Hubik_1975 08.12.2005 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Witam wszystkich, Projekt domu wybieraliśmy kilka miesięcy i... stało się! Wiele projektów widzieliśmy, ale zawsze powroty były w stronę "Domu w bluszczu" Archonu. Obecnie załatwiliśmy już wszelkie formalności, adaptację, uzgodnienia, mamy pozwolenie na budowę, wybieramy właśnie firmy wykonawcze... i czekamy na pierwszy wiosenny termin, w którym będzie można rozpocząć inwestycję! Chcemy dom zbudować w jeden sezon z jedną firmą kompleksowo realizującą całą inwestycję, tak by na jesieni 2006 wpuścić ludzi z wykończeniówką typu glazury, terakoty, klepka, biały montaż... i na kolejną wiosnę się wprowadzać do własnego domku Jeśli chodzi o Bluszcza to wprowadziliśmy do niego kilka zmian podczas adaptacji: 1) Podniesienie parteru do 2.75m oraz ściany kolankowej do 1.0m 2) Zwiększenie wykusza w salonie (szer. 4,5m) 3) Likwidacja okna w kuchni na ścianie z wykuszem 4) Zmniejszyliśmy kotłownię a łazienka na parterze ma powierzchnię 7,0m i dwa okna. 5) Dodaliśmy na ścianie z oknem od klatki chodowej dwa okna (60x120) - jedno od nowo zaprojektowanej kotłowni, a drugie dodane do gabinetu obok salonu. 6) Zmieniliśmy kształt tarasu, teraz zakręca na bok domu w kształcie dużego okręgu. Tyle jeśli chodzi o zmiany... Garaż projektujemy oddzielnie w rogu działki. Ciekawi jesteśmy czy ktoś z Was przymierza się do tego projektu, a może ktoś go już buduje? Bardzo chętnie nawiązemy kontakt ze wszystkimi bluszczowcami Zapraszamy do wymiany poglądów na temat tego projektu, może ktoś ma ciekawe informacje dotyczące wycen i realnych kosztów przy realizacji tej inwestycji. Ciekawi jesteśmy Waszych wizji tego projektu, zmian, materiałów z jakich budujecie, elewacji zewnętrznych, pokryć dachowych i wykończenia wewnętrznego... Czekamy na posty od wszystkich posiadaczy bluszczowych domków, pozdrawiamy serdecznie, Hubert&Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubik_1975 13.12.2005 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 witajcie, czyżby nie było tu nikogo budującego lub przymierzającego się do budowy bluszcza? czekamy na Wasze opinie i wymianę doświadczeń! Sylwia i Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alis31 13.12.2005 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Jeśli nie podasz link do projektu to raczej nikt nie odpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubik_1975 14.12.2005 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 Jeśli nie podasz link do projektu to raczej nikt nie odpowie. Heh, przecież jeśli ktoś buduje dom w bluszczu to wie jak wygląda - po cóż zatem link? Dla wszystkiego podaję link, gdyby ktoś miał kłopoty z kojarzeniem własnej budowy lub projektu, który wybrał http://archon.pl/index.php?menu_act=1&all=1&act=12&sid=m41f4ed1db50ca&intra=214e9c341fe2d70bfc4035c70e439fa1&crc=ee7fe8883fc57207c07334e4dc7fb5e7&lang=pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alis31 14.12.2005 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 To pomyliłeś pokoje,tutaj wszyscy szukają projektu, zapytaj w galerii bo tu nikt nie wybudował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda9976 15.12.2005 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 Dom w bluszczu to mój ideał. Ja baardzo długo się nad nim zastanawiałam i jedyną zmianą miało być podniesienie ścianki kolankowej do 1,1 m oraz zmiana technologii (z porothermu na maxa) oraz dachówki ceramicznej na cementową Braas.Zanieśliśmy ten projekt do architekta razem z alternatywą (mała prosta Balbinka z Archipelagu). Oczywiście pani architekt powiedziała, że domy Archonu są bardzo drogie konstrukcyjnie i w 300 tys to my się na pewno nie zmieścimy (niestety 300 tyś to nasza kwota graniczna). Więc ze spuszczona głową zakupiliśmy głupią balbinkę. Teraz na siłe próbujemy zrobić z niej wnętrze z domu w Bluszczu i im dłuzej to robimy tym częsciej się zastanawiamy czy nie wyrzucić tej Balbinki do kosza i kupic dom w Bluszczu. zobaczymy PozdrMagda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubik_1975 16.12.2005 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 Dom w bluszczu to mój ideał... Witaj! nareszcie ktoś z bluszczowatych! Mamy jak widać podobne gusta, my z żoną zdecydowaliśmy się na Bluszcza po przejżeniu wielu projektów. Jeśli chodzi o technologię to budujemy z porothermu30 + 12styropianu, ale rozważamy też możliwość maxa - wychodzą te same współczynniki U i różne są zdania fachowców, ale generalnie to podobne materiały. Dachówka też Braas, w technologii lumino podwójne s. Zdecydowaliśmy się na kolor grafitowy dachu, okna złoty dąb a elewacja pastelowo żółta Jeśli chodzi o cenę to powiem Ci Magda, że Wasza architekt nieco przesadziła. Zależy oczywiście jak podejdziecie do budowy i jakie macie plany. My jesteśmy na etapie wyceny i zbieramy oferty. Wycena najdroższej firmy (budowa w Warszawie) przy założeniach - ich materiały, ich robocizna, ich kierownik budowy, transport etc (nas nic nie obchodzi); w standardzie developerskim - dom w pełni wykończony z zewnątrz, stolarka okienna złoty dąb dwustronnie, wszystkie instalacje, szambo, elektryka, gaz, co, podłogi, tynki wewnętrzne etc. (oprócz glazury, terakoty, białego montażu) to kwota: 260tys. Zaznaczam, ze to najdroższy z wykonawców do jakiego się zwróciliśmy. Myślę, że przy budowaniu metodą gospodarczą wyjdzie Wam około 200-220tys. Oczywiście do tego wykończenie wewnątrz ale to już zabawa, którą można rozłożyć na długi czas... Jeśli chcesz to skontaktuj się z nami na prive, wymienimy się telefonami i porozmawiamy o wszystkim. Do świąt będziemy mieli wyceny od pozostałych trzech firm i będziemy mogli powiedzieć o wiele więcej (w tym firmy na którą mocno stawiamy). Może warto wrócić do bluszcza, który tak Wam się podobał! A zaraz wejdę poszukam Balbinki......... pozdrawiamy, S&H Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubik_1975 16.12.2005 22:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 Dom w bluszczu to mój ideał. Ja baardzo długo się nad nim zastanawiałam i jedyną zmianą miało być podniesienie ścianki kolankowej do 1,1 m oraz zmiana technologii (z porothermu na maxa) oraz dachówki ceramicznej na cementową Braas. Zanieśliśmy ten projekt do architekta razem z alternatywą (mała prosta Balbinka z Archipelagu). Oczywiście pani architekt powiedziała, że domy Archonu są bardzo drogie konstrukcyjnie i w 300 tys to my się na pewno nie zmieścimy (niestety 300 tyś to nasza kwota graniczna). Właśnie ogladaliśmy Balbinkę... i musimy przyznać, że jest bardzo ładna. Istotnie wnętrze jest nieco kontrowersyjne, zwłaszcza jeśli chodzi o metraż poszczególnych pomieszczeń - salon/kuchnia etc... poza tym mamy poważne obawy co do ceny jaką będziecie musieli zapłacić za zbudowanie takiego domku. Chyba nie będzie to duża różnica z Bluszczem, bo pomimo, iż dach jest dwuspadowy to jego powierzchnia jest ogromna - 240m2 jeśli dobrze doczytaliśmy się z kosztorysu. Dla porównania Bluszcz ma 190m2 a to już duża różnica w cenie. Poza tym dom ma powierzchnie netto większą od Bluszcza o 30m2 więc musicie poważnie zastanowić się czy istotnie zaoszczędzicie na nim aż tak wiele. To tyle na teraz... pozdrawiamy, Sylwia i Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda9976 17.12.2005 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2005 No to jestem załamana . Od trzech dni nic innego nie robimy tylko przestawiamy ścianki, schody itp (oczywiście na rysunku) staramy się coś z tego wykrzesać. Mój mąż siedzi z katalogiem z Archonu i zadaje mi po raz 10 pytanie dlaczego posłuchaliśmy Architektki. W kwestii finansowej to jest mi dość trudno określić całość kosztów. Jesteśmy umówieni w Góralami na koniec maja. Za postawnie domu w stanie surowym (bez pokrycia dachówką) życzą sobie 18500. z tego co wiem to dość tanio. My budujemy w Sochaczewie (50 km od W-wy na zachod). Myślę że dziś zapadnie decyzja. Rwiemy Balbinkę (która jest powodem wielu stresów i konfliktów) i kupujemy dom w Bluszczu czy dalej walczymy Zobaczymy!!! Pozdr. Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda9976 19.12.2005 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2005 Oczywiście decyzja jeszcze nie zapadła. Mam w związku z tym do Was pytanie dotyczące schodów. Z tego co widziałam na wizualizacji - pod schodami jest przejście z garażu do części mieszkalnej. - czy jest to przeście "normalne" czy zmieszczą się tam typowe dwumetrowe drzwi? - czy są one dwubiegowe? - czy jest bezpośrednie przejście ze schodów do pomieszczenie nad garażem? ... a czy wy w ogóle macie wersję z garażem... PozdrMagda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubik_1975 19.12.2005 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2005 Oczywiście decyzja jeszcze nie zapadła. Mam w związku z tym do Was pytanie dotyczące schodów. ... a czy wy w ogóle macie wersję z garażem... Pozdr Magda Witaj Magda, przede wszystkim pozdrowienia ode mnie dla męża! niech się nie martwi, my też spędziliśmy wiele czasu nad katalogami i wiemy jak trudna to decyzja! Muszę jednak kolejny raz powiedziec, że Balbinka jest bardzo ładna i naprawdę macie nie lada dylemat... Jeśli chodzi o dom to my wybraliśmy wersję bluszcza bez garażu, ponieważ mamy tak zaprojektowaną działkę, żeby w jej rogu stanął niezależny garaż lub wiata garażowa. Poza tym podobają nam się czterospadowe dachy, więc stanęło na tej wersji. W temacie cen to naprawdę górale Wam powiedzieli bardzo mało za stan surowy! Gratulujemy wyboru ekipy, jednak sprawdźcie czy mają prawdziwe referencje. Moja koleżanka z pracy wygoniła w zeszłym roku z budowy dwie ekipy "górali" po czym wzięła ekipę z Warszawy. Pierwsi postawili barak, przez tydzień kręcili się po placu budowy i pili na umór. Drudzy chodzili z wiadrami przez trzy dni a nic się nie ruszało z fundamentami, więc odrazu mieli wylot. Dopiero normalna ekipa posunęła prace do przodu Trzeba więc bacznie uważać na wykonawców! H. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda9976 19.12.2005 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2005 Wydaje mi się, że ekipa jest sprawdzona, w okolicach Sochaczewa wybudowali 8 domów. Dwa z nich widziałam. Jedna właścicielka była zadowolona druga wręcz zachwycona (tłumaczyła nam - przez okres ich budowy nie widziała co to znaczy prawdziwa budowa). Oczywiscie nie wiem jakie miały doświadczenie z późniejszymi ekipami. Cena nie jest wygórowana ponieważ na sąsiedniej działce w tym samym czasie bedą budować dom naszego kolegi. Stwierdzili, że na dwa domy to będzie taniej, zobaczymy. Dziś będziemy dalej myśleć nad naszym projektem. Pozdr. Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzena i jacek 05.01.2006 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Cześć ! My jesteśmy na etapie wyboru projektu,dzisiaj ten , jutro inny ale DOM W BLUSZCZU często do nas powraca.Z małą różnicą tylko ,że to jest dom w bluszczu 2.Chętnie wymienię z wami spostrzeżenia,chociaż co do układu wnętrz to wydaje mi się ,że wszystko jest okey,niestety nie doszliśmy jeszcze do etapu wyboru materiałów i ekipy budowlanej,ale skorzystamy ze wszystkich rad.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubik_1975 06.01.2006 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 ...niestety nie doszliśmy jeszcze do etapu wyboru materiałów i ekipy budowlanej,ale skorzystamy ze wszystkich rad.pozdrawiam witajcie, bardzo się cieszę, że odzywają się kolejni dla których bluszczyk jest udanym i wartym wzięcia pod uwagę projektem! Ja jestem na etapie wyboru ekipy budującej, z dnia na dzień mam coraz więcej informacji dotyczących wycen materiałów i poszczególnych etapów prac. Do końca stycznia będę miał pełen przegląd sytuacji i komplet kosztorysów - więc z miłą chęcią wymienię się z Wami uwagami i pomysłami na budowę. Jak sięgam pamięcią wstecz do wiosny 2005r to podobnie jak Wy wybierałem projekt co dnia inny, najpierw miał być dom parterowy, później doszliśmy do wniosku, że parter+poddasze i tak to się wszystko zmieniało jak w kalejdoskopie... Gdy kupiliśmy katalog z bluszczem, odrazu nam się spodobał - chociaż do dzisiaj z sympatią patrzę w stronę Domu w niezapominajkach i projektu Diana chyba z APA jeśli dobrze pamiętam. Bluszcz urzekł nas jednak wyglądem zewnętrznym i prawie doskonałym układem wnętrza - na pewno nie jest to najtańsza konstrukcja, ale dom buduje się na lata i trzeba sobie dogodzić pod każdym względem Życzę, a właściwie życzymy Wam z moją żoną powodzenia i trafnych wyborów na tym etapie, a jeśli się zdecydujecie na bluszcza ostatecznie to z chęcią wymienimy się adresami e-mail i napiszemy więcej na temat naszej przygody z tym projektem. Najważniejsze oczywiscie przed nami gdy ruszy budowa, a to już zbliża sie wielkimi krokami, bo za trzy miesiące jeśli pogoda pozwoli ruszymy ostro do przodu Sylwia&Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzena i jacek 08.01.2006 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Widzę, że wszyscy przechodzą tą samą drogą Pierwszym projektem, na widok którego serce zabiło nam mocniej był projekt LMP54 Lipińskich (http://www.lipinscy.pl/14080.xml?filter=rotates&page=1). Potem zresztą często do niego wracaliśmy. Poważną konkurencję dla bluszczyka stanowił Dom w Winorośli również z Archonu (http://www.archon.pl/index.php?act=32&lang=pl&sid=m3fa63ca867e03), jednak uznaliśmy, że Dom w Bluszczu 2 jest bardziej funkcjonalny w środku i jeżeli nie zmienimy decyzji i pozostaniemy przy tym projekcie (a myślę, że już zostanie tak, jak jest ) nie będziemy dokonywali żadnych zmian w środku. Pozdrawiam, Marzena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzena i jacek 08.02.2006 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Hubik_1975 Niestety nie wiem czy my zaczniemy w tym roku Jeszcze nie złożyłam wszystkich dokumentów potrzebnych do pozwolenia na budowe ,a wiem ,że wszedzie się czeka. Mamy nadzieje ,że znajdzie się więcej bluszczy bo przecież to piękny dom!!Piszcie jak tylko coś zaczniecie , Pozdrowienia marzena i jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.03.2006 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 witammam kilka pytan:1 - czy schody beda wygodne? Jaką mają szerokość i czy zabieg nie jest zbyt ostry - podobno stopnie powinny miec ok. 1 m szerokosci, zeby byly wygodne2 - brakuje mi spizarki przy kuchni, pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaroR 30.03.2006 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 Witamy Wszystkich Bluszczowiczow Podobnie jak Wy wszyscy, dlugimi wieczorami z zona wertowalismy katalogi roznych firm. Po dlugich miesiacach decyzja zapadla "Dom w bluszczu 2" Pojechalismy i kupilismy Architekt adoptujacy robi nam tylko niewielkie zmiany okien: (rezygnacja z drzwi balkonowych lewych w salonie na rzecz okna, zmiana wysokosci okien w kuchni na 110cm Jestesmy z okolic Warszawy i tutaj bedziemy budowali nasz ukochany domek. Akcja zaczyna sie na tydzien przed swietami Wielkanocnymi. Zostana wykopane fundamenty i zalewamy beton B20 do gruntu. Bedziemy budowali z nastepujacych materialow: sciany zewnetrzne konstrukcyjne POROTHERM 30 + styropian 12cm; sciany wewnetrzne konstrukcyjne POROTHERM 25; sciany dzialowe cegla kratowka K3, na poddaszu sciany dzialowe rowniez kratowka. Jesli sa tutaj budujacy w woj. mazowieckim zapraszam do wymiany adresow najtanszych sprzedawcow: cegly, stali, drzewa itp Ja moge udzielic inform. dot. najtanszego wg. mnie sprzedawcy POROTHERMU w woj. mazowieckim (Chyba 2,95 brutto za POROTHERM 30 to nie jest drogo), w miare taniej stali. Acha jeszcze jedno co do pytania Justy: 1) schody beda w tym projekcie wygodne i troche inne niz wszystkie z tego wzgledu ze beda 2 stopniami wychodzily na salon. Slyszalem zdania ze dobrze wykonczone to wyglada ladnie i dodaje uroku wnetrzu. Jesli natomiast chodzi o szerokosc to maja one 1m szerokosci i tez jestem tego zdania co Ty ze schody sa wygodne jak maja 1m. W fazie srodkowej maja polspocznik, ale nie powinien on byc uciazliwy. Niestety dowiadywalem sie rowniez u architekta o zrobienie pelnego spocznika, ale niestety wiazloby sie to z wydluzeniem schodow, ktore weszlyby na srodek holu - tak wiec ta wersja odpada 2) moja zona tez szaleje za ta spizarka i ze musi ona byc w kuchni Przekonalem ja jednak ze dobrym miejscem bedzie pomieszczenie pod schodami. ktore wg analizy architekta adoptujacego bedzie mialo 2m wysokosci (spokojnie bedzie mozna wstawic drzwi) i bedzie tez duzo miejsca na ewentualne weki, konfitury itp 3) projekt jest ogolnie udanym projektem, co o tym sadzicie? Daro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter1000 09.04.2006 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 Witam wszystkich. Ja od października buduję Bluszcza z garażem na 2 samochody. 17 km na zachód od Warszawy. Na dzień dzisiejszy stan surowy otwarty, ale ekipa od tygodnia pracuje dalej. Planuję zakończenie na wrzesień-październik tego roku. pozdrawiam wszystkich którzy zdecydowali się na Bluszcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaroR 11.04.2006 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 czy ktos ma sprawdzona ekipe na wiezbe dachowa na bluszcza2 oraz ile kosztowala cala wiezba? piszcie na e-maila [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts