luntrusk 22.11.2013 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 (edytowane) W projekcie mamy tak: - pustak protherm na ściany - 18 cm wełny - jakiś specjalny tynk na ściany ocieplane wełną mineralną Nie mogę znaleźć artykułu na temat odmian wełny. Ale na prawdę są dwie: jedna ta która jest szkodliwa i druga specjalna na ściany. To prawda ludzie nie raz palą czym popadnie ale dopóki nie palą gumy czy plastiku to ja nie czuję smrodku My z ociepleniem poczekamy - nie będziemy robić tego od razu. W planach mam najpierw zamieszkać w domu na dole na jednym pokoju, bez schodów (ja chcę takie ozdobne - dywanowe), bez zrobionego poddasza i bez ocieplenia. A dopiero po roku, może nawet po 1,5 roku (zależy czy się wprowadzimy latem czy jesienią) od zamieszkania będziemy ocieplać dom. Wtedy - jak nie będzie żadnych wpadek - raczej wynajmiemy małą firmę, która ma doświadczenie i nam to dobrze zrobi. Na pewno nie podejmiemy się robienia tego samemu. Ale jak uda nam się wybudować dom za gotówkę z małą pomocą pojedynczych fachowców w trakcie stawiania domu (bo wykończenie będziemy robić już całkowicie samemu) to ta elewacja będzie już dla nas "bułką z masłem" . Nawet jak będziemy musieli zapłacić za całość jakiejś małej firmie (oczywiście bez vatu) to i tak nas to już nie zrujnuje finansowo A myślę, że wręcz będziemy szczęśliwi, że nie musimy już tego robić samemu - bo najprawdopodobniej będziemy przemęczeni budową i zarabianiem jednocześnie na tą budowę. Znalazłam coś o tych wełnach: http://www.mam-sklad.pl/pokaz-watek.php/welna-mineralna---ocieplenie-poddasza-34/ My chyba mamy właśnie tą mineralną. Bo ta szklana jest szkodliwa. Strzelam trochę - ale tak to chyba było... . Na razie odstawiłam ocieplenie na dalszy plan bo szybko nie będę potrzebowała zgłębiać tej wiedzy odnośnie parametrów, itd. Ważne jest dla mnie tylko to by ocieplać dom wełną Jak sobie obliczyłeś ile będziesz płacił za ogrzewanie zimą? Przez jakiś kalkulator? Czy z jakiegoś wzoru? Te 1,5-2 tyś zł jako roczny koszt za energię liczyłeś z pompą ciepła? Edytowane 22 Listopada 2013 przez luntrusk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanft 22.11.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 O ile wiem to wełnę szklaną używało się z dziesiąt lat temu. Teraz chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie użyje nic innego jak wełna mineralna Ale ona wciąż jest jednym z tańszych materiałów izolacyjnych. Przeczytaj, na forum jest wiele wątków porównujących różne rodzaje ocieplenia. Każdy z nim ma swoje wady i zalety. A za ogrzewanie ... to na razie teoria. Gdy już będę miał projekt, wtedy zrobię OZC czyli takie przeliczenie energii wymaganej przez domek. Staram się zrobić domek z zapotrzebowaniem 30kW/m2. Co daje przy 200m2 domku około 7200kW energii rocznie. Do tego należy doliczyć wodę użytkową. Całość zamknie się w okolicach 10000 kW/rok. Przy grzaniu prądem w taniej nocnej taryfie da mi około 4000 zł/rok. Jeśli zainstaluję pompę ciepła to kwota ta zostanie przynajmniej podzielona przez 2.5 ... czyli zostanie 1.600 zł/rok. Jeśli chcecie mieszkać przez 1.5 roku bez izolacji domu to porotherm będzie faktycznie dobry. Tak czy inaczej przygotuj się na wysokie rachunki za ogrzewanie domu. Ja buduję z silki. Jest kiepska jeśli chodzi o izolacyjność ale to bardzo "ekologiczny" materiał. Wytrzymały i zrobiony z naturalnych składników (wapno i piach). Jako alergik staram się aby domek był pozbawiony wilgoci, pleśni i grzybów, stąd taki a nie inny wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 22.11.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Wełny mineralne ogólnie rzecz biorąc dzielą się na skalne (surowcem jest bazalt i gabro) i szklane (stłuczka szklana, piasek kwarcytowy, dodatek innych skał). Szklane są nadal dostępne i wykorzystywane w budownictwie. Cytat z aktualnej oferty Isovera: "ISOVER MUltimax 30 Płyty z wełny mineralnej otrzymanej z włókien szklanych o najlepszym współczynniku przewodności cieplnej λ (lambda)." Na elewacje używa się wełen lamelowych z kierunkowo ułożonymi włóknami. Koszt wełny skalnej na elewację przy zakupie systemu (klej, płyty wełny, siatka, drugi klej i tynk) to około 80 zł za m2 dla 150mm grubości. Sama wełna fasadowa 200mm około 50zł za m2. Niekoniecznie tańsze rozwiązanie. Też mam ściany z silikatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luntrusk 22.11.2013 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 (edytowane) Chciałabym miec takie rachunki roczne za energię jak przy pompie ciepła Ale ja jestem straszną ekolożką i nie wyobrażam sobie, że ktoś mi na stałe robi odwiert w mojej ziemi - dla mnie to wciąż abstarkcja. Dla mnie ziemia to najcudowniejszy dar na kuli ziemskiej. Mam ogromną słabość do działek - jak starczy mi sił na zrealizowanie wszystkich swoich celów życiowych to zostanę kiedyś rolnikiem i będę miała tyle ziemi ile są w satnie "moje oczy" ogarnąć na horyzoncie Wierzę Tobie, że są droższe materiały jeśli tak mówisz. Ja byłam przekonana, że wełna jest najdroższa. Ale nie upieram się - jak już mówiłam nie lubię technicznych tematów - one mnie męczą. Ja zadecydowałam o tym jak dom będzie wyglądał, wyrysowałam jaki ma miec układ pomieszczeń, z czego będą ściany, ocieplenie, jakie będą okna. A mąż jaki będzie piec gazowy, będzie decydował też o parametrach okien, wełny, o tym jakie "bajery" mają mieć drzwi tarasowe, cała instalacja też jest na jego głowie. Ja tylko sparwdzę czy to co wymyślił chcę. Ty jesteś na czasie z nowinkomi technicznymi widzę - dla mnie wełna to wełna i już. Dopiero o dwóch rodzajach wełny się dowiedziałam z jakiegoś artykułu. Dla mnie aktualne jest robienie stropu Ackermana a już nikt tego nie robi i nie chce robić bo tak się robiło kiedyś. My go nie chcemy mieć bo wybrałam dla nas strop monolityczny - dla mojego domku najlepszy . Ja nie śledzę tych nowinek. Ja pustak wybrałam dlatego, że potrzebuję mieć materiał, który się szybko nagrzewa. Podobają mi się też bardzo te puste przestrzenie w pustakach. No i gdzieś tam jestem w środku przekonana, że ceramika (tradycja) jest najlepsza . Oczywiście przez artykuły dostrzegłam plusy i minusy materiałów z piaskowca i ceramiki. Edytowane 22 Listopada 2013 przez luntrusk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanft 22.11.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Ja nie zamierzam przekopywać całej działki. O ile zainstaluję pompę ciepła to typu powietrze-woda. Jest mniej wydajna niż z odwiertami głębinowymi ale za to zero kopania. Ja muszę zrobić dom energooszczędny. Jedynym argumentem który przekonał moje kochanie (żonę) był: domek w utrzymaniu nie będzie bardziej kosztowny niż nasze mieszkanie. Więc nie mam wyjścia Dlatego silka + styropian. Ja znów stawiam na dużą akumulacyjność domku. Nie chcę szybkiego nagrzewania/wychładzania ścian. Jak widać mamy zupełnie przeciwstawne poglądy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luntrusk 22.11.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 (edytowane) Nawet nie wiedziałam, że są takie pompy ciepła... ale dobrze wiedzieć To dobrze, że ludzie nie myślą tak samo - życie i świat jest ciekwaszy Mamy inne potrzeby dlatego musimy wybrać inne rozwiązania. Ja marzę o małym domku "dworku", "szklarni". A on z samego założenia nie jest energooszczędny . Do tego te moje upodobania - nie spotkałam jeszcze osoby na świecie, która by lubiła to co ja a zyję już trochę na tym świecie... Mój mąż mówi, że powinnam się przenieść w czasie gdzie pola, łąki, lasy, konie zamiast samochodów, drewno zamiast betonu tworzyło krajobraz. Ja jak bym mogła zaszyłabym się w lesie w pięknie połozonym miejscu na świecie i żyła spokojnie a miasto traktowała tylko jako możliwości rozwoju i w celach zarobkowych Ty bydujesz duży dom dlatego bardzo dobrze, że wybierasz dom energooszczędny. Będę Tobie zazdrościć, że masz takie niskie rachunki za energię . Edytowane 22 Listopada 2013 przez luntrusk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanft 23.11.2013 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Nie ma co zazdrościć ... nie wiadomo czy mi wyjdzie Poza tym jak sama zauważyłaś, każdy ma inne priorytety i upodobania. Ja też w pewien sposób dążę do natury robiąc z jednego pokoju "oranżerię" (maksymalnie przeszklony). A dom duży ... bo jakoś tak wyszło. Założyłem sobie co chce w domu mieć, potem to narysowałem. No i wyszło. Jakoś specjalnie nie jestem z tego dumny. Jednak każda próba odchudzenia kończy się niepowodzeniem. Chyba już tak zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luntrusk 23.11.2013 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 (edytowane) Jeśli nie boisz się pokazać rysunku - nwet tego wstępnego u architekta - to mogę zobaczyć czy widziałabym szansę by go pomniejszyć. Nie musisz przecież decydować się na czyjeś wersje - bo to Twój domek Jeśli czujesz pewien niedosyt w wielkości powierzchni to możesz nawet na maila (by nie było tak oficjalnie ) wysłać mi to co zaproponował Tobie architekt i napisać swoje upodobania i to co chcesz mieć. Oczywiście to tylko propozycja. Edytowane 23 Listopada 2013 przez luntrusk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.11.2013 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 O ile wiem to wełnę szklaną używało się z dziesiąt lat temu. Teraz chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie użyje nic innego jak wełna mineralna Ale ona wciąż jest jednym z tańszych materiałów izolacyjnych. Chyba niedokładnie studiowałeś zagadnienia termizolacyjności, skoro tak twierdzisz Welka fasadowa Rockwool Frontrock Max E gr 15 cm - 41zł/ m2 Styropian Termoorganika Gold Fasada 180zł/m3 Najtańszym materiałem termoizolacyjnym jest słoma, a zaraz za nia styropian. Wełna jest droga, dlatego producenci dorabiają teorię, że "oddycha", żeby jakoś tek produkt sprzedawać także na ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.11.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 (edytowane) Chciałabym miec takie rachunki roczne za energię jak przy pompie ciepła Ale ja jestem straszną ekolożką i nie wyobrażam sobie, że ktoś mi na stałe robi odwiert w mojej ziemi - dla mnie to wciąż abstarkcja. Dla mnie ziemia to najcudowniejszy dar na kuli ziemskiej. Mam ogromną słabość do działek - jak starczy mi sił na zrealizowanie wszystkich swoich celów życiowych to zostanę kiedyś rolnikiem i będę miała tyle ziemi ile są w satnie "moje oczy" ogarnąć na horyzoncie Jeśli jesteś ekolożką, to tym bardziej powinnac instalować urządzenie, które pobiera 3/4 czystej, odnawialnej energii z ziemi, wzpomagając się tylko w 1/4 brudna energią ( pradem). Poza tym, wcale bie musisz robić odwiertu, tylko rozłożyć kolektor poziomy metr pod poziomem gruntu. Albo czerpać energię z powietrza. To czym zamierzasz ogrzewać dom, jako ekolożka ? Gazem ? On pochodzi z odwiertu jeszcze głębszej dziury w ziemu, niż odwiert pod pompę Ja pustak wybrałam dlatego, że potrzebuję mieć materiał, który się szybko nagrzewa. Podobają mi się też bardzo te puste przestrzenie w pustakach. No i gdzieś tam jestem w środku przekonana, że ceramika (tradycja) jest najlepsza . Oczywiście przez artykuły dostrzegłam plusy i minusy materiałów z piaskowca i ceramiki. Ceramika porotyzowana nie ma długiej tradycji w budownictwie. Edytowane 23 Listopada 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanft 23.11.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Welka fasadowa Rockwool Frontrock Max E gr 15 cm - 41zł/ m2 Styropian Termoorganika Gold Fasada 180zł/m3 Sprawa dyskusyjna. Ten Rockwool to najdroższa wełna z możliwych. Termoorganika to średni styropian (lambda=0.038) Ale ok. Jest duży rozstrzał między najlepszymi i najgorszymi materiałami. Więc można przyjąć, że ceny są porównywalne Z drugiej strony kolega ma troszkę rację z wątpliwościami co do zestawienia: "ekologiczny domek", wełna na ściany, ogrzewania kotłem/gazem(?), brak wentylacji(?) ... Najnowszy plan domku zamieszczę jak tylko dostanę kolejną wersję od architekta. I promise Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 23.11.2013 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Wentylacja grawitacyjna przy założeniach koleżanki luntrusk będzie działała dobrze (zwłaszcza w zimie), no ale podniesie to koszty ogrzewania domu. Słowo "ekologiczny" to taki stworek-potworek. Różnie można tą ekologię rozumieć, a zwykle jest tak, że kij ma dwa końce. Vide przykład żarówek energooszczędnych - tańsza eksploatacja, mniejsze zużycie energii, ale znów nakłady energii na produkcję i utylizację zużytych już mniej pasują do "ekologiczności". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.11.2013 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Sprawa dyskusyjna. Ten Rockwool to najdroższa wełna z możliwych. Termoorganika to średni styropian (lambda=0.038) Ale ok. Jest duży rozstrzał między najlepszymi i najgorszymi materiałami. Więc można przyjąć, że ceny są porównywalne Ale jakie porównywalne ? Nawet,jak sie weżmie styropian grafitowy z lambdą 0.031 w cenie 204zł/m3 to nadal będzie dużo mnieszy koszt, niż za wełne o lambdzie 0.036 Znajdź wełnę, przeznaczoną do izolacji ŚCIAN (to ważne) która jest tańsza, niż styropian porównywalnej grubości podobnym oporze cieplnymi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luntrusk 23.11.2013 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 (edytowane) Dla mnie ekologia to przede wszystkim minimalistyczne życie zgodne z naturą - nie kupuję niczego co zbędne, żyjemy z mężem skromnie, nie jesteśmy konsumentami, żywność szczególnie latem mamy swoją z ogrodków, do tego segregacja śmieci itd. My będziemy ogrzewać dom tylko gazem. Gdybym nie chciała mieszkać w "szklarni" pewnie budowałabym dom energooszczędny. Jestem przeciwna budowaniu elektrowni atomowych, wydobywaniu węgla, ropy naftowej, itd... Ale postęp, cywilazacja (która niestety przyspiesza....) wymaga ogromnej ilości źródeł energii. Niestety ludzi na świecie przybywa i raczej się to nie zmieni - przynajmniej nic na to nie wskazuje. A ludzie muszą gdzieś mieszkać, ogrzewać swoje domy, mieszkania... Ja bym wolała gdyby świat wyglądał jak za "króla świeczki" . Choć nie ukrywam, że internetem bym nie pogardziła . Ale mogłam bym zaszyć się w lesie, jeżdzić konno, chodzić pieszo, uprawiać pole, robić masło (umiem i robię ), samemu "produkować" sobie żywność, itd. Sposoby wydobywania energii mnie przerażają i nie chciałabym mieć blisko swojego domu elektrowni atomowej, kopalni, wiatraków, itd... Dla mnie to niszczenie kuli ziemskiej. Ale zdaję sobie sprawę, że muszą one być bo przecież każdy musi grzać, jeść, mieć światło, itd... Odwierty to dla mnie abstrakcja. I raczej nigdy sie nie zgodze na robienie go na żadnej swojej działce . Gdy szukali całkiem niedawno gazu łupkowego na wielu terenach Polski robili odwierty. Ja tez dostałam pismo, że chca robić odwiert na mojej działce... Przeraziłam się - tym bardziej, że sąsiedzi wszyscy się zgodzili. Ja nie wyraziłam zgody i moja działkę omineli - na szczęście . Na szczęscie też nic nie znaleźli Może jak będę miała juz swój dom marzeń - szklarnię, drugi dom wybuduję energooszczędny - niczego nie wykluczam. Ale ten chcę by był wiejski . Edytowane 23 Listopada 2013 przez luntrusk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.11.2013 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Jestem przeciwna budowaniu elektrowni atomowych, wydobywaniu węgla, ropy naftowej, itd... . Zapomniałeś o gazie ziemnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luntrusk 23.11.2013 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Ale napisałam itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanft 23.11.2013 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Ale jakie porównywalne ? Nawet,jak sie weżmie styropian grafitowy z lambdą 0.031 w cenie 204zł/m3 to nadal będzie dużo mnieszy koszt, niż za wełne o lambdzie 0.036 Znajdź wełnę, przeznaczoną do izolacji ŚCIAN (to ważne) która jest tańsza, niż styropian porównywalnej grubości podobnym oporze cieplnymi... Dobra niech ci będzie. Masz rację. Nie chcę wszczynać dyskusji jak w tematach np. o pianie PUR Tam wszyscy się kłócą. Każdy wybiera ocieplenie jaki lubi i jakie uważa za najlepsze. Co do ekologi to rzeczywiście taki potworek. Mi się niestety kojarzy negatywnie z akcjami organizacji "ekologicznych". Które to z ekologią nie mają nic wspólnego, natomiast z pieniędzmi jak najbardziej. Nasza koleżanka luntrusk pojmuje to jako życie w zgodzie z naturą. I takie podejście mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luntrusk 23.11.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Zastanawiałeś się już jak chcesz budować? Czy z pomocą firmy, czy może innym sposobem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanft 23.11.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Cały czas o tym myślę.Na razie stoi na tym:- wymiana, utwardzenie ziemi na działce, płyta fundamentowa, mury, dach - wynajmę ekipę (lub kilka ekip)- ocieplenie ścian - sam- ocieplenie dachu (piana PUR) - ekipa- podłogówka - sam- wylewka - ekipa- instalacje elektr - sam- instalacje wod-kan - ?- reszta - sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luntrusk 23.11.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Masz jakiąś/jakieś ekipy sprawdzoną/e? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts