Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wełna vs. styropian again - Artykuł w Rzepie

Recommended Posts

Ponieważ ostatnio wpadł mi w ręce artykuł z RP p.t. "Czy styropian udusi nasze domy?" pozwalam sobie na dołożenie kolejnego kamyczka do wojny wełna-styropian... :)

W wywiadzie z prof. Jerzym A. Pogorzelskim z Politechniki Białostockiej można znaleźć odpowiedzi np. na następujące pytania:

Podobno styropian jest palny, a wełna nie. Czy z punktu widzenia bezpieczeństwa pożarowego lepiej jest zainwestować w wełnę?

Styropian rzeczywiście jest materiałem palnym, ale to nie znaczy, że bardziej niż wełna zagraża użytkownikom budynku w przypadku pożaru. W rzeczywistości główne zagrożenia stwarzają nie materiały budowlane, ale palne materiały użytkowe takie jak ubrania, meble. W izolacjach układanych warstwowo pod wpływem ognia styropian ulega tylko lokalnemu zniszczeniu; zostaje po nim opalony tynk, który można wyciąć i w tym miejscu położyć nowe ocieplenie i nowy tynk.

Wełna mineralna faktycznie jest całkowicie niepalna, ale czy jest to pociecha dla ofiar pożaru, że płyty z wełny przetrwają mieszkańców?

Czy prawdą jest, że styropian chętnie wyjadają myszy?

Słyszałem o tym, ale sam nie widziałem. Widziałem natomiast piękne mysie gniazdo uwite w wełnie szklanej, którą ocieplałem swoją wiejską chałupę.

Cały artykuł jest do znalezienia w necie za pomocą "każdej dobrej" wyszukiwarki internetowej...

Pierwszy akapit i już mam wątpliwości, czy indagowany wie, o czym mówi.

Same premie termomodernizacyjne, na które co roku brakuje środków

O ile pamiętam, w 2009 nie udało się wykorzystać wszystkich pieniędzy. Inna sprawa jest taka, że w 2010 nie będzie nowych pieniędzy, bo tak zapisano w ustawie budżetowej...