Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 408
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Troszkę zmian było. Teraz Promień jest zdecydowanie większy :yes:

Zastanawiałem się nad tymi podporami, które według mnie psują wygląd domu, rozmawiałem też z osobami wykonującymi dach i kierownikiem budowy. Daliśmy dodatkowo jętki i mamy nadzieję że nic nie będzie się działo. Jeżeli chciałoby się dawać takie podpory w tym miejscu to teoretycznie powinno dać się je na wszystkich trzech szczytach, przecież tam też nie ma żadnego podparcia. Zobaczymy jak wszystko będzie pracowało, jeżeli będzie działo się coś niepokojącego to wtedy rozważymy inne opcje.

Mój dach ma ponad 4 lata, żadnych podpór nie dawałem, dołożyłem natomiast jętki nad loggią. Dach przeżył orkan Ksawery i kilka wichur, które wywracały drzewa na sąsiednich ulicach, więc zakładam że został dobrze przeliczony przez konstruktora. Zatem w mojej opinii - wyluzujcie z tymi podporami ;)

Troszkę zmian było. Teraz Promień jest zdecydowanie większy :yes:

Zastanawiałem się nad tymi podporami, które według mnie psują wygląd domu, rozmawiałem też z osobami wykonującymi dach i kierownikiem budowy. Daliśmy dodatkowo jętki i mamy nadzieję że nic nie będzie się działo. Jeżeli chciałoby się dawać takie podpory w tym miejscu to teoretycznie powinno dać się je na wszystkich trzech szczytach, przecież tam też nie ma żadnego podparcia. Zobaczymy jak wszystko będzie pracowało, jeżeli będzie działo się coś niepokojącego to wtedy rozważymy inne opcje.

Witam

A czy zmienialiście przekrój krokiew na loggia, czy są takie jak w projekcie 130x220 ?

• 1 month później...

witam wszystkich

zastanawiamy się nad budową domu promień słońca, czy jest tu ktoś z woj. świętokrzyskiego kto buduje ten dom aby móc zobaczyc na żywo jak wygląda budowa??

ponadto mam kilka pytań:

- czy schody w wersji pierwotnej sa wąskie

- czy łazienki na poddaszu i parterze są małe czy wręcz przeciwnie

- czy ktoś z was zrezygnował z loggi?

pzdr;)

Edytowane przez aneta2015

Od 2 lat w Promieniu Słońca - wersja 75a lustrzana. Projekt bez żadnych istotnych modyfikacji. Konstrukcja dachu wyliczona przez architekta - nic się nie wygina, nie trzeba podpierać. Wszystkie widziane przeze mnie na powyższym forum "usprawnienia" typu jętki i podpory oszpecają dom i nie mają sensu - miejcie litość dla tego ładnego projektu. Łazienka na dole malutka ale wystarcza. Łazienka na górze (po połączeniu dwóch z projektu) duża i łatwa do aranżacji. Dzięki zastosowaniu rekuperacji mogliśmy zrezygnować z dwóch kominów! (kocioł z zamkniętą komorą spalania i koncentrycznym kanałem nawiewno-wywiewnym przez ścianę kotłowni pozwoliłby na eliminację ostatniego komina). Z kominka w salonie z radością zrezygnowaliśmy. Podnieśliśmy ściankę kolankową poddasza o jeden max (ok. 24cm) co nie wpłynęło na proporcje domu a poprawiło możliwości aranżacji poddasza. Okna dachowe potrzebne jedynie w pralni i łazience (chyba że ktoś lubi bębnienie deszczu lub saunę w lecie.

A proszę bardzo:

[ATTACH=CONFIG]341248[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]341249[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]341250[/ATTACH]

dzięki, bardzo ładnie to u Ciebie wygląda. Z żoną myśleliśmy, żeby bardzo podobnie zrobić. Chcemy przenieść sedes w miejsce gdzie masz grzejnik i rezygnacja z bidetu.

Jak masz wolną chwilę to bardzo chętnie obejrzę resztę zdjęć domu :)

pzdr

c.

witam

jak_kolwiek myslelismy na rezygnacja z loggi, poniewaz czytalam tutaj na forum ze potrzebne sa dodatkowe podpory nad nia aby nic nie stalo sie z dachem ( nie opadal)

ponadto chcialam zapytac o garaz a konkretnie czy z racji tego ze jest on dwustanowiskowy i w bryle budynku nie sprawia ze jest on na pierwszym planie ?? ( czy na pierwszy rzut oka nie sprawia wrazenia ze garaz odgrywa najwiéksza role i wyglada jak duzy garaz z przodu a nie dom??)

pzdr;)

witam

jak_kolwiek myslelismy na rezygnacja z loggi, poniewaz czytalam tutaj na forum ze potrzebne sa dodatkowe podpory nad nia aby nic nie stalo sie z dachem ( nie opadal)

ponadto chcialam zapytac o garaz a konkretnie czy z racji tego ze jest on dwustanowiskowy i w bryle budynku nie sprawia ze jest on na pierwszym planie ?? ( czy na pierwszy rzut oka nie sprawia wrazenia ze garaz odgrywa najwiéksza role i wyglada jak duzy garaz z przodu a nie dom??)

pzdr;)

Jeżeli chodzi o loggie to cofnij się kilka wypowiedzi wcześniej - użytkownik budynku mówi, że nic mu nie opada :)

W przypadku garażu nie odniosłem takiego wrażenia. Jak mi podasz maila to wyśle, Ci kilka zdjęć "naszego" budynku, które znalazłem w sieci i sama to ocenisz.

pzdr

Czy ktoś z was robił ogrzewanie podłogowe? Jeżeli tak to chętnie bym się dowiedział jaka grubość podłogi wyszła (z podziałem na poszczególne warstwy). Jakiś rysunek techniczny (przekrój) też byłby mile widziany. Niedługo czeka mnie montaż okien i drzwi balkonowych i nie wiem na jaką wysokość podnieść próg.