Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 408
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja niesyty nie pomogę. Sporo pozmienialiśmy w porównaniu do oryginalnego projektu i u nas układ łazienka - schody jest inny.

Pozdrawiam

Ok interesuje mnie własnie zdjęcia z oryginalnego projektu lub też z ewentualnymi modyfikacjami na wzór oryginału.

I jeszcze ten dach, bo to teraz dla nas najważniejsza sprawa jak robiliście dach i jakie były koszta?

1.Deskowaliście, kładliście pape? Czy tak jak w projekcie sama membrana?

2. Ile wyniosła was sama wierzba z robocizną i membraną?

3. ile z papą i deskowaniem?

4. Ile wyniosła was dachówka?

My dach tez mamay większy ( jak zresztą cały dom ) Ale koszty miej więcej były takie:

1. Dawaliśmy deskowanie pełne i na to membranę.

2. Dachówka z oknami i rynnami ok 25 000.

3. Robocizna za deskowanie, komin i dachówkę - 16 000.

4. Membrana ok 1 600.

5. Deski i więźba coś około 13 000, ale w tym tez jest materiał na mały budynek gospodarczy.

My dach tez mamay większy ( jak zresztą cały dom ) Ale koszty miej więcej były takie:

1. Dawaliśmy deskowanie pełne i na to membranę.

2. Dachówka z oknami i rynnami ok 25 000.

3. Robocizna za deskowanie, komin i dachówkę - 16 000.

4. Membrana ok 1 600.

5. Deski i więźba coś około 13 000, ale w tym tez jest materiał na mały budynek gospodarczy.

Nam wyszło podobnie

- Drewno 9 tysięcy

- Dachówka razem z rynnami i oknami dachowymi 17000

- Dawaliśmy pełne deskowanie i papa

- Dach na gotowo to mniej więcej 30 zł za mb

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
Nikt nic nie pisze więc ja się pochwalę - szambo mi dzisiaj wkopali !

Witam Wszystkich!

Czy ktoś obecnie jeszcze buduje ten dom? My w Niepołomicach k.Krakowa.

Właśnie kupiliśmy ten projekt, ale po przeczytaniu forum trochę opadły nam skrzydła... Dach i strop do przeprojektowania?

Wprowadzamy zmiany, głównie wysnute właśnie z tego forum:

1.likwidacja gabinetu

2.likwidacja prysznica na dole (poszerzamy i otwieramy schody, likwidujemy ścianki wokół nich i nad nimi)

3.likwidacja loggi, bo w moim odczuciu to góralski przystanek autobusowy, a z forum wnoszę, że w dodatku z walącym się dachem;)

4. przesunięcie pokoju nad garażem w stronę dawnej loggi,co pozwala na powiększenie jednej łazienki i zrobienie dwóch łazienek ogólnodostępnych (mam dość ciągłej kolejki pod drzwiami)

5.likwacja balkonu z elewacji bocznej (4 metry od granicy działki to żadna atrakcja)

6.zmieniamy wymiary wszystkich okien, bo te projekcie to jakiś żart;)

Czy ktoś buduje teraz ten dom i chciałby się wymienić doświadczeniami?? A może ktoś zechciałby swój pokazać?

Pozdrawiam serdecznie,

Kasia

Edytowane przez missborys

hej,

Ja jeszcze buduje promień i mam szczerą nadzieję, że skończę jak najszybciej.

1. Gabinetu nie likwidowałem - z żoną często pracujemy w domu i musimy mieć do tego pomieszczenie

2. Prawda, że schody są wąskie - zobaczyliśmy to dopiero po wybudowaniu ich - ale prysznica na dole bym nie likwidował.

3. W tym momencie też bym zlikwidował ten duży balkon - niestety trochę za późno.

6. Okna w projekcie są dostosowane do okien drewnianych - dlatego mają specyficzne wymiary.

Wyslij mi maila na prv to dostaniesz kilka zdjęć z naszej budowy.

• 2 weeks później...

Witam serdecznie, wraz z mężem zastanawiamy się nad budową domu PS. Czy aktualnie ktoś buduje ten domek i chciałby wymieniać się doswiadczeniami. Oraz czy ktoś, kto już wybudował będzie tak miły i umozliwi nam obejrzenie gotowego domu? Jesteśmy z Lublina, ale w ciagu najbliższego tygodnia jesteśmy w stanie podjechać do krakowa, dabrowy g. Katowic.

Będę niezmiernie wdzięczna za kontakt

Pozdrawiam

[email protected]

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Mógłby właśnie ktoś wrzucić pare zdjęć lub nawet nagrać filmik na którym będzie widać cały dom od wewnątrz, taka przechadzka po domu z kamerką?:) Jesteśmy nadal w trakcie budowy i nadal nie rozwiązaliśmy wielu napotkanych problemów a miło byłoby zobaczyć jak inni sobie z tym poradzili. Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam wszystkich budujących promień słońca :)

Z żoną byliśmy właśnie u projektanta i na podstawie Promienia Słońca ma zrobić dla nas nowy projekt.

Nasze zmiany:

1. Parter

- działka ma 20m szerokości, jeśli będzie się dało likwidujemy wszystkie okna z prawej strony i mamy możliwość o 1m poszerzyć dom

- w kotłowni będzie wydzielone pomieszczenie gospodarcze

- salon łączymy z pokojem i mamy salon o jakim marzymy

- likwidujemy taras z lewej strony

- zamieniamy schody z łazienką

2. Poddasze

- likwidujemy balkony z lewej strony i z tyłu

- pokój z logią przenosimy na tył domu a pralnia z pokojem do przodu [lustrzane odbicie]

- logie robimy zarówno nad garażem jak i z tyłu domu ale będą miały myślę z 1m szerokości

- robimy 1 dużą łazienkę

- likwidujemy wszystkie możliwe okna dachowe - zostaną prawdopodobnie tylko w łazience

Mam jeszcze tydzień na zastanowienie się i mam do osób, które już wybudowały pytania:

- jakiej szerokości schody macie? Pomierzyłem gdzie mogłem i wychodzi mi 105cm z poręczą będą akuratne?

- myślimy o 1 dużych drzwiach przesuwnych takich w granicach 2,10-2,70m wyjściowych tarasowych - ma ktoś takie? Jak się sprawują?

- dach - ciągle się waham - dachówka ceramiczna czy blachodachówka? Dachówka wyjdzie zdecydowanie drożej niż blachodachówka ale jest ładniejsza. Wszyscy znajomi mają blachodachówkę, w rodzinie też i nikt nie narzeka.

- strych - do suszenia ubrań korzystacie z pralnio-suszarni? czy korzystacie ze strychu? Jeśli tak to jakie macie schody na strych - murowane czy strychowe opuszczane z sufitu? nie wyobrażam sobie, że żona chodzi po opuszczanych schodach z praniem na strych...

- strych - całość macie na jętkach i obite płytami osb? nie robiliście wylewanej płyty? pytam z ciekawości czy jeszcze ktoś tak robi. Byłem w górach ostatnio i tam właśnie tak budują - podobno ze względu na wiatr. Wtedy dom jest cięższy i wymaga wzmocnień.

Z góry dzięki za odpowiedzi

Może ktoś pozwoli na obejrzenie gotowego domu? Widziałem, że były tu osoby, które budowały w Mysłowicach czy Dąbrowie Górniczej.

Jestem z Jaworzna i chętnie nawet z zewnątrz zobaczę :)

Jeśli, ktoś jest chętny proszę o kontakt: [email protected]

Do tych co jeszcze nie wybudowali : pomyślcie o poszerzeniu bramy garażowej. Spokojnie wejdzie 4,75m a nawet 5m - taka szerokość pozwoli na wygodne parkowanie 2 samochodów, a optycznie też raczej będzie wyglądała lepiej. Weźcie pod uwagę, że światło bramy po obrobieniu szpalety styropianem zwęża się dodatkowo o jakieś 10 cm. Z perspektywy czasu oceniam, że pozostawienie bramy takiej jak w projekcie, było moim największym błędem w trakcie budowy.