Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

My wprawdzie nie meiszkamy jeszcze ale ogrzewamy od początku sezonu. Mamy kocioł Defro na paliwo stałe o mocy 15 kW i mąż mówi, że chyba za duży kupiliśmy. Trzeba jednak wziąść pod uwagę, że w tej chwili prawie nie ma zużycia ciepłej wody, a także, że dom jest ogrzewany minimalnie, no i, że zimy w zasadzie do tej pory nie było. Nie wiem jak będzie jak zamieszkamy.

A ja mam pytanie o kierunek układania deski podłogowej w naszym salonie.

Podłoga w salonie będzie z litej deski jesionowej (szer. 12cm, dł. 60-260 cm (mix)), no i zastanawiam się jak ją położyć. Salon, jak wszyscy wiemy, w naszym Promieniu jest dosyć długi, ale niezbyt szeroki. Ułożyłabym więc deskę w poprzek aby go optycznie poszerzyć i skrócić. Dodatkowo byłoby to prostopadle do okien w salonie, co jest chyba zgodne z zasadą układania podłóg. No i przyszedł parkieciarz i mówi, że on by położył wzdłuż najdłuższej ściany. No i teraz nie wiem.

Wiem, że moim pytaniem być może wyprzedzam trochę Wasze przemyślenia, ale Was też to czeka, więc może zmobilizuję kogoś tym samym do pójscia myślami do dalszych etapów budowy :-)

No i co myślicie o podlodze w naszym wspólnym salonie?

Pozdrawiam Wszystkich

aniace

• Odpowiedzi 408
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wszelkie naukowe, jak również ludowe teorie mówią o układaniu desek/paneli dłuższym bokiem prostopadle do kierunku padania światła, tj. tak jak chce Aniace a nie majster! Uważam, że w przeciwnym wypadku nasz podłużny salon stanie się megapodłużny ;)

A drążąc dalej temat ogrzewania, właśnie otrzymałem specyfikację kaloryferów do instalacji niskotemparaturowej 55/45 C. Wpadłem w przerażenie - grzejniki mają wymiary nawet do 600x2000, a w sumie jest ich 20 (11 na parterze i 9 na poddaszu)! Czy ktoś wymieni się specyfikacją kaloryferów dla tak skalibrowanej instalacji? Wydaje mi się, że Pan, który mi te parametry dobierał mocno przesadził! Nie wyobrażam sobie takich wielkich kaloryferów w salonie, więc ostro myślę o podłogówce na parterze ....

My mamy w sumie 12 grzejników (tak nam obliczyli fachowcy): 9 na górze (w każdym pomieszczeniu po jednym + 2 w największej sypialni) i 3 na dole (2 w salonie i 1 w garażu). Oprócz tego w wiatrołapie, holu, kuchni, jadalni i we wszystkich łaziekach mamy podłogówkę. W salonie oba kaloryfery są duże - podwójnej grubości o dł. 120cm. Jeden jest pod oknem i jest akurat na szerokość okna, a z umieszczeniem drugiego mieliśmy problem, zdecydowaliśmy się wprost wejścia na ścianie prostopadłej do okna tarasowego. W tej chwili, przy temperaturze na zewnątrz minus kilkanaście stopni, przy odłączonej podłogówce, poprzykręcanych kaloryferach i pracy pieca na pół gwizdka temperatura na dole wynosi + 16 st., mam więc nadzieję, że przy normalnej pracy całego systemu grzewczego nie będzie w domu zimno.

Prz okazji pochwalę się: wczoraj zaczął się montaż kuchni :-), szafki już poustawiane i pomontowane, jutro instalacja sprzętów i montaż frontów.

Jutro też zaczyna się montaż schodów. A w minionym tygodniu wnętrza zostały zaopatrzone w drzwi.

pozdrawiam wszystkich

anka

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

w koncu dostalismy pozytywna decyzje i jak wszystko pojdzie dobrze podpiszemy umowe kredytowa i wraz z odpuszczeniem zimy ruszamy ostro do dziela :)

goraco prosze wszystkich budujacych i wybudowanych o glos :) - moze jakies wnioski, sugestie, porady

Ci ktorzy juz szczesliwie mieszkaja - jak domek sprawdza sie w zyciu codziennym? jestescie zadowoleni z rozkladu pomieszczen itp?

jestem chlonna kazdego najmniejszego zdjecia z budowy :)

pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam

U nas nadszedł czas na instalacje. Teraz elektryka, tv, alarm, odkurzacz centralny.

Reszta fachowców dograna i niech się dzieje.

Mam nadzieję, że na jesień zamieszkamy- takie są plany- zobaczymy jak wyjdzie.

Pozdrowienia dla wszystkich.

P.S

Aniace gratulacje, postęp prac imponujący, śledzę twoje zdjęcia na fotosiku-suuper. Pozdrawiam

digitalgirl - gratuluję startu budowy!

Proponuję załóż dziennik budowy i tam umieszczaj zdjęcia - ten wątek służy ogólnym dyskusjom nt budowy m75a,a nie opisom postępów własnych prac.

Odnośnie fundamentów - przemyśl, czy nie chcesz poszerzyć schodów wewnętrznych, bo na obecnym etapie musiałabyś przewidzieć odpowiednio większy fundament pod nie.

Dopisuje się do bednarki. Na tym etapie to żaden koszt, a potem drugi raz rozkopywac już zrobione to człowieka "trafia". Nam zwrócił uwagę szwagier, bo jemu zapomnieli, a my dzięki niemu mamy ją na swoim miejscu, bo też wykonawcy niepomyśleli.

A co do zdjęć to ja zawsze oglądam z ciekawością postępy prac u wszystkich M-mowiczów, tylko mało kto się chce nimi dzielić.

Zachęcam Cię do wrzucania zdjęć na fotosiku, a kto nie chce wcale nie musi ich oglądać, moje możesz właśnie tam zobaczyć - przekierowanie jest na którejś ze stron naszego forum, które jest po to aby wymieniać swoje poglądy i postępy w budowie.

My postawiliśmy ściankę w sypialni wydzielając garderobę inaczej niż zrobiła to Aniace, dołącze nowe zdjęcia na f....u, może ktoś skorzysta z tego pomysłu.

Pozdrawiam i powodzenia.

mamy dobrą ekipę - to oni nam przypomnieli o piorunochronie - a konkretnie zapytali czy mają robić :) jutro zalewaja fundamenty

szczerze mówiąc zrobiło mi się przykro jakbym została wyproszona z tego wątku bo za dużo piszę o budowie m75a.................

pozdrawiam wszystkich budujących ten fajny domek :)