Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

klapek czy klapków czyli zwracanie uwagi w towarzystwie

Ew-ka

Recommended Posts

a mnie skręca na "koszta", "przyłącz" albo "ta kafelka, tych kafelek"... ale zwracam uwagę tylko tam, gdzie wiem, że mnie nie zjedzą ;)

to ja jeszcze dodam od siebie - do irytacji doprowadza mnie "wziąść", a poza tym jako, że pracuję w obsłudze klienta nagminnie słyszę "proszę panią" zamiast "proszę pani" (nie chodzi o prośbę) - aż czasem mam ochotę zapytać: o co Pan/Pani prosi?, a na FM często widzę krokwa... :roll:

Proszę jeszcze jedno wziąć pod uwagę, czy na pewno ten z kim aktualnie rozmawiacie ma braki w wykształceniu, czy może specjalnie prowokuje...

Myślę, że jednak bardziej te braki... Dodam, że nie o braki formalne (że tak to ujmę) tu chodzi, bo często są to ludzie z wyższym wykształceniem.

I jeszcze - niedaleko miejsca gdzie mieszkam jest mały ryneczek, gdzie zdarza mi się robić zakupy warzywno - owocowe. Pani sprzedająca rzeczone specjały mówi do mnie: Paniusiu, a tych japków to pół kila czy wiencyj? I szczerze - jakoś mnie to nie razi. Taki mały, własny - osobisty folklor :)

• Odpowiedzi 94
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

boli mnie jak ktoś mówi cwetr vel cweter,i chłopacy, acz przez lata nie zdawałam sobie sprawy,że popełniałam równie kuriozalne błędy językowe :oops: Dopiero mój mąż (spoza regionu) uświadomił mi kaleczenie jezyka......

Jest taka zasada poprawnościowa, pierwszeństwo nad ogólnokrajową normą ma tradycja regionalna, więc jeżeli w Twoim regionie mówi się na coś od x lat w dany sposób, a ogólnie mówi się inaczej, to nie jest to błąd, tylko regionalizm.

Oczywiście to wszystko zależy od konkretnego przypadku :) słowo poszłem zawsze będzie błędem ale np. odmiana nazwiska niezgodna z normą krajową nie zawsze jest błędem.

Moje nazwisko się odmienia, czasem zdarzy mi się wypomnieć, jeśli ktoś imię odmienia, nazwiska nie. Bawi mnie to :)

Wszystkie nazwiska należy odmieniać, chyba, że należą do grupy nazwisk nieodmiennych.

Mnie bawi najbardziej tekst typu:

"- Nie wiem jak odmienić nazwisko, więc żeby nie zrobić błędu go nie odmienię."

To jest dopiero błąd! :D Nazwiska trzeba odmieniać.

Moje nazwisko się odmienia, czasem zdarzy mi się wypomnieć, jeśli ktoś imię odmienia, nazwiska nie. Bawi mnie to :)

Wszystkie nazwiska należy odmieniać, chyba, że należą do grupy nazwisk nieodmiennych.

Mnie bawi najbardziej tekst typu:

"- Nie wiem jak odmienić nazwisko, więc żeby nie zrobić błędu go nie odmienię."

To jest dopiero błąd! :D Nazwiska trzeba odmieniać.

jesteś pewna ,ze wszystkie ? ja nie cierpię :evil: jak sie do mnie mówi pani Kulikowa wolę ...pani Kulik

Język polski ma to do siebie, że jest fleksyjny i czy brzmi to dobrze czy nie, poprawnie jest nazwiska odmieniać, choć często brzmi to... mało ciekawie dla przykładu:

nazwisko Kwiecień można odmieniać na 2 sposoby: Kwietnia lub Kwiecienia :lol:

Gołąb -> Gołąba, nie Gołębia

Dąb-Kocioł -> Dąba-Kocioła

Mam na myśli odmianę przez przypadki a więc fleksję, a kwestia tego jak nazwisko brzmi w wersji dla Panów i dla Pań to już osobny temat :)

racer faktycznie miejscowości to inaczej, ale zauważ, że występują nieraz 2 równorzędne formy: Krakowianie i Krakowiacy,

Szklarska Poręba to dopiero gratka, wydaje mi się, że opcja - Szklarskoporębianie jest bardziej na miejscu ale nie jestem prof. Bralczykiem ani Miodkiem :lol:

Szklarscy Porębianie to bardziej brzmi jak określenie mieszkańców Poręby i ich cechy (jacy-szklarscy)

Z resztą analogicznie mieszkańcy Jeleniej Góry to Jeleniogórzanie :)

Ale tu najlepiej w słowniku odmian sprawdzić.

Językowe zawirowania czasem sprawiają masę radości dla pokątnego słuchacza.

Akcja : sklep z bielizną.

Pańciusia ogląda z uwagą męskie bokserki. Ogląda, ogląda i wreszcie zwraca się do młodej sprzedawczyni

"Pani, po wiela to stoi ?"

Dziewczyna rezolutnie - " to jeszcze leży, ale jak się założy to istnieje jakaś szansa.."

Dawno tak nie kwiczałam bezgłośnie. :oops:

Niestety forma klapków jest poprawna.

klapek jest r.m, ten klapek, zatem w dopelniaczu l.m - klapków, a nie klapek.

:D

ok.... a jak sie ma do tej odmiany słowo.... klucz r.m , a w dopełniaczu l.m -kluczów a nie ... kluczy ??? :roll:

skomplikowany ten nasz język :roll:

bardzo często jak jeżdżę po zamówienia po małych sklepach wiejskich i słyszę "poproszę pienc żarówków , dydoranty trzy itp. I chciałam zaznaczyć , że nie jedna pani tak mówi. Ja w żartach często w ten sam sposób dyktuję te zamówienia do firmy . I czasami się przyzwyczajam :o do tych cudaczków np. grejfjut :lol: :lol: Zaznaczam że orłem nie jestem :roll: :oops: ,ale czasami pośmiać się można 8)

ok.... a jak sie ma do tej odmiany słowo.... klucz r.m , a w dopełniaczu l.m -kluczów a nie ... kluczy ??? :roll:

Te wyrazy mają inny wzorzec deklinacyjny.

Klapek jak sznurek, a więc klapków, sznurków.

Klucz jak pracz - kluczy, praczy. :wink:

Te wyrazy mają inny wzorzec deklinacyjny.

Klapek jak sznurek, a więc klapków, sznurków.

Klucz jak pracz - kluczy, praczy. :wink:

ok ...dobiłaś mnie :-?

bo wiesz ....wzór -wzorem ,ale prawda miała być po mojej stronie a tu ...kupa :-?