Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nasza dachówka to Rupp Ceramika Turmalin kolor antracyt. Mam nadzieje że jeżeli zdecydujesz sie na płaską dachówkę to masz kogoś kto ją dobrze ułoży bo ona nie wybacza błędów. U nas po roku dach się trochę pofalował i pewnie trzeba będzie wprowadzić jakieś korekty :(

A tak z ciekawości czy dajecie dodatkowe murłaty na loggy, bo jak co to temat wydaje sie warty przemyślenia. Nam po roku z dachówką ugięły się dolne o jakieś 1,5 cm, i w związku z tym podparliśmy je pionowymi belkami wkomponowanymi w barieke bo dachówka sporo waży. (nie mam niestety zdjęć).

• Odpowiedzi 408
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanie do tych co już wybrali (a najlepiej - uruchomili) ogrzewanie gazowe. Jakiej mocy kocioł wybraliście i jak się on sprawdza? Czy ktoś przeżył już cały sezon grzewczy? Mój instalator tradycyjnie proponuje moc 24kW, bo takie daje zawsze i jest dobrze ;) Z projektu wynika 18kW i podobno już ten jest przewymiarowany. Większy kocioł to mniejszy zakres modulacji, a więc częstsze włączenia i wyłączenia, co powoduje większe spalanie i szybsze zużycie. Jaką wg. Was moc powinien mieć optymalny dla Promienia kocioł?

Witam

My uruchomiliśmy kocioł 24 kw i zobaczymy jak będzie się sprawdzał po pierwszych rachunkach tylko że my mamy nie ocieplony budynek, bedziemy ocieplac w przyszłym roku, nie chcemy zamykać wilgoci w termosie i dlatego zdecydowaliśmy się na wieksze koszty ale chcemy uniknąć tego co dzieje się praktycznie w każdym budynku za szybko docieplonym.

Robiliśmy wyceny w różnych miejscach i każdy proponował 24 KW z uwagi na dużą kubaturę. Gdyby był za duży i wystarczyłby 18KW to powiedzcie mi jaki kocioł zamontować do domu o pow.80 m2. - 3KW? W projektach wszystko jest "wystarczające" aby zaniżyć koszty, patrzcie na rzut salonu w projekcie gdzie ustawiono narożnik- postawcie taki u siebie w salonie w tym miejscu., albo prysznic, umywalkę i wc w łazience na dole. Nie mozna do końca wszystkiego brac dosłownie, ale to jest moje zdanie.

Pozdrawiam

witam,

jestem na etapie adaptacji projektu Promień słońca:) mam w związku z tym pytanie. Czy jeśli pozostawię łazienkę na dole ( nie zmieniając jej wymiarów,ani nie wydłużając domu ) to czy faktycznie wejdzie tam prysznic,kibelek i umywalka? Na górze robimy jedną dużą łazienkę,więc niezbędny jest nam drugi prysznic na dole. Czy ktoś buduje się może w okolicach dolnego śląska? chętnie zobaczylibyśmy "na żywo" ten domek:)

• 1 month później...
witam,

jestem na etapie adaptacji projektu Promień słońca:) mam w związku z tym pytanie. Czy jeśli pozostawię łazienkę na dole ( nie zmieniając jej wymiarów,ani nie wydłużając domu ) to czy faktycznie wejdzie tam prysznic,kibelek i umywalka? Na górze robimy jedną dużą łazienkę,więc niezbędny jest nam drugi prysznic na dole. Czy ktoś buduje się może w okolicach dolnego śląska? chętnie zobaczylibyśmy "na żywo" ten domek:)

Witam,

Wybudowaliśmy już ten domek, od kilku tygodni szczęśliwie mieszkamy ;). Łazienkę na dole robiliśmy wg. projektu i prysznic oraz kibelek, mała umywalka się zmieściły. Jedynie do prysznica musieliśmy zastosować drzwi łamane, a nie otwierane bo jest za wąsko. Jesteśmy z Dolnego Śląska - dom stoi w Legnicy także można zobaczyć na żywo :bye:

• 2 months później...
  • 2 weeks później...
Wittam serdecznie Forumowiczów wypowiadających się w temacie tego pięknego projektu . Przyglądam się Promieniowi Słońca już od dłuższego czasu i do podjęcia decyzji pozostał mi jeden krok .. oberzenie na żywo już zbudowanego , choćby w stanie surowym . Czy któryś z Forumowiczów z okolic Lublina będzie tak uprzejmy i zezwoli na rzucenie okiem ? Widzę wpisy z Mielca , Wiązownej , Białej Podlaskiej . Jestem tak zdeterminowany że chętnie dojaę te 100parę km ;) . Z góry dziękuję i czekam na odzew

DSCF1391.jpgDSCF1390.jpgDSC_0010.jpg
Wittam serdecznie Forumowiczów wypowiadających się w temacie tego pięknego projektu . Przyglądam się Promieniowi Słońca już od dłuższego czasu i do podjęcia decyzji pozostał mi jeden krok .. oberzenie na żywo już zbudowanego , choćby w stanie surowym . Czy któryś z Forumowiczów z okolic Lublina będzie tak uprzejmy i zezwoli na rzucenie okiem ? Widzę wpisy z Mielca , Wiązownej , Białej Podlaskiej . Jestem tak zdeterminowany że chętnie dojaę te 100parę km ;) . Z góry dziękuję i czekam na odzew

• 1 month później...
  • 4 weeks później...

Cześć,

Mam pytanie do tych, co zimę spędzili w Promieniu : czy grzejniki na poddaszu robiliście zgodnie z mocą określoną w projekcie, czy też zastosowaliście jakieś inne parametry? U mnie instalacja jest niskotemperaturowa, zatem grzejniki muszę dać przewymiarowane w stosunku do projektu. Jaką moc w [W] zastosowaliście u siebie i jak się ta konfiguracja sprawdziła w praktyce?

Pozdrawiam!

• 1 month później...
  • 4 weeks później...
Witam

Jakby kogoś interesowało dodaje zdjęcia barierek na loggy jakie sobie zrobiliśmy wraz z podpórkami w celu uniknięcia opadania dachu. o_O[ATTACH=CONFIG]143644[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]143645[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]143646[/ATTACH]

Witam,

jeśli mogę zapytać jaka jest to barierka, wygląda bardzo fajnie, więc bardzo proszę o informację z czego jest wykonana.

Pozdrawiam

Ania