Sylwia_LBN 18.02.2010 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 a mnie skręca na "koszta", "przyłącz" albo "ta kafelka, tych kafelek"... ale zwracam uwagę tylko tam, gdzie wiem, że mnie nie zjedzą to ja jeszcze dodam od siebie - do irytacji doprowadza mnie "wziąść", a poza tym jako, że pracuję w obsłudze klienta nagminnie słyszę "proszę panią" zamiast "proszę pani" (nie chodzi o prośbę) - aż czasem mam ochotę zapytać: o co Pan/Pani prosi?, a na FM często widzę krokwa... Proszę jeszcze jedno wziąć pod uwagę, czy na pewno ten z kim aktualnie rozmawiacie ma braki w wykształceniu, czy może specjalnie prowokuje... Myślę, że jednak bardziej te braki... Dodam, że nie o braki formalne (że tak to ujmę) tu chodzi, bo często są to ludzie z wyższym wykształceniem. I jeszcze - niedaleko miejsca gdzie mieszkam jest mały ryneczek, gdzie zdarza mi się robić zakupy warzywno - owocowe. Pani sprzedająca rzeczone specjały mówi do mnie: Paniusiu, a tych japków to pół kila czy wiencyj? I szczerze - jakoś mnie to nie razi. Taki mały, własny - osobisty folklor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 18.02.2010 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Dodam kropienie się perfumą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 18.02.2010 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 boli mnie jak ktoś mówi cwetr vel cweter,i chłopacy, acz przez lata nie zdawałam sobie sprawy,że popełniałam równie kuriozalne błędy językowe Dopiero mój mąż (spoza regionu) uświadomił mi kaleczenie jezyka...... Jest taka zasada poprawnościowa, pierwszeństwo nad ogólnokrajową normą ma tradycja regionalna, więc jeżeli w Twoim regionie mówi się na coś od x lat w dany sposób, a ogólnie mówi się inaczej, to nie jest to błąd, tylko regionalizm. Oczywiście to wszystko zależy od konkretnego przypadku słowo poszłem zawsze będzie błędem ale np. odmiana nazwiska niezgodna z normą krajową nie zawsze jest błędem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 18.02.2010 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Moje nazwisko się odmienia, czasem zdarzy mi się wypomnieć, jeśli ktoś imię odmienia, nazwiska nie. Bawi mnie to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 18.02.2010 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Moje nazwisko się odmienia, czasem zdarzy mi się wypomnieć, jeśli ktoś imię odmienia, nazwiska nie. Bawi mnie to Wszystkie nazwiska należy odmieniać, chyba, że należą do grupy nazwisk nieodmiennych. Mnie bawi najbardziej tekst typu: "- Nie wiem jak odmienić nazwisko, więc żeby nie zrobić błędu go nie odmienię." To jest dopiero błąd! Nazwiska trzeba odmieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 18.02.2010 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Moje nazwisko się odmienia, czasem zdarzy mi się wypomnieć, jeśli ktoś imię odmienia, nazwiska nie. Bawi mnie to Wszystkie nazwiska należy odmieniać, chyba, że należą do grupy nazwisk nieodmiennych. Mnie bawi najbardziej tekst typu: "- Nie wiem jak odmienić nazwisko, więc żeby nie zrobić błędu go nie odmienię." To jest dopiero błąd! Nazwiska trzeba odmieniać. jesteś pewna ,ze wszystkie ? ja nie cierpię jak sie do mnie mówi pani Kulikowa wolę ...pani Kulik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 18.02.2010 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 W wypadku kobie jest nieco inaczej chyba. Dobrze, że nie mylą się per "Kulikówna" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 18.02.2010 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Język polski ma to do siebie, że jest fleksyjny i czy brzmi to dobrze czy nie, poprawnie jest nazwiska odmieniać, choć często brzmi to... mało ciekawie dla przykładu: nazwisko Kwiecień można odmieniać na 2 sposoby: Kwietnia lub Kwiecienia Gołąb -> Gołąba, nie Gołębia Dąb-Kocioł -> Dąba-Kocioła Mam na myśli odmianę przez przypadki a więc fleksję, a kwestia tego jak nazwisko brzmi w wersji dla Panów i dla Pań to już osobny temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 18.02.2010 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Dziwna sprawa, bo nazwami miejscowości już inne zasady rządzą. Szklarscy Porębianie czy Szklarsko Porębianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 18.02.2010 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 język angelsky albo francuski: idź do włatiry i przynieś mi szosony .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 18.02.2010 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 racer faktycznie miejscowości to inaczej, ale zauważ, że występują nieraz 2 równorzędne formy: Krakowianie i Krakowiacy, Szklarska Poręba to dopiero gratka, wydaje mi się, że opcja - Szklarskoporębianie jest bardziej na miejscu ale nie jestem prof. Bralczykiem ani Miodkiem Szklarscy Porębianie to bardziej brzmi jak określenie mieszkańców Poręby i ich cechy (jacy-szklarscy) Z resztą analogicznie mieszkańcy Jeleniej Góry to Jeleniogórzanie Ale tu najlepiej w słowniku odmian sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 18.02.2010 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Językowe zawirowania czasem sprawiają masę radości dla pokątnego słuchacza. Akcja : sklep z bielizną. Pańciusia ogląda z uwagą męskie bokserki. Ogląda, ogląda i wreszcie zwraca się do młodej sprzedawczyni "Pani, po wiela to stoi ?" Dziewczyna rezolutnie - " to jeszcze leży, ale jak się założy to istnieje jakaś szansa.." Dawno tak nie kwiczałam bezgłośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 18.02.2010 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 nie jestem prof. Bralczykiem ani Miodkiem nie? no to nas nabrałaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 18.02.2010 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 nie jestem prof. Bralczykiem ani Miodkiem nie? no to nas nabrałaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 22.02.2010 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Niestety forma klapków jest poprawna. klapek jest r.m, ten klapek, zatem w dopelniaczu l.m - klapków, a nie klapek. ok.... a jak sie ma do tej odmiany słowo.... klucz r.m , a w dopełniaczu l.m -kluczów a nie ... kluczy ??? skomplikowany ten nasz język Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 22.02.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 kluczy, kluczy jedna z moich znajomych mówi głowów zamiast głów (chyba celowo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaggaa 22.02.2010 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 bardzo często jak jeżdżę po zamówienia po małych sklepach wiejskich i słyszę "poproszę pienc żarówków , dydoranty trzy itp. I chciałam zaznaczyć , że nie jedna pani tak mówi. Ja w żartach często w ten sam sposób dyktuję te zamówienia do firmy . I czasami się przyzwyczajam do tych cudaczków np. grejfjut Zaznaczam że orłem nie jestem ,ale czasami pośmiać się można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 23.02.2010 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Ta pani ...nie ma przypadkiem 2-członowego nazwiska ?np..Antonina Klapaczka-Klapeczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 23.02.2010 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Niestety forma klapków jest poprawna. klapek jest r.m, ten klapek, zatem w dopelniaczu l.m - klapków, a nie klapek. ok.... a jak sie ma do tej odmiany słowo.... klucz r.m , a w dopełniaczu l.m -kluczów a nie ... kluczy ??? skomplikowany ten nasz język Te wyrazy mają inny wzorzec deklinacyjny. Klapek jak sznurek, a więc klapków, sznurków. Klucz jak pracz - kluczy, praczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 23.02.2010 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Niestety forma klapków jest poprawna. klapek jest r.m, ten klapek, zatem w dopelniaczu l.m - klapków, a nie klapek. ok.... a jak sie ma do tej odmiany słowo.... klucz r.m , a w dopełniaczu l.m -kluczów a nie ... kluczy ??? skomplikowany ten nasz język Te wyrazy mają inny wzorzec deklinacyjny. Klapek jak sznurek, a więc klapków, sznurków. Klucz jak pracz - kluczy, praczy. ok ...dobiłaś mnie bo wiesz ....wzór -wzorem ,ale prawda miała być po mojej stronie a tu ...kupa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts