piotr789 15.10.2014 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Witam wszystkich, to ja pisałam o wątpliwościach dotyczących szerokości klatki schodowej. Ostatecznie została taka jak w projekcie bo jej poszerzenie wprowadzałoby dodatkowe komplikacje. Po ponad dwuletnim okresie użytkowania powiem tak: szerokość klatki jest wystarczająca do codziennej komunikacji, ale np. łóżka szerokiego czy materaca do niego (albo wspomnianego wyżej fortepianu ) nie dało się wnieść na górę. Zmuszeni byliśmy do wnoszenia przez balkon (łóżka nie fortepianu). Ale to oczywiście szczegół bo takich rzeczy nie wnosi się często. My też zrezygnowaliśmy z większości okien dachowych, zostawiając również tylko w pralni i łazience. Nie polecam łączenia łazienek. Uważam, że oddzielna łazienka rodziców przy sypialni jest nieoceniona. Jedna łazienka co codzienny (zwłaszcza poranny) konflikt interesów domowników (zwłaszcza jak u mnie przy trójce dzieci). Poza tym polecam pozostawienie pralni na górze, czyli tam gdzie toczy się pościelowo- łazienkowa sfera życia. Pralnia (która jest również suszarnią i prasowalnią) jest po prostu na miejscu. W ogóle z perspektywy dwuletniego użytkowania Promienia słońca uważam, że dom jest bardzo funkcjonalny. Brakuje mi jednak większego wiatrołapu, szafy ubraniowej na dole przy wejściu, a najlepiej garderoby takiej przy wejściu. Dodam jeszcze, że dom jest dość duży i nad jego ewentualnym powiększeniem lepiej się dobrze zastanowić czy jest potrzebne. Pozdrawiam Ania Dzięki serdeczne za Wasz odpowiedź, są one nieocenione. Dają większe wyobrażenie o całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dgebica 29.12.2014 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 (edytowane) Cześć Jacek (hedgens),mieszkam w Sosnowcu i jestem zainteresowana kupnem projektu Promień Słońca. Ty jesteś z Katowic, więc mam do Ciebie bardzo blisko. Czy mógłbyś odpowiedzieć mi na priv?Dorota Edytowane 29 Grudnia 2014 przez dgebica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiawes 09.02.2015 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Witam wszystkich,Od jakiegoś czasu czytam to forum i znalazłam tu mnóstwo przydatnych informacji, piękne zdjęcia i porady, które na pewno wykorzystam. Zamierzam w najbliższym czasie kupić promień słońca- lustrzane odbicie. Będziemy budować w okolicach Pruszkowa. W temacie budowy domu wiem niewiele i dlatego bardzo proszę o pomoc i rady.Mam działkę i aktualne WZ. Co dalej? 1. Kupuję projekt - czy lepiej przez internet czy lepiej w jakimś biurze stacjonarnie? Rozumiem, że kupuję projekt w wersji dokładnie takiej jak na stronie internetowej a potem zmiany wprowadzam już na własną rękę?2. Czy znacie dobrego architekta do adaptacji tego projektu w okolicach Pruszkowa, Brwinowa?3. Szukam również geodety do wykonania mapy do celów projektowych (Pruszków, Brwinów). Bardzo proszę o wszelkie rady i sugestie i kontakty do sprawdzonych ludzi. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_kolwiek 21.02.2015 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Hej, My budujemy promień słońca w Milanówku. Projekt kupiliśmy przez biuro z grodziska maz. - adres dostępny na stronie projektu. Kupując stacjonarnie zawsze masz możliwość przedyskutować wady i zalety ze sprzedającym. Projekt adaptował Jacek Szatkowski z płochocina i udało mu się to zrobić prawie bez błędów. Jesteśmy zadowoleni w 85% - w pewnym momencie był delikatny problem z komunikacją oraz trochę długo trwał sam proces adaptacji. Na plus jest to, że sam załatwiał wszelkie pozwolenia i wszystkie wizyty w urzędach spoczywały na jego barkach. Jako geodetę mogę polecić Pana Jacka Szpilarskiego z Milanówka - szybko, tanie i bez problemów. Namiary na tych Panów znajdziesz na forum a jak nie to mogę Ci podesłać nr tel. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiawes 23.02.2015 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Bardzo dziękuję za namiary, na pewno sprawdzę podane kontakty, zwłaszcza, że architekt sam załatwiał pozwolenia. Chętnie skorzystam z takiej opcji. czy architekt polecił Wam wykonanie wcześniej badań gruntu? A jeśli chodzi o warunki przyłączy to czy to również załatwiał architekt czy trzeba się pofatygować samodzielnie? Ja akurat muszę takie sprawy załatwiać w Pruszkowie (prąd, gaz, woda, kanalizacja). Możesz mi podpowiedzieć jak długo się czeka i z jakimi kosztami mniej więcej trzeba się tutaj liczyć? No i jeszcze jedno pytanie. Jak budujecie? szukam namiarów na dobrą firmę lub firmy, którym możnaby zlecić prace. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_kolwiek 23.02.2015 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Badania grunty zrobione zostały wcześniej - nie chcieliśmy bez tego działki kupić wiec powiedzieliśmy sprzedającemu, że albo sam to załatwi i nam przekaże albo będzie musiał sprzedać działkę komu innemu. Warunki przyłączenia załatwiałem ja i załatwiłem to przed zatrudnieniem architekta. Wody i kanalizacji nie mamy. Będziemy mieli podłączony gaz i prąd -prąd w Pruszkowie załatwiany a gaz w Grodzisku. Nie pamiętam czy podczas składania wniosku o warunki przyłączenia się coś płaci ale chyba nie. Dopiero fizyczne podłączenie będzie Cię kosztować (chyba - dokładnie nie pamiętam - tak na 96%). Ekipy jeszcze nie mamy ale intensywnie jej szukamy. Czekamy na kosztorysy, później spacer po budowach i dopiero później decyzja. Jak już ktoś u nas wybuduje to będziemy mogli polecić dobrą ekipę (mam nadzieje) lub kogoś odradzić (mam nadzieje, że taka opcja nie wystąpi). pzdr i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiawes 24.02.2015 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 A jaki przydział mocy wpisać we wniosku o przyłącze prądu do celów budowlanych?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr789 05.03.2015 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 A jaki przydział mocy wpisać we wniosku o przyłącze prądu do celów budowlanych? Pozdrawiam Witam Ja złożyłem na 7kW. Raczej powinno wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr789 06.03.2015 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 (edytowane) WitamMam kilka pytań na temat dachu, Czy odchudzaliście więźbę dachową, bo w projekcie wymiary krokiew są bardzo duże ? Czy nad loggią stosowaliście jakieś inne rozwiązania żeby wzmocnić konstrukcję niż słupy podtrzymujące, ? Pozdr. Edytowane 10 Marca 2015 przez piotr789 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_kolwiek 09.03.2015 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Nic z tych rzeczy nie robiłem. Ktoś to przeliczył więc (chyba) musi działać. Pytanie: Z czego zdecydowaliście się pobudować wasz dom ? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr789 10.03.2015 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Mamy budować z Porotherm Winenerberger 25.I na 99,9% będzie blachodachówka. W projekcie krokwie są 22x9 według wielu osób (począwszy od kliku firmy u których byłem, a kończą na kierowniku) ten wymiar jest bardzo, bardzo duży, proponują 18x7 lub 16x8, a nad loggią albo słupy podtrzymujące albo poprzeczne jętki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość agata1985 16.03.2015 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Witam, dołączamy z mężem do grupy osób zainteresowanych projektem. Przekonał nas zwłaszcza gabinet bardzo fajnie połączony z salonem, Mam jednak obawy odnośnie poddasza - dokładnie wielkości skosów - ciekawa jestem czy są one duże i jak to wpływa na ogólną funkcjonalnośc pomieszczeń. Zastanawiamy się nad likwidacją balkonu od frontu - co pozowliłoby na powiększenie sypialni. Czy ktoś może buduje/zbudował ten dom w okolicach Lublina? Czy ewentualnie ktoś byłby chętny pokazać zdjęcia poddasza - żeby zerknąć na te skosy? Pozdrawiam ciepłoAgata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr789 17.03.2015 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Polecam przeczytać cały wątek. Zapewne znajdą Państwo odpowiedzi na postawione pytania oraz zdjęcia z etapów budowy. Dodatkowo polecam skontaktować się z muratorem, że jesteście zainteresowani zakupem projektu i chcecie zobaczyć rysunki szczegółowe. Są one darmowe i teoretycznie powinni je udostępnić. Na rysunku przekroju jest wysokość ścianki kolankowej oraz inne dokładne wymiary. pozdr. Witam, dołączamy z mężem do grupy osób zainteresowanych projektem. Przekonał nas zwłaszcza gabinet bardzo fajnie połączony z salonem, Mam jednak obawy odnośnie poddasza - dokładnie wielkości skosów - ciekawa jestem czy są one duże i jak to wpływa na ogólną funkcjonalnośc pomieszczeń. Zastanawiamy się nad likwidacją balkonu od frontu - co pozowliłoby na powiększenie sypialni. Czy ktoś może buduje/zbudował ten dom w okolicach Lublina? Czy ewentualnie ktoś byłby chętny pokazać zdjęcia poddasza - żeby zerknąć na te skosy? Pozdrawiam ciepło Agata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazny 17.03.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Witam Jeżeli jest ktoś z Państwa jest zainteresowany to ja posiadam projekt w wersji oryginalnej pokazowej (poproszę na priv to podeśle). My z żoną dokonaliśmy kilku przeróbek, które kilka postów wcześniej zamieszczałem, obecnie czekamy na gotowy projekt i na wiosnę lub początek lata ruszamy z budową.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia25100 07.04.2015 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Witam! Zamierzamy z mężem kupić ten projekt, ale cały czas zastanawiamy się jak on wygląda w rzeczywistości. Może można by u kogoś obejrzeć z zewnątrz budynek? Proszę o odpowiedź i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_kolwiek 25.05.2015 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Czy ktoś zdecydował się na zmianę stropu? Wszystkie opinie jakie słyszałem to żeby zrezygnować z terivy i zainwestować w strop lany - czyli inaczej niż u nas w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr789 11.06.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 Czy ktoś zdecydował się na zmianę stropu? Wszystkie opinie jakie słyszałem to żeby zrezygnować z terivy i zainwestować w strop lany - czyli inaczej niż u nas w projekcie. Zmieniaj na monolit. Ja jestem w trakcie budowy i zostawiłem terive i już żałuje. I mam pretensje do samego siebie i do osób z którymi rozmawiałem na ten temat, że nikt mnie laika nie próbował przekonywać do zmiany na monolit. Na monolicie będziesz mógł skakać walić młotkiem w niego i nic nie będzie. A pustak terivy w trakcie układania potrafi pękać, bo są delikatne, dodatkowo później problem gdzie przewiercić i zawiesić żyrandol, żeby nie spadł Ci na głowę. I jeszcze trzeba znaleźć zajebistego tynkarza, który dobrze zrobi robotę, żeby nie było klawiszowania i pękania. Chodź nie wierzę, że będzie ok. Jak przyjechał beton to prawdę powiedział gość obsługujący pompę, że w tej chwili na 10 stropów, 8 to monolit. A jeszcze 3-4 lata temu to było odwrotnie. Ale ludzie już zmądrzeli i wrócili do tego co wymyślili kiedyś. Szkoda, że się obudziłem z ręką w nocniku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_kolwiek 15.06.2015 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Jestem zdecydowany na 100 % żeby zmienić strop na monolit tylko problem polega na tym, że decyzja ta zapadła po procesie adaptacji i nie mam nikogo kto by mi dostarczył rozwiązania/ rysunki konstrukcyjne zbrojenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MacSzu 27.06.2015 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 Witam, Wybudowaliśmy już ten domek, od kilku tygodni szczęśliwie mieszkamy . Łazienkę na dole robiliśmy wg. projektu i prysznic oraz kibelek, mała umywalka się zmieściły. Jedynie do prysznica musieliśmy zastosować drzwi łamane, a nie otwierane bo jest za wąsko. Jesteśmy z Dolnego Śląska - dom stoi w Legnicy także można zobaczyć na żywo Witam serdecznie, Mam ogromna prośbę, jesteśmy z Wrocławia i bardzo chcielibyśmy zobaczyć Państwa dom. Czy byłaby szansa podjechać i zobaczyć dom na żywo? Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_kolwiek 06.09.2015 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 Widzę, że chyba nikt oprócz mnie nie zdecydował się na wybudowanie w tym sezonie promienia. Nikt o nic nie pyta, nikt nic nie pisze. Ja jestem na etapie dachu i mam zamiar skończyć na tym w tym roku - jak by ktoś miał jakieś pytania - walić śmiało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts