Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

remont domu pomocy

emano

Recommended Posts

Witam mam pytanie czy na wymiane okien stare drewniane na pcv wraz ze zmiana otworu okiennego na mniejsze sa potrzbne jakies specjalne zgody? pozatym chcialbym dach na garazu przeznaczyc na taras jest to ok 70m2 wiedz uwazam ze warto tym bardziej iz poprzedni wlasciciele juz zaczeli szykowac mocowania pod barierki ale zakonczyli na etapie polozenia papy na dachu i niewiem czy moge nato robic wylewke betonowa i klasc plytki czy moze macie jakies inne propozycje

wiiliam wielkie dzieki za pomoc co prawda niepocieszylo mnie to zabardzo ale co zrobic takie zycie :) Zastanawiam sie czy jest jakies wyjscie ztej sytulacj poniewaz mam jedno wielkie okno balkonowe ktore chcialem zastapic zwyklym oknem + drzwi balkonowe 80 a wtej chwili sa 4x80 w dodatku drewniane :(

jezeli taras nie bedzie zabudowany to nie powinno byc problemu

Bez różnicy czy zabudowany, czy nie. Potrzebne jest pozwolenie na budowę.

Masz styczność z inspektorami budowlanymi ? Zastanawiam się jak to wygląda. Przychodzi inspektor, widzi taras którego nie ma na planach i bez wahania nakazuje 50 tys kary ? Czy najpierw informuje że to jest nielegalne i zaleca zgłoszenie budowy itd. Wiem że to zależy od człowieka-inspektora ale jak jest zazwyczaj ?Jeżeli rozbiorę nielegalny taras grozi mi kara 50 tys ?

Pozdrawiam

e to przepraszam to zeby na dachu ( garazu ) wylac posadzke i polozyc plytki oraz zrobic sobie plotek (barjerke ) musze miec pozwolenia tak jak juz pisalem na poczatku dom jest juz uzytkowany i generalnie tam juz poprzedni wlasciciele zaczynali dzialac w kierunku tarasu

tak czyli tematy okien i tarasow mam zamkniety ale zato pojawia sie kolejna sprawa a minaowicie sufity na parterze jest na calej dlugosci tj. ok 5-6 m srodkiem zaniżony o jakie 3-5 cm w stosunku do brzegów poprostu ktos kto stawial ten dom za szybko pozbył sie legarów natomiast na piętrze problem z pękajacym tynkiem pytanie skówać calość czy tylko miejsca z pęknięciami