Jarek EM08 14.02.2010 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Ponieważ ostatnio wpadł mi w ręce artykuł z RP p.t. "Czy styropian udusi nasze domy?" pozwalam sobie na dołożenie kolejnego kamyczka do wojny wełna-styropian... W wywiadzie z prof. Jerzym A. Pogorzelskim z Politechniki Białostockiej można znaleźć odpowiedzi np. na następujące pytania: Podobno styropian jest palny, a wełna nie. Czy z punktu widzenia bezpieczeństwa pożarowego lepiej jest zainwestować w wełnę? Styropian rzeczywiście jest materiałem palnym, ale to nie znaczy, że bardziej niż wełna zagraża użytkownikom budynku w przypadku pożaru. W rzeczywistości główne zagrożenia stwarzają nie materiały budowlane, ale palne materiały użytkowe takie jak ubrania, meble. W izolacjach układanych warstwowo pod wpływem ognia styropian ulega tylko lokalnemu zniszczeniu; zostaje po nim opalony tynk, który można wyciąć i w tym miejscu położyć nowe ocieplenie i nowy tynk. Wełna mineralna faktycznie jest całkowicie niepalna, ale czy jest to pociecha dla ofiar pożaru, że płyty z wełny przetrwają mieszkańców? Czy prawdą jest, że styropian chętnie wyjadają myszy? Słyszałem o tym, ale sam nie widziałem. Widziałem natomiast piękne mysie gniazdo uwite w wełnie szklanej, którą ocieplałem swoją wiejską chałupę. Cały artykuł jest do znalezienia w necie za pomocą "każdej dobrej" wyszukiwarki internetowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 14.02.2010 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Pierwszy akapit i już mam wątpliwości, czy indagowany wie, o czym mówi. Same premie termomodernizacyjne, na które co roku brakuje środków O ile pamiętam, w 2009 nie udało się wykorzystać wszystkich pieniędzy. Inna sprawa jest taka, że w 2010 nie będzie nowych pieniędzy, bo tak zapisano w ustawie budżetowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 14.02.2010 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 łe tam, takie ble ble, no może oprócz chęci wprowadzenia następnych darmozjadów do gry (czyt "„doradców energetycznych”, po specjalistycznym przeszkoleniu i egzaminie." no i ich mentorów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts