Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W BLUSZCZU pracownia ARCHON

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Projekt domu wybieraliśmy kilka miesięcy i... stało się! Wiele projektów widzieliśmy, ale zawsze powroty były w stronę "Domu w bluszczu" Archonu. Obecnie załatwiliśmy już wszelkie formalności, adaptację, uzgodnienia, mamy pozwolenie na budowę, wybieramy właśnie firmy wykonawcze... i czekamy na pierwszy wiosenny termin, w którym będzie można rozpocząć inwestycję! Chcemy dom zbudować w jeden sezon z jedną firmą kompleksowo realizującą całą inwestycję, tak by na jesieni 2006 wpuścić ludzi z wykończeniówką typu glazury, terakoty, klepka, biały montaż... i na kolejną wiosnę się wprowadzać do własnego domku :)

Jeśli chodzi o Bluszcza to wprowadziliśmy do niego kilka zmian podczas adaptacji:

1) Podniesienie parteru do 2.75m oraz ściany kolankowej do 1.0m

2) Zwiększenie wykusza w salonie (szer. 4,5m)

3) Likwidacja okna w kuchni na ścianie z wykuszem

4) Zmniejszyliśmy kotłownię a łazienka na parterze ma powierzchnię 7,0m i dwa okna.

5) Dodaliśmy na ścianie z oknem od klatki chodowej dwa okna (60x120) - jedno od nowo zaprojektowanej kotłowni, a drugie dodane do gabinetu obok salonu.

6) Zmieniliśmy kształt tarasu, teraz zakręca na bok domu w kształcie dużego okręgu.

Tyle jeśli chodzi o zmiany... Garaż projektujemy oddzielnie w rogu działki.

Ciekawi jesteśmy czy ktoś z Was przymierza się do tego projektu, a może ktoś go już buduje? Bardzo chętnie nawiązemy kontakt ze wszystkimi bluszczowcami :) Zapraszamy do wymiany poglądów na temat tego projektu, może ktoś ma ciekawe informacje dotyczące wycen i realnych kosztów przy realizacji tej inwestycji. Ciekawi jesteśmy Waszych wizji tego projektu, zmian, materiałów z jakich budujecie, elewacji zewnętrznych, pokryć dachowych i wykończenia wewnętrznego...

tez mi sie podoba ten projekt

czy ktos bylby sklonny mnie zaprosic zebym mogla zobaczyc jak on wyglada na zywo albo podeslac fotki?

pozdrawiam

moj GG7232239

• 2 weeks później...

tez mi sie podoba ten projekt

czy ktos bylby sklonny mnie zaprosic zebym mogla zobaczyc jak on wyglada na zywo albo podeslac fotki?

pozdrawiam

moj GG7232239

Witaj,

z tego co widzę kilku forumowiczów ma już zaawansowaną budowę bluszczyków, my natomiast zaczęliśmy prace budowlane tydzień temu. Jak powstanie już nasz bluszczak to z miłą chęcią Cię zaprosimy, polecam też album zdjęciowy do którego będziemy wklejać zdjęcia z kolejnych etapów prac - będziesz mogła zobaczyć jak wygląda na żywo taki dom!

Pozdrowienia dla wszystkich, którzy budują czy też dopiero chcą budować Dom w Bluszczu,

S&H

• 2 months później...
  • 4 weeks później...

Witam Wszystkich :D

My z mezem tez wybralismy projekt dom w bluszczu 2 :) Niestety jeszcze architekt nie potwierdzil, czy ten projekt jest zgodny z warunkami zabudowy i powiem, ze z przerazeniem czekam na odpowiedz. Przegladalismy z mezem przez kilka grubych tygodni projekty i wybralismy wlasnie ten - a niestety inny nam sie nie podoba :(

Zastanawialismy sie nad zmianami ale nie zdecydowalismy sie na nic - chcemy tylko zrobic dwa garaze, bo to nam jest potrzebne. Czy ktos z Was ma moze zdjecia z budowy domu w bluszczu 2 z dwoma garazami?

Czy macie jakies propozycje zmian, ktore znaczaco wplywaja na funkcjonalnosc mam nadzieje naszego przyszlego domku?????

Trzymam kciuki za Wszystkich, ktorzy zdecydowali sie na budowe domu w bluszczu 2, aby to byl ten jeden jedyny i najcudowniejszy!!!!! :D

• 2 months później...

Witam,

my właśnie staliśmy się szczęśliwymi posaiadaczami domku w surowym stanie z projektu bluszcz II z garażem dwustanowiskowym :p . Nasz domek jeszcze nie ma dachu ale właśnie szukamy ekipy która nam więźbę zbuduje.

Badzo miło, że wielu z was jest już na dużo późniejszym etapie budowy bluszcza niż my - więc będzie kogo podpytać.

:)

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

witam wszystkich co budują, rozbudowują bądż wykańczają bluszcza. ja dziś zamówiłam projekt, ale wprowadzam parę zmian

- powiększam garaż na dwustanowiskowy

- podnoszę ściankę kolankową na 100cm

- zmieniam otwory dzrzwiowe i okienne

reszta zobaczymy co mi podpowie projektant.

zaczynamy w lipcu, ale jak dostanę wcześniej pozwolenie tak wyleję wcześniej fundamenty

pozdrawiam

:D :D

• 3 years później...
poszukuję osób, które budują lub zamierzają budować dom w bluszczu z pracowni archon. Zastanawiam się nad tym projektem. Porozmawiajmy o zimnach jakie wprowadzacie, kosztach itp...

na stronie srchonu jest forum dom w bluszczu

znajdziesz tam sporo informacji i zdjęć o tym domku od ludzi który taki domek posiadają

ja mieszkam od roku i bardzo jestem zadowolana, bardzo praktyczny

a lokalizacja pod warszawą