Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

piegi2 - chyba powinnaś zapytac raczej czy ktos ja wymurowal :) to nie jest sciana nośna można ją zlikwidowac tak jak ta mieszy salonem a gabinetem czy ta która robi wiatrołap - u nas beda sciany polikwidowane na dole do maksimum

swoja droga snniezyca w kwietniu dokucza budującym :( mamy juz scianki fundamentowe -dzis izoluja, jutro zasypuja a po swietach po hydrauliku zalewaja i leca ze scianami - mam wrazenie ze fundamenty sie ciagnely wiecznosc :)

pozdrawiam

• Odpowiedzi 408
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

pytasz o ściankę między kuchnią a jadalnią (mala dzialowa scianke na projekcie chowajaca lodowke) czy o ściankę będącą jednocześnie ścianką spiżarni? bo ta druga owszem ma stope fundamentową z racji też i takiej, że w projekcie jest tam komin - tam ściane likwidujemy i całą spiżarkę i nie bedzie komina ale zostanie słup w celu podtrzymania stropu - ja pisalam o tej pierwszej bo tak wywnioskowałam

• 2 weeks później...
Ja nie dałem w mniejszej sypialni (tą nad jadalnią) - jest znacznie ciemniej niż w tej drugiej, gdzie dałem okno. U nas ten pokój jest od południa, więc obawiałem się, że latem pokój byłby przegrzany. Wyznaczyliśmy mu funkcję sypialni gościnnej, używanej sporadycznie. Z uwagi na powyższe - uważam, że decyzja była dobra, ale jeśli kto

Montowałem Veluxy 78x140. Tak naprawdę to powinno się zamontować te z klamkami u dołu dla wygody otwierania (ścianka kolankowa dość wysoka), ale nam podobały się otwierane od góry i takie wybraliśmy.

Okno planowane w najmniejszej sypialni przenieśliśmy do tej największej nad garażem, montując je od lewej strony. Wyszło super, u nas wjazd jest od północy, więc to wschodnie okno daje fajne miękkie światło rano.

Natomiast zrezygnowaliśmy z połaciowego w sypialni nad salonem - to podwójne balkonowe daje bardzo dużo światła (u nas jest od południa).

• 2 weeks później...

Witam

Dołączę się do wątku

my zrezygnowaliśmy z okna w pokoju nad salonem, też uważaliśmy, że nie będzie potrzebne z uwagi na fakt, że ten pokój u nas wychodzi na zachód więc słońce jest praktycznie od godziny 13 tej do samego wieczora i chociaż zrezygnowaliśmy z balkonu i okna balkonowego to pokój jest bardzo doświetlony i okno dachowe nie jest potrzebne tym bardziej, że wychodziłoby na północ. Natomiast co do okien w dwóch pokojach -nad kuchnią i jadalnią uważam, że okna są niezbędne u nas jedno jest na wschód a drugie na zachód (teraz tak uważam- po wybudowaniu, bo w czasie budowy poważnie myślałam jak ty, żeby zaoszczędzić, ale cieszę się że tego niezrobilismy), byłyby takie bunkierki. W sypialni nad garażem też powinno być okno jest to długi pokój i fajnie by był doświetlony, ale u nas wydzieliliśmy tam garderobę i pokój dzięki temu jest dużo bardziej widny, bo wpadające światło odbija się od ściany. Przed postawieniem ściany wydzielającej garderobę pokój był jak dla mnie zbyt ciemny, ale to wszystko kwestia gustu. Okna w naszym M75 to ROTO z powłąką samomyjącą, kolor blachy antracyt super pasuje do naszej dachówki są dużo ładniej wykonane niż fakro czy velux i mają dużo bajerów jakie można dokupić jako opcje, jeszcze więcej niż w 2011r. np. możliwość zamówienia okna od wewnętrznej strony w kolorze dąb złoty lub orzech - przejrzyj ofertę.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Cześć,

Jakie drzwi wejściwe wybraliście? Ja myslałem o stalowych Hormana (z uwagi na zgodność wyglądu z bramą), ale po bliższych oględzinach się rozczarowałem - przede wszystkim zawiasy dla wersji otwieranej na zewnątrz wyglądają u nich ordynarnie - jak typowa samoróbka. No i wróciłem do myślenia o drewnianych ...

Obecnie najbardziej podobają nam się AFB model poniższy :

http://www.drzwi.krakow.pl/drzwi-zewnetrzne/z-478,2.html

Niestety cena (wraz z montażem i poszerzeniem skrzydła do 100cm) to prawie 5000 :(

Może macie wypatrzone jakieś fajne i rozsądne cenowo modele?

P.S. U nas świeżo po tynkach, które wyszły genialnie, jak ktoś szuka dobrej ekipy tynkarskiej ze Śląska, to na 100% polecam "moich". Za jakiś miesiąc planuję wylewki.

Mam taką zagadkę - w sam raz na rozgrzewkę przed weekendem ;)

Mianowicie - jaka jest powierzchnia naszej elewacji?

W kosztorysie z projektu widnieje około 230m2, a potencjalny wykonawca elewacji, który był u mnie na pomiarze twierdzi, że zdecydowanie więcej. Ma ktoś sprawdzone dane w tym zakresie?

Cześć,

Może po weekendzie, ktoś się wypowie odnośnie powierzchni elewacji? Nikt nie pamięta ile styropianu zużył?

Za to mogę się wypowiedzieć w temacie powierzchni strychu - na podstawie zużycia płyt OSB (na razie pokryłem 50%), wynika że to jakieś 65m2 po podłodze. Będzie gdzie trzymać graty ...

co do powierzchni elewacji to nie pomogę - u nas już wybrany dach - zdecydowaliśmy się na Robene i okna kupujemy z miejscowej fabryki 3szybowe 5 komorowe wyszly nas 10tys, brama z napedem kolo 5,5tys a na drzwi jeszcze sie nie zdecydowaliśmy - a fizycznie jest już po "wianku" chlopaki beda murować ścianki dzialowe i okladac konstrukcje plytami mfp i papowac - na polowe czerwca wchodzi dekarz i prawie rowno z nim okna/brama/drzwi

Witam Wszystkich:)

Właśnie zakupiliśmy z mężem ten projekcik. Po kilku przejściach z działką w końcu się udało:) Fundamenty zaczniemy lać jeszcze w tym roku, także bardzo przydadzą nam się wszystkie wskazówki, które tu zamieściliście. Jak chyba każdy z Was, tak i my chcemy wprowadzić pewne zmiany w projekcie. W związku z tym mam pytanko do osób budujących ten domek w Dąbrowie Górniczej i okolicach. Czy byłby ktoś tak miły i pozwoliłby nam obejrzeć swój dom? Jestem bardzo ciekawa jak on wygląda tak w realu, a nie tylko na ekranie monitora. Będę bardzo bardzo bardzo wdzięczna:)

Pozdrawiam serdecznie,

Martyna

• 1 month później...

Witam,

my też z żoną wybraliśmy ten projekt, głównie ze względu na układ pomieszczeń oraz nieliczne zmiany jakie musieliśmy wykonać aby osiągnąć wymarzony plan :). W projekcie zrezygnowaliśmy z gabinetu, balkonu nad salonem, drzwi z jadalni (zamiast tego będą w kotłowni, bezpośrednie wyjście na zewn.).

W ubiegłym roku zrobiliśmy fundamenty, w tym roku na dniach ruszamy z dalszymi pracami i może trochę wybiegam w przyszłość ale chciałem zapytać forumowiczów czy ktoś już wykończył Promień słońca ? Jeżeli tak to jaki mniej więcej był koszt tego wykończenia (najlepiej od stanu surowego otwartego - zastanawiamy się nad kredytem od tego etapu)?

Pozdrawiam wszystkich i życzę wytrwałości w budowaniu,

Bartek

Witajcie,

niedawno rozpoczęliśmy budowę Promienia. W tym tygodniu mamy zamiar zalać chudziak. Z umieszczonych przez Was opisów wychodzi na to, że nasze zmiany najbliższe są zmianom Asiadom. Na etapie adaptacji dokonaliśmy następujących zmian:

1. podwyższenie ścianki kolankowej aż o 2 pustaki,

2. wydłużenie budynku w części garażowej o 1,8m, z czego 0,6m wchodzi w garaż, 0,6m w klatkę schodową oraz 0,6m w salon - zmiana ta pozwala poszerzyć klatkę schodową do 1,2m nie rezygnując z prysznica w dolnym wc,

3. wydłużenie budynku od strony kuchni o 1,2m dzięki czemu zyskujemy prawie 17m kuchnię oraz wygoniejszy, szerszy hol na górze,

4. zamieniliśmy klatkę schodową z dolnym wc, dzięki czemu drzwi do niego nie będą aż tak widoczne z salonu,

5. zrezygnowaliśmy ze spiżarki, dzieląc tą przestrzeń na dwie części dzięki czemu uzyskaliśmy miejsce na wysoką zabudowę od strony kuchni, oraz na szafę ubraniową od strony holu - zastanawiamy się tylko czy nie przesunąć tej zabudowy tak aby schodząc ze schodów nie wchodzić wprost na szafę tylko bezpośrednio na wejście do kuchni,

6. zrezygnowaliśmy także z 2 kominów (jeden od spiżarni drugi od kominka) - nie czujemy potrzeby posiadania kominka.:)

Największy problem mamy natomiast z zaplanowaniem otworów okiennych. Tzn chcielibyśmy zachować duże przeszklenia ale bez poprzeczek. Po kilku wstępnych rozmowach z firmami od okien wiemy już, że skrzydła okienne otwierane na zawiasach (a nie przesuwne) powinny mieć szerokość do 1m. W związku z tym planujemy następujące zmiany okienne:

1. okno kuchenne od frontu - w związku z wydłużeniem ściany o 1,2m chcemy wstawić tutaj fix o szerokości 2m (wys.1,4m) - u nas od tej strony będzie wschód, drugie okno - od strony południowej na razie bez zmian,

2. w jadalni jeszcze nie wiemy czy będą długie czy krótkie okna do parapetu,

3. salon - połączenie dwóch okien balkonowych i poszerzenie tego otworu do 3m - tutaj chcemy zrobić okno dwuskrzydłowe, jedna część to fix, druga przesuwna, drugie okna na tej ścianie bez zmian (na 99 % nie będzie gabinetu na dole a więc i okna na ścianie od kotłowni - powstanie tu idealne miejsce na TV),

4. z racji tego, że na górze będą okna otwieranie, nie przesuwne - prawdopodobnie pozostawimy następujące wymiary:

- pokój na garażem - okno 2 x 1m

- pokój nad salonem - okno 2 x 1m

- pokój nad kuchnią - okno 2 x 0,9m

- pokój nad jadalnią - okno 2x 0,9m.

okna dachowe będą w : 1 w pralni , 2 w łazience (dwie łazienki łączymy w jedną dużą) oraz dodajemy jedno okno dachowe w pokoju nad garażem od strony wejścia do domu - wszystkie okna w rozmiarze 78x140.

Proszę o Wasze sugestie, te już po wybudowaniu Waszych Promieni. Może podpowiecie nam coś z tymi oknami - mamy jeszcze chwilę na zmiany.

Dodatkowo prośba do długo nie odzywającej się na forum Asidom - czy możesz pokazać zdjęcia Twojego domku po zmianach. Interesują nas zarówno te z zewnątrz jak i od środka, zastanawiamy się jak kwestia wydłużenia i poszerzenia budynku wpłynęła na jego wygląd.

pozdrawiamy:)

• 4 weeks później...

my sie wykanczamy - w tej chwili koncza sie tynki wewnetrzne i wchodzi hydraulik do ukladania podlogowki

my jesli chodzi o okna na dole zrezygnowalismy z tego co powinno byc w gabinecie (na scianie od garazu) a balkonowe zrobilismy potrojne na niemal 3m szerokosci, okna przy jadalni zmniejszylismy do wysokosci 150cm - w domu jest ladnie i jasno - na pietrze duze okan w glownej sypialni i tej na przeciwko tez sa 3 skrzydłowe. Okna w malych pokojach pomniejszone sa do wysokosci 170cm (na 50cm od podlogi ----- nie mamy ani jednego balkonu ani loggi)

okna dachowe mamy w lazienkach, pralni i malych pokojach na górze (tych na przeciwko schodow) - nie wyobrazam sobie zeby ich nie bylo - roznica z oknami dachowymi i bez nich jest powalajaca - z tym ze okna zmniejszylismy - w porojekcie sa wielkie wysokie na 160cm my mamy chyba na 100 czy 110 (standardowe) i sa w sam raz

nie zalujemy likwidacji loggi - fakt ze sypialnia jest gigantyczna ale mamy w niej wymurowaną garderobę i powiekszylismy lazienkę przy sypialni do tego na korytarzu u gory mamy dodatkowy schowek /garderobe na korytarzu

na ta chwile mam takie odczucia, że gora jest gigantyczna (za duza troche - jest nas puki co tylko dwojka) a dol moglby byc wiekszy (duzo powierzchni zjada garaz jednak)