Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiennikownia ciepła

ciaper

Recommended Posts

Witam,

Mam nadzieję, że piszę w odpowiednim do tego temacie ;) Jeśli nie proszę o wskazanie odpowiedniego.

Od kilku miesięcy jestem właścicielem mieszkania w małym bloku. Mamy wspólnotę.

Ostatnio okazało się, że w naszym bloku jest wymiennikownia ciepła (co to jest?), która nie jest własnością wspólnoty, tylko jakiejś firmy, która przekazała ją wspólnocie (wcześniej spółdzielni) na 10lat bezpłatnie. Okres ten się właśnie skończył i teraz przedstawili nam ofertę wg której mamy ja odkupić za 5000 !!! Lub dzierżawić za 500 miesięcznie !!!

Co to jest wymiennikownia ciepła ?? To jakaś kotłownia ?? Poprzedni właściciel przekazywał mi zę w bloku nie ma żadnych kotłowni (wiadomo wtedy ogrzewanie jest drogie).

Czy ktoś z was się z takim problemem spotkał i czy te ceny które oni podają są typowe ??

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

witaj .Wymiennikownia to takie pomieszczenie gdzie nastepoje wymiana ciepla tzn woda z kotla o temp okolo 180stC ogrzewa wode ta ktora uzywasz w mieszkaniu i wode ktora ogrzewa kaloryfery(tak jest u mojej mamy w bloku) ale nigdy nie slyszalem aby mama placila dzierzawe za to pomieszczenie(urzadzenie) to wszystko nalezy do firmy ktora dostarcza cieplo.

Owszem spotkał

Po pierwsze - zwykle istnieje coś takiego jak umowa.

I tam wszystko jest zapisane.

Po drugie - skoro to wspólnota to ktoś tym zarządza. Jeśli tak to i zamówienie mocy jest robione. Więc najprościej to dowiedzieć się jakiej mocy potrzebujecie i zadzwonić to PEC albo jakiejś firmy instalacyjnej za ile by zrobili wymiennikownię.

Ogólnie dzierżawa z zasady się nie opłaca - zresztą sam widzisz że 500zł/mc oznacza że w 10 mcy spłacilibyście ją...

A sytuacja częsta.. kiedyś firma zasponsorowała Wam wymiennikownię w zamian za coś co jest na pewno określone w umowie. No i teraz czas na dotrzymanie umowy ze strony wspólnoty...