Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z prawem budowlanym a ubezpieczeniem

Bob007

Recommended Posts

Witam! Mam problem: szukam odpowiedzi na pytanie czy istnieje przepis ktory stwierdza ze dom w budowie nie zamieszkany musi miec odbiory kominiarskie lub wrecz przeciwnie ze nie musi ich miec?

Zapalila mi sie kotlownia z przyczyn nieustalonych najprawdopodobniej od pradu jednakze ubezpieczyciel wymaga ode mnie odbiorow kominiarskich. Czy ja musze je miec jezeli w domu jest instalacja c.o. a dom jest w budowie nie zamieszkany?

Bob007 nie wiem, czy taki przepis istnieje, ale pracuję w budowlance i wiem, że jeśli montujemy piece -to kominiarz przed ich uruchomieniem sprawdza, szczelność przewodów itp. robiąc ich odbiór (co potwierdza protokołem).

Dla przykładu ....piece montowaliśmy w grudniu, a klienci wprowadzą się dopiero w połowie tego roku- i tak jest praktycznie na całej budowie.

Więc odbiory kominiarskie nie mają żadnego znaczenia na to czy ktoś mieszka czy nie. Robi się je po prostu po zainstalowaniu piecy.

Niby tak. Ale jak pytalem kominuarza to mowil ze odbiory kominiarskie sa potrzebne tylko wtedy gdy dom jest zamieszkaly ze wzgledow na bezpieczenstwo.

I tu kominiarz dobrze powiedział: odbiory są potrzebne..... A mowa o bezpieczeństwie i konieczności a nie o potrzebie. Kominiarz odpowiedział jak więksozśc traktuje takie zaświadczenie, czyli potzrebne do odbioru budynku.

A ubezpieczyciel dziala zgodnie z OWU czyli warunek otrzymanai odszkodowania to posługiwanie się sprawnym sprzetem i instalacją.

Jak ci ubezpieczyciel popusci komin to zażyczy sobie papierów na instalację elektryczną. Nie wolno niesprawnej instalacji podłączać pod napięcie. Wykonawca podpisuje oswiadczenie, że instalacja jest sprawna i napiecie można dać. Masz taki papier?

Tak. Od instalacji elektrycznej mam. Sprawa sie niedawno wyjasnila. W warunkach nie ma wspominki o odbiorach kominiarskuch gdy dom jest w budowie natomiast gdy jest zamieszkany jest podstawa przy pozarze. Troche bylo gonitwy i nerwow ale obeszlo sie bez sadu:) tak przekladajac to na samochod jade robie wypadek jest moja wina AC zwraca. A ubezpieczenie domu jest jak AC bo jest dobrowolne.