Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tokarka-opinie,porady

rafal194

Recommended Posts

Witam.Mam proste pytanie co myślicie o tej tokarce czy warto w to inwestować.?Była by używana do drobnych rzeczy przetoczenie wałka fi.45-50.Roztoczenie otworu w kole pasowym.

Jest sens inwestować w taki sprzęt?Zawsze pozostaje gwarancja.

http://www.allegro.pl/item893437414_doskonala_tokarka_do_metalu_450w_hicior.html

Witam.Mam proste pytanie co myślicie o tej tokarce czy warto w to inwestować.?Była by używana do drobnych rzeczy przetoczenie wałka fi.45-50.Roztoczenie otworu w kole pasowym.

Jest sens inwestować w taki sprzęt?Zawsze pozostaje gwarancja.

http://www.allegro.pl/item893437414_doskonala_tokarka_do_metalu_450w_hicior.html

Jeżeli chcesz mieć zabawkę to nie warto. Jeżeli masz warsztat w którym będziesz regularnie coś toczył to mozna się zastanowić. Co do jakości się nie wypowiadam. Toczenie można zlecić za grosze, jeżeli dużo tego nie będzie to nie kupuj tokarki.

Można obrabiać przedmioty o maksymalnej średnicy: 75mm

Ta cecha określa, że to zabawka. Jeśli masz zamiar przetaczać koła pasowe to większości na niej nie zamocujesz.

Wałki przetoczysz, ale tylko krótkie (Przelot wrzeciona ok. 16mm). Gwintu nie wytoczysz.

Jeśli jej parametry są jednak wystarczające to do okazyjnego użycia pewnie się nada.

A może pokusić się o coś takiego :)

http://www.mlodytechnik.pl/?id=12&ar=nw&art=2468

http://www.mlodytechnik.pl/?id=12&ar=nw&art=2474

http://www.mlodytechnik.pl/?id=12&ar=nw&art=2489

Pliki do pobrania w PDF

Pewnie cenowo będzie porównywalne :wink: , satysfakcja z posiadania na pewno wielokrotnie większa. No i o jakości wykonania decydujemy sami :)

Tak patrzę na rozmiar tokarki w stosunku do rozmiaru noża... to jakiś mikrus.

I gdzie tam toczyć koło pasowe??

Trafne spostrzeżenie to z kąd wziąć w takim razie noże ,są takie małe?No fakt z tym kołem pasowym przesadziłem chyba ze jakieś małe.

perm-akurat w moim mieście słono sobie liczą za toczenie.

To jest właśnie dylemat szkoda ze elementy o małych średnicach można toczyć.

zbigmor

(Przelot wrzeciona ok. 16mm)
to wymiar ile wchodzi w uchwyt tokarski?

Tak patrzę na rozmiar tokarki w stosunku do rozmiaru noża... to jakiś mikrus.

I gdzie tam toczyć koło pasowe??

Trafne spostrzeżenie to z kąd wziąć w takim razie noże ,są takie małe?No fakt z tym kołem pasowym przesadziłem chyba ze jakieś małe.

perm-akurat w moim mieście słono sobie liczą za toczenie.

To jest właśnie dylemat szkoda ze elementy o małych średnicach można toczyć.

zbigmor

(Przelot wrzeciona ok. 16mm)
to wymiar ile wchodzi w uchwyt tokarski?

Nie tyle w uchwyt co dalej, w jego środek. Czyli wałków o większej średnicy niż te 16mm i długości większej niż kilka średnic (a jak toczenie w kle to tyle, ile odległość między uchwytem, a kłem) nie utoczysz.

Znalazłem chodziło ci otaką:

http://www.swistak.pl/a3240927,Tokarka-TSB-16.html#

znalazłem coś takiego również:

http://www.allegro.pl/item908670129_polska_tokarka_tss_150_strzelczyk_okazja.html

Nie znam się za bardzo na tokarkach a potrzebuje w miarę taniej i żebym mógł coś zrobi.A z tą TSB16 jak wygląda max średnica toczonego materiału.Posiada ona automatyczny posuw?[/url]

Moim zdaniem jest to mała tokareczka i bardziej nadaje sie do zabawy.

Też ze wzgędu na mała moc silnika 450W mały uchwyt trzeba bardzo uważać bo są delikatne, zalety jest nowa i jak ktoś ma mało miejsca.

Jak masz gdzie tokarke postawić to jest sporo używanych maszyn i można na nich dużo zrobić. Ale trzeba uważać bo sporo jest też wraków musisz poogladać.

Moim zdaniem jest to mała tokareczka i bardziej nadaje sie do zabawy.

Też ze wzgędu na mała moc silnika 450W mały uchwyt trzeba bardzo uważać bo są delikatne, zalety jest nowa i jak ktoś ma mało miejsca.

Jak masz gdzie tokarke postawić to jest sporo używanych maszyn i można na nich dużo zrobić. Ale trzeba uważać bo sporo jest też wraków musisz poogladać.

Problem jest w tym, że autor najwyraźniej nie jest specjalistą od obróbki skrawaniem, czyli ocena stanu technicznego sprzętu używanego może być problemem.

zbigmor
tu się zgodzę jestem kompletnym laikiem w obróbce skrawaniem,ale na własne potrzeby proste rzeczy można się nauczyć.Ale stanu technicznego co jest najważniejsze przy zakupie używki nie poznam.A niestety brak znajomych tokarzy lub znających się w tym kierunku.

Tedii
Dzięki za dokładne dane ,wychodzi ze miarę dobra alternatywa.Zostaje mi szukać okazji i mieć szczęście.A na co byście zwrócili uwagę kupując tokarkę.Są jakieś ważne a zarazem w miarę łatwe usterki do wykrycia .Żeby nie kupić tokarki na wykończeniu.

Czolem,

niestety, jesli nie jestes specjalista, nie dasz rady ocenic, czy maszyna jest w dobrym stanie. Oczywiscie, mozna probowac sluchac, jak glosno chodzi przekladnia, wlozyc dokladny walek i przystawic czujnik zegarowy, zeby ocenic bicie, ale to wszystko wymaga wiedzy...

W ksiazkach dla technikow byly kiedys opisywane takie procedury.

Licz sie z tym, ze jesli np. lozyska sa w zlym stanie, to koszy wymiany moze przekroczy koszt maszyny.

To niestety trochę jak z samochodem. Trzeba wiedzieć czy hałas jaki wytwarza jest normalny, czy nie. Czy osiągi są prawidłowe, czy luzy dopuszczalne. Problem w tym, że na samochodach każdy się zna :) , a na maszynach przemysłowych tylko nieliczni.

Łożyska to nie jest duży problem. Raz wymienisz i zapominasz o temacie. Gorzej, gdy przekładnie zębate są tak wyrobione, że nadają się tylko do wymiany, a ujawni się to dopiero przy dużych obciążeniach. Inna istotna cecha to dokładność prowadzenia, mocowania itp, itd i wszelkie luzy, których nie znając się na maszynie nie jesteś w stanie nawet zauważyć, a co dopiero określić ich stan.

W większości takie problemy dotyczą maszyn używanych, dlatego jak już to polecam zakup maszyny prostej i nowej, ale z parametrami spełniającymi najbliższe wymagania.

• 4 years później...
  • 1 year później...