Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 408
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Witam wszystkich użytkowników Promienia słońca :)

3 lata temu z żoną kupiliśmy działkę no i czas się na niej wybudować a że działka ma wymiar 20x30 to ten projekt nadaje się idealnie.

Przeczytałem cały temat, wiem co poprawić co zmienić więc zanosi się na projekt indywidualny na podstawie tego.

Jesteśmy z Jaworzna i widzę, że jest to kilka osób z woj. śląskiego Mysłowice, D.G czy K-ce. Chętnie podjechałbym zobaczyć, któryś domek jeśli będzie taka możliwość.

Dodatkowo mam pytanie wg projektu powierzchnia użytkowa to prawie 150m a z tego co piszecie to dom jest dużo większy (ktoś pisał że 2 piętra po 100m)? - chyba że po waszych zmianach?

Dodatkowo nikt nie chce się wypowiedzieć na temat kosztów budowy tego domu, czy 230 tys, które jest w projekcie stan surowy zamknięty jest realne?

Pytam bo kobietka w banku gdy pytałem o kredyt jak powiedziałem, że dom ma 150m to powiedziała "kredyt 300tys bo bank liczy 2000zł za 1m2". Tj wg tego co liczy bank stan do zamieszkania już....

Osoby, który się pobudowały już nie piszą w tym temacie :( ale chętnie poczytam na temat kosztów.

Z góry dzięki

Michał i Kasia

Dodaj powierzchnie garażu (34,1 m^2) i kotłowni (7,7 m^2) i wyjdzie Ci na dole prawie 100 m^2. Powierzchnia netto piętra to też 100 m^2.

Jeżeli chodzi o koszty to wszystko zależy jak zamierzacie budować, jaka jakość i rodzaj materiałów, itp. Jednym wyjdzie 3000 zł za metr a innym 1500 zł. Koszty przedstawione w projekcie są realne - przynajmniej u mnie się sprawdzają (+/- 15%).

pozdrawiam i życzę powodzenia w budowie !

Wielkie dzięki za odpowiedź :)

Pytanie do osób które już mieszkają. Jeśli na dole połączymy salon z pokojem otrzymujemy jakieś 30m2 salonu + jadalnia to już jest fajny metraż, jednak czy wydłużając trochę dom znajdzie się miejsce na jakieś pomieszczenie gospodarcze i mały pokoik?

Edit: montował ktoś może panele słoneczne na dachu?

Edytowane przez maxiucb

My też podnieśliśmy o tyle i uważam że to było dobre rozwiązanie. Miejsca pod skosami są wtedy o wiele łatwiejsze do wykorzystania.

Jeżeli ktoś chce obejrzeć nasz projekt po zmianach to zapraszamy serdecznie w okolice Ostrołęki. Obecnie czekamy na okna i drzwi zewnętrzne. Planowany montaż około 18 marca.

My też podnieśliśmy o tyle i uważam że to było dobre rozwiązanie. Miejsca pod skosami są wtedy o wiele łatwiejsze do wykorzystania.

Jeżeli ktoś chce obejrzeć nasz projekt po zmianach to zapraszamy serdecznie w okolice Ostrołęki. Obecnie czekamy na okna i drzwi zewnętrzne. Planowany montaż około 18 marca.

A jakie okna wybrałeś? Zmniejszaliście otwory okienne ? Według prawie wszystkich specjalistów od okien z jakimi mieliśmy styczność mówili, że wymiary są bardzo trudne do zrealizowania za pomocą profili PVC.

Ja nie podnosiłem ścianki kolankowej i powiem szczerze, że to był malutki błąd - na pewno łazienka by była wtedy bardziej ustawna.

Cztery okna na dole o wymiarach 120 x 150 jednoskrzydłowe, a na górze 150 x 150 dwuskrzydłowe (plus do tego w garażu i kotłowni 120 x 90). Na dole balkonowe przesuwne 270 x 220 i drugie z jadalni 100 x 220, a na górze 270 x 220 i 180 x 220 otwierane. Okna kupiliśmy w oknoplaście i nie było jakiegokolwiek kłopotu z rozmiarami.

Cztery okna na dole o wymiarach 120 x 150 jednoskrzydłowe, a na górze 150 x 150 dwuskrzydłowe (plus do tego w garażu i kotłowni 120 x 90). Na dole balkonowe przesuwne 270 x 220 i drugie z jadalni 100 x 220, a na górze 270 x 220 i 180 x 220 otwierane. Okna kupiliśmy w oknoplaście i nie było jakiegokolwiek kłopotu z rozmiarami.

dzięki za specyfikacje. Zauważ, że delikatnie zmieniłeś wymiary stolarki - nie mówię o dużych suwanych drzwiach, tylko np. o tych przy jadalni. Zmniejszyłeś je odrobinę dlatego nie było problemu z rozmiarami :) Oryginalne wymiary z projektu są trochę bardziej kłopotliwe :)

A jakie okna wybrałeś? Zmniejszaliście otwory okienne ? Według prawie wszystkich specjalistów od okien z jakimi mieliśmy styczność mówili, że wymiary są bardzo trudne do zrealizowania za pomocą profili PVC.

Ja nie podnosiłem ścianki kolankowej i powiem szczerze, że to był malutki błąd - na pewno łazienka by była wtedy bardziej ustawna.

Witam

Ja w tej chwili również jestem na etapie wyboru stolarki i sprawa ma się tak, że zachowując oryginalne otwory okienne jak w projekcie są małe kłopoty.

Mianowicie chodzi np o wymiary 120x220, które są w dwóch pokojach na górze.

Producenci teoretycznie mogą wykonać taki wymiar ale jak to mówią sprzedawcy: klienta później sam się z nimi męczy.

Są to baaardzo duże drzwi przez co ich waga jest spora co np. powoduje częste opuszczanie a w konsekwencji nieustanna regulacja.

Mi doradzili, żebym domurował np do wymiaru 100. Tylko później jest obawa pękania w miejscu domurowania.

Dwa kolejne otwory okienne, które również są na górze 240x220 (otwór Loggia i nad salonem)

W projekcie w specyfikacji okien są dwa okna 2x120, jak się okazuje totalny bezsens. Jeżeli nie chce się mieć drzwi przesuwnych.

Mi doradzili, żeby tam wstawić trzy skrzydła czyli 3x80.

Jakie okna wybieraliście dwuszybowe czy trzyszybowe ?

I ilu komorowe ?

I czy wentylacje macie grawitacyjną czy rekuperacje ?

Pozdr.

My zamawialiśmy trzyszybowe z OKOPLASTU model WINERGETIC PREMIUM .

Będziemy montować wentylacje mechaniczną, jesteśmy własnie na etapie zbierania wycen i podejmowania decyzji odnośnie konkretnego modelu. Na chwile obecną najprawdopodobniej będzie to Bartosz, ale to jeszcze czas pokarze.

U siebie zamówiłem okna 3-szybowe. Nie patrzyłem ilu komorowe są bo bardziej mnie interesowały parametry całego okna.

Na poddaszu postanowiliśmy zamiast rozwiązań z przesuwnymi skrzydłami czy okna balkonowego dzielonego na 3 części zmniejszyć otwór, tak aby okno pasowało. Będzie wpadać mniej światła i są obawy w związku z pękaniem ale jednak według nas to najlepsze rozwiązanie.

Będziemy też mieć wentylację mechaniczną i podpisaliśmy już umowę z rekuperatory.pl - narazie nie mogę na nich złego słowa powiedzieć.

Mam jeszcze pytanie dla tych co też zdecydowali się na rekuperację - jaką grubość podłogi macie/będziecie mieli na poddasz (styropian + wylewka + parkiet) ?

Witam

Jak rozwiązaliście problem z łazienką na dole pod schodami?Dziwie się, że zbytnio ten temat nie został tutaj opisany. Łazienka jest bardzo mała, z prysznicem nie ma zbytnio miejsca na

na resztę. W jakim miejscu usytuowaliście toalete? umywalke? prysznic czy rezygnowaliście? Mile będą widziane zdjęcia gotowej już łazienki.

pytanie jeszcze o dach ile płaciliście nie wliczając dachówki? za samo przygotowanie pod dachówkę?

Edytowane przez speaker200888