Maco 10.05.2002 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2002 Ewa,Wydaje się, że ogrzewanie podłogowe byłoby idealne dla Ciebie. Najcieplejsza jest podłoga (marzniesz w stopy).Każde inne będzie nagrzewało górną część otwartej przestrzeni a dopiero potem "ciepło" zejdzie na dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.05.2002 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2002 Cytat z "Polskiego Instalatora": "...podstawowym i jedynym zadaniem tłumików kanałowych jest zmniejszenie hałasu emitowanego głównie przez wentylatory, ale także regulatory przepływu lub inne urządzenia wentylacyjne. Jednak podobnie jak wszystkie elementy przepływowe, także i tłumiki wytwarzają hałas przepływu określany jako szum własny tłumika. W przekroju wewnętrznym tłumika, w celu zwiększenia jego skuteczności, instaluje się często kulisy, przegrody wypełnione materiałem dźwiękochłonnym. Jednocześnie kulisy o dużej grubości powodują wzrost prędkości powietrza, a tym samym zwiększenie szumów przepływu, które mogą osiągać relatywnie duże wartości. Powoduje to często obawy, czy tłumik o szumie własnym większym od wartości tłumienia, tak na prawdę tłumi czy hałasuje..." Zwrócić na to uwagę jak będą montować i regulować instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 10.05.2002 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2002 Trzech zapytanych przez moją koleżankę "z branży" projektantów dało zdecydowanie negatywną odpowiedź na temat zasadności stosowania takiego systemu w budownictwie jednorodzinnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 10.05.2002 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2002 Ryniu, jak rozumiem mówisz o nawiewnym? [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Alicjanka dnia 2002-05-10 14:56 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 10.05.2002 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2002 Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 10.05.2002 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2002 Zastanawiałem się dlaczego ogrzewanie powietrzne jest tak popularne w Skandynawii i przyszło mi do głowy, że to może być związane z (mimo wszystkich opisanych wad) mniejszą podatnością tego systemu na awarię w niskich temperaturach i mniej groźnych skutkach takiej awarii (wiadomo jakie konsekwencje ma zamarznięcie wody w instalacji c.o.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 10.05.2002 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2002 Chyba trafiłeś w sedno! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 10.05.2002 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2002 A u nich tam domostwa bardzo oddalone od siebie i ciężko przenocować u sąsiadki jak ogrzewanie nawali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 10.05.2002 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2002 Na szczęście sąsiadek się nie sieje, tylko same rosną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 10.05.2002 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2002 Ja w miejscowości, gdzie będę budował widziałem już parę takich co same pięknie urosły i muszę się poważnie zastanowić nad zamontowaniem b. wadliwego ogrzewania. Ale to już temat na całkiem inny wątek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 10.05.2002 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2002 U nas może wystarczyć brak soli lub cukru... Miłego weekendu! A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 10.05.2002 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2002 Masz rację! Ogrzewanie zrobię porządne, ale mogę się okazać bardzo pomocny np. przy rozwieszaniu prania. I proszę, do jak miłych konkluzji mogą doprowadzić rozważania o ogrzewaniu powietrznym! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 10.05.2002 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2002 Skojarzenie jest proste jak myśl sąsiada: "ogrzewanie - grzanie - ciepło - ciało - sąsiadka..." Przepaszam postronnych za "śmiecenie", ale dziś piątek i myśl się zrobiła "powietrzna" - sorry - wietrzna... A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypel 10.05.2002 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2002 Kilka lat temu zastanawialem sie nad takim rozwiazaniemale zrezygnowalem bo do przygotowania c.w.u. trzeba bylo stosowacdrugie urzadzenie. jt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts