplenie poddasza? Czy ocieplaliście wełną szklaną czy skalną? Mam ciekawą ofertę na Rockwoola, jednak jest ona jakieś 2 razy cięższa niż np. Isover UniMata. Czy "Promień" to uniesie? Proszę również o informację jak ocieplaliście - czy tak jak w projekcie, czyli tylko podłoga strychu + krokwie pomieszczeń poddasza? Bo ja się zastanawiam nad ociepleniem również strychu, z tym, że tam tylko jednowarstwowo "między krokwie", żeby nie obniżać tego i tak już niskiego pomieszczenia. Główna motywacja - na strychu będzie rekuperator i obawiam się, żeby nie zamarzał. O wacie nie myśleliśmy jeszcze w kategoriach co lepsze i za ile, będziemy ocieplać poddasze dopiero po tynkach i wylewkach, więc będzie to niewcześniej niż okolice kwietnia-maja, ale wiemy, że strych zostawiamy tak jak w projekcie-bez ocieplenia, chcemy tak zostawić dla wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiadom 06.01.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Witajcie Wszyscy,Bramę garażową już mamy, tynki i część suchej zabudowy również teraz czas na ocieplenie dachu. Jeszcze nie liczyliśmy ile wełny potrzeba. Ale chyba damy skalną top rock rockwool. Z tym że isover (czyli szklana) też jest dobra. Strych też ocieplamy ze względu na rekuperator.Pozdrawiam serdecznie.AD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinos101 10.01.2012 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Witam wszystkich sympatykow projektu PS, powiem szczerze, ze projektow przejrzalem mnóstwo ten jednak jako pierwszy wpadl mi w oko i poki co nic innego na horyzoncie się nie pojawilo. Bardzo milo się czytalo Wasze wszystkie opinie i komentarze jednak zastanawiam się ile mogą wynieść koszty budowy tego domu lacznie z wykończeniem. O ile to drugie to już raczej bardziej indywidualna sprawa to jednak chodzi mi o przyblizona kwote zakładając wykończenie w standardzie. Bylbym wdzieczny za kontakt. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bella_la2 13.01.2012 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 WitamWłaśnie zamontowano nam bramę, jest supper, chodzi cicho i dośc szybko się podnosi i opuszcza. Jesteśmy zadowoleni mamy nadzieję, że tak pozostanie (5 lat gwarancji na napęd).Reszta prac jak się ociepli. MartinosCo do tego ile wydaliśmy to myslę, że gdybyśmy wszyscy, którzy budujemy promień zatrzymali się na tym samym etapie budowy np. SSZ to te kwoty odbiegałaby od siebie, nie mówić o wykończeniówce gdzie dopiero na tym etapie budowy mozna popuścić wodzę fantazii, ale jak masz 450 tys. brutto to możesz zaczynać Pozdrawiam wszysktkich i byle do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hedgens 13.01.2012 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 I my zamówiliśmy bramę - stanęło na Hormannie w kolorze TitanMetalic, model i kolor dokładnie taki jak poniżej. Napęd w wersji mocniejszej (Supramatic) http://www.hormann.pl/fileadmin/blaetterkataloge/Garagen-Sectionaltore-PL/html/10018.html.Uroczysty montaż bramy odbędzie się po wykonaniu tynków (kwiecień/maj?). Przy okazji : może nie wszyscy wiedzą, ale warunkiem gwarancji na bramy większości producentów, jest ich montaż do otynkowanej ściany.Aktualnie trwają poszukiwania dobrych i niedrogich ekip do elektryki, wod-kan, CO, OC, rekuperacji i tynków właśnie. Jak ktoś może polecić dobre ekipy działające na Śląsku - prosimy o namiary.No i - byle do wiosny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bella_la2 14.01.2012 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 .....cenna uwaga......dlatego też mamy tynk na ścianie do której mocuje się prowadnice pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiadom 14.01.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Witajcie,Hedgens, jeżeli poszukujesz ekip do: hydrauliki i CO, elektryki i tynków, to możemy dać Ci namiary na tych co robili u nas. Wydaje nam się, że są solidni. Ale ewentualnie namiary na priva.PozdrawiamJD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marsteres 20.01.2012 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Hej, witamy wszystkich, od dosłownie dzisiaj rana przeglądamy forum i jesteśmy zaskoczeni ilością cennej wiedzy, jaka się tu znajduje...Całkiem niedawno i przypadkowo trafiliśmy na ten projekt, który spośród tysięcy innych najbardziej nam pasuje.Chętnie zobaczylibyśmy ten dom w realu, mieszkamy koło Krakowa, jeżeli byłoby to możliwe, to bardzo prosimy o informację. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaMirek 22.01.2012 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Witam wszystkich sympatyków M75a. My budujemy Promień Słońca w warmińsko-mazurskim. Na obecnym etapie mamy położone instalacje oraz dachówkę. W następnym tygodniu będą kładzione tynki, potem wylewane posadzki.Wrzuciłam kilka zdjęć (niestety nie wszystkie zdjęcia mam przesłane na komputer). http://www.fotosik.pl/u/agnieszkamirek/album/1076271 Ze zmian jakie wprowadziliśmy to:1. likwidacja gabinetu2. likwidacja spiżarni3. szersze schody (brak brodzika na dole)4. na piętrze połączyliśmy 2 pokoje (nad kuchnią)5. przenieśliśmy pomieszczenie pralni i umieściliśmy je obok łazienki (wejście od strony łazienki), gdyż tam chcemy mieć saunę6. połączyliśmy 2 łazienki w jedną dużą7. okna dachowe pozostawiliśmy tylko w łazience (2szt.)8. likwidacja loggii nad garażem 9. likwidacja balkonu (nad kuchnią i jadalnią) będą francuskie barierki10. trochę zmieniliśmy okna Generalnie jesteśmy bardzo zadowoleni z wyboru projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hedgens 25.01.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Czy ktoś już mieszka? A jak nie mieszka, to może chociaż grzeje w domu? Jeśli tak, to jakiej mocy ma kocioł i jak się on sprawdza?Ja będę miał kotłownię gazową z piecem kondensacyjnym, model i producent jeszcze nie wybrany. Każdy instalator z jakim rozmawiam proponuje mi moc pieca w okolicy 24-26 kW. Czy to nie za dużo? W projekcie jest 18kW, a ja dodatkowo zamierzam dać nieco grusze ocieplenie (20cm ściany zew. i 30cm poddasze). Nie chcę przesadzić z mocą, bo jak piec będzie się często wyłączał i włączał, to jego sprawność zmaleje, a spalanie wzrośnie. Czy ktoś się wypowie, jak to jest z tą mocą wymaganą do ogrzania naszego poczciwego "Promienia"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inka8 26.01.2012 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Hmm... Widzę, że u wszystkich coś się dzieje, a my jak na razie czekamy w zawieszeniu, bo geodeta, który ma rozgraniczyć działki, zwleka z wydaniem mapki. Pozdrawiam budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts