aniace1 27.01.2012 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 My wprawdzie nie meiszkamy jeszcze ale ogrzewamy od początku sezonu. Mamy kocioł Defro na paliwo stałe o mocy 15 kW i mąż mówi, że chyba za duży kupiliśmy. Trzeba jednak wziąść pod uwagę, że w tej chwili prawie nie ma zużycia ciepłej wody, a także, że dom jest ogrzewany minimalnie, no i, że zimy w zasadzie do tej pory nie było. Nie wiem jak będzie jak zamieszkamy. A ja mam pytanie o kierunek układania deski podłogowej w naszym salonie. Podłoga w salonie będzie z litej deski jesionowej (szer. 12cm, dł. 60-260 cm (mix)), no i zastanawiam się jak ją położyć. Salon, jak wszyscy wiemy, w naszym Promieniu jest dosyć długi, ale niezbyt szeroki. Ułożyłabym więc deskę w poprzek aby go optycznie poszerzyć i skrócić. Dodatkowo byłoby to prostopadle do okien w salonie, co jest chyba zgodne z zasadą układania podłóg. No i przyszedł parkieciarz i mówi, że on by położył wzdłuż najdłuższej ściany. No i teraz nie wiem. Wiem, że moim pytaniem być może wyprzedzam trochę Wasze przemyślenia, ale Was też to czeka, więc może zmobilizuję kogoś tym samym do pójscia myślami do dalszych etapów budowy No i co myślicie o podlodze w naszym wspólnym salonie? Pozdrawiam Wszystkich aniace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hedgens 27.01.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Wszelkie naukowe, jak również ludowe teorie mówią o układaniu desek/paneli dłuższym bokiem prostopadle do kierunku padania światła, tj. tak jak chce Aniace a nie majster! Uważam, że w przeciwnym wypadku nasz podłużny salon stanie się megapodłużny A drążąc dalej temat ogrzewania, właśnie otrzymałem specyfikację kaloryferów do instalacji niskotemparaturowej 55/45 C. Wpadłem w przerażenie - grzejniki mają wymiary nawet do 600x2000, a w sumie jest ich 20 (11 na parterze i 9 na poddaszu)! Czy ktoś wymieni się specyfikacją kaloryferów dla tak skalibrowanej instalacji? Wydaje mi się, że Pan, który mi te parametry dobierał mocno przesadził! Nie wyobrażam sobie takich wielkich kaloryferów w salonie, więc ostro myślę o podłogówce na parterze .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniace1 29.01.2012 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 My mamy w sumie 12 grzejników (tak nam obliczyli fachowcy): 9 na górze (w każdym pomieszczeniu po jednym + 2 w największej sypialni) i 3 na dole (2 w salonie i 1 w garażu). Oprócz tego w wiatrołapie, holu, kuchni, jadalni i we wszystkich łaziekach mamy podłogówkę. W salonie oba kaloryfery są duże - podwójnej grubości o dł. 120cm. Jeden jest pod oknem i jest akurat na szerokość okna, a z umieszczeniem drugiego mieliśmy problem, zdecydowaliśmy się wprost wejścia na ścianie prostopadłej do okna tarasowego. W tej chwili, przy temperaturze na zewnątrz minus kilkanaście stopni, przy odłączonej podłogówce, poprzykręcanych kaloryferach i pracy pieca na pół gwizdka temperatura na dole wynosi + 16 st., mam więc nadzieję, że przy normalnej pracy całego systemu grzewczego nie będzie w domu zimno. Prz okazji pochwalę się: wczoraj zaczął się montaż kuchni , szafki już poustawiane i pomontowane, jutro instalacja sprzętów i montaż frontów. Jutro też zaczyna się montaż schodów. A w minionym tygodniu wnętrza zostały zaopatrzone w drzwi. pozdrawiam wszystkich anka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
digitalgirl 30.01.2012 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Hej - my tez w zawieszeniu okropnym - od prawie 3 miesiecy czekamy na decyzje w sprawie kredytow... poza tym z ciekawostek to wielce prawdopodobne ze nasz promien zostanie postawiony w konstrukcji szkieletowej drewnianej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
digitalgirl 14.02.2012 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 u nas wielkie zmiany - czekamy na decyzje w kolejnym banku - juz tracimy nadzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
digitalgirl 28.02.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 w koncu dostalismy pozytywna decyzje i jak wszystko pojdzie dobrze podpiszemy umowe kredytowa i wraz z odpuszczeniem zimy ruszamy ostro do dziela goraco prosze wszystkich budujacych i wybudowanych o glos - moze jakies wnioski, sugestie, porady Ci ktorzy juz szczesliwie mieszkaja - jak domek sprawdza sie w zyciu codziennym? jestescie zadowoleni z rozkladu pomieszczen itp? jestem chlonna kazdego najmniejszego zdjecia z budowy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
digitalgirl 11.03.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 no i podpisalismy umowe kredytowa od jutra ze wszystkim ruszamy - mam nadzieje ze ktos do tego watku zajrzy - hej hooo hej hooo jest tam kto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiadom 11.03.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Ditgitalgirl, gratuluję i życzę powodzenia. Pozdrawiam Wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
digitalgirl 12.03.2012 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 dziekujemy mieszkacie już? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jude23 12.03.2012 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 witam wszystkich ja właśnie dziś zaczołem budować poddasze ma być ładna pogoda więc pójdzie szybko no i musze zaczą sie rozglądać za dachówką bo jeszcze nie mam nic . postaram sie dodać jakieś zdięcia jak będe miał pozdro jude23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bella_la2 12.03.2012 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Witam U nas nadszedł czas na instalacje. Teraz elektryka, tv, alarm, odkurzacz centralny.Reszta fachowców dograna i niech się dzieje.Mam nadzieję, że na jesień zamieszkamy- takie są plany- zobaczymy jak wyjdzie.Pozdrowienia dla wszystkich. P.SAniace gratulacje, postęp prac imponujący, śledzę twoje zdjęcia na fotosiku-suuper. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
digitalgirl 12.03.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 ojej ale Wam zazdroszczę u mnie w środę tyczenie domu przez geodetę i już nogami zaczynam przebierać chciałabym mieć juz chociaż SSO gorąco proszę dzielcie się zdjęciami z budowy jeśli takie macie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
digitalgirl 15.03.2012 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 u nas domek juz wytyczony jutro kopią i zbijają szalunki i po niedzieli fundamenty tym czasem będzie się robic przylacze wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
digitalgirl 17.03.2012 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 no i dzis wykopali nam "dziurę" pod fundamenty sąsiad po prawej też zaczyna budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
digitalgirl 21.03.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 mamy juz szalunki i dzis "kręcą" zbrojenie a w piątek zalewamy - jak dodaje się tu zdjecia? musze zamieszczac np na fotosiku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hedgens 21.03.2012 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 digitalgirl - gratuluję startu budowy!Proponuję załóż dziennik budowy i tam umieszczaj zdjęcia - ten wątek służy ogólnym dyskusjom nt budowy m75a,a nie opisom postępów własnych prac.Odnośnie fundamentów - przemyśl, czy nie chcesz poszerzyć schodów wewnętrznych, bo na obecnym etapie musiałabyś przewidzieć odpowiednio większy fundament pod nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
digitalgirl 22.03.2012 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 o zmianach jakie wproawdzilismy pisalam juz wczesniej... i schody sie do nich zaliczyly zatem nie bede zasmiecac watku swoimi zdjeciami i postepami budowy :] pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hedgens 22.03.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Digitalgirl - odnośnie fundamentów, to pamiętaj żeby przed zasypaniem budynku ułożyć bednarkę do uziemienia/piorunochronu. Koszt prawie żaden na tym etapie (jakieś 200-300 pln), a nie dla wszystkich ekip jest to oczywiste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bella_la2 22.03.2012 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Dopisuje się do bednarki. Na tym etapie to żaden koszt, a potem drugi raz rozkopywac już zrobione to człowieka "trafia". Nam zwrócił uwagę szwagier, bo jemu zapomnieli, a my dzięki niemu mamy ją na swoim miejscu, bo też wykonawcy niepomyśleli.A co do zdjęć to ja zawsze oglądam z ciekawością postępy prac u wszystkich M-mowiczów, tylko mało kto się chce nimi dzielić. Zachęcam Cię do wrzucania zdjęć na fotosiku, a kto nie chce wcale nie musi ich oglądać, moje możesz właśnie tam zobaczyć - przekierowanie jest na którejś ze stron naszego forum, które jest po to aby wymieniać swoje poglądy i postępy w budowie. My postawiliśmy ściankę w sypialni wydzielając garderobę inaczej niż zrobiła to Aniace, dołącze nowe zdjęcia na f....u, może ktoś skorzysta z tego pomysłu.Pozdrawiam i powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
digitalgirl 22.03.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 mamy dobrą ekipę - to oni nam przypomnieli o piorunochronie - a konkretnie zapytali czy mają robić jutro zalewaja fundamenty szczerze mówiąc zrobiło mi się przykro jakbym została wyproszona z tego wątku bo za dużo piszę o budowie m75a................. pozdrawiam wszystkich budujących ten fajny domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts